Aktuelnosti: FK Sarajevo

Sve o FK Sarajevo...

Moderators: Charuga, Tomahawk11

Locked
Grean

#68276 Re: Aktuelnosti: FK Sarajevo

Post by Grean »

missko wrote:
vegass wrote:Glavna stvar večeras je što je Kusturica izjavio da se mora pod hitno riješiti pitanje stadiona. Kako bi to bilo dobro...
:thumbup:
Sasvim bitno.
Ako nas kosevo bude vezalo propast cemo. Jedan Arsenal nije dao da ga istorija zattpa pa je otisao na moderan stadion. Nama bi bilo super optimalno stadion od 25 milja moderan i nas pa nek bude i u Butmiru
Slazem se u potpunosti ali ne smjedoh napisati.

FKS je talac stadiona koji nikad nece biti fudbalski, atletska staza (koju ima i Poljud npr ali ne izgleda toliko kriticno kao Kosevo koje je kasnije pravljeno) i ono jos gore, blagi pad tribina, koji je na zapadu ko' i OK ali onda pada i na istoku je malte ne u ravni.

100m eura koje pominje Kusturica nece niko ulaziti za Kosevo iz temelja i zato mi je opcija 2 puno privlacnija ali na zalost nisam optimista.
Slazem se i sa @nKrkanom da je 18 000 mjera. Proslo je vrijeme predimenzioniranih stadiona, bolje je da se trazi karta vise za evropske utakmice i derbije sa komsijama a da ostale budu 50% popunjene nego da pravis 25 hiljada da bi ga napunio jednom u sezoni. Garantujem da sto je manji vise bi raje dolazilo, jer bi za jace utakmice bio prestiz nabaviti kartu. Ovako je kad god doso' dobro doso' pa se onda i ne dodje.
mekaba

#68277 Re: Aktuelnosti: FK Sarajevo

Post by mekaba »

pinokio04 wrote:prije će biti daje 25.000 mjera,
nešto mi 18. 000 pomalo.
Ako uzmemo u obzir evropske tekme, pogotov jače. Znali smo mi bacati 25-30.000 milja normalno..genk, dynamo kiev, borusia,

Jer moraš uzeti u obzir u takvim utakmicama i gostujuće navijače i njihov sektor..zatim zonu sigurnosti 10-15 % praznog prosotra mjesra u odnosu na ukupni kapacitet stadiona. Tako da bi tih 18.000 bilo pomalo i potjesno, govorim, pogotovo za evropske tekme iole jače.. Kada sve to uzmeš u obzir pa npr: hipotetski da je kapacitete 18.000 sjedećih mjesta.. Gosotujućim navijačima 1500-2000 ulaznica, 2000 slobodnih mjesta radi sigurnosti to je ukupno 4000.4500 ljudi.. Ostaje ti 13-14.000 milja za horde zla i pitare..Malo brate za evropske tekme, malo..
Zato kažem da je mjera 25.000 pa i 30.000 kad se sve to uzme u obzir..ne bi se pogriješilo ni sa 30.000, ima i repka da igra..
Ja sam za 30.000 prije nego za 25.000
To je otpriike koševo bez južne tribine--zašto ne, orilo bi se :)
Jarane racunaj da svaku tekmu kad je vrijeme sumljivo stadion zaobidje nekoliko stotina ljudi a na vaznije tekme i nekoliko hiljada. Ne nekom evt. novom stadionu posjeta bi bila sigurno veca jer bi bio pokriven. Na stadionu koji ima pokrivene tribine atmosfera je daleko bolja ,navijanje bolje pa bi s toga i posjeta bila mnogo veca nego je sad. Sarajevu treba stadion ne manji od 30 000.
jeza u ledja

#68278 Re: Aktuelnosti: FK Sarajevo

Post by jeza u ledja »

ma eto izmedju 20 i 30
R2D2_SA

#68279 Re: Aktuelnosti: FK Sarajevo

Post by R2D2_SA »

Malo mačku teleća glava :-). Kome 30? Onima sto su sinoc napunili stadion? Do 20 maximum, cak i manje mjera. Glavnoda je pokriveno i komforno, pa da podignemo prosjek, u dobroj sezoni da bude desetak milja, a za derbije i evropske clanovi da imaju sigurnu kartu a ostali ako dodju do nje dodju.

Ne znam jeste li vidjeli da su Madjari opet bili u CSR, prije par dana bili da su zaintereovani za reknstrukciju Koseva, sa uklanjanjem atletske.
pinokio04

#68280 Re: Aktuelnosti: FK Sarajevo

Post by pinokio04 »

Grean wrote:
missko wrote:
vegass wrote:Glavna stvar večeras je što je Kusturica izjavio da se mora pod hitno riješiti pitanje stadiona. Kako bi to bilo dobro...
:thumbup:
Sasvim bitno.
Ako nas kosevo bude vezalo propast cemo. Jedan Arsenal nije dao da ga istorija zattpa pa je otisao na moderan stadion. Nama bi bilo super optimalno stadion od 25 milja moderan i nas pa nek bude i u Butmiru
Slazem se u potpunosti ali ne smjedoh napisati.

FKS je talac stadiona koji nikad nece biti fudbalski, atletska staza (koju ima i Poljud npr ali ne izgleda toliko kriticno kao Kosevo koje je kasnije pravljeno) i ono jos gore, blagi pad tribina, koji je na zapadu ko' i OK ali onda pada i na istoku je malte ne u ravni.

100m eura koje pominje Kusturica nece niko ulaziti za Kosevo iz temelja i zato mi je opcija 2 puno privlacnija ali na zalost nisam optimista.
Slazem se i sa @nKrkanom da je 18 000 mjera. Proslo je vrijeme predimenzioniranih stadiona, bolje je da se trazi karta vise za evropske utakmice i derbije sa komsijama a da ostale budu 50% popunjene nego da pravis 25 hiljada da bi ga napunio jednom u sezoni. Garantujem da sto je manji vise bi raje dolazilo, jer bi za jace utakmice bio prestiz nabaviti kartu. Ovako je kad god doso' dobro doso' pa se onda i ne dodje.
Pa dobro, ima i istine tu. Ali pomalo brate mili 18.000 milja za grad i kanton Sarajevo.
Jest pomalo, bez obzira na sve sto si naveo. Potjesno je to u svakom slučaju. 25.000 milja je mjera minimum ba. Naravno, natkriveno, tribine, bez atletske stazee..
Recimo onaj stadion čini mi se od mađara, ferencvaros je oko 22.000 milje..
Super stadion izgledaa.. Mjera. Sad bi potpisao identičan onakav projekat. Izgleda moćno pravo..eto recimo tako nešto. 22.000 milje nije loše
Nako nešto..
Gruopama arena ukucaj na google pa ces vidjeti da je prelijep stadion, natkriven, nema staze itdd
nKrkan

#68281 Re: Aktuelnosti: FK Sarajevo

Post by nKrkan »

Image

Paradise
mekaba

#68282 Re: Aktuelnosti: FK Sarajevo

Post by mekaba »

R2D2_SA wrote:Malo mačku teleća glava :-). Kome 30? Onima sto su sinoc napunili stadion? Do 20 maximum, cak i manje mjera. Glavnoda je pokriveno i komforno, pa da podignemo prosjek, u dobroj sezoni da bude desetak milja, a za derbije i evropske clanovi da imaju sigurnu kartu a ostali ako dodju do nje dodju.

Ne znam jeste li vidjeli da su Madjari opet bili u CSR, prije par dana bili da su zaintereovani za reknstrukciju Koseva, sa uklanjanjem atletske.
Glupa je prica da stadion treba uvijek biti pun. U Parizu prima 80 000 pa je pun 1 ili 2 puta godisnje. U Italiji su uglavnom veliki stadioni i nisu uvijek puni. U Skoplju je pun kada igra reprezentacija a to je takodje 2x godisnje. Sarajevo ima gotovo pola miliona stanovnika a krug od 100 km preko milion pa bi s toga bilo glupo praviti stadion od 18 000 mjesta. Austro-Ugarska je pravila ulice u Sarajevu prije 100 godina kad nije bilo auta a te iste ulice koristimo i danas iako je u gradu preko 100 000 auta i nema nekih velikih problema. Treba planirati unaprijed majka mu stara a ne uzeti kao orijentir broj gledalaca sa utakmice npr. Sarajevo - Slavija. Ja barem tako razmisljam. Kad pravish napravi da si rahat barem 30 godina.
nKrkan

#68283 Re: Aktuelnosti: FK Sarajevo

Post by nKrkan »

Želje i pozdravi

Image

Image

Image
DON_eARL

#68284 Re: Aktuelnosti: FK Sarajevo

Post by DON_eARL »

Ako će se praviti već stadion, onda na livadi pored RTV doma. :D Svakako od kongresnog centra vrijednoh 300 miliona neće biti ništa.
ledeni_caj

#68285 Re: Aktuelnosti: FK Sarajevo

Post by ledeni_caj »

U jednoj sezoni skupimo vise utakmica sa 800-1000 ljuti nego tih po 30.000 u 10 godina. Tako da nista ispod 45.000 ne treba ni razmatrati. :D
mekaba

#68286 Re: Aktuelnosti: FK Sarajevo

Post by mekaba »

ledeni_caj wrote:U jednoj sezoni skupimo vise utakmica sa 800-1000 ljuti nego tih po 30.000 u 10 godina. Tako da nista ispod 45.000 ne treba ni razmatrati. :D
Novi stadion ,novi ugodjaj,nova publika. Na novi stadion bi dolazili ljudi koji inace idu na tekme s vremena na vrijeme.U zapadnoj Evropi 30% od ukupnog broja gledalaca otpada na zene i djecu sto kod nas nije slucaj. Na zapadu je odlazak na utakmicu provod pa citave porodice dolaze. Tako bi vjerovatno i kod nas bilo kad bi se stekli uslovi a ne kao sto je danas. Realno na Grbavici i Kosevu zene i djevojke nemaju gdje piskiti :-) . Voda je prokuhala za jedan dobar stadion u Sarajevu ima 20 godina :( . Bgm nece biti nista ni od rekonstrukcije Koseva a o novom stadionu mozemo ovako po portalima piskarati i mastati.
PS. Zamisli dobijemo novi stadion sa kapacitetom od 18 000 i prva jaca tekma nema karata ali ima kod tapkarosha po 100KM :izet: :run: Znaci sve bi islo po starom zenickom receptu: stajanje u redu 48 sati,ganjanje veza u upravi,podmicivanje,preprodaja, talovi sa turistickim agencijama i sl. :lol:
mousstapha

#68287 Re: Aktuelnosti: FK Sarajevo

Post by mousstapha »

mekaba wrote: PS. Zamisli dobijemo novi stadion sa kapacitetom od 18 000 i prva jaca tekma nema karata ali ima kod tapkarosha po 100KM :izet: :run:
Zato onda kao clan treba da imas prioritet.
mekaba

#68288 Re: Aktuelnosti: FK Sarajevo

Post by mekaba »

DON_eARL wrote:Ako će se praviti već stadion, onda na livadi pored RTV doma. :D Svakako od kongresnog centra vrijednoh 300 miliona neće biti ništa.
Taj plac je za XXL Bauhaus a ne za kongresni centar. Bauhaus je odustao jer nasi nisu ispostovali dogovorenu cijenu za plac nego su je poslije godinu dana uduplali pa je svabo rekao nein danke.
nekoeko

#68289 Re: Aktuelnosti: FK Sarajevo

Post by nekoeko »

max. 20.000. sve ostalo je za bh. uslove preveliko. bilino polje prima nekih 15.000 i ne bude puno kada igra reprezentacija, i to u vaznim mecevima!
necko_hz

#68290 Re: Aktuelnosti: FK Sarajevo

Post by necko_hz »

Emir Obuća se zahvalio FK Sarajevo i navijačima Bordo kluba: Posljednji huk sa Koševa

http://sport1.ba/emir-obuca-se-zahvalio ... sa-koseva/
mekaba

#68291 Re: Aktuelnosti: FK Sarajevo

Post by mekaba »

leškarenje wrote:
mekaba wrote:
R2D2_SA wrote:Malo mačku teleća glava :-). Kome 30? Onima sto su sinoc napunili stadion? Do 20 maximum, cak i manje mjera. Glavnoda je pokriveno i komforno, pa da podignemo prosjek, u dobroj sezoni da bude desetak milja, a za derbije i evropske clanovi da imaju sigurnu kartu a ostali ako dodju do nje dodju.

Glupa je prica da stadion treba uvijek biti pun. U Parizu prima 80 000 pa je pun 1 ili 2 puta godisnje. U Italiji su uglavnom veliki stadioni i nisu uvijek puni. U Skoplju je pun kada igra reprezentacija a to je takodje 2x godisnje. Sarajevo ima gotovo pola miliona stanovnika a krug od 100 km preko milion pa bi s toga bilo glupo praviti stadion od 18 000 mjesta. Austro-Ugarska je pravila ulice u Sarajevu prije 100 godina kad nije bilo auta a te iste ulice koristimo i danas iako je u gradu preko 100 000 auta i nema nekih velikih problema. Treba planirati unaprijed majka mu stara a ne uzeti kao orijentir broj gledalaca sa utakmice npr. Sarajevo - Slavija. Ja barem tako razmisljam. Kad pravish napravi da si rahat barem 30 godina.
PRVO,JE LI VAMA OVO NESTO SKROZ SPORO NA FORUMU :shock: DOK UCITA HEFTA PRODJE.

Osvrt na ovaj post,stadion u Parizu je samo za reprezentaciju i mislim finale Kupa.Dalje ne bih.
Sto znaci da prdi prazan ali ipak postoji.
north

#68292 Re: Aktuelnosti: FK Sarajevo

Post by north »

Novi stadion je po meni SF....Uostalom, i ljudi iz kluba su izjavljivali da je teško nešto tako očekivati, iako logično ne bi imali ništa protiv....Koga nafatati za takav poduhvat, koga i kako ubijediti investitora da je to za njega isplativ projekat, cifre su to da ti se zamanta u glavi, pa odrediti lokaciju, naći slobodnu parcelu, da je čista papirologija, to je sizifov posao.....Mislim lijepo je maštati, ali preteško da bi se to moglo dogoditi u narednih 5-10 godina...Jedino možda neke arape poput onih koji prave one komplekse po Trnovu ili gdje već :P
mekaba

#68293 Re: Aktuelnosti: FK Sarajevo

Post by mekaba »

nekoeko wrote:max. 20.000. sve ostalo je za bh. uslove preveliko. bilino polje prima nekih 15.000 i ne bude puno kada igra reprezentacija, i to u vaznim mecevima!
Probaj nabaviti kartu za te vazne meceve pa ce ti se sve samo kazati. Dijaspora(BHF) dobije 150 karata :-) a potraznja je par hiljada. Ljudi u startu odustaju od utakmice jer znaju da je kartu nemoguce dobiti.
Ned071

#68294 Re: Aktuelnosti: FK Sarajevo

Post by Ned071 »

mekaba wrote:
DON_eARL wrote:Ako će se praviti već stadion, onda na livadi pored RTV doma. :D Svakako od kongresnog centra vrijednoh 300 miliona neće biti ništa.
Taj plac je za XXL Bauhaus a ne za kongresni centar. Bauhaus je odustao jer nasi nisu ispostovali dogovorenu cijenu za plac nego su je poslije godinu dana uduplali pa je svabo rekao nein danke.
Ne. Bauhaus je iza grasa, pored onih novih zgrada uniprometa. Livada kod parkinga rtv doma nema veze s njima.
ledeni_caj

#68295 Re: Aktuelnosti: FK Sarajevo

Post by ledeni_caj »

Pa mi nemamo navijacku bazu kao repka. A i da bude potraznje clanovi ce dobiti karte bez problema jer 20.000 clanova neces imati nikad. Ovi "hajmo na tekmu jednom u 2 godine" navijaci su nebitni. Novi stadion je velika investicija normalno, ali SF samo u slucaju da neko hoce da gradi nekakve restorane, trzne centre kafane i kurce palce po njemu. Ovo govorim samo u slucaju da klub gura nesto sam, ako ima kakvih investitora, onda nek prave sta god im se isplati u sklopu stadiona.
-LIBERO-
Čiča Gliša
Location: Vedran Puljic R.I.P- Istina za Vedrana!-Nepravda bilo gdje, prijetnja je pravdi svugdje-M.L.King.

#68296 Re: Aktuelnosti: FK Sarajevo

Post by -LIBERO- »

Nastaviti temu, vezano za poroblematiku stadiona, mozete ovdje...

http://forum.klix.ba/stadion-kosevo-asi ... 8s525.html

Molim vas, nemojte vise o stadionu na temi o AKTUELNOSTINA.

Hvala.
vegass

#68297 Re: Aktuelnosti: FK Sarajevo

Post by vegass »

necko_hz wrote:Emir Obuća se zahvalio FK Sarajevo i navijačima Bordo kluba: Posljednji huk sa Koševa

http://sport1.ba/emir-obuca-se-zahvalio ... sa-koseva/
Što mi zasuziše oči bez veze…
Grean

#68298 Re: Aktuelnosti: FK Sarajevo

Post by Grean »

-LIBERO- wrote:Nastaviti temu, vezano za poroblematiku stadiona, mozete ovdje...

Hvala.
Hebiga Libero, tamo niko i ne zalazi mjesecima pa onda nema svrhe ni pisati. Samo da odgovorim@mekabi jer mi je ova prica o dimenzijama interesantna i necu vise :)
mekaba wrote:

Nije glupa prica jer predimenzioniran stadion izgleda pusto u redovnim utakmicama, to ubija atmosferu i onda raja dolazi sve manje i manje.

Kad imas stadion od 33 000 i dodje 7 000 kao juce na utakmicu osjecas se bezveze. Kad isti taj broj dodje na stadion od 18 000 to je ca 40% popunjenosti, osjecaj je ljepsi, doci ces i sljedeci put a sa tobom mozda jos neko.

Dacu ti primjer Espanjola iz vremena kad su igrali na Olimpijskom u Barseloni. Da bi ubili taj osjecaj pustahije zastirali su tribine iza golova onim platnom sa nacrtanim navijacima, sto je izgledalo prilicno pateticno. Ne mogu da nadjem tu sliku ali evo nasao sam gdje zastiru sa reklamnim panoima.
https://spanishsportingstuff.files.word ... ground.jpg

Ima primjera u Evropi gdje su se klubovi zalili sto gradske vlasti ruse stare stadione i grade vece jer su se upravo bojali ovoga.

Mozemo uzeti i primjer Ferenca, Budimpesta je za razliku od Sarajeva milionski grad, povezan autoputevima sa svim dijelovima Madjarske koja ima 10 miliona stanovnika. Uporedi to sa Sarajevom koje ima 400 K i BiH od jedva 4 miliona stanovnika od kojih 50% nema nikakvog interesa da dodje na utakmicu u Sarajevo ni kad igra reprezentacija.

Od predimenzioniranih stadiona imas vise stete nego koristi.
mekaba

#68299 Re: Aktuelnosti: FK Sarajevo

Post by mekaba »

Grean wrote:
-LIBERO- wrote:Nastaviti temu, vezano za poroblematiku stadiona, mozete ovdje...

Hvala.
Hebiga Libero, tamo niko i ne zalazi mjesecima pa onda nema svrhe ni pisati. Samo da odgovorim@mekabi jer mi je ova prica o dimenzijama interesantna i necu vise :)
mekaba wrote:

Nije glupa prica jer predimenzioniran stadion izgleda pusto u redovnim utakmicama, to ubija atmosferu i onda raja dolazi sve manje i manje.

Kad imas stadion od 33 000 i dodje 7 000 kao juce na utakmicu osjecas se bezveze. Kad isti taj broj dodje na stadion od 18 000 to je ca 40% popunjenosti, osjecaj je ljepsi, doci ces i sljedeci put a sa tobom mozda jos neko.

Dacu ti primjer Espanjola iz vremena kad su igrali na Olimpijskom u Barseloni. Da bi ubili taj osjecaj pustahije zastirali su tribine iza golova onim platnom sa nacrtanim navijacima, sto je izgledalo prilicno pateticno. Ne mogu da nadjem tu sliku ali evo nasao sam gdje zastiru sa reklamnim panoima.
https://spanishsportingstuff.files.word ... ground.jpg

Ima primjera u Evropi gdje su se klubovi zalili sto gradske vlasti ruse stare stadione i grade vece jer su se upravo bojali ovoga.

Mozemo uzeti i primjer Ferenca, Budimpesta je za razliku od Sarajeva milionski grad, povezan autoputevima sa svim dijelovima Madjarske koja ima 10 miliona stanovnika. Uporedi to sa Sarajevom koje ima 400 K i BiH od jedva 4 miliona stanovnika od kojih 50% nema nikakvog interesa da dodje na utakmicu u Sarajevo ni kad igra reprezentacija.

Od predimenzioniranih stadiona imas vise stete nego koristi.
Evo i ja za kraj. Naravno da ima argumenata i za mali stadion i za veliki. Primjer 1. kad vidim tapkaroshe povratio bih djigericu. O cijem stadionu pricamo?? Ako je za FK S onda je 20000 Ok ako pricamo o repki onda nam treba 30 000.
Cossack

#68300 Re: Aktuelnosti: FK Sarajevo

Post by Cossack »

Zna li se šta je s Barbarićem?
Locked