Akumulator?!?
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- NEOPLAN
#1 Akumulator?!?
Veceras hocu da upalim auto, okrenem kljuc kad ono - nista! Ni da zucne... Zovnem komsiju, poslepa me i upalim, vozim normalno. Sad radi ok, uzeo sam od komsije punjac da dopunim akumulator preko noci. E sad me zanima dal je moguce da se akumulator isprazni tako naprasno? Sinoc sam vozio normalno. Da napomenem da su mi prije desetak dana otisli grijaci, pa sam ga tri-cetiri dana morao krvnicki verglati i to po onim minusima i ja sam tad ocekivao probleme sa akumulatorom. Medjutim, kad sam zamijenio grijace auto je radio ok evo 8 dana...Do danas... Bas mi nije jasno...
- The Nightwatchman
#2 Re: Akumulator?!?
da nemas korozije na kontaktima?
- NEOPLAN
#3 Re: Akumulator?!?
nema, bilo je na plusu one bijelo-zelene skrame i to sam ocistio, al korozije nema
- pezzar
#4 Re: Akumulator?!?
ima vise potencijalnih problema: lijepe cetkice na alnaseru, sto se zna desiti nakon krvnickih verglanja, ili je slab kontakt klema, ili je slaba masa, kako se ponasa kad ga preklemas (ako si pokusavao)?
a akumulator moze naprasno da "rikne" procesom "kuhanja" kada dolazi do krivljenja celija i njihove disfunkcionalnosti...
a akumulator moze naprasno da "rikne" procesom "kuhanja" kada dolazi do krivljenja celija i njihove disfunkcionalnosti...
- NEOPLAN
#5 Re: Akumulator?!?
nisam ga pokusavao klemati, upalio sam na slepanje, i nakon 45 minuta voznje pali ko mina, za svaki slucaj ga punim preko noci, al mi nije jasno kako se uspio isprazniti...
- pezzar
#6 Re: Akumulator?!?
paljenje nakon voznje je znak da alternator obavlja svoju funkciju...Uvijek postoji i sansa da je neki potrosac ostao ukljucen i izvukao ga...Moj ti je savjet da punis veceras, ujutro smontiras i vidis hoce li upaliti, ako upali ili nesto izvlaci struju, ili neki trenutni problem koji si rijesio (tipa talog na klemi, slab kontakt), a ako ne onda je problem u alnaseru ili cak bravi, instalacijama i slicno...Ako upali onda ces morati eksperimentisati, ono, ostavi ga opet preko noci da vidis sljedeci dan kako pali (ali parkiraj u brdu
), ako ne upali trazi elektricara... Kupovina novog akumulatora je zadnja opcija, koja ostaje kad dobro pretreses sve ostaki.To ti ja mogu reci iz mog skromnog poznavanja materije...
- NEOPLAN
#7 Re: Akumulator?!?
Heh, izgleda da sam otkrio u cemu je fol....
Prije par dana, kad su bili oni minusi zaledila mi je brava na gepeku i pukao mi je onaj hepek sto se nalazi na donjem dijelu gepeka u koji se brava sa poklopca ukopca kad se zatvori gepek. Kad sam stavio drugi, malo sam ga podigao nagore vise nego sto je trebalo i kad zatvorim gepek prekidac nije mogao ugasiti sijalicu od osvjetljenja prtljaznika.. i to je par dana iscrpljivalo akumulator, dok mu nije presudilo....a ja u ovih par dana nisam vozio bas toliko dugo da dopunim akumulator do vrha, vec samo pomalo, pa ga je preko noci iscrpljivala je*ena sijalica u gepeku......Sad sam je skinuo, pa ujutru javim jesam li upalio, tj da li je definitivno to to......

Prije par dana, kad su bili oni minusi zaledila mi je brava na gepeku i pukao mi je onaj hepek sto se nalazi na donjem dijelu gepeka u koji se brava sa poklopca ukopca kad se zatvori gepek. Kad sam stavio drugi, malo sam ga podigao nagore vise nego sto je trebalo i kad zatvorim gepek prekidac nije mogao ugasiti sijalicu od osvjetljenja prtljaznika.. i to je par dana iscrpljivalo akumulator, dok mu nije presudilo....a ja u ovih par dana nisam vozio bas toliko dugo da dopunim akumulator do vrha, vec samo pomalo, pa ga je preko noci iscrpljivala je*ena sijalica u gepeku......Sad sam je skinuo, pa ujutru javim jesam li upalio, tj da li je definitivno to to......