ALARM!!! GASENJE VELIKIH POZARA U BIH

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Troll_Happens

#176 Re: GASENJE VELIKIH POZARA U BIH

Post by Troll_Happens »

Mr.Penguin wrote:"25. 06. 2012. | 10:06
BiH i ove godine bez kanadera

Image

Bosna i Hercegovina, uprkos prošlogodišnjim najavama, ni ove godine najvjerovatnije neće kupiti nijedan od najavljenih šest malih kanadera, takozvanih air traktora, koji bi pomogli u gašenju požara u BiH.

Potvrdili su to u Ministarstvu sigurnosti BiH, kao i Milimir Doder, direktor Civilne zaštite RS, koji je prošle godine zajedno sa kolegama iz Federacije BiH pokrenuo inicijativu nabavke vatrogasne eskadrile.

"Kolege iz Federacije BiH i mi smo imali inicijativu da se nabave ovi mali avioni. U FBiH je čak napravljena i studija izvodljivosti. Ministarstvo sigurnosti BiH je pokrenulo proceduru za nabavku, ali je Vlada RS odustala od tog prijedloga jer je bilo nejasno gdje bi ti avioni bili smješteni i ko bi njima upravljao. Nabavci su se protivili i iz OS BiH, koji su se zalagali za nabavku helikoptera", kazao je Doder.

Ministarstvo sigurnosti BiH je prošle godine pokrenulo proceduru nabavke šest malih vatrogasnih aviona, takozvanih air traktora, i jednog helikoptera, koji bi gasili požare u cijeloj BiH. Formirana je i radna grupa u kojoj su, osim Ministarstva sigurnosti BiH, bili i predstavnici civilnih zaštita RS i FBiH, te MUP-a RS i Brčko distrikta.

"Tražili smo mišljenje od svih nadležnih organa prvo da se napravi dokument o ugroženosti BiH od požara, a kasnije da se krene u nabavku ovih aviona", kazao je Samir Agić, pomoćnik ministra sigurnosti BiH za zaštitu i spasavanje.

Planirana je bila nabavka aviona dvosjeda koji imaju kapacitet od tri do četiri kubna metra vode koje iz zraka posipaju po području zahvaćenom vatrom. Prednost tih aviona je što, za razliku od kanadera koji su mnogo veći, mogu vodu natankati u svakom bh. jezeru, te mogu polijetati i sa manjih sportskih aerodroma. Jedan takav avion košta oko 2,7 miliona eura, a u cijenu je uključena i obuka pilota.

"Mi i dalje podržavamo ovu inicijativu. Ovi mali avioni su izuzetno efikasni i pokazali su se dobri prilikom gašenja prošlogodišnjih požara u Trebinju. Sada se u RS radi nova studija. Postoji ideja i da RS zajedno sa Crnom Gorom kupi jedan ovaj avion koji bi bio smješten u Podgorici. Ovo još nije finalizirano tako da ćemo i u ovu godinu ući bez vazdušne zaštite od požara", kazao je Doder.

BiH sa Hrvatskom i Crnom Gorom ima potpisan sporazum o pomoći prilikom gašenja požara. Po tom sporazumu prije mjesec i po dana hrvatski kanaderi su gasili požar u Konjicu.

"I tada je to jedva odobreno. Kanaderi na iznajmljivanje su skupi. Hrvatska je u jeku turističke sezone i ima prioritet da zaštiti svoju teritoriju", kazao je Doder.

Agić ističe da je inicijativa Ministarstva sigurnosti BiH bila dobra i da bi pomogla običnim ljudima koji žive u mjestima koja pogađaju požari.

Mišljenje Alije Tihića, direktora Civilne zaštite FBiH, nismo uspjeli dobiti."

misljenje glupaka koji nije bio u stanju i zimus da rjesi probleme koje je bosna imala sa snijegom sad i ovo...
ne znam sto takve mrtvace uopste drze.. samo vuku zemlju ispod zemlje.... jer smo ionako na dnu. :x
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#177 Re: GASENJE VELIKIH POZARA U BIH

Post by Chmoljo »

amko76 wrote:
Haha :D Ali nek prvo argumentovano utvrde šta je tu netačno, a ne kao retardiran lupetati 'ta će svi i mi smo šampioni i slične nebuloze.

Btw skidam kapu onom ko je smislio, živa istina, samo što nemamo naftu :D
upozoren si.
Prpa.ba

#178 Re: GASENJE VELIKIH POZARA U BIH

Post by Prpa.ba »

Mr.Penguin wrote:"Kolege iz Federacije BiH i mi smo imali inicijativu da se nabave ovi mali avioni. U FBiH je čak napravljena i studija izvodljivosti. Ministarstvo sigurnosti BiH je pokrenulo proceduru za nabavku, ali je Vlada RS odustala od tog prijedloga jer je bilo nejasno gdje bi ti avioni bili smješteni i ko bi njima upravljao. Nabavci su se protivili i iz OS BiH, koji su se zalagali za nabavku helikoptera", kazao je Doder.

Ako pravoslavci i pravoslavna vojska ne daju, niko nije branio Federaciji da nabavi letjelice i naravno da ih koristi na svom teritoriju, eventualno kao pomoc R Hrvatskoj ako bi im zatrebala. Naravno, lakse je nasim novcem krpiti budzetske rupe i hraniti brdo dzabojeda, nego napraviti nesto iole smisleno i organizovano kako bi se narod i drzava zastitili od elementarnih nepogoda. Doduse, ne mogu grijesiti duse, kada je bio metar snijega na glavnim saobracajnicama u Sarajevu, put do Poljina bio je cist k'o suza... :D
astrid

#179 Re: GASENJE VELIKIH POZARA U BIH

Post by astrid »

Pa,zimus nismo imali dovoljno lopata....o avionima,grtalicama ne treba ni govoriti :roll: to spada u science fiction :D
edinwes

#180 Re: GASENJE VELIKIH POZARA U BIH

Post by edinwes »

Drvosjeca iz Dejcica wrote:
ćiško wrote:
poznanik wrote: Gdje su pare?
Image
Ovo ti je bezveze al' eto neka ti bude, ionako je sve postalo besmisleno pa i ovo laprdanje na ovom forumu. :(
Bezveze totalno, pa ne izdvaja se novac iz drzavne kase za džamije. Cuj novac civilne zastite otisao u gradnju dzamije :-) Da si stavio sliku Audi A8 , Q7, novg Passata ili slicno cime se glavonje vozaju, ili racuna mobitela od glavonja pa haj, nego ti moras malo po dzamijama, veoma glupo.
cindrlimindrli

#181 Re: GASENJE VELIKIH POZARA U BIH

Post by cindrlimindrli »

Gledam ovo kod Konjica, ovakav pozar i Ameri bi imali problema da stave pod kontrolu a kamo li ona
nasa "pusti me da vrisnem" vatrogasna drustva. Kad vidim one Krstic family kamione stomak mi se okrene,
nestvarne slike iz drugog svjetskog rata. Ako se ne desi neko cudo pa se svijet trgne iz opste latargije ta
jadna zemlja je na najboljem putu da narednih 300 godina bude socijalni slucaj tipa Etiopija, Haiti i sl.
Japp

#182 Re: GASENJE VELIKIH POZARA U BIH

Post by Japp »

Zalosno, ali ovo nam objasnjava kako bi izgledalo da opet izbije rat. Bosnjaci kao i obicno nespremni,van sebe mole za pomoc dok djeca i starci ginu.

Nazalost nista se nismo naucili, samo trazit`pomoc i biti Kurban.
VjecitiStudent

#183 Re: GASENJE VELIKIH POZARA U BIH

Post by VjecitiStudent »

cindrlimindrli wrote:Gledam ovo kod Konjica, ovakav pozar i Ameri bi imali problema da stave pod kontrolu a kamo li ona
nasa "pusti me da vrisnem" vatrogasna drustva. Kad vidim one Krstic family kamione stomak mi se okrene,
nestvarne slike iz drugog svjetskog rata. Ako se ne desi neko cudo pa se svijet trgne iz opste latargije ta
jadna zemlja je na najboljem putu da narednih 300 godina bude socijalni slucaj tipa Etiopija, Haiti i sl.
Ko im je kriv kad nemaju kisnu dovu.
cindrlimindrli

#184 Re: GASENJE VELIKIH POZARA U BIH

Post by cindrlimindrli »

VjecitiStudent wrote:Ko im je kriv kad nemaju kisnu dovu.
Na tvom mjestu ja bih sebi nabavio "emergency kit", zalihe hrane i vode za nedaj boze, djecu drzao na oku da
ne naprave kakvu glupost...zadnje sto bi me zanimalo jeste upiranje prstom u politicke neistomisljenike. Na
kraju krajeva, oni sto se uzdaju u dove, bas kao i ekipa koja ne vjeruje u vise sile, zajedno skupa su napravili
jedan veliki qrac od ovce da ugase ove pozare.
VjecitiStudent

#185 Re: GASENJE VELIKIH POZARA U BIH

Post by VjecitiStudent »

cindrlimindrli wrote:
VjecitiStudent wrote:Ko im je kriv kad nemaju kisnu dovu.
Na tvom mjestu ja bih sebi nabavio "emergency kit", zalihe hrane i vode za nedaj boze, djecu drzao na oku da
ne naprave kakvu glupost...zadnje sto bi me zanimalo jeste upiranje prstom u politicke neistomisljenike. Na
kraju krajeva, oni sto se uzdaju u dove, bas kao i ekipa koja ne vjeruje u vise sile, zajedno skupa su napravili
jedan veliki qrac od ovce da ugase ove pozare.
Uopste nisi u toku, ovih koji ne vjeruju u vise sile u BiH skoro da vise i nema, ovdje je sad vladavina kisnih dova, molebana i ostalih cuda, sto savrseno pokazuje odgovor i vlasti i stanovnistva na ove pozare.
jefferson

#186 Re: GASENJE VELIKIH POZARA U BIH

Post by jefferson »

Drvosjeca iz Dejcica wrote:Meni nije jasno zašto se ne digne vojska. Da je ostao onaj sitem sada bi bio dignut i posljedni vojnik, rezervisti, rezervi sastavi policije, civilna žaštita, a sigurno da bi bilo angažovano svo raspoloživo sposobno civilno stanovništvo. Angažovana bi bila sva teška mehanizacija na probijanju puteva, krčenju šume na strateškim pozicijama u cilju spriječavanja širenja požara. Kaže neprohodan teren...angažuj gusjeničare, prokrči put, bolje pokušati djelovati nego sjediti skrštenih ruku i drkati neku stvar. Ma katastrofa opšta, da ima neki organozovani pukt ja bih prvi išao u Konjic da gasim ali ovo sve pičke i miševi, krenuvši od vlade pa do naroda, čast izuzecima. Sorry na riječniku, baš sam izrevoltiran. :x
Ma skupina amatera i diletanata!
U cijenu Air Traktora je uracunata i obuka pilota. Mi imamo ne puno, ali neki dovoljan broj pilota iz bivse JNA koji su letjeli na Jastrebovima, orlovima, migovima, An-26 i slicnim letjelicama. Te pilote nije potrebno obucavati iz pocetka nego raditi preobuku!
Mnostvo tih pilota je otislo u penziju jer se nisu mogli uklopiti u novi sistem vrijednosti (rodjacka politika).
Mi iduce ljeto mozemo imati bar dva AT 802F spremna! Ako nece RS, neka Federacija kupi i cao.
Iako taj problem smjestaja letjelica je glupost cista. Kao 6 komada. Pa rasporedimo ih, malo 2 u BL, 4 u Mostar, u mostaru su najpotrebniji!
Opet, ako RS nece, Federacija ih moze kupiti mimo OS BiH i drzati ih u Mostaru gdje je logicno!
Nuken

#187 Re: GASENJE VELIKIH POZARA U BIH

Post by Nuken »

Pod hitno podići vojsku sve što ima(CZ,OSBIH,MUP).Zašto ih mi plaćamo.Jel da kafice ispijaju po čitave dane(MUP).Sramota je da požar gasi samo 12 vatrogasaca.SRAMOTA.Jesmol na sve (NE)spremni.Palo metar i nešto snije(većina BiH oko metar al nebitno),požari nam haraju a političari na odmorima.Neki dan umal´me ne udari "štićena kolona" nekog naše seljačića(političara).3 auta idu i to brat-bratu sve i jedno ne starije od godinu dana.A mi nemamo pare da kupimo par helikoptera koji bi mogli korisiti svi od Mup-a,SIPA-E,te za pacijente(Medevac i SAR letovi).A pogotovo ne da treba da se kupuju kanaderi ili Air Tractor-i.Ipak politicari nemaju koristi od njih.Rado bih pomogao gasiti al sam pre daleko od Konjica.(Sanski Most)
Neka nam je Bog na pomoći sa ovakvim političarima
hrusta

#188 Re: GASENJE VELIKIH POZARA U BIH

Post by hrusta »

Japp wrote:Zalosno, ali ovo nam objasnjava kako bi izgledalo da opet izbije rat. Bosnjaci kao i obicno nespremni,van sebe mole za pomoc dok djeca i starci ginu.

Nazalost nista se nismo naucili, samo trazit`pomoc i biti Kurban.
u pravu si, vise mi je pun ...... samo se cekaju kojekakve sadake, donacije. a toliko je love leglo u zemlju mogo si space shuttle kupit, ali neka neka se obnovi vozni park prvo, mora se mijenjati 2010 god. Audi jer je ipak skup remont, jebem im sve po spisku, lopovi jedni. jadni oni vatrogasci u Konjicu, dusa mi se cijepa, jadni oni sa onim kamionima, pa boze moj i zemlje. :x
Alfons Kauders

#189 Re: GASENJE VELIKIH POZARA U BIH

Post by Alfons Kauders »

jefferson wrote:
Drvosjeca iz Dejcica wrote:Meni nije jasno zašto se ne digne vojska. Da je ostao onaj sitem sada bi bio dignut i posljedni vojnik, rezervisti, rezervi sastavi policije, civilna žaštita, a sigurno da bi bilo angažovano svo raspoloživo sposobno civilno stanovništvo. Angažovana bi bila sva teška mehanizacija na probijanju puteva, krčenju šume na strateškim pozicijama u cilju spriječavanja širenja požara. Kaže neprohodan teren...angažuj gusjeničare, prokrči put, bolje pokušati djelovati nego sjediti skrštenih ruku i drkati neku stvar. Ma katastrofa opšta, da ima neki organozovani pukt ja bih prvi išao u Konjic da gasim ali ovo sve pičke i miševi, krenuvši od vlade pa do naroda, čast izuzecima. Sorry na riječniku, baš sam izrevoltiran. :x
Ma skupina amatera i diletanata!
U cijenu Air Traktora je uracunata i obuka pilota. Mi imamo ne puno, ali neki dovoljan broj pilota iz bivse JNA koji su letjeli na Jastrebovima, orlovima, migovima, An-26 i slicnim letjelicama. Te pilote nije potrebno obucavati iz pocetka nego raditi preobuku!
Mnostvo tih pilota je otislo u penziju jer se nisu mogli uklopiti u novi sistem vrijednosti (rodjacka politika).
Mi iduce ljeto mozemo imati bar dva AT 802F spremna! Ako nece RS, neka Federacija kupi i cao.
Iako taj problem smjestaja letjelica je glupost cista. Kao 6 komada. Pa rasporedimo ih, malo 2 u BL, 4 u Mostar, u mostaru su najpotrebniji!
Opet, ako RS nece, Federacija ih moze kupiti mimo OS BiH i drzati ih u Mostaru gdje je logicno!
Piloti iz Juge? Ti ljudi vec imaju 45-50 godina... Ne vidim zasto bi ih preobucavao, ako vec nisu u penziji.

A u jednu ruku, ne treba nista kupovati. Nek gori, nek ode sve u picku materinu.

Narod je trazio kantone od 30,000 ljudi koji ne mogu finansirati ni vatrogasna drustva s jednom cisternom i Nivom, pa bujrum - nek se snalaze. Narod je isto tako trazio RS i zgradu vlade od 200 miliona, sad bujrum kante u ruke, dok se ne zavrsi Trebinje International Airport i dok na njemu ne osvanu 3-4 kanadera.
volta dzontra

#190 Re: GASENJE VELIKIH POZARA U BIH

Post by volta dzontra »

Nije nabava kanadera nabava skoda praktik u vozni park ministarstva...
Kanaderi su ekstra skupa prica...
Radi se o slozenom avionu koji se dugotrajno uvodi u flotu
Sama cinjenica da jedan proizvodjac dominira tim trzistem govori dovoljno.
Skolovanje pilota za kapetana kanadera je 250 sati leta u akciji. Kopilot ima 180 sati leta prije sluzbenog uvodjenja u posadu
Ne kupuje se samo avion nego obuka, servisno okruzenje, dijelovi itd
Vrijednost imovine (avioni, dijelovi, servis itd) hrvatske vatrogasne flote je 150 milijuna dolara min
Za BiH bi idealno bilo kupiti za pocetak par air-tractora. Jeftiniji, manji, kraca obuka, jednostavniji servis, mogucnost punjenja na suhom itd...
Na kraju gasenje iz zraka je bitno posebno zbog brzine stavljanja pozara pod kontrolu i gasenja na nepristupacnim terenima ali vatrogastvo ovisi i o zemaljskoj ekipi...
To sto nemamo vatrogasnu zracnu flotu i nekako se moze progutati ali da pozar u najvecoj opcini u BIH gasi 12 vatrogasaca sa prastarim kamionima je agonija....
Civilna zastita godisnje vrti 20 milijuna maraka...to je dovoljno za opremanje ako nista 40 dobrovoljnih vatrogasnih drustava godisnje ili financiranje 10 profesionalnih vrhunski opremljenih vatrogasnih drustava na razini FBIH koja bi u ovom slucaju mogla ograniciti izbijanje velikih pozara...

Ovako kad se zapale pozari u planinama s frontama od 16 kilometara nema spasa do kise...

Iz placa svi izdvajaju 0.5 % za CZ. U tu civilnu zastitu treba definitivno poslati tuziteljstvo i policiju jer je ocito da netko godinama krade tu lovu..
Alfons Kauders

#191 Re: GASENJE VELIKIH POZARA U BIH

Post by Alfons Kauders »

volta dzontra wrote:Nije nabava kanadera nabava skoda praktik u vozni park ministarstva...
Kanaderi su ekstra skupa prica...
Radi se o slozenom avionu koji se dugotrajno uvodi u flotu
Sama cinjenica da jedan proizvodjac dominira tim trzistem govori dovoljno.
Skolovanje pilota za kapetana kanadera je 250 sati leta u akciji. Kopilot ima 180 sati leta prije sluzbenog uvodjenja u posadu
Ne kupuje se samo avion nego obuka, servisno okruzenje, dijelovi itd
Vrijednost imovine (avioni, dijelovi, servis itd) hrvatske vatrogasne flote je 150 milijuna dolara min
Za BiH bi idealno bilo kupiti za pocetak par air-tractora. Jeftiniji, manji, kraca obuka, jednostavniji servis, mogucnost punjenja na suhom itd...
Na kraju gasenje iz zraka je bitno posebno zbog brzine stavljanja pozara pod kontrolu i gasenja na nepristupacnim terenima ali vatrogastvo ovisi i o zemaljskoj ekipi...
To sto nemamo vatrogasnu zracnu flotu i nekako se moze progutati ali da pozar u najvecoj opcini u BIH gasi 12 vatrogasaca sa prastarim kamionima je agonija....
Civilna zastita godisnje vrti 20 milijuna maraka...to je dovoljno za opremanje ako nista 40 dobrovoljnih vatrogasnih drustava godisnje ili financiranje 10 profesionalnih vrhunski opremljenih vatrogasnih drustava na razini FBIH koja bi u ovom slucaju mogla ograniciti izbijanje velikih pozara...

Ovako kad se zapale pozari u planinama s frontama od 16 kilometara nema spasa do kise...

Iz placa svi izdvajaju 0.5 % za CZ. U tu civilnu zastitu treba definitivno poslati tuziteljstvo i policiju jer je ocito da netko godinama krade tu lovu..
Ko sto rekoh, pustiti da gori i cao.

Kome treba helikopter ili air tractor, neka ga i kupi.
Nuken

#192 Re: GASENJE VELIKIH POZARA U BIH

Post by Nuken »

Kada bi prodali pola voznog parka političara mogli bi kupiti kanadera i helikoptera da pokrijemo citav Balakan a ne ovako da moramo zavisit od Hrvata(komšije hvala na pomoći :) ) ili pak od Rusa.Et da se nedaj Bože opet zarati oćemo opet od drugih zavisit?Bosanci i Hercegovci opametite se jednom :x.Do sada je šteta veća od 6miliona KM a za te pare smo mogli kupiti par air tractora i sve 5 al hajd ipak je ovo Bosna :bih:
zahvalan

#193 Re: GASENJE VELIKIH POZARA U BIH

Post by zahvalan »

samo da se sjetim familije svima koji su na budzetu.... a vidim neko trazi pomoc od vojske :lol: :lol:

Previse je tu ljudi koji su dosli preko stele da bi oni gasili pozare a kamoli branili drzavu....
volta dzontra

#194 Re: GASENJE VELIKIH POZARA U BIH

Post by volta dzontra »

Ima tu jos jedan problem. Tradicija dobrovoljnog vatrogastva nije razvijena. U europi svako selo ima DVD. Organiziraju se. Drzava pomogne s opremom. Ljudi se druze, malo vjezbaju, poloze vatrogasni ispit, paze, nadziru svaki dim...
Uz to imaju i profesionalne jedinice koje prve ulaze u gasenje a DVD im se pridruzuju nakon radnog vremena ili odmah ako je hitno...
U RH svako primorsko mjesto ima neki mali DVD. To je tradicija ...
Plus profesionalne postrojbe....
U nas jednostavno ljude boli ki.ta...
Smijala bi se carsija kad bi netko rekao ajmo skupit 20 ljudi , polozit ispit, odrzati 4 vjezbe godisnje, sloziti malo opreme u neku garazu....
U svijetu ovakvi DVD-ovi sprijece tisuce pozara u samom zacetku...
A ako stvari izmaknu kontroli pozare gasi 300 ljudi organizirano i s opremom
Dioda

#195 Re: GASENJE VELIKIH POZARA U BIH

Post by Dioda »

Mr.Penguin wrote:"25. 06. 2012. | 10:06
BiH i ove godine bez kanadera
"Tražili smo mišljenje od svih nadležnih organa prvo da se napravi dokument o ugroženosti BiH od požara, a kasnije da se krene u nabavku ovih aviona", kazao je Samir Agić, pomoćnik ministra sigurnosti BiH za zaštitu i spasavanje.

Planirana je bila nabavka aviona dvosjeda koji imaju kapacitet od tri do četiri kubna metra vode koje iz zraka posipaju po području zahvaćenom vatrom. Prednost tih aviona je što, za razliku od kanadera koji su mnogo veći, mogu vodu natankati u svakom bh. jezeru, te mogu polijetati i sa manjih sportskih aerodroma. Jedan takav avion košta oko 2,7 miliona eura, a u cijenu je uključena i obuka pilota.
Nek' su oni trazili misljenje (koliko je kostala izrada dokumenta o ugrozenosti, odnosno presipanje iz supljeg u prazno :roll: ) :-)
Gledam ovo ljeto u HR, sve gori, a tri kanadera non stop zuje, gase. Koliko komsije imaju kanadera, sest ili vise? Ovi nasi majmuni jedan nisu u stanju nabaviti. Skupo. Sve je nama skupo. Sta ce nam drvece, sume :roll:
Komin gori, a onaj jedan kanader slijece u onaj nakav potok (ne mogu ga drugacije nazvati), onaj pilot "nacicao u bocu", a ovi nasi suplju bacaju i palamude bezveze o prednosti nad kanaderom.

Danas neki covjek na dnevniku govori nesto u fazonu - ako nam dodje do kuca, imamo kanistera :roll:

Oni ce nabaviti bilo sta sto moze gasiti pozar onda kad ja dobijem unuce. Samo ne znam hoce li tada imati sta gasiti, ovim tempom ce uskoro sve biti spaljeno :mrgreen:
hrusta

#196 Re: GASENJE VELIKIH POZARA U BIH

Post by hrusta »

http://www.telegraph.co.uk/news/picture ... me=2317414

ma ode sve u 3pm, gori sve...... :x

eto ko ide malo kise.... pa nece li pomoc malo onim vatrogascima :(
http://www.yr.no/place/Bosnia_and_Herze ... /Sarajevo/
Hajlac

#197 Re: GASENJE VELIKIH POZARA U BIH

Post by Hajlac »

volta dzontra wrote:Ima tu jos jedan problem. Tradicija dobrovoljnog vatrogastva nije razvijena. U europi svako selo ima DVD. Organiziraju se. Drzava pomogne s opremom. Ljudi se druze, malo vjezbaju, poloze vatrogasni ispit, paze, nadziru svaki dim...
Uz to imaju i profesionalne jedinice koje prve ulaze u gasenje a DVD im se pridruzuju nakon radnog vremena ili odmah ako je hitno...
U RH svako primorsko mjesto ima neki mali DVD. To je tradicija ...
Plus profesionalne postrojbe....
U nas jednostavno ljude boli ki.ta...
Smijala bi se carsija kad bi netko rekao ajmo skupit 20 ljudi , polozit ispit, odrzati 4 vjezbe godisnje, sloziti malo opreme u neku garazu....
U svijetu ovakvi DVD-ovi sprijece tisuce pozara u samom zacetku...
A ako stvari izmaknu kontroli pozare gasi 300 ljudi organizirano i s opremom
Pa ovog ljeta putujuci Slavonijom i Zagorjem nagledah se bruku DVD drustava. Svako mjesto ima Drustvo.

Kazu nekad bilo i kod nas ali ukinuto.
taxi_driver

#198 Re: GASENJE VELIKIH POZARA U BIH

Post by taxi_driver »

Ma kod nas je sve ukinuto sto je valjalo.
Prpa.ba

#199 Re: GASENJE VELIKIH POZARA U BIH

Post by Prpa.ba »

taxi_driver wrote:Ma kod nas je sve ukinuto sto je valjalo.

Neka ukinu i drzavu, barem necemo morati placati poreze dzabojedima i njihovim prileznicama.
taxi_driver

#200 Re: GASENJE VELIKIH POZARA U BIH

Post by taxi_driver »

Negdje sam vidio sliku starog fapa a kamen ispred prenjeg i iza zadnjeg tocka. Pa ebote on ni kocnica nema a stariji je od broja jedan iz alan forda.
Post Reply