[AKTUELNO] Peugeot 308 - Krađa sjedišta

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Kataklinger

#1 [AKTUELNO] Peugeot 308 - Krađa sjedišta

Post by Kataklinger »

Pozdrav

U zadnje vrijeme aktuelna je krađa sjedišta isključivo iz Peugeota 308 pa mislim da bi bilo ok da imamo i temu o ovome, da se raja detaljnije informiše oko ovoga, naravno nadajući se da će se javiti informisaniji forumaši. Kruže priče da je neko uvezao masu 308-ica bez sjedišta koji su služili kao transportna auta, a takva auta se mnogo jeftinije uvezu nego "normalna". Ako je to istina, onda je neko itekako u talu sa automafijom, obzirom da im sjedišta trebaju kako bi kompletirali auta za dalju preprodaju. Po svemu sluteći, opet je tu "začarani krug" počevši od onih koji su u vrhu policije, od granične pa nadalje, preko uhodane automafije, pa do dealera. Za mene je ovo sve još uvijek rekla-kazala, ali o ovom novopečenom "zanatu" se uveliko bruji na Internetu. U Sarajevu je već registrovano nekoliko slučaja. Da li i "francuzi" polako dobivaju svoje trenutke slave kod automafije kao i "švabe"? I nije čudo, obzirom da je u zadnje vrijeme masovna najezda 308-ica kod auto dealera, isto tako i Citroena C4. Zna li neko nešto više i konkretnije o svemu ovome?
Nabucco

#2 Re: [AKTUELNO] Peugeot 308 - Krađa sjedišta

Post by Nabucco »

Ništa novo da su francuzi na meti lopova, svojevremeno je Megane 2 "išo ko halva" , i sad se nađe po koji slucaj, ali prije je znao u naletima i po 5-6 komada preko noci.

A to što se tice sjedišta... Ne mora znaciti da se ugrađuju negdje, dovoljno je da ih stari vlasnici ponovo moraju kupiti, u ovlaštenom cijena paprena, tako da nekom ko prodaje sjedišta za Pug 308 i C4 posao cvjeta, još pogotovo kad je jeftino nabavio robu (citaj ukrao)
rumenige_brajtner

#3 Re: [AKTUELNO] Peugeot 308 - Krađa sjedišta

Post by rumenige_brajtner »

zvuči logično da se kradu sjedišta jer se dosta ovih francuza uvozi kao teretna auta. kasnije se uradi atest, ugrade sjedišta i auto se registruje kao putnički. i ja sam čuo za dva slučaja krađe sjedišta i to baš iz 308-ca, od kojih je jedna bila glanc nova, ni 3 mjeseca stara.

i naravno, automafija ne bi bila tako uspješna da neko ne stoji iza nje i da nije u tali s "nekim". e, jel taj "neko" iz vlasti ili policije ja nemam pojma, ali neko čuva leđa.
Last edited by rumenige_brajtner on 13/08/2015 09:19, edited 1 time in total.
condy

#4 Re: [AKTUELNO] Peugeot 308 - Krađa sjedišta

Post by condy »

Nekad se plašio da ti ne ukradu radio, a sad se plašiš da ti ne ukradu sjedišta :roll:
Kako je krenulo kad ti maznu sjedišta, nisi loše ni prošao, jer ti nisu zapalili auto :-)
Pale se auta, kradu se sjedišta, ko divlji zapad, a policija po starom, nema šanse da otkrije ko to radi.

Treba nam sarajevski Batman ni Valter tu ne može puno pomoći :D
johntra

#5 Re: [AKTUELNO] Peugeot 308 - Krađa sjedišta

Post by johntra »

bratu mog jarana su odradili sjedišta na 308...cijena u ovlaštenom oko šest milja i kusur...jedino je našao na piku nekog lika sa Sokoca, kao on ima sjedišta...cijena šest stoja...plus oko stoje cijena leptir stakla...ja sam neki dan isto vidio novi C4 FL sa razbijenim leptirom i bez stražnjih sjedišta...
inače, sjedišta drže samo tri šarafa i dvojica to vjerovatno odrade za pet minuta...
gledao sam baš bijele 308 sa pet vrata na piku i našao sam samo jedan bez stražnjih sjedišta...sve su to bivše dostavne varijante sa 1,6 hdi motorom i 92 KS..
ado-šampion

#6 Re: [AKTUELNO] Peugeot 308 - Krađa sjedišta

Post by ado-šampion »

I mom kolegi su odradili, na Dobrinji prosli petak navece, razbili leptir staklo i otvorili. Pisao sam vec na nekoj od tema. Jos nekog Pezoa obili na istom parkingu u isto vrijeme ali nisu uspjeli zavrsiti. Isto nasao na Sokocu, jucer mi kaze, ali nije kupio, nesto ga nisam skontao zasto ne. Kaze trazio je svuda od Zenice, do Banjaluke, haos je potraga za sjedistima kaze, te otpade zove 10 ljudi svaki dan. Dodatni problem kod potraznje je sto treba potrefiti dezen i boju.

On sad ugradio Cobru, vec imao Hudiny. Jarane ispade treba i na Pezou 2 zastite. :-)

Drugi kolega kaze zeninoj mu prijateljici odradili C4 na Ciglanama. Navodno je fasovalo nekoliko C4 gore u par dana.
tempuser

#7 Re: [AKTUELNO] Peugeot 308 - Krađa sjedišta

Post by tempuser »

Jaranu mom na parkingu ispred mercatora iz Clia Storia (Clio II koji se donedavno proizvodio) ukrali i prednja i zadnja sjedala + pokusali da skinu tapecirunge. Posto je auto prilicno nov bio je idealna prilika + sto se neko namecio da upari cijelu unutrasnjost pa je navalio i na tapecirunge. To nije nesto sto strpas pod jaknu, nego za sjedala treba prava "logistika" i navodno je bio vidjen bijeli konbi parkiran tik do auta. Druga sjedala u nako stanju nasao u Vitezu i to na vise mjesta u vise dezena
Kataklinger

#8 Re: [AKTUELNO] Peugeot 308 - Krađa sjedišta

Post by Kataklinger »

johntra wrote:bratu mog jarana su odradili sjedišta na 308...cijena u ovlaštenom oko šest milja i kusur...jedino je našao na piku nekog lika sa Sokoca, kao on ima sjedišta...cijena šest stoja...plus oko stoje cijena leptir stakla...ja sam neki dan isto vidio novi C4 FL sa razbijenim leptirom i bez stražnjih sjedišta...
inače, sjedišta drže samo tri šarafa i dvojica to vjerovatno odrade za pet minuta...
gledao sam baš bijele 308 sa pet vrata na piku i našao sam samo jedan bez stražnjih sjedišta...sve su to bivše dostavne varijante sa 1,6 hdi motorom i 92 KS..

Najjače je to što ti likovi sa Sokoca uvijek imaju rezervnih dijelova, a skoro sva ukradena auta idu na Sokolac na kurbanisanje :D
taureg71

#9 Re: [AKTUELNO] Peugeot 308 - Krađa sjedišta

Post by taureg71 »

ado-šampion wrote:I mom kolegi su odradili, na Dobrinji prosli petak navece, razbili leptir staklo i otvorili. Pisao sam vec na nekoj od tema. Jos nekog Pezoa obili na istom parkingu u isto vrijeme ali nisu uspjeli zavrsiti. Isto nasao na Sokocu, jucer mi kaze, ali nije kupio, nesto ga nisam skontao zasto ne. Kaze trazio je svuda od Zenice, do Banjaluke, haos je potraga za sjedistima kaze, te otpade zove 10 ljudi svaki dan. Dodatni problem kod potraznje je sto treba potrefiti dezen i boju.

On sad ugradio Cobru, vec imao Hudiny. Jarane ispade treba i na Pezou 2 zastite. :-)

Drugi kolega kaze zeninoj mu prijateljici odradili C4 na Ciglanama. Navodno je fasovalo nekoliko C4 gore u par dana.
Pa meni ukraden pezo 308 komplet sa sjedistima, hahaha....ja bas nisam imao srece... :mrgreen:
Wind

#10 Re: [AKTUELNO] Peugeot 308 - Krađa sjedišta

Post by Wind »

jao crnjaka..... :sad:
nightvision

#11 Re: [AKTUELNO] Peugeot 308 - Krađa sjedišta

Post by nightvision »

ima bas clanak o tome na havazu
http://www.avaz.ba/clanak/191873/domisl ... h-sjedista
ali ne mogu da vjerujem da su sjedista od 6000 do 9000, to mi zvuci prenapuhano.
relax11

#12 Re: [AKTUELNO] Peugeot 308 - Krađa sjedišta

Post by relax11 »

Siine dragi sta rade ta sjedista pa su 9k :lol:
mali_milojica
Location: Hadis: Govorite istinu,pa makar bila i na vasu stetu.

#13 Re: [AKTUELNO] Peugeot 308 - Krađa sjedišta

Post by mali_milojica »

Potraznja velika,pa i ovi iz ovlastenih kontaju omastiti brk.
530i

#14 Re: [AKTUELNO] Peugeot 308 - Krađa sjedišta

Post by 530i »

Većina raje ima kasko, bar se nadam...pa nek malo plate i osiguranja, zašto da ne.
gtc

#16 Re: [AKTUELNO] Peugeot 308 - Krađa sjedišta

Post by gtc »

nightvision wrote:ima bas clanak o tome na havazu
http://www.avaz.ba/clanak/191873/domisl ... h-sjedista
ali ne mogu da vjerujem da su sjedista od 6000 do 9000, to mi zvuci prenapuhano.
Prilikom prozivodnje novih automobila sjedista i vrata su jedni od najskupljih dijelova :D
Optimist

#17 Re: [AKTUELNO] Peugeot 308 - Krađa sjedišta

Post by Optimist »

Takodje na Mejtasu ima jedan C4 bez zadnjih sjedista i sa razbijenim prednjim leptirom. :sad:
Nabucco

#18 Re: [AKTUELNO] Peugeot 308 - Krađa sjedišta

Post by Nabucco »

Evo nešto sam razmišljao i pronašao sam nacin kako da zaštitie sjedišta. Koliko znam ,zadnja sjedišta su procvrscena sa 2 ili 4 šarafa. Eh sad, fazon je onemoguciti odvrtanje. Lopovi su vjerovatno ispraksirani i nose samo alat koji im je potreban za krađu. Znaci sasvim dobra bi zaštita bila te fabricke sarafe promjeniti sa nekim koji imaju jako rijetku "glavu". Recimo imbus saraf, ili slicno. Znaci nesto kao lopov šaraf na felgama. Pa cak i u krajnjem slucaju zalemiti sjedišta.
supercali

#19 Re: [AKTUELNO] Peugeot 308 - Krađa sjedišta

Post by supercali »

Pa torx nije previse rasiren znaci umjesto krstastih stavis torx
basicm

#20 Re: [AKTUELNO] Peugeot 308 - Krađa sjedišta

Post by basicm »

Za 6 hiljada bi ja njih zapikovao aparatom pa nek majci nosi.
nightvision

#21 Re: [AKTUELNO] Peugeot 308 - Krađa sjedišta

Post by nightvision »

basicm wrote:Za 6 hiljada bi ja njih zapikovao aparatom pa nek majci nosi.
I obavezno stavi naljepnicu "sjedista zavarena za sasiju" da ti dzaba ne razbijaju stakla :lol:
Azamo

#22 Re: [AKTUELNO] Peugeot 308 - Krađa sjedišta

Post by Azamo »

Kod mene komšija zaplati... Samo šoferšajba ostala čitava sve polupali i naravno maznuli zadnja sjediša... Tuga brate moj :sad:

a ja se tamam naložio da kupim 308sw pravo mi se svidio, sad sam u dilemi...
supercali

#23 Re: [AKTUELNO] Peugeot 308 - Krađa sjedišta

Post by supercali »

Azamo wrote:Kod mene komšija zaplati... Samo šoferšajba ostala čitava sve polupali i naravno maznuli zadnja sjediša... Tuga brate moj :sad:

kupi jer nisu ista sjedista cini mi se kod karavana i obicnog
citroen xm

#24 Re: [AKTUELNO] Peugeot 308 - Krađa sjedišta

Post by citroen xm »

Azamo wrote:Kod mene komšija zaplati... Samo šoferšajba ostala čitava sve polupali i naravno maznuli zadnja sjediša... Tuga brate moj :sad:

Zašto su retardi polupali sva stakla? Treba utoku sa sobom nositi i imati uvijek pri ruci. Dok nekome glava ne padne neće se smiriti.
Thorgerson

#25 Re: [AKTUELNO] Peugeot 308 - Krađa sjedišta

Post by Thorgerson »

Cuj sjedista 6000KM...gotovo 50% vrijednosti auta zadnja sjedista...

Ma vjerovatno je to onda ovaj fazon u pitanju...dostavna vozila...nema sta drugo biti.

Pa eto policiji traga...dakle, da hoce...sutra mogu pofatati te ljude...vidi ko je uvezao dostavno, ako je ugradio sjedista, odakle mu, nadjes prodavaca odakle njemu itd...i eto.

Jer koji ce q nekome zadnja sjedista...i to na autmobilima koja su ispod 10 godina starosti... :-)
Post Reply