Pozdrav,
Može li mi neko reći razliku između kopije i i fotokopije za dokumente koji se predaju na banku za akreditiv.
Hvala.
Akreditiv_Pomoć od Bankara
Moderator: anex
- Drvosjeca iz Dejcica
#2 Re: Akreditiv_Pomoć od Bankara
Valjda bi to trebalo biti isto. Kopija se radi na fotokopir uređaju pa od toga i proizilazi foto-kopija.
Osim ako ne misle na originalni dokument "kopiju". Recimo izgubiš diplomu i odeš da izvadiš novu, ta obrazovna ustanova će ti izdati novu ali sa napomenom da je ta diploma "KOPIJA". Tako je vjerovatno i sa ostalim dokumentima, uvjerenjima a možda i akreditivima.
Osim ako ne misle na originalni dokument "kopiju". Recimo izgubiš diplomu i odeš da izvadiš novu, ta obrazovna ustanova će ti izdati novu ali sa napomenom da je ta diploma "KOPIJA". Tako je vjerovatno i sa ostalim dokumentima, uvjerenjima a možda i akreditivima.
-
forumka
#3 Re: Akreditiv_Pomoć od Bankara
Hvala na odgovoru ali treba mi siguran odgovor, jer kod akreditiva nema greške.
- LonelyWolf
#4 Re: Akreditiv_Pomoć od Bankara
Kopija je zapravo original, tj. tretira se na isti način. Dobavljač obično šalje više kopija jer jedan primjerak ostaje u banci, drugi u tvojoj arhivi, trećim preuzimaš robu i sl. Broj kopija koji se treba dostaviti je definiran u samom akreditivu i najčešće se radi o 3 primjerka (1 original + 2 kopije). Sa originalom ili kopijom preuzimaš robu.
Fotokopija je fotokopija i ne može biti korištena na bilo kakav način (plaćanje, preuzimanje i slično) nego za neke interne potrebe.
Fotokopija je fotokopija i ne može biti korištena na bilo kakav način (plaćanje, preuzimanje i slično) nego za neke interne potrebe.
-
forumka
#5 Re: Akreditiv_Pomoć od Bankara
S obzirom da si mi odg na postavljeno pitanje, zahvaljujem ti se, mada ipak mi nesto nije jasno. Naime, akreditivom nam je rgulisano 1 original + 2 kopije. Na svaki original treba staviti pečat ORIGINAL , a na kopiju COPY. Nije mi jasno npr. Bill of lading imamo samo jedan original i trebaju još dvije kopije, znači treba ih kopirati jer postoji samo jedan original, ali onda to ispade fotokopija. Molim te za pomoć...
- LonelyWolf
#6 Re: Akreditiv_Pomoć od Bankara
Sve se mora regulisati samim akreditivom, dakle sve ono što mora doći u banku da bi banka izvršila transfer. Ako je akreditivom regulisano da dobiješ 1 original i 2 kopije onda to mora i doći tako jer u suprotnom pada akreditiv i banka ne smije izvršiti transfer bez da im daš izričitu pismenu saglasnost.
Ovdje mi nije jasno da li je definisano samim akreditivom da dobiješ 1 original + 2 kopije tovarnog lista (najčešće to tako i jeste) ili samo fakture? Ako je akreditivom definisano da to bude tako onda imamo slučaj da se plaćanje ne izvršava dok ne daš izričitu naredbu tj. saglasnost. Mada, postojanje samo 1 kopije tovarnog lista nije problem, banka kada izvrši transfer će ti dostaviti dokumente i ti sa tim dokumentima preuzimaš robu.
Da li se radi o prevozu robe brodom? Ako je tako onda mi je to dosta čudna situacija, brodari u principu uvijek izdaju 1+2 tovarni list. Ja bih na tvom mjestu pitao brodara (ako si ti ugovarala prevoz) ili dobavljača (ako je dobavljač ugovarač prevoza) šta je sa ostalim tovarnim listovima i to prije plaćanja.
Ovdje mi nije jasno da li je definisano samim akreditivom da dobiješ 1 original + 2 kopije tovarnog lista (najčešće to tako i jeste) ili samo fakture? Ako je akreditivom definisano da to bude tako onda imamo slučaj da se plaćanje ne izvršava dok ne daš izričitu naredbu tj. saglasnost. Mada, postojanje samo 1 kopije tovarnog lista nije problem, banka kada izvrši transfer će ti dostaviti dokumente i ti sa tim dokumentima preuzimaš robu.
Da li se radi o prevozu robe brodom? Ako je tako onda mi je to dosta čudna situacija, brodari u principu uvijek izdaju 1+2 tovarni list. Ja bih na tvom mjestu pitao brodara (ako si ti ugovarala prevoz) ili dobavljača (ako je dobavljač ugovarač prevoza) šta je sa ostalim tovarnim listovima i to prije plaćanja.
- LonelyWolf
#7 Re: Akreditiv_Pomoć od Bankara
I zaboravih napomenuti, fotokopija ti ne vrijedi apsolutno ništa, to odmah zaboravi. Recimo, ja sa svojim dobavljačima imam ugovoreno slanje robe bez akreditiva (smanjenje troškova a imamo izgrađeno povjerenje) i oni kada pošalju robu mi pošalju fotokopije dokumenata na osnovu kojih ja vršim plaćanje a kada oni dobiju uplatu onda mi šalju originale. Da fotokopije vrijede ičemu onda se to ne bi tako radilo jer bih ja u tom slučaju mogao da preuzmem robu bez prethodnog plaćanja. Fotokopiju zaboravi.
-
forumka
#8 Re: Akreditiv_Pomoć od Bankara
U ovom slucaju je moja firma dobavljač i akreditiv je otvoren u našu korist. Mi prikupljamo dokumentaciju koju ćemo podnijeti na banku. Roba ide brodom i u akreditivu piše za sve dokumente 1 original i 2 kopije. Znači ta kopija je ustvari original? Ne znam sta uraditi sa dokumentacijom eksternom (od brodara) jer nemamo još 2 originala? Hvala ti još jednom.
-
fini dečko
#9 Re: Akreditiv_Pomoć od Bankara
Boje od ovoga savjetovanja ovdje ti je da se obratiš svojoj banci, oni će ti pomoći. Ako radiš sa Raiffeisen ili UniCredit ili BBI vjeruj mi da su vrhunski poznavaoci ove problematike, obrati se njima vjeruj mi da će ti sve utanačiti do u detalje.
Što se tiće Bill of ladinga, to ti brodar izdaje i tu bi se trebao posavjetovati s njim, ne znam šta ti piše u samom akreditivu?
Fakture ti izdaješ i obično stoji 3/3 tri originala i tri kopije, na originale staviš pečat original, a na kopije oznaku Copy, isti slučaj ti je i sa packing listom. I savjet prije nego otvori kupac akreditiv traži DRAFT i onda sve sa svojom bankom utanači, a vjerujem i sada banka u BiH koja te prati mora te uputiti da dokumenti budu uredni.
Što se tiće Bill of ladinga, to ti brodar izdaje i tu bi se trebao posavjetovati s njim, ne znam šta ti piše u samom akreditivu?
Fakture ti izdaješ i obično stoji 3/3 tri originala i tri kopije, na originale staviš pečat original, a na kopije oznaku Copy, isti slučaj ti je i sa packing listom. I savjet prije nego otvori kupac akreditiv traži DRAFT i onda sve sa svojom bankom utanači, a vjerujem i sada banka u BiH koja te prati mora te uputiti da dokumenti budu uredni.