ALARM!!! GASENJE VELIKIH POZARA U BIH

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
savez_napolje

#1201 Re: ALARM!!! GASENJE VELIKIH POZARA U BIH

Post by savez_napolje »

VjecitiStudent wrote:
savez_napolje wrote:
Coppertone wrote:Pocelo je grimiti :-) i padaju prve kapi kise u SA :kravata: :faraon1:
jeeeeeeeeeeeeeeeeaaaaaaaa ljudi ja vas sve redom volim
Pozdrav i iz Glogošnice.
Kiša pada već nekih 20-tak minuta.... :thumbup:

p.s. u konjicu također.... :thumbup: :thumbup: :thumbup:
Konacno.
No, pola Prenja je stradalo :(
Više od pola studentu, više od pola :sad: :sad: :sad: :x
VjecitiStudent

#1202 Re: ALARM!!! GASENJE VELIKIH POZARA U BIH

Post by VjecitiStudent »

savez_napolje wrote: Više od pola studentu, više od pola :sad: :sad: :sad: :x
Sta je ostalo?
Idbar, Bijela, Crna gora, Sivadije, Tisovica?
Sta je Bijelim vodama, dijelom oko Zelene glave, Otisa,
savez_napolje

#1203 Re: ALARM!!! GASENJE VELIKIH POZARA U BIH

Post by savez_napolje »

VjecitiStudent wrote:
Sta je ostalo?

Vrh Crnoglav potpuno izgorio, Lučine također, čitav plato Glogovo (+1 planinarska kuća),zatim ovaj dio Prenja vidljiv iz Glogošnice je također sav izgorio u ovom zadnjem požaru. Vatra se trenutno kreće iz Lučina prema Tisovici, a samo je fina kiša može ugasiti. :sad:
Adnansu

#1204 Re: ALARM!!! GASENJE VELIKIH POZARA U BIH

Post by Adnansu »

Evo kišeee,evo kišeee :D
SARAJKA

#1205 Re: ALARM!!! GASENJE VELIKIH POZARA U BIH

Post by SARAJKA »

Pozdrav i iz Glogošnice.
Kiša pada već nekih 20-tak minuta.... :thumbup:

p.s. u konjicu također.... :thumbup: :thumbup: :thumbup:[/quote]

Hvala ti na lijepoj vijesti :):):) bar će te svi odmoriti koji ste učestvovali u gašenju
Coppertone

#1206 Re: ALARM!!! GASENJE VELIKIH POZARA U BIH

Post by Coppertone »

SARAJKA wrote:Hvala ti na lijepoj vijesti :):):) bar će te svi odmoriti koji ste učestvovali u gašenju
Odmoriti?! E tesko onoj koja se uda za nekog od onih momaka. :D Ne znaju za umor.
SARAJKA

#1207 Re: ALARM!!! GASENJE VELIKIH POZARA U BIH

Post by SARAJKA »

Coppertone wrote:
SARAJKA wrote:Hvala ti na lijepoj vijesti :):):) bar će te svi odmoriti koji ste učestvovali u gašenju
Odmoriti?! E tesko onoj koja se uda za nekog od onih momaka. :D Ne znaju za umor.
:thumbup:
savez_napolje

#1208 Re: ALARM!!! GASENJE VELIKIH POZARA U BIH

Post by savez_napolje »

Image

<3 -m za Prenj!

Danas smo išli spašavati jednu planinarsku kuću na Prenju, uz malu pomoć turskog helikoptera i ove kiše koja je večeras pala mislim da smo dosta toga uspjeli uraditi!
ActionWoman

#1209 Re: ALARM!!! GASENJE VELIKIH POZARA U BIH

Post by ActionWoman »

savez_napolje wrote:Image

<3 -m za Prenj!

Danas smo išli spašavati jednu planinarsku kuću na Prenju, uz malu pomoć turskog helikoptera i ove kiše koja je večeras pala mislim da smo dosta toga uspjeli uraditi!
:bih: :thumbup:
occupylove

#1210 Re: ALARM!!! GASENJE VELIKIH POZARA U BIH

Post by occupylove »

ActionWoman wrote:

<3 -m za Prenj!

:bih: :thumbup:
sve vas hrabre koji ste samoinicijativno krenuli u opasni zadatak gasenja pozara , bez podrske institucija i stranaka ?
necemo zaboraviti i prijedlog da se ovi hrabri ljudi bar nekako nagrade :thumbup:

:bih:
poznanik

#1211 Re: ALARM!!! GASENJE VELIKIH POZARA U BIH

Post by poznanik »

occupylove wrote:sve vas hrabre koji ste samoinicijativno krenuli u opasni zadatak gasenja pozara , bez podrske institucija i stranaka ?
necemo zaboraviti i prijedlog da se ovi hrabri ljudi bar nekako nagrade :thumbup:

:bih:

Velike zasluge treba priznati @savez_napolje, koji nas je pravovremeno informirao o situaciji o požarima na Prenju i podnožju, i koji je, odabranim riječima i profesionalnim stilom, znao privući veliku pažnju na katastrofalnu situaciju i vlastitu procjenu katastrofe na ovim područjima, i istovremeno motivirati mnoge dobrovoljce na angažman u gašenju vatre.

Usput, @savez_napolje je veliki zaljubljenik planine Prenj, i gotovo svako slobodno vrijeme provodi na njegovim stranama.

Svaka čast! :thumbup:
astrid

#1212 Re: ALARM!!! GASENJE VELIKIH POZARA U BIH

Post by astrid »

Njima na izborima treba hebat mater :x :x :x :x
ActionWoman wrote:"Karavane stranačkih autobusa i luksuznih limuzina okićene raznobojnim obilježjima počele su jednomjesečno krstarenjem prometnicama naše zemlje. Dok hercegovačke šume i endemsko bilje danima kataklizmički nestaju, a zahrđale letjelice nemaju goriva, stranke su se potrudile svoja prometala ‘natankati’ do vrha. Predizbornu sezonu su otvorili SDP i SDA razornom razmjenom vatre."

...a ovim ljudima..i mnogim drugim koji su na bilo koji nacin pomogli...treba cestitati :thumbup:

<3 -m za Prenj!

Hajlac

#1213 Re: ALARM!!! GASENJE VELIKIH POZARA U BIH

Post by Hajlac »

savez_napolje wrote:
VjecitiStudent wrote:
Sta je ostalo?
Vrh Crnoglav potpuno izgorio, Lučine također, čitav plato Glogovo (+1 planinarska kuća),zatim ovaj dio Prenja vidljiv iz Glogošnice je također sav izgorio u ovom zadnjem požaru. Vatra se trenutno kreće iz Lučina prema Tisovici, a samo je fina kiša može ugasiti. :sad:
Upravo s akcije.
Danas smo u zadnji cas dosli gore i sprijecili prelazak vatre livadom na Kantar i dalje Tisovicu.
Vatra se sporo sirila klekom i travom tako da je nas nekih 12-oro lako sprijecilo dalje sirenje prema sumi munike.

Taman kad smo u sumrak krenuli, vidjeli smo da se pod ucitajem vjetra vatra ponovo rasplamsava medju jos neizgorjelom klekom ali srecom navukli su se tamni oblaci i pofino je zapadala kisa. Nekoliko ljudi je ostalo da noci u kuci na Vrutku kako bi i sutra sprijecili prelaz pozara na Tisovicu sto bi bilo ravno novoj katastrofi.

Unistenje ovolikih suma na Prenju se moglo sprijeciti brzim djelovanjem tj. gasenjem odmah u startu umjesto sto se cekalo da dodje do vikendica i sela. Direktni krivci su vatrogasci, CZ i Sumarija. Cinjenica je da je ovim pobrojanim bilo mrsko izlaziti u sume kako bi ugasili vatru u startu.

Neki od ovih pozara poceli su, indikativno, za 1. Maj te za Bajram. Takodje, postoje indicije da su za pozare na nekim mjestima odgovorni (krivo)lovci vjerovatno zbog nemara(mada je javna tajna da namjerno pale planinarske kuce/kolibe(Lucine, Kamesnica) kako bi bilo manje planinara tj. svjedoka njihovog krivolova).

Najefikasnije gasenje trave i lisca jesu metalne metle - oblika klasicne metle ali s metalnim plocicama poput lepeze kojima se prakticno i jednostavno ugusi plamen.

Flora i zemlja su potpuno spaljeni od nezapamcene suse i temperature ovog ljeta. Vatra sve proguta, pogotovo kad i vjetar puse sto je normalna pojava na Prenju(i inace planinama).

Nadam se da ce dobri ljudi uspjeti sacuvati Milanovu kolibu i okolnu sumu koliko toliko.
poznanik

#1214 Re: ALARM!!! GASENJE VELIKIH POZARA U BIH

Post by poznanik »

Bravo @Hajlac :thumbup: :thumbup:
stetoskop
Grijem se na: Fujitsu 12llce
Vozim: Traktor, ide j€bi ga

#1215 Re: ALARM!!! GASENJE VELIKIH POZARA U BIH

Post by stetoskop »

A1B wrote:
Ovo je nebeska vatrogasna brigada u akciji :D
Image
iz dna duše

#1216 Re: ALARM!!! GASENJE VELIKIH POZARA U BIH

Post by iz dna duše »

<3 -m za Prenj!

Bravo!
Coppertone

#1217 Re: ALARM!!! GASENJE VELIKIH POZARA U BIH

Post by Coppertone »

Hajlac & Savez :thumbup:
Iako je kisa pala tek navecer, jucer ste uradili velik dio posla. Samo za 12 h, vatra uz nalete vjetra moze progutati zilione hektara. A tek od prvih dana sta se moglo uraditi. Mislim da kod gasenja vrijedi zakon desetke. Ako je prvi sat trebalo 1 m3, sljedeci sat vec treba 10 m3, a treci sat 100 m3,...
Kazu da je iznad Aleksin hana je sve pogorilo. Sto ce zimus i na proljece biti veselo voziti se tom relacijom. Odroni su neminovni jer vise nema sta zadrzati kamenje. Sad cemo imati 2 problema, povecane erozije tj. odrone plus nema sume da to zaustavi. Dok smo gasili proslog petka na terenu su se cula 2-3 odrona stjena. Al ne sitnog kamenja vec stijena koje je neizgorena suma zaustavila. Srecom nikom nije nista bilo.

occupylove, umjesto nagrada bilo bi korisnije totalno promijeniti CZ i narod. Stranke su odron svakako, od mene -10 glasova za naredne 2 godine svi koji su bili na pozicijama. Garantujem nijedna nece organizovati posumljavanje umjesto predizborne kampanje. Na jesen najdalje proljece trebat ce krenuti u posumljavanje. I tu ce biti potreban veliki odziv.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#1218 Re: ALARM!!! GASENJE VELIKIH POZARA U BIH

Post by Truba »

ja sam pitao na drugom topiku gdje se mogu kupiti te metalne metle niko ništa
Truba

#1219 Re: ALARM!!! GASENJE VELIKIH POZARA U BIH

Post by Truba »

"Najefikasnije gasenje trave i lisca jesu metalne metle - oblika klasicne metle ali s metalnim plocicama poput lepeze kojima se prakticno i jednostavno ugusi plamen."

kontao sam sam napraviti nešto slično :cry:
glockov kolac

#1220 Re: ALARM!!! GASENJE VELIKIH POZARA U BIH

Post by glockov kolac »

Samo ću reći da me je stid vas koji ste otišli dole da rizikujete svoj život. Stidim se zbog mentaliteta kojem sam i sam poglegao i zbog kojega sam ja ostao kući ovih dana (“joj, nemoj mene, moram na posao, žena će se brinuti, dogovorio sam bajkersku turu i sl.”). Stidim se sebe što nisam kako treba postupio.

Ovo je meni gotovo pa isto kao i 1992. kad je opstanak države ovisio o ljudima koji su imali vašu hrabrost. Iako sam 1992. bolje postupio, to me danas nimalo ne opravdava!

Eto, halalite meni i meni sličnima…

A o državi, političarima i onima koji su zakazali iako im je posao da adekvatno reaguju, nekom drugom prilikom. Sve je svakako ovdje ispričano…
VjecitiStudent

#1221 Re: ALARM!!! GASENJE VELIKIH POZARA U BIH

Post by VjecitiStudent »

Nazalost, kise je, za sada, palo jako malo, Sarajevo, Bjelasnica, Ivan sedlo svega 6l/m2, u Mostaru svega par decilitara.
Pozarima jos nije kraj :(
visocicaguy

#1222 Re: ALARM!!! GASENJE VELIKIH POZARA U BIH

Post by visocicaguy »

glockov kolac wrote:Samo ću reći da me je stid vas koji ste otišli dole da rizikujete svoj život. Stidim se zbog mentaliteta kojem sam i sam poglegao i zbog kojega sam ja ostao kući ovih dana (“joj, nemoj mene, moram na posao, žena će se brinuti, dogovorio sam bajkersku turu i sl.”). Stidim se sebe što nisam kako treba postupio.

Ovo je meni gotovo pa isto kao i 1992. kad je opstanak države ovisio o ljudima koji su imali vašu hrabrost. Iako sam 1992. bolje postupio, to me danas nimalo ne opravdava!

Eto, halalite meni i meni sličnima…

A o državi, političarima i onima koji su zakazali iako im je posao da adekvatno reaguju, nekom drugom prilikom. Sve je svakako ovdje ispričano…
probudit ce se ovaj narod, ima dobra u nama!
sokkia

#1223 Re: ALARM!!! GASENJE VELIKIH POZARA U BIH

Post by sokkia »

ovo što slušam nekoliko dana unazad zvuci nevjerovatno i zastrašujuce.
mislio sam otvoriti novu temu ali pošto je jako slicna vjerovatno bi je odmah spojili sa ovom.
A TO JE DA SU NEKE POŽARE PODMETNULE ŠUMARIJE/KANTONALNE UPRAVE ZA ŠUME sa namjerom da se prikriju ogromne šumske štete koje su nastale njihovim "savjesnim" poslovanjem.

dodao bi ja još štagod ali me malo hastra. :?
Truba

#1224 Re: ALARM!!! GASENJE VELIKIH POZARA U BIH

Post by Truba »

ma sve je moguće

vinogradi =konkurencija
šume za sječu = drvosječe
industrijska zemljišta = obaranje cijene

mada ja vjerujem da dosta požara nastane slučajno
ljudi se uspaniče i pobjegnu... umjesto da počnu gasiti
+ cigarete iz auta
roštilji
cappy_tempo

#1225 Re: ALARM!!! GASENJE VELIKIH POZARA U BIH

Post by cappy_tempo »

sokkia wrote:ovo što slušam nekoliko dana unazad zvuci nevjerovatno i zastrašujuce.
mislio sam otvoriti novu temu ali pošto je jako slicna vjerovatno bi je odmah spojili sa ovom.
A TO JE DA SU NEKE POŽARE PODMETNULE ŠUMARIJE/KANTONALNE UPRAVE ZA ŠUME sa namjerom da se prikriju ogromne šumske štete koje su nastale njihovim "savjesnim" poslovanjem.

dodao bi ja još štagod ali me malo hastra. :?
e ova mi prica ide na neku stvar. neko nesto zna ali ipak nece da kaze jer eto strah ga,nece da tamo nekoga proziva ali ga ipak proziva... reci sta znas,ako imas dokaz jos bolje,a ako te je strah onda nemoj nista ni govoriti
Post Reply