ALARM!!! GASENJE VELIKIH POZARA U BIH

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Prpa.ba

#1526 Re: ALARM!!! GASENJE VELIKIH POZARA U BIH

Post by Prpa.ba »

Prema posljednjoj odluci Vijeća ministara, pomoć se traži bez izdvajanja dodatnih budžetskih sredstava iz rezervi budžeta BiH, a kanaderi RH su već obavili svoje djelovanje bez naknade.
Sadakistan u punom sjaju. :D
muhafuca

#1527 Re: ALARM!!! GASENJE VELIKIH POZARA U BIH

Post by muhafuca »

antifascism wrote:Kanaderi SDA-drzave Bosne i Hercegovine:

Image
Image
Ma Fahraonov avion ako ga jos nije prodao bi bolje odgovarao datim namjenama
savez_napolje

#1528 Re: ALARM!!! GASENJE VELIKIH POZARA U BIH

Post by savez_napolje »

Image

Trenutno stanje sa požarom u D.Jablanici. Već 2 sata ni helikpter ne gasi vatru, vatrogasci nijemo posmatraju, kanaderi svoje otpjevali, a štab CZ HNK zaključi da nema razloga za proglašenje prirodne nesreće :shock:
stetoskop
Grijem se na: Fujitsu 12llce
Vozim: Traktor, ide j€bi ga

#1529 Re: ALARM!!! GASENJE VELIKIH POZARA U BIH

Post by stetoskop »

E đaba im je što su se ponadali da će sutra kiša u Jablanici. Sada stoji da će biti malo oblačno i sunčano sa pojačanim vjetrom od 23 Km/h
oldtajmer

#1530 Re: ALARM!!! GASENJE VELIKIH POZARA U BIH

Post by oldtajmer »

gledam maloprije na tv-u nekakav lik iz ministarstva nesigurnosti govori kako je na sjednici hnk ustanovljeno da nema potrebe za trazenjem pomoci od drugih opcina,zatim kaze da pozar gasi okruglo 5 vatrogasaca i 100 gradjana,a nakon sto je isteklo besplatnih 30 sati gasenja pozara kanaderima,sa hrvatima niko i ne pomislja da razgovara da se eventualno kanaderi ponovo podignu i kao slag na tortu na kraju rece covjek :"ministarstvo sigurnosti (tj.uhljebljena govna koja u njemu rade) ne moze nikome nista da naredi" :odustajem:
O'zone
Globalni moderator

#1531 Re: ALARM!!! GASENJE VELIKIH POZARA U BIH

Post by O'zone »

SAMIR AGIĆ, POMOĆNIK MINISTRA SIGURNOSTI BIH ZA ZAŠTITU I SPAŠAVANJE: Ukoliko želimo da ugasimo požar nisu nam dovoljni samo kanaderi i letjelice
Petak | 09.08.2013.

Jedan dan kanaderi nadlete, ugase ono što se može ugasiti iz zraka, ali ukoliko ne djeluju jedinice na terenu, kopnene jedinice ili vatrogasci na terenu, ne mogu se očekivati rezultati da se ugasi kompletan požar - ističe je Agić

Pomoćnik ministra sigurnosti BiH za zaštitu i spašavanje Samir Agić kazao je danas popodne Feni da Ministarstvo sigurnosti BiH pravi analizu koja su sve domaća sredstva iskorištena vezana za gašenje požara.

- Prema dosadašnjim podacima koji su obrađeni, Ministarstvo sigurnosti smatra da nisu iskorišteni svi kapaciteti, te smo odlučili da u narednim satima od Opštine Jablanica, Hercegovačko-neretvanskog kantona i entiteta Federacija BiH zatražimo formalno-pravno, taksativno, stavku po stavku sve šta su oni iskoristili kao vlastite kapacitete, kao domaće kapacitete, u borbi protiv požara u Jablanici - kazao je Agić.

Dodao je da, ukoliko se ustanovi da su entitet, kantoni ne samo Hercegovačko-neretvanski nego i ostali kantoni, i Opština Jablanica iskoristili sva raspoloživa sredstva, Ministarstvo sigurnosti će ponovo pokrenuti postupak kako bi Vijeće ministara donijelo dodatnu odluku o traženju međunarodne pomoći i izdvajanju budžetskih sredstava iz rezervi budžeta BiH i ponovo zatražili pomoć.

- Ukoliko ne dođemo do zaključka da su iskorišteni svi domaći kapaciteti, Ministarstvo sigurnosti će zatražiti da se prvenstveno iskoriste svi domaći raspoloživi kapaciteti - kazao je Agić.

Na pitanje u vezi s kanaderima iz Republike Hrvatske koji su prethodnih dana gasili požar na području Jablanice, Agić je kazao da su kanaderi Republike Hrvatske uradili izuzetan posao, te da se zahvaljuje i pilotima i državnoj upravi.

- U jučerašnjem razgovoru koji sam obavio sa Jadranom Perinićem je potvrđeno da kanaderi mogu da rade 500 sati, ali ukoliko ne bude djelovanja vatrogasnih jedinica na terenu, na požarištima, da ćemo uvijek imati isti rezultat. Jedan dan kanaderi nadlete, ugase ono što se može ugasiti iz zraka, ali ukoliko ne djeluju jedinice na terenu, kopnene jedinice ili vatrogasci na terenu, ne mogu se očekivati rezultati da se ugasi kompletan požar - ističe je Agić.

On navodi da, bez obzira koliko tešku uslovi bili, bez obzira koliko velike strmine bile, koliko bila udaljenost od putnih komunikacija, „ukoliko želimo da ugasimo požar nisu dovoljni samo kanaderi i letjelice“.

Upitan da li su se nadležene domaće institucije na adekvatan način pripremile za ovakve situacije s obzirom na iskustvo od prošle godine, Agić je kazao da „nismo dovoljno pripremljeni, lokalne zajednice, kantoni, entitet i država nisu dovoljno uradili da bi se izbjegle ovakve apsurdne situacije kakve imamo danas“.

Posebno, dodaje on, s obzirom na saopćenje Vlade HNK u kojem se, kaže da „s obzirom na nepristupačnost prostora zahvaćenog požarom, veliku udaljenost opožarenih područja od prvih prometnica, miniran teren, odronjavanje užarenog kamenja, angažovanje dodatnih vatrogasaca iz susjednih općina ne bi bilo svrsishodno“.
iz dna duše

#1532 Re: ALARM!!! GASENJE VELIKIH POZARA U BIH

Post by iz dna duše »

savez_napolje wrote:Image

Trenutno stanje sa požarom u D.Jablanici. Već 2 sata ni helikpter ne gasi vatru, vatrogasci nijemo posmatraju, kanaderi svoje otpjevali, a štab CZ HNK zaključi da nema razloga za proglašenje prirodne nesreće :shock:
:( :oops:
serpico35

#1533 Re: ALARM!!! GASENJE VELIKIH POZARA U BIH

Post by serpico35 »

Morao sam da se javim.Jest da je prvi post ali.... Raja u Jablanici se kupa po jezeru,ispijaju kafe po kaficima i boli ih neka stvar za pozarima. A vecina ih je nezaposleno. Jablanicka opstina prima od EP nekoliko miliona maraka godisnje, i ne kontam zasto ta ista opstina ne ulozi u svoje vatrogasno drustvo.Zasto ne pozove nezaposlene da gase pozar sa nekom minimalnom dnevnicom (mada bih ja zasvirao sirenama za opsanost (ako im rade) i naredio opstu mobilizaciju za borbu protiv pozara)
iz dna duše

#1534 Re: ALARM!!! GASENJE VELIKIH POZARA U BIH

Post by iz dna duše »

serpico35 wrote:Morao sam da se javim.Jest da je prvi post ali.... Raja u Jablanici se kupa po jezeru,ispijaju kafe po kaficima i boli ih neka stvar za pozarima. A vecina ih je nezaposleno. Jablanicka opstina prima od EP nekoliko miliona maraka godisnje, i ne kontam zasto ta ista opstina ne ulozi u svoje vatrogasno drustvo.Zasto ne pozove nezaposlene da gase pozar sa nekom minimalnom dnevnicom (mada bih ja zasvirao sirenama za opsanost (ako im rade) i naredio opstu mobilizaciju za borbu protiv pozara)
Raja se kupa, da, ali oni koji su plaćeni da se rješavaju ovakve stvari nisu mrdnuli prstom. Sada ponovo pričaju istu priču, koju su pričali i prošle i pretprošle godine i,i,i... a redovno biraju plate i sve drugho što ih sjeduje za svoj nerad, a šume gore. Iznenadi ih snijeg zimi, požari ljetim poplave u proljeće... :oops: Po meni, ovo je zrelo za ostavke......
Ja se zaista divim dobrovoljcima, ali ako se vlast ovako nastavi ponašati i dobrovoljaca će biti sve manje....nebitno je li to općinska, kantonalna, entitetska ili državna. Šta nam ostaje?! Molimo Boga da padne kiša, kao i prošlo ljeto i da ugasi požare!
serpico35

#1535 Re: ALARM!!! GASENJE VELIKIH POZARA U BIH

Post by serpico35 »

iz dna duše wrote:
serpico35 wrote:Morao sam da se javim.Jest da je prvi post ali.... Raja u Jablanici se kupa po jezeru,ispijaju kafe po kaficima i boli ih neka stvar za pozarima. A vecina ih je nezaposleno. Jablanicka opstina prima od EP nekoliko miliona maraka godisnje, i ne kontam zasto ta ista opstina ne ulozi u svoje vatrogasno drustvo.Zasto ne pozove nezaposlene da gase pozar sa nekom minimalnom dnevnicom (mada bih ja zasvirao sirenama za opsanost (ako im rade) i naredio opstu mobilizaciju za borbu protiv pozara)
Raja se kupa, da, ali oni koji su plaćeni da se rješavaju ovakve stvari nisu mrdnuli prstom. Sada ponovo pričaju istu priču, koju su pričali i prošle i pretprošle godine i,i,i... a redovno biraju plate i sve drugho što ih sjeduje za svoj nerad, a šume gore. Iznenadi ih snijeg zimi, požari ljetim poplave u proljeće... :oops: Po meni, ovo je zrelo za ostavke......
Ja se zaista divim dobrovoljcima, ali ako se vlast ovako nastavi ponašati i dobrovoljaca će biti sve manje....nebitno je li to općinska, kantonalna, entitetska ili državna. Šta nam ostaje?! Molimo Boga da padne kiša, kao i prošlo ljeto i da ugasi požare!

kakav narod takva i vlast.Narod lijen, da mu gori ispred kuce,on ce od drugog traziti da mu pomogne.
savez_napolje

#1536 Re: ALARM!!! GASENJE VELIKIH POZARA U BIH

Post by savez_napolje »

iz dna duše wrote:
Trenutno na terenu u D.Jablanici nema mnogo dobrovoljaca, svega nekoliko vatrogasaca i max. 10-15 mještana, a što se tiče kupanja,najgora stvar je što je pola vatrogasne jednice Jablanica prva 3-4 od pojave požara bilo na godišnjem odmoru, provodeci svoje vrijeme po lokalnim plažama :-x :-x

http://bcove.me/l32cfgl2

BOŽE SAČUVAJ! Apsurdistan i po :) :shock: :shock:
jefferson

#1537 Re: ALARM!!! GASENJE VELIKIH POZARA U BIH

Post by jefferson »

serpico35 wrote:
iz dna duše wrote:

kakav narod takva i vlast.Narod lijen, da mu gori ispred kuce,on ce od drugog traziti da mu pomogne.
Pravo da ti kazem drago mi je da kanaderi ne dolaze.
Ovo mora jednom dogoriti do noktiju da bi se nesto promjenilo.
Zao mi ljudi koji su tamo i rade sta mogu, ali dok se nesto jebeno ne desi ocito nece se nista mjenjat.
serpico35

#1538 Re: ALARM!!! GASENJE VELIKIH POZARA U BIH

Post by serpico35 »

Ma ako do sad nije dogorilo do noktiju, i bez pozara, ne znam kad ce. Ili kontaju, ma ebo sume, bog nam ih dao bog nam ih i uzima. Sad smo veliki vjernici,pa me ne bi ni cudilo takvo razmisljanje.
O'zone
Globalni moderator

#1539 Re: ALARM!!! GASENJE VELIKIH POZARA U BIH

Post by O'zone »

UGROŽEN PUT PREMA MOSTARU: Dramatična situacija u Jablanici: Požar se nekontrolisano širi prema Konjicu!
Četvrtak | 08.08.2013.

Direktor Profesionalne vatrogasne brigade Jablanica Omer Drežnjak je potvrdio da je požar napredovao i da vatrogasci nemaju kontrolu nad njim

kanader gasenje

Šumski požari koji danima bijesne nedaleko do Jablanice u BiH i dalje su izvan kontrole, a vatrogasci su izgubili kontrolu i nad požarom koji prijeti presijecanjem putne komunikacije sa Mostarom, potvrdio je direktor Profesionalne vatrogasne brigade Jablanica Omer Drežnjak.

On je napomenuo da požar ugrožava drumsku i željezničku komunikaciju sa Mostarom, a uz vatrogasce se s vatrenom stihijom bore i građani. Pomoć u gašenju požara pružaju i dva helikoptera Oružanih snaga Bosne i Hercegovine.

"Požar kod sela Tretišće i dalje bukti i širi se prema planini Prenj. Dim je gust i ne možemo dati precizan pregled koliko je požar ušao u dubinu prema planini Prenj", rekao je ranije pomoćnik načelnika za civilnu zaštitu opštine Jablanica Omer Nezirić.

Vijeće ministara BiH je 5. augusta odlučilo zatražiti međunarodnu pomoć u gašenju požara na području Jablanice, a na tom području su bila aktivna i dva kanadera iz Hrvatske.
jefferson

#1540 Re: ALARM!!! GASENJE VELIKIH POZARA U BIH

Post by jefferson »

serpico35 wrote:Ma ako do sad nije dogorilo do noktiju, i bez pozara, ne znam kad ce. Ili kontaju, ma ebo sume, bog nam ih dao bog nam ih i uzima. Sad smo veliki vjernici,pa me ne bi ni cudilo takvo razmisljanje.
Pa ocito da nije, i mislim da nije.
Mi smo uvijek bilo ponosni na anse mudrosti tipa: dobro je samo nek ne puca i ne moze on mene toliko dotuc koliko ja mogu trpit, sve sa cilje da se nema nikakve odgovornosti.
Jolpaz

#1541 Re: ALARM!!! GASENJE VELIKIH POZARA U BIH

Post by Jolpaz »

Požar kod Jablanice može imati kvalifikaciju terorizma a prema priznanju facebook grupe kretena...
Nadam se da neko od ovih polupismenih na vlasti čita i ovo.
Coppertone

#1542 Re: ALARM!!! GASENJE VELIKIH POZARA U BIH

Post by Coppertone »

Jolpaz mozes malo pojasniti, ko sta kada?
jefferson

#1543 Re: ALARM!!! GASENJE VELIKIH POZARA U BIH

Post by jefferson »

wannabe_ultra wrote:Da li je ova kisa konacan spas ?
Nema na druge nego da azil ponudimo americkim indijancima pa nek plesu dozivajuci kisu. Mislim da bi to bas odgovaralo karakteru drzave.
savez_napolje

#1545 Re: ALARM!!! GASENJE VELIKIH POZARA U BIH

Post by savez_napolje »

wannabe_ultra wrote:Da li je ova kisa konacan spas ?
U Jablanici još ni kapi, a po svemu sudeci teško da će ikako i biti.
Jolpaz

#1546 Re: ALARM!!! GASENJE VELIKIH POZARA U BIH

Post by Jolpaz »

Coppertone wrote:Jolpaz mozes malo pojasniti, ko sta kada?
Imaš na ovom forumu, opšte diskusije i detaljno pod temom : " Kome prijaviti " ?
O'zone
Globalni moderator

#1547 Re: ALARM!!! GASENJE VELIKIH POZARA U BIH

Post by O'zone »

Požari: Još jedna besana noć u Hercegovini, Srbija nudi pomoć
10. august 2013. u 10:00

I bez hrvatskih kanadera pomoć bi Hercegovini mogla doći s druge strane, točnije iz Srbije budući da postoji mogućnost angažiranja ruskog aviona za gašenje požara, tipa Berijev, koji se od prije nekoliko dana nalazi u Nišu.

Ruski avion može se koristiti ne samo u Srbiji, nego i u regiji, a da bi Rusi krenuli u gašenje požara potreban je prije svega službeni zahtjev neke od vlada, u ovom slučaju Vijeća ministara BiH. Načelnik Sektora za vanredne situacije, koje djeluje u okviru srbijanskog Ministarstva unutrašnjih poslova, Predrag Marić potvrdio je za Al Jazeeru kako je ruski avion na raspolaganju i BiH te dodao kako „već sutra može da poleti prema Jablanici“.
Avion Berijev Be-200 predstavlja jednu od najefikasnijih letjelica za gašenje požara, može da ponese 12 tona vode, koliko i šest vojnih helikoptera koji se koriste za te namjene.

„Za Berijev se moraju pokriti troškovi goriva, aerodromskih taksi, smeštaj i ishranu za posadu. Takvi su uslovi i za nas“, objasnio je Marić, uz napomenu kako je ruska posada na raspolaganju svima i svatko ih, uz spomenute naknade, može angažirati.

Na konstataciju kako požare u Hercegovini, osim vojnih helikoptera, gasi samo pet vatrogasaca i stotinjak mještana, Marić je odgovorio kako je „svim službama u regionu potvrdio kako je Berijev u Nišu do kraja septembra“.

Navodno su bh. službe „uredno zahvalile“ i najavile kako će zvati u pomoć „ako im bude trebalo“.

Pomoćnik ministra sigurnosti za zaštitu i spašavanje Samir Agić potvrdio je, gostujući na Al Jazeeri, kako požar oko Jablanice gasi ukupno pet vatrogasaca. Osim njih na gašenju vatre angažirano je još stotinjak mještana, a vatrogascima pomažu helikopteri Oružanih snaga Bosne i Hercegovine.

Niti nakon 10 dana požari koji plamte Hercegovinom nisu stavljeni pod kontrolu, a vatra nije ugašena, pa je iza stanovnika nekoliko sela kojima prijeti vatrena stihija besana noć. Iako im kuće još nisu ugrožene, stanovnici Dragan Sela odlučili su provesti noć na otvorenom, u brdima, i pokušati spriječiti eventualno prodiranje vatre prema njihovoj imovini, javila je Al Jazeerina reporterka Nataša Krstin.

Na Draganjskoj planini situacija je još uvijek kritična, jer se vatra u večernjim satima razbuktala.

Vatrena linija duga najmanje kilometar nekontrolirano se širi prema selima Rječice i Babin Potok, te prema Konjicu, no ljudi i njihove kuće još uvijek su sigurni.

I prolaz cestom M-17, koja spaja Sarajevo i Mostar, baš kao i željeznička pruga prema jugu Hercegovine su sigurni, no vatra se razbuktala prema teško pristupačnom planinskom masivu Čvrsnica. Gašenje vatre na tom području moguće je samo iz zraka, no helikopteri Oružanih snaga BiH ostali su bez besplatne pomoći hrvatskih kanadera kojima je isteklo vrijeme od 30 radnih sati na koliko im je kabinet premijera Zorana Milanovića odredio angažman u susjedstvu.
amko761

#1548 Re: ALARM!!! GASENJE VELIKIH POZARA U BIH

Post by amko761 »

Ma bježi, vidiš šta kaže, to se mora platiti.

Nego nešto kontam, gdje su nam braća muslimani, kamo Turci, kamo Arapi? Da pomognu, da plate to. Kamo sadaka.

Da pitamo Aleksandra Vučića da urgira za nas kod njih :D
fortaleza

#1549 Re: ALARM!!! GASENJE VELIKIH POZARA U BIH

Post by fortaleza »

Platiti? Pa ovi se ponudili besplatno.. pa šta ste mislili, da piloti ne trebaju negdje spavati, jesti... i da će gorivo plaćati sami? :roll: Dobri Samaritanci?

Čuj platiti? Nema sadake, ne ne..
Prpa.ba

#1550 Re: ALARM!!! GASENJE VELIKIH POZARA U BIH

Post by Prpa.ba »

Ako pozar nije na 5 kilometara od ognjista i vikendica nasih stranacko-partijskih prvaka i dzabojeda generalno, pozara i nema. :thumbup:
Post Reply