Alan Ford

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Eborg

#1 Alan Ford

Post by Eborg »

Vidim da na trafikama ima raznih izdanja Alan Forda. Bosansko, hrvatsko i srpsko ako sam dobro upratio sa velikim varijacijama u cijenama, od 2 KM do 5 KM. Cijena? Prava sitnica! :D

Može li neko objasniti ko to prati po kojem principu to ide? Da li je ovo samo stalni reprint starih izdanja, stari brojevi koji se nisu prodali ili se rade i nove epizode?

Kako izlaze i gdje ih je najlakše nabaviti, ima li kakva pretplata?

Hvala! :)
Better Man

#2 Re: Alan Ford

Post by Better Man »

Imaš Klasik Alan Ford Hrvatsko izdanje koje je pokrenuto 2004. godine i riječ je ponovnom objavljivanju svih epizoda, počev od prve, pa redom kako su izdavane sa orginalnim nasalovnicma i prevodom. Dalje imaš Extra Alan Ford, takođe Hrvatsko izdanje i riječ je novim epizodama. Srbijansko izdanje se bavi epizodama objavljenim za vrijeme rata koje nisu bile kod nas objavljivane, ali jesu u Hrvatskoj. I imaš još dva Hrvatska izdanja, a riječ je o pričama Broja 1 i Alan Ford u boji (riječ je o najboljim starim e1pizodama samo u boji) koji su malo večeg formata od običnog.
Last edited by Better Man on 30/11/2009 21:09, edited 1 time in total.
Sunrise00

#3 Re: Alan Ford

Post by Sunrise00 »

Ima i od marku :P ja kupila prije nekih mjesec dana na trafici :P :D
Better Man

#4 Re: Alan Ford

Post by Better Man »

Sunrise00 wrote:Ima i od marku :P ja kupila prije nekih mjesec dana na trafici :P :D
To je Beogradsko izdanje. Kad se tek pojavilo bilo je 2 KM, pa kasnije 1,5 KM i sad 1 KM.
Eborg

#5 Re: Alan Ford

Post by Eborg »

Dakle 5 izdanja. :-)

Kako stoje sa cijenama i koliko često izlaze? :-)
Edin H.

#6 Re: Alan Ford

Post by Edin H. »

I ja sam zbunjen ovim raznim izdanjima :cry:
elSaik

#7 Re: Alan Ford

Post by elSaik »

Alan Ford klasik - hrvatsko izdanje; išlo od prvog originalnog broja i ide još uvijek.
Alan Ford superklasik - isto kao i prethodno, samo kad je u jednom trenutku nestalo više klasika, počelo ponovno izdavanje od prvog broja pod nazivom superklasik.

Alan Ford extra - hrvatsko izdanje; normalna serija Alan Forda.

Alan Ford superstrip - srpsko izdanje; Svet; kao što reče neko ranije, idu brojevi kod nas neobjavljeni.

+ specijalni izdanja: Alan Ford priče Broja 1 (to su zapravo samo skupljene priče Broja 1 iz redovnih izdanja, na jednom mjestu) i Alan Ford kolor (stare epizode, kao najbolje, objavljuju se u istom formatu kao priče Broja 1, ali samo u boji).
---------------

Hrvatska izdanja su po 4 KM, srpsko je 1 KM. Priče Broja 1 su 6 KM, a Alan Ford kolor je 7 KM (čini mi se).

edit: Ovdje imate više informacija: http://stripovi.com/list_pub.asp?Heroes=AF&header=0
Dinostula

#8 Re: Alan Ford

Post by Dinostula »

Imas i skenirano izdanje u elektronskoj formi od 33GB koja sadrzi sve brojeve od 1-456 po originalima plus 22 specijala i 10-tak izdanja PBJ :D
Trebalo mi je oko 2 godine da ovo sve skupim, na papiru necu ni da ga pokusam skupljati :lol:
Eborg

#9 Re: Alan Ford

Post by Eborg »

Ma znam ali ovako mi veći merak. A i da pod stare dane mogu prenijeti na mlađe generacije nešto što sam godinama skupljao. :D
Dinostula

#10 Re: Alan Ford

Post by Dinostula »

Eborg wrote:Ma znam ali ovako mi veći merak. A i da pod stare dane mogu prenijeti na mlađe generacije nešto što sam godinama skupljao. :D
MI koji to skeniramo smo odlucili to da sacuvamo i u elektronskoj formi u slucaju da se nekom bude citalo za nekih 500 godina :lol:
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#11 Re: Alan Ford

Post by Truba »

ako ko prodaje alan ford klasik

ona žuta izdanja nek se javi
leo karan

#12 Re: Alan Ford

Post by leo karan »

zanima me koji je broj posljednje izdanje kod nas bilo prije rata, otprilike
i u u koliko epizoda se poslije toga razvila prica od tih prijeratnih izdanja do danas?
stolac-SARAJEVO

#13 Re: Alan Ford

Post by stolac-SARAJEVO »

Meni licno je Alan Ford Extra(hrvatsko izdanje) bez clanova grupe TNT,lose skroz i dosadno.
Srbijanski Alan Ford kupovao jedno vrijeme,dobar je (ima onu neku izvornu nit Alan Forda) al' prestao radi loseg poveza.
Alan Ford Kolor je ZAKON i stoji mi na polici za knjige zajedno sa Andricem i Dizdarom :D
elSaik

#14 Re: Alan Ford

Post by elSaik »

Alan Ford bez grupe nije Alan Ford.
Andaluzijski pas

#15 Re: Alan Ford

Post by Andaluzijski pas »

Alan Ford je moj amidža.
Post Reply