ALARM!!! GASENJE VELIKIH POZARA U BIH

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
poznanik

#201 Re: GASENJE VELIKIH POZARA U BIH

Post by poznanik »

matematicar_teski wrote:ma znate sta,nek vala izgori sve. Kakav smo narod i ne zasluzujemo bolje.
Alfons Kauders wrote: Ko sto rekoh, pustiti da gori i cao...Kome treba helikopter ili air tractor, neka ga i kupi.

U šumama ne žive ljudi, mnogo je životinjskog staništa ugroženo i uništeno, uništena je prijeko potrebna vegetacija, neophodna generacijama iza nas.. Odakle nama pravo da "guzicom zatvaramo vrata", kad smo ih dočekali širom otvorena :(
Last edited by poznanik on 26/08/2012 00:14, edited 1 time in total.
jefferson

#202 Re: GASENJE VELIKIH POZARA U BIH

Post by jefferson »

Alfons Kauders wrote:
jefferson wrote:
Drvosjeca iz Dejcica wrote:Meni nije jasno zašto se ne digne vojska. Da je ostao onaj sitem sada bi bio dignut i posljedni vojnik, rezervisti, rezervi sastavi policije, civilna žaštita, a sigurno da bi bilo angažovano svo raspoloživo sposobno civilno stanovništvo. Angažovana bi bila sva teška mehanizacija na probijanju puteva, krčenju šume na strateškim pozicijama u cilju spriječavanja širenja požara. Kaže neprohodan teren...angažuj gusjeničare, prokrči put, bolje pokušati djelovati nego sjediti skrštenih ruku i drkati neku stvar. Ma katastrofa opšta, da ima neki organozovani pukt ja bih prvi išao u Konjic da gasim ali ovo sve pičke i miševi, krenuvši od vlade pa do naroda, čast izuzecima. Sorry na riječniku, baš sam izrevoltiran. :x
Ma skupina amatera i diletanata!
U cijenu Air Traktora je uracunata i obuka pilota. Mi imamo ne puno, ali neki dovoljan broj pilota iz bivse JNA koji su letjeli na Jastrebovima, orlovima, migovima, An-26 i slicnim letjelicama. Te pilote nije potrebno obucavati iz pocetka nego raditi preobuku!
Mnostvo tih pilota je otislo u penziju jer se nisu mogli uklopiti u novi sistem vrijednosti (rodjacka politika).
Mi iduce ljeto mozemo imati bar dva AT 802F spremna! Ako nece RS, neka Federacija kupi i cao.
Iako taj problem smjestaja letjelica je glupost cista. Kao 6 komada. Pa rasporedimo ih, malo 2 u BL, 4 u Mostar, u mostaru su najpotrebniji!
Opet, ako RS nece, Federacija ih moze kupiti mimo OS BiH i drzati ih u Mostaru gdje je logicno!
Piloti iz Juge? Ti ljudi vec imaju 45-50 godina... Ne vidim zasto bi ih preobucavao, ako vec nisu u penziji.

A u jednu ruku, ne treba nista kupovati. Nek gori, nek ode sve u picku materinu.

Narod je trazio kantone od 30,000 ljudi koji ne mogu finansirati ni vatrogasna drustva s jednom cisternom i Nivom, pa bujrum - nek se snalaze. Narod je isto tako trazio RS i zgradu vlade od 200 miliona, sad bujrum kante u ruke, dok se ne zavrsi Trebinje International Airport i dok na njemu ne osvanu 3-4 kanadera.
Poenta je bila da se porblem pilota moze kratkorocno rjesiti dok se novi ne obuce! Nisam ni mislio da te pilote drzis sljedecih 20 godina!
A to si u pravu, niko ove diletante i amatere nije postavio na vlast nego su izabrani!
jefferson

#203 Re: GASENJE VELIKIH POZARA U BIH

Post by jefferson »

volta dzontra wrote:Nije nabava kanadera nabava skoda praktik u vozni park ministarstva...
Kanaderi su ekstra skupa prica...
Radi se o slozenom avionu koji se dugotrajno uvodi u flotu
Sama cinjenica da jedan proizvodjac dominira tim trzistem govori dovoljno.
Skolovanje pilota za kapetana kanadera je 250 sati leta u akciji. Kopilot ima 180 sati leta prije sluzbenog uvodjenja u posadu
Ne kupuje se samo avion nego obuka, servisno okruzenje, dijelovi itd
Vrijednost imovine (avioni, dijelovi, servis itd) hrvatske vatrogasne flote je 150 milijuna dolara min
Za BiH bi idealno bilo kupiti za pocetak par air-tractora. Jeftiniji, manji, kraca obuka, jednostavniji servis, mogucnost punjenja na suhom itd...
Na kraju gasenje iz zraka je bitno posebno zbog brzine stavljanja pozara pod kontrolu i gasenja na nepristupacnim terenima ali vatrogastvo ovisi i o zemaljskoj ekipi...
To sto nemamo vatrogasnu zracnu flotu i nekako se moze progutati ali da pozar u najvecoj opcini u BIH gasi 12 vatrogasaca sa prastarim kamionima je agonija....
Civilna zastita godisnje vrti 20 milijuna maraka...to je dovoljno za opremanje ako nista 40 dobrovoljnih vatrogasnih drustava godisnje ili financiranje 10 profesionalnih vrhunski opremljenih vatrogasnih drustava na razini FBIH koja bi u ovom slucaju mogla ograniciti izbijanje velikih pozara...

Ovako kad se zapale pozari u planinama s frontama od 16 kilometara nema spasa do kise...

Iz placa svi izdvajaju 0.5 % za CZ. U tu civilnu zastitu treba definitivno poslati tuziteljstvo i policiju jer je ocito da netko godinama krade tu lovu..
Upravo zbog toga sto uvijek idemo linijom manjeg otpora nama je ovako kako je.
Kanaderi su skupe igracke, komplikovane, traze obuku, odrzavanje. Upravo zato nam trebaju. Mi uvijek idem onom: ma skupo je to, ma komplikovano je. Pa fakat da je komplikovano, ali kad prevazidjes porodjajne muke bar vrijedis i znas vise!
Ali kao sto sam vec X puta rekao, nama trebaju Traktori u Fire Boss verziji i problem bi bio rjesen!
Sto se tice CZ tu treba SIPA uletit i pohapsit sve!
svemirska_vjeverica

#204 Re: GASENJE VELIKIH POZARA U BIH

Post by svemirska_vjeverica »

Piromani svih zemalja, udružite se!
Drvosjeca iz Dejcica

#205 Re: GASENJE VELIKIH POZARA U BIH

Post by Drvosjeca iz Dejcica »

Fala *urcu, digao se jedan helikopter OS BiH, gasi oko Boračkog jezera. :|
nosara

#206 Re: GASENJE VELIKIH POZARA U BIH

Post by nosara »

Zar nam Rusi nisu neprijatelji...? :-) Ili to ne vazi kad nam gori guzica...? :?
sinuhe

#207 Re: GASENJE VELIKIH POZARA U BIH

Post by sinuhe »

Skupo je imati drzavu a svako bi volio njome upravljati :mrgreen:
SaleP

#208 Re: GASENJE VELIKIH POZARA U BIH

Post by SaleP »

Toliko požara, a policija još nije nikog uhapsila zbog podmetanja. :-?
VjecitiStudent

#209 Re: GASENJE VELIKIH POZARA U BIH

Post by VjecitiStudent »

Narodi u BiH svakim danom dobivaju drzavu kakvu i zasluzuju, jadnu, golu i sprzenu.
Imali ste raj, sjebali ste ga.
Za koju godinu cete zivjeti u kamenoj pustinji, jer ovo je tek pocetak.
Alfons Kauders

#210 Re: GASENJE VELIKIH POZARA U BIH

Post by Alfons Kauders »

poznanik wrote:
matematicar_teski wrote:ma znate sta,nek vala izgori sve. Kakav smo narod i ne zasluzujemo bolje.
Alfons Kauders wrote: Ko sto rekoh, pustiti da gori i cao...Kome treba helikopter ili air tractor, neka ga i kupi.

U šumama ne žive ljudi, mnogo je životinjskog staništa ugroženo i uništeno, uništena je prijeko potrebna vegetacija, neophodna generacijama iza nas.. Odakle nama pravo da "guzicom zatvaramo vrata", kad smo ih dočekali širom otvorena :(
Sve to stoji, i zao mi je, ali isto tako odakle nama pravo da lokalnim zajednicama i kantonima odredjujemo prioritete?

Podsjecaju me na malu djecu, zajebaju se kako stignu, a kad se razbiju placu i vuku ostatak drzave za rukav, trazeci pomoc. Nisam ja trazio da se prave idiotiski kantoni i opstine koje se nisu u stanju brinuti za sebe. Kurce se 350 dana u godini, rasipaju pare kako stignu - a onda kad trehne metar snijega, pa dodju poplave ili krene vatra, ocekuju da ostatak drzave treba platiti ceh?

Necemo tako Dino...

Jesu li trazili kantone i entitete? Jesu.

Jesu li ucinili sve sto su mogli da osakate drzavne/federalne institucije, ukljucujuci oruzane snage? Jesu.

Pa onda bujrum, neka se sami brinu o svojoj avliji. Ne mozes se furati da dijelis drzavu onda kada ti to odgovara, kada treba zaposliti ljubavnicu i kupiti sluzbeni Audi, a onda cmizdriti svaki put kada bude nekih problema.

Ako je drzava podijeljena, a jeste, to ima svoju cijenu, ovaj put u dimu i zgaristima, a vec najesen u poplavama, pa u snijegu itd.
Alfons Kauders

#211 Re: GASENJE VELIKIH POZARA U BIH

Post by Alfons Kauders »

VjecitiStudent wrote:Narodi u BiH svakim danom dobivaju drzavu kakvu i zasluzuju, jadnu, golu i sprzenu.
Imali ste raj, sjebali ste ga.
Za koju godinu cete zivjeti u kamenoj pustinji, jer ovo je tek pocetak.
:thumbup:
a.dis

#212 Re: GASENJE VELIKIH POZARA U BIH

Post by a.dis »

Sad je baš ogroman helikopter nadletio Dobrinju. Mogao bi to biti taj ruski koji se očekuje.
Banksy

#213 Re: GASENJE VELIKIH POZARA U BIH

Post by Banksy »

a.dis wrote:Sad je baš ogroman helikopter nadletio Dobrinju. Mogao bi to biti taj ruski koji se očekuje.
Bakir I. na Unskoj regati, Lagudmžija u šopingu u USA, Tihić na moru, Neka trenerka ko zna gdje, Budimlić upravo pere naša tri milona za (samo za ove izbore) izmišljeni ''Dan policije'', narod roštilja i odmara ... a Bosna i Hercegovina gori i čeka spas - RUSKI HELIKOPTER, eeeej.

Teško da ima većeg jada i bijede na planeti, i od njih i od nas koji smo ih birali.
Što mi nije 20 ... Pa da odem, prekrižim sve i više se nikad ne okrenem. Fuj.
Alfons Kauders

#214 Re: GASENJE VELIKIH POZARA U BIH

Post by Alfons Kauders »

Banksy wrote:
a.dis wrote:Sad je baš ogroman helikopter nadletio Dobrinju. Mogao bi to biti taj ruski koji se očekuje.
Bakir I. na Unskoj regati, Lagudmžija u šopingu u USA, Tihić na moru, Neka trenerka ko zna gdje, Budimlić upravo pere naša tri milona za (samo za ove izbore) izmišljeni ''Dan policije'', narod roštilja i odmara ... a Bosna i Hercegovina gori i čeka spas - RUSKI HELIKOPTER, eeeej.

Teško da ima većeg jada i bijede na planeti, i od njih i od nas koji smo ih birali.
Što mi nije 20 ... Pa da odem, prekrižim sve i više se nikad ne okrenem. Fuj.
Nikad nije kasno. Evo platicu ti ja kartu, samo se ne vracaj svega ti.
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#215 Re: GASENJE VELIKIH POZARA U BIH

Post by Chmoljo »

:lol:
a.dis

#216 Re: GASENJE VELIKIH POZARA U BIH

Post by a.dis »

sto se tice boja i izgleda, pravo je slican ovome..

http://www.asiatradingonline.com/Mi-8ger.jpg

trobojku nisam vidio ali obzirom da se taj ruski ocekivao oko 16h, mogao bi da bude..
Alfons Kauders

#217 Re: GASENJE VELIKIH POZARA U BIH

Post by Alfons Kauders »

a.dis wrote:sto se tice boja i izgleda, pravo je slican ovome..

http://www.asiatradingonline.com/Mi-8ger.jpg

trobojku nisam vidio ali obzirom da se taj ruski ocekivao oko 16h, mogao bi da bude..
Onda nije... Na vijestima rekose da je neki Kamov, ovo je Mi-8/17, vjerovatno nas, mozda i EUFOR.

Kamov ima kontrarotirajuce elise, ne mozes ga fulat.

Image
_Saša_

#218 Re: GASENJE VELIKIH POZARA U BIH

Post by _Saša_ »

Mislim da je bio Mi-17 Tamno zelene boje (ovaj sto je oko pola 4 preletio preko Dobrinje)!
Alfons Kauders

#219 Re: GASENJE VELIKIH POZARA U BIH

Post by Alfons Kauders »

_Saša_ wrote:Mislim da je bio Mi-17 Tamno zelene boje (ovaj sto je oko pola 4 preletio preko Dobrinje)!
Onda nije Rus... Javljeno je da oni salju Ka-32, jedan od najruzniji helikoptera na svijetu, ali mala zvijer... :D
astrid

#220 Re: GASENJE VELIKIH POZARA U BIH

Post by astrid »

Alfons Kauders wrote:A to sto su nam Ameri dali 16 ovih tebi naravno nije bitno.
Da li ovih sesnaest helikoptera gase pozare? :roll:
Alfons Kauders

#221 Re: GASENJE VELIKIH POZARA U BIH

Post by Alfons Kauders »

astrid wrote:
Alfons Kauders wrote:A to sto su nam Ameri dali 16 ovih tebi naravno nije bitno.
Da li ovih sesnaest helikoptera gase pozare? :roll:
Ne gase. Vecina Hueya vise nije u upotrebi. Jedan se skrsio prije nekoliko mjeseci, jedan prije par godina, a nekoliko je kanibalizirano za dijelove. Kad sam bio u Rajlovcu zadnji put, prije nekoliko godina, receno mi je da su samo tri bila u aktivnoj upotrebi - sad nemam pojma, ali vjerovatno je samo nekoliko u letnom stanju.

Uostalom mislim da i nije bas dobar za gasenje pozara, nikakva nosivost, Mi-8 je tito...
zambaklija

#222 Re: GASENJE VELIKIH POZARA U BIH

Post by zambaklija »

ovaj zrakomlat :D sam gledao uživo ,podizao onu vjeternjaču šo pravi struju :D a drugi put mijenjao je vrh TV tornja na 240m :D kažu da je konstruisan isključivo za transport i podizanje velikih tereta :roll:
Hajlac

#223 Re: GASENJE VELIKIH POZARA U BIH

Post by Hajlac »

Evo i nad Sarajevom se vec vidi smeckasti dim u zraku u pravcu vrela Bosne i Igmana a sunce, iako nije ni blizu zalaska, vec je narandzasto :roll:
Last edited by Hajlac on 26/08/2012 17:28, edited 1 time in total.
astrid

#224 Re: GASENJE VELIKIH POZARA U BIH

Post by astrid »

@Alfons Kauders ..Hvala na iscrpnom odgovoru :) Pretpostavila sam da nisu u funkciji :roll:
muzicar_iz_parka

#225 Re: GASENJE VELIKIH POZARA U BIH

Post by muzicar_iz_parka »

Za gašenje bi dobro došao neki Mi-26 :D :
Image
Post Reply