Buraz, da ti probam nesto objasniti.todd_smith wrote: Da, ali sta on zeli nazad? To je nesto sto se presutilo.
Boli mene briga za Cardif i sta je on ZA njih ucinio kada pogledao sta IM je ucinio.
Da li je tebi vaznija titula i uspjeh protiv Rudara, Travnika i slicno od integriteta i korijena kluba?
Vecini ovakvih ljudi poput Tana fudbalski timovi su razonoda, ne finansijska investicija, barem ne na direktan nacin. Vecina takvih klubova jedva pravi profit, ako i to. Posjedovanje kluba je nesto poput posjedovanja umjetnina, vise pitanje prestiza medju bogatasima. Veca im je vrijednost poslovnih veza, tipa koga ce dovesti u svecanu lozu, nego direktan finasnijski dobitak od prodaje ulaznica, tv prava, itd, ali to je nemjerljivo, isto kao sto se ne moze izmjeriti vrijednost recimo otvorenja neke izlozbe slika. Mozda to zvuci nepojmljivo ali pare koje se vrte oko fudbala su mnogo manje nego pare koje se vrte u industrijama ili trgovini kojom se ovi biznismeni bave. To je dakle kad su u pitanju vrhunski klubovi.
Sto se tice Tana i Sarajeva, vjeruj mi, iznosi o kojima se govori su tako mali za takve ljude da je to uopste nama nepojmljivo. Ovo su cak manji iznosi od novaca koji se redovno izdvajaju u dobrotvorne svrhe od strane ovakvih ljudi. Znaci doslovce - baksis, ko tebi kafu kupit haman, ili eto recimo nove hlace. I sad ti skontaj, znaci ulog je nikakav, a potencijni dobitak, kakav takav, a cisto zbog broja talenata sa nasih prostora, moze biti visestruko veci. (i ovo isto nije suplja, po broju igraca sa nasih prostora u Evropi ex-yu je ubjedljivo prva , procentualno u omjeru na broj stanovnika, to s jedne, a s druge strane jedni od najeftinijih prostora za ulaganje).
To su dakle neke haj recimo cinjenice.
No moje licno misljenje je da ovo Tan radi vise kao humanitarni prilog, ili radi nekih svojih prijatelja. Vise puta je izjavio nesto u stilu Malezija-Bosna prijatelji, Mahatir je bio veliki prijatelj Bosne, ja volim Bosnu , itd. Mislim, malo je to mozda depresivno da je ovo njemu ne ulaganje vec davanje sadake, ali jebavat ga kad si toliko siromasan daj sta das.
A te neke price i zamisli Tan ce nam uzeti nesto, pokrasti ili slicno...to je tragikomicno.