Ako voda ode u nos?

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
Prozor

#1 Ako voda ode u nos?

Post by Prozor »

Ako ti malo vode tokom pranja zuba ode u nos(ne kroz nozdrve već iznutra), da li to kvari post?
erlman

#2 Re: Ako voda ode u nos?

Post by erlman »

Prozor wrote:Ako ti malo vode tokom pranja zuba ode u nos(ne kroz nozdrve već iznutra), da li to kvari post?

da, nista nesmije uci kroz prirodne otvore. zato prilikom uzimanja abdesta treba dobro paziti da voda neudje.
Prozor

#3 Re: Ako voda ode u nos?

Post by Prozor »

Ali zar voda ode u želudac ako ti ode u nos iz usta? Ima li neko sa medicinskim znanjem ovdje da nam to pojasni?
Joey Tribbiani

#4 Re: Ako voda ode u nos?

Post by Joey Tribbiani »

ne znam gdje ide voda ali koliko ja znam, nisi pokvario post jer to nisi uradio namjerno
BHF_Manijak

#5 Re: Ako voda ode u nos?

Post by BHF_Manijak »

erlman wrote:
Prozor wrote:Ako ti malo vode tokom pranja zuba ode u nos(ne kroz nozdrve već iznutra), da li to kvari post?

da, nista nesmije uci kroz prirodne otvore. zato prilikom uzimanja abdesta treba dobro paziti da voda neudje.
NE govori covjek o litrima vode vec o nenamjernom ulasku vode u nos,tako da to ne kvari post...Ako je dzovoljeno pranje zuba,onda ne smeta ni ako nekoliko kapi zavrsi u nosu,ili grlu,jer ionako ne mozes 100% nikad ispljunuti svu vodu iz usta prilikom uzimanja abdesta!
Drvosjeca iz Dejcica

#6 Re: Ako voda ode u nos?

Post by Drvosjeca iz Dejcica »

erlman wrote:

Zar je bitnija forma od namjere? Onda ispade da se covjek svojom pljuvackom moze omrsiti?
ryan

#7 Re: Ako voda ode u nos?

Post by ryan »

Prozor wrote:Ali zar voda ode u želudac ako ti ode u nos iz usta? Ima li neko sa medicinskim znanjem ovdje da nam to pojasni?
voda iz nosa moze da ide u zeludac...
al' ja isto mislim da nisi pokvario post,nije namjerno i mala je kolicina...
al' valjda ima neko strucniji po tom pitanju da ti objasni
arbosan

#8 Re: Ako voda ode u nos?

Post by arbosan »

Ne, slobodno nastavi sa postom.
Dakle, kao prvo, desilo se ne namjerno, kao drugo, nije usla u zeludac, pa cak i ako je, to je greska koja nije izazvana namjerno.

Zna se nekada da covjek zaboravi i da popije vodu, pogotovo kada avdesti, ako si recimo stekao takvu naviku, pa onda kada dodje ramazna, desi se da pogresis, i da ono poslje avdesta popijes vodu, i fino je receno u Islamu da te je Bog napojijo, i nastavis postiti.
Čuturica

#9 Re: Ako voda ode u nos?

Post by Čuturica »

Evo jarane našao sam ja na jednoj web stranici u vezi tvog ispiranja usta ,nosa
"Ebu Hanife upozorava da će postač koji izapire usta i nos pokvariti post ako mu i nehotično voda ode niz grlo. Zato treba biti obazriv prilikom kupanja, izapiranja usta i nosa i pranja zuba." Eto ljudi pa vi govorite kako se neće omrsiti .
Last edited by Čuturica on 02/09/2010 16:06, edited 1 time in total.
arbosan

#10 Re: Ako voda ode u nos?

Post by arbosan »

ryan wrote:
Prozor wrote:Ali zar voda ode u želudac ako ti ode u nos iz usta? Ima li neko sa medicinskim znanjem ovdje da nam to pojasni?
voda iz nosa moze da ide u zeludac...
al' ja isto mislim da nisi pokvario post,nije namjerno i mala je kolicina...
al' valjda ima neko strucniji po tom pitanju da ti objasni

Neradi se o kolicini, ne radi se o kapi ili dvije, zna se, jedna kap ili 5 kapi je isto. Ali po tome nemozete suditi u ovom slucaju, posto ovdje nadjaca ono sto nije namjerno, a ne sto je kolicina mala.

To je isto, kao recimo da neko kaze popio kap pive ili flasu, pa koji je grijeh veci. Isti je, a posljedica te jedne kapi koju je popio (naravno ovdje pricamo kao primjer samo, i ne u vezi posta) mozda nece uticati, ili sigurno ne utice na njega da ga omami, a flasa ce ga mozda omamiti, pa ce napraviti belaj, pa eto ti belaj za belajom sto ovdje, sto tamo. :-D
Čuturica

#11 Re: Ako voda ode u nos?

Post by Čuturica »

Tako je "arbosan". Vrlo dobro opisano! svaka čast . Nek' on pere po cijeli dan zube možda koja kop "nehotice" ode niz grlo!
Prozor

#12 Re: Ako voda ode u nos?

Post by Prozor »

Hvala na odgovorima. :)

Koliko ja znam, ako se desi da zaboraviš nisi se omrsio, ali ako se desi nenamjerno ali si svjestan da postiš omrsio si se. Stvar je što ja ne znam je li to otišlo u želudac ili...(gdje inače ode? :? ). :-)

Ne znam, nisam stručan oko toga. Ali recimo znam da sumnja ne može pokvariti ono što je sigurno. Da li onda da idem po tom principu? Znači, sumnjam da je post prekinut ali ne znam što znači da nije....? :D
arbosan

#13 Re: Ako voda ode u nos?

Post by arbosan »

Čuturica wrote:Tako je "arbosan". Vrlo dobro opisano! svaka čast . Nek' on pere po cijeli dan zube možda koja kop "nehotice" ode niz grlo!
Moze da prevari mene ili tebe, ponekad i sebe, ali nikad dragoga Boga. Mjesamo jabuke i kruske, sta je receno u jednom hadisu. od prilike ide ovako (sve sto radi Ademov sin je njegovo, osim posto, to je moje i ja nagrađujem kako Ja hocu) nije mi sada hadis tu ispred ocima, ali znas o cemu pricam.

Eh, ti dodjes i kazes rekao je Abu Hanife, ja znam sta je rekao Abu hanife, on je to rekao ljudima koji su bolje uceni i od mene i od tebe i to je njegova fetva bila za dati slucaj i za taj vakat.

Ovdje neko pere zube, cinjenica da je receno bolje da se zubi ne peru dok postis, ali opet nije zabranjeno, moras biti pazljiv, ali i pored paznje desi se da ode kap vode, kao sto je prije jedna rekla, uzimas avdes, pa peres usta i nos, ili to vec spada u mekruh kada postis!!!

Zato ne otezavaj te i nek momak ili mladic posti i nek zavrsi posto kao i svaki dan.
Čuturica

#14 Re: Ako voda ode u nos?

Post by Čuturica »

arbosan wrote:
Čuturica wrote:Tako je "arbosan". Vrlo dobro opisano! svaka čast . Nek' on pere po cijeli dan zube možda koja kop "nehotice" ode niz grlo!
Moze da prevari mene ili tebe, ponekad i sebe, ali nikad dragoga Boga. Mjesamo jabuke i kruske, sta je receno u jednom hadisu. od prilike ide ovako (sve sto radi Ademov sin je njegovo, osim posto, to je moje i ja nagrađujem kako Ja hocu) nije mi sada hadis tu ispred ocima, ali znas o cemu pricam.

Eh, ti dodjes i kazes rekao je Abu Hanife, ja znam sta je rekao Abu hanife, on je to rekao ljudima koji su bolje uceni i od mene i od tebe i to je njegova fetva bila za dati slucaj i za taj vakat.

Ovdje neko pere zube, cinjenica da je receno bolje da se zubi ne peru dok postis, ali opet nije zabranjeno, moras biti pazljiv, ali i pored paznje desi se da ode kap vode, kao sto je prije jedna rekla, uzimas avdes, pa peres usta i nos, ili to vec spada u mekruh kada postis!!!

Zato ne otezavaj te i nek momak ili mladic posti i nek zavrsi posto kao i svaki dan.

evo isto ti je kad čovjek hoće da klanja . uzme abdest ode u džamiju i usput misli da je pokvario abdest . lijepo je obnoviti abdest za svaki slučaj i klanjati namaz ALI ako ne obnoviš abdest(a znaš da si ga pokvario) komplet tvoj namaz i tvoje vrijeme je bezpotrebno čak i haram. Bolje obnoviti nego misliti o tome .Naredni put ili operi zube prije posta(na sehuru) il' ih nikako nemoj prati !
Last edited by Čuturica on 02/09/2010 16:27, edited 1 time in total.
Prozor

#15 Re: Ako voda ode u nos?

Post by Prozor »

Iću po tom principu i nastaviti post. Nek mi Allah oprosti ako je pogrešno. Eto. :)
Čuturica

#16 Re: Ako voda ode u nos?

Post by Čuturica »

[quote="Prozor"]Iću po tom principu i nastaviti post. Nek mi Allah oprosti ako je pogrešno. Eto. :)[/q
Svaka ti čast što postiš ! Moja nana opsuje i govori "nisam se omrsila,nisam sastavila (one dvije riječi)"! :D
Urden

#17 Re: Ako voda ode u nos?

Post by Urden »

Najbitniji je nijet :thumbup:
chengaba

#18 Re: Ako voda ode u nos?

Post by chengaba »

Ako se čovjek iskreno probudio da posti, a i pritome ne želi da mu smrdi iz usta, ja ne vidim problem ako uđe manja količina vode u organizam.
Sve što ti prođe kroz nos ili usta može ići ili kroz jednjak u želudac, ili kroz traheju u pluća. Epiglotis je tu da se pobrine da kada gutaš sve ode u stomak, a ne u pluća!
Šizika

#19 Re: Ako voda ode u nos?

Post by Šizika »

može li jedno pitanje ne vezano za vodu u nosu da ne bih tražila sad neke prikladnije teme

sve do ovog ramazana sam mislila da se žena mora odmah omrsiti kad tokom posta dobije menstruaciju i da joj se taj dan ne pika ali mi sestra neki dan reče ako dobiješ menstruaciju u zadnjoj trećini dana tj vremena koje se posti da se taj dan pika kako da si postio čitav. na primjer ako dobiješ iza 16h taj će se dan priznati kao da si ga ispostio

ako je to istina trebaju li se onda žene omrstiti prije ili da čekaju iftar
Šizika

#20 Re: Ako voda ode u nos?

Post by Šizika »

ok :sad:

hvala
WipeOut
Location: I'm Somewhere in Between What is real & just a dream

#21 Re: Ako voda ode u nos?

Post by WipeOut »

Evo ja nadjoh neka slicna pitanja,pa reko' da postavim i odgovore:

1.Pitanje: Da li injekcija kvari post ili ne?

Odgovor: Medicinske injekcije možemo podijeliti u dvije vrste: Prva: Hranjive – one kojima se želi jačanje čovjekovog tijela, kako bi bio neovisan o hrani i piću, one kvare post zato što su u značenju hrane i pića, a šerijatski tekstovi obuhvataju sve ono što ima isto značenje kao propis na koji ukazuje tekst. Druga: Nehranjive injekcije – to su one koje ne čine čovjeka neovisnim o hrani i vodi, one ne kvare post, jer njih šerijatski tekstovi ne obuhvataju direktno niti indirektno – značenjem. Ove injekcije nisu jelo, niti piće, niti su u značenju jela i pića. Osnova je da je post validan sve dok ne učini nešto što ga kvari zasnovano na šerijatskom dokazu.

(Fetava fi ahkamis-Sijam, str. 215, odgovorio šejh Muhammed Salih Usejmin)

2.Pitanje: Ako se desi da žena dobije mjesečnicu odmah nakon zalaska sunca, je li njen post validan?

Odgovor: Njen post je validan, pa makar počela osjećati bolove mjesečnice prije zalaska sunca, ali ne vidi istjecanje krvi sve do zalaska sunca, u toj situaciji njen post je validan. Ono što kvari post je istjecanje krvi, a ne osjećaj da će nastupiti.

(Fetve šejha Bin Baza, 15 tom, str. 192)
Vares City

#22 Re: Ako voda ode u nos?

Post by Vares City »

Prozor wrote:Iću po tom principu i nastaviti post. Nek mi Allah oprosti ako je pogrešno. Eto. :)
Jasta,pa nisi bure vode popio,..Prao si zube i kap-dvije su zavrsile u tvom grlu,cak mozda nisu ni dosle u zeludac ;-)
Serbez nastavi postiti,..
ratata

#23 Re: Ako voda ode u nos?

Post by ratata »

ne, to su samo oprani zubi sa malo vode u nosu,...i apsolutno nista vise ni manje od toga
Post Reply