Hebiga Libero, tamo niko i ne zalazi mjesecima pa onda nema svrhe ni pisati. Samo da odgovorim@mekabi jer mi je ova prica o dimenzijama interesantna i necu vise
mekaba wrote:R2D2_SA wrote:Malo mačku teleća glava

. Kome 30? Onima sto su sinoc napunili stadion? Do 20 maximum, cak i manje mjera. Glavnoda je pokriveno i komforno, pa da podignemo prosjek, u dobroj sezoni da bude desetak milja, a za derbije i evropske clanovi da imaju sigurnu kartu a ostali ako dodju do nje dodju.
Ne znam jeste li vidjeli da su Madjari opet bili u CSR, prije par dana bili da su zaintereovani za reknstrukciju Koseva, sa uklanjanjem atletske.
Glupa je prica da stadion treba uvijek biti pun. U Parizu prima 80 000 pa je pun 1 ili 2 puta godisnje. U Italiji su uglavnom veliki stadioni i nisu uvijek puni. U Skoplju je pun kada igra reprezentacija a to je takodje 2x godisnje. Sarajevo ima gotovo pola miliona stanovnika a krug od 100 km preko milion pa bi s toga bilo glupo praviti stadion od 18 000 mjesta. Austro-Ugarska je pravila ulice u Sarajevu prije 100 godina kad nije bilo auta a te iste ulice koristimo i danas iako je u gradu preko 100 000 auta i nema nekih velikih problema. Treba planirati unaprijed majka mu stara a ne uzeti kao orijentir broj gledalaca sa utakmice npr. Sarajevo - Slavija. Ja barem tako razmisljam. Kad pravish napravi da si rahat barem 30 godina.
Nije glupa prica jer predimenzioniran stadion izgleda pusto u redovnim utakmicama, to ubija atmosferu i onda raja dolazi sve manje i manje.
Kad imas stadion od 33 000 i dodje 7 000 kao juce na utakmicu osjecas se bezveze. Kad isti taj broj dodje na stadion od 18 000 to je ca 40% popunjenosti, osjecaj je ljepsi, doci ces i sljedeci put a sa tobom mozda jos neko.
Dacu ti primjer Espanjola iz vremena kad su igrali na Olimpijskom u Barseloni. Da bi ubili taj osjecaj pustahije zastirali su tribine iza golova onim platnom sa nacrtanim navijacima, sto je izgledalo prilicno pateticno. Ne mogu da nadjem tu sliku ali evo nasao sam gdje zastiru sa reklamnim panoima.
https://spanishsportingstuff.files.word ... ground.jpg
Ima primjera u Evropi gdje su se klubovi zalili sto gradske vlasti ruse stare stadione i grade vece jer su se upravo bojali ovoga.
Mozemo uzeti i primjer Ferenca, Budimpesta je za razliku od Sarajeva milionski grad, povezan autoputevima sa svim dijelovima Madjarske koja ima 10 miliona stanovnika. Uporedi to sa Sarajevom koje ima 400 K i BiH od jedva 4 miliona stanovnika od kojih 50% nema nikakvog interesa da dodje na utakmicu u Sarajevo ni kad igra reprezentacija.
Od predimenzioniranih stadiona imas vise stete nego koristi.