Naravno da je kljucno za poimanje Boga. Dokazivanjem porijekla zivota na zemlji kao spontanog iskljucuje ono sto vjerske knjige kazu o Bogu, a time posredno i tvrdnje iz njih da je Bog stvorio svijet i da postoji.
naravno da stoji to prvo sto kazes...i argument je...ali jedno za diskusiju radi diskusije...cjepidlacenje....jer nije relevantno za temu niti za moje tvrdnje...pricao sam o vjerovanju svete knjige...ne mozes u njih vjerovati, a da ne vjerujes u postojanje Boga...teoretski, svjesni kreator i Bog (iz svetih knjiga) ne moraju biti jedno, naravno...ali, ja svojim razumom i dugim traganjem dodjoh do neporecive spoznaje da je On upravo taj Kreator...tako da mi je potpuno kompatibilno govoriti o Bogu i svjesnom stvaraocu kao jednom...to sto ti ne vidis korelaciju izmedju vjerskih knjiga i postojanja Boga...pa, iskreno, meni izgleda nelogicno tako razmisljati uzimajuci istoriju jevreja i drugih naroda do danasnjeg dana i njihovih svetih knjiga...ali, ljepota svega je sto ja necu odgovarati za tebe ni ti za mene...Prvo treba praviti razliku imedju razlicitih vjerovanja:
1 - vjerovanje u postojanje svjesnog kreatora
2 - vjerovanje u svete knjige
Ovo prvo ne podrazumijeva ovo drugo. Mogu vjerovati da postoji bog, ali da sve svete knjige grijese. Mogu na primjer vjerovati da je bog posijao sjeme zivota na vise svijetova, te prati kako se zivot razvija i kako nastaju nove vrste
Da skratim - kad bih dobila neoboriv dokaz da je teorija evolucije apsolutno tacna, to bi mi bio samo dokaz da su vjerske knjige netacne, a ne da bog ne postoji.
A da bog ne postoji - ne trazim dokaze za to. Samo do sad nisam vidjela niti jedan dokaz da postoji. No to je skroz druga tema..
stvari iz Kur'ana koje su recene prije 1400 godina, a otkrivene tek u proslom vijeku kad je nauka to omogucila...a logickim sudom...nemoguce je da su slucajnost.
hehe, pa vidi nesto...prihvatas da je Poslanik a.s. bio u pravu za stvari za koje po ljudskim mjerilima moraju imati veze sa nadljudskim...sa nekom visom silom, nazovi kako god hoces...ali ne prihvatas zakljucke koje skupa sa tim i hiljadama drugih cine cjelinu koja jasno upucuje na to da je Kur'an objava od Boga...nemoj me pogresno shvatiti, ali...ljudima su dati razum i logika, zivotinjama nisu...da je taj ko im je dao razum i logiku zelio da ih ne koriste, ne bi im je dao, niti bi im dao priliku da je koriste...sve bi bilo servirano, a imaginacija, razmisljanje, um...ne bi ni bili potrebni...A ovo opet nije dokaz o postojanju boga, nego samo dokaz da je u nekim stvarima Muhamed, bozija milost na njegabio u pravu. Kako je on dosao do tih saznanja - to ne znam, priznajem...
hajde da budem malo predirektan...koliko je moj prosli post neargumentovan, neka sude oni koji ga budu citali...samo, indikativno je da je bio toliko neargumentovan da te doveo u poziciju da ispravljas sebe i kazes "jeste, to sam rekla, ali nisam bas tako mislila"...kao i to da sam ti naveo bas u tom zadnjeg dijelu posta kako si izvrnula moje rijeci...i oni sa brajevom azbukom bi to vidjeli...crno na bijelo...Na zadnji dio tvog teksta necu da odgovaram. To je bas klasicni zavrsetak diskusije bez argumenata - dovesti u pitanje kredibilitet sugovornika. Na to zaista ne vrijedi odgovarati.
btw, zadnji dio mog posta uopste nije imao za cilj da tebe diskredituje, samo sam ti rekao svoje iskreno misljenje o tvojoj upoznatosti sa temom, a polaziste sam bio ja sam, tj. moje licno iskustvo...htio sam ukazati ne vjerovatnu slicnost izmedju nasih iskustava i situacija...(a i dalje mislim da sam u pravu i da smo se savrseno shvatili)...
cak mi ovaj tvoj zadnji vec izlizani komentar o napadu na licnost kad ne mozes uspjesno napasti argumente (opet kazem, neka citaoci prosude ko je bio argumentovaniji) lici upravo na to, na ukazivanje na nekakav moj napad zbog manjka tvojih argumenata, a u sustini je svrha tvog napada odvracanje paznje od tog sto ti nemas argumenata...licno misljenje...ti najbolje znas sta si tacno zaista mislila...a svakako nije ni pretjerano vazno...