Ako smanje "topli obrok" - bice "haos"!

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
black

#51 Re: Ako smanje "topli obrok" - bice "haos"!

Post by black »

mIRCerka wrote:
karanana wrote:nas ce jedino rat i spasiti.
Ne daj Boze rata, obecavam da cu plakati i sekirati se gledajuci ga na CNNu ovaj put.
i ja kazem..i uvijek mi naumpadne..
bolje biti turista nego jeftina parola izbledjela na majici, skrivenoj u ormaru ushminkanih antiglobalista...
mIRCerka
Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.

#52 Re: Ako smanje "topli obrok" - bice "haos"!

Post by mIRCerka »

black wrote:
mIRCerka wrote:
Ne daj Boze rata, obecavam da cu plakati i sekirati se gledajuci ga na CNNu ovaj put.
i ja kazem..i uvijek mi naumpadne..
bolje biti turista nego jeftina parola izbledjela na majici, skrivenoj u ormaru ushminkanih antiglobalista...
pik Tito i partija, ja se prva sjetila ;)

prvih mjesec dana vam bujrum u moju sobu u kolektivnom smjestaju, pravicemo moj medo i ja krompir-pole sa kajmakom i sirom, vi donesite sokove.

a sad nesto ozbiljno: ima li gdje link da se vide plate onih koji bi da donesu ovakvu odluku?
mirelaaaa

#53 Re: Ako smanje "topli obrok" - bice "haos"!

Post by mirelaaaa »

Ako smanje topli obrok, biće katastrofa. Ja volontiram nakon zavrsenog fakulteta u državnoj firmi, te primam taj "topli obrok", koji iznosi sa kartom oko 350 KM. Ukoliko se desi da nam to smanje, njima na dušu. Faktički radim samo za topli obrok i ukoliko se to desi biću jako razočarana. Mislim kako se danas ispalti radit sa mizernih 200 KM, koliko bi u tom slučaji primali. Jednostavno rečeno sam razočarana državom, funkcionerima nazovi rečeno, koji su sebe osigurali, a narod uništavaju. Da imam priliku sad bih otišla iz ove zemlje. :cry: :x
Fozgen

#54 Re: Ako smanje "topli obrok" - bice "haos"!

Post by Fozgen »

Heh meni nekako ono svejedno ionako sam dobio otkaz :D. Vele recesija ( mada samo upola kontam tu rijec ) :P
starii

#55 Re: Ako smanje "topli obrok" - bice "haos"!

Post by starii »

ako smanje topli (a kod mene su ga vec prije pola godine smanjili) narod ce manje jesti :D
mIRCerka

#56 Re: Ako smanje "topli obrok" - bice "haos"!

Post by mIRCerka »

mirelaaaa wrote:Ako smanje topli obrok, biće katastrofa. Ja volontiram nakon zavrsenog fakulteta u državnoj firmi, te primam taj "topli obrok", koji iznosi sa kartom oko 350 KM. Ukoliko se desi da nam to smanje, njima na dušu. Faktički radim samo za topli obrok i ukoliko se to desi biću jako razočarana. Mislim kako se danas ispalti radit sa mizernih 200 KM, koliko bi u tom slučaji primali. Jednostavno rečeno sam razočarana državom, funkcionerima nazovi rečeno, koji su sebe osigurali, a narod uništavaju. Da imam priliku sad bih otišla iz ove zemlje. :cry: :x
Bicu gruba sad, i izvini nije licno, vec vazi za sve u tvojoj situaciji..
Ja sam jako razocarana vama, jer od 2005.godine se neke stvari pokusavaju promijeniti, a vi cekate da se skupi nas hiljadu dvije, da se mozete utopiti u masi da vas niko ne prepozna.
Opet kazem, nije nista licno majke mi...a sto se tvoje situacije tice, dabogda im ono sto od tvog TO uzmu trebalo najblizima za lijekova...
Korisnica

#57 Re: Ako smanje "topli obrok" - bice "haos"!

Post by Korisnica »

mirelaaaa wrote:Ako smanje topli obrok, biće katastrofa. Ja volontiram nakon zavrsenog fakulteta u državnoj firmi, te primam taj "topli obrok", koji iznosi sa kartom oko 350 KM. Ukoliko se desi da nam to smanje, njima na dušu. Faktički radim samo za topli obrok i ukoliko se to desi biću jako razočarana. Mislim kako se danas ispalti radit sa mizernih 200 KM, koliko bi u tom slučaji primali. Jednostavno rečeno sam razočarana državom, funkcionerima nazovi rečeno, koji su sebe osigurali, a narod uništavaju. Da imam priliku sad bih otišla iz ove zemlje. :cry: :x

Nece bit nikakve katastrofe, a i sami ih birali i dali vlast u ruke.
mirelaaaa

#58 Re: Ako smanje "topli obrok" - bice "haos"!

Post by mirelaaaa »

Pa i ja isto mogu konstatovati nek im za lijek zatreba, kad tako okrutno postupaju sa ljudima. :-x . Kad sam čula za tu ideju smanjenja te miterije, bas sam se onako prilično i iznenadila i rastužila. I kako uopće mladi ljudi mogu imati volju i da studiraju i da završavaju fakultete, kad ih ovo čeka. Eh sad ne znam da li je taj zakon već donesen, izglasan. Da li se to odnosi trenutno samo na federalni nivo ili na sve nivoe vlasti. I kad uopće to treba da stupi na snagu definitivno!!! Neki ljudi zaista žive od tog toplog obroka!!!Uhhh :-) :?
ladyblue18
Location: You don't have to like me, I'm not a facebook status

#59 Re: Ako smanje "topli obrok" - bice "haos"!

Post by ladyblue18 »

mIRCerka wrote:
amin :mrgreen: :thumbup:
king_size

#60 Re: Ako smanje "topli obrok" - bice "haos"!

Post by king_size »

Topli obrok mi je 8 KM, radim u rudnika za 600 i jos kusur Km-ova, stoga me zaboli dzon sta ce moja vlada uradit sa toplim, hladnim i svakim drugim obrokom. I jos nesta, sto ga zovu topli obrok, kad ja u 10 godina rada nisam nikad nista toplo pojeo od tih para (a i kako cu).
mirnisan

#61 Re: Ako smanje "topli obrok" - bice "haos"!

Post by mirnisan »

treba ga ukinuti.našem svijetu treba zavrtati ruku dok necrkne.pitate zašto? jer smo ponovo ovce koji su glasali za one koji nas stalno hebu.izbor je naš.sad sjedite,placite,gledajte.možda i dođe iz dupeta u glavu. :mrgreen:
Dendrlix

#62 Re: Ako smanje "topli obrok" - bice "haos"!

Post by Dendrlix »

king_size wrote:Topli obrok mi je 8 KM, radim u rudnika za 600 i jos kusur Km-ova, stoga me zaboli dzon sta ce moja vlada uradit sa toplim, hladnim i svakim drugim obrokom. I jos nesta, sto ga zovu topli obrok, kad ja u 10 godina rada nisam nikad nista toplo pojeo od tih para (a i kako cu).
Topli obrok mi je 0 KM, radim kod privatnika za iste pare, nemam naknadu za prevoz i nisam prijavljen. I sad treba da se nasekiram sto ce ljudma koji su na budzetu smanjiti topli za 2 KM. Odjavite se sa interneta i ustedite te dvije kmice dnevno.
Troll_Happens

#63 Re: Ako smanje "topli obrok" - bice "haos"!

Post by Troll_Happens »

Ma koja kriza kakvi bakraci. Pa u bosni je suuuuuuuueeeeer. Sta vam je ljudi, na ulicama blagostinje kafici puni, auta se nova vozaju, snizenja u gradu kupuje se ima se moze se.... Špira nam kaze da ce nas recesija zaobici, mozda njega i njegov dzep lopovski mamu mu hostaplersku. Po njegovom zadovoljnom kleberenju narod smatra retardiranim debilima kojima on i njemu slicnu mogu gulit drzavu kako stignu. Neka je gule kad je mogu a narod nek shuti i trpi.
A ko ispasta sirotinja penzioneri invalidi... zavrcu im sve pipe... da bi mogli namiriti svoje plate, za lijekova im i dijalize trebalo citav zivot. :x
DobroJutroKolumbo

#64 Re: Ako smanje "topli obrok" - bice "haos"!

Post by DobroJutroKolumbo »

Her Flick wrote:procitao sam ivodni post i jos dva , nemam snage vise citati

fakat DOBRO JUTRO KOLUMBOOOOO narod je VEC na rubu egzistencije ali niko ni habera
daboga ga ukinuli, smanjili plate, penzije, djeciji doplatak me sve zivo ukinuli a sebi jos vise plate povecali3

nek fukara crkne a begovi nek se bogate, nasa fukara bolje nije ni zasluzila

Sta imas meni pricat , kad je hrana poskupila i dostigla astronomske cifre jos prosle zime tj. 2007 ,na 2008 god., mi sa ovog foruma i ostali dogovorimo se ,da protestujemo ispred skupstine u SA , i dodje nas cca 10 ljudi... Tada sam mogao plakat...Jedino pozitivno je sto sam vidio da ima jos 9 budala slicnih meni!
Better Man

#65 Re: Ako smanje "topli obrok" - bice "haos"!

Post by Better Man »

Da kažem nešto realno u vezi teme, a ne da slušam ovdje razne dezinformacije. Radim u Federalnoj instituciji i topli obrok je 2% prosječne plate u Federaciji BiH po danu, kako je propisano Uredbom o naknadama i drugim materijalnim pravima koji nemaju karakter plaće. Prema novoj Uredbi koja tek treba da se razmatra i usvoji neka prava će biti reducirana, a tiču se naknada za slučaj bolesti i smrti. Što se tiče naknade za topli obrok ona će ostati na istom nivou, tj. 2% prosječne plate u Federaciji BiH. Isto tako naknada za troškove prevoza će ostati na istom nivou i na isti način će se ostvarivati, osim što se ukida ostvarivanje naknade za troškove prevoza na način: 20% cijene litre utrošenog goriva po prijeđenom kilometru na odobrenoj relaciji, a najviše do cijene jedne i pol dnevne karte na odobrenoj relaciji. što se tiče oporezivanja oprezuje se samo plaća, dok se topli obrok i troškovi ne oporezuju. Zato ne širite dezinformacije o oporezivanju toplog i troškova prevoza. Decembarsku platu sam dobio u 2009. godini i primjenjuje se novi propis o oporezivanju, ali samo na plaću, topli i troškovi prevoza se ne oporezuju se. I neko spomenu umanjivanje za 2-3 KM naknade za troškove prevoza što je smiješno i u instituciji kojoj ja radim nije tako. Što se tiće toplog od 8 km kako neki navode, vjerovatno je riječ o osobama koji rade u privatnom sektoru, a ne u državnom, odnosno Federalnim institucijama.
Last edited by Better Man on 18/02/2009 14:50, edited 2 times in total.
DobroJutroKolumbo

#66 Re: Ako smanje "topli obrok" - bice "haos"!

king_size wrote:Topli obrok mi je 8 KM, radim u rudnika za 600 i jos kusur Km-ova, stoga me zaboli dzon sta ce moja vlada uradit sa toplim, hladnim i svakim drugim obrokom. I jos nesta, sto ga zovu topli obrok, kad ja u 10 godina rada nisam nikad nista toplo pojeo od tih para (a i kako cu).

Prijatelju , ja nisam pojeo nit hladni, nit' topli obrok vec godinama na poslu, jer dorucak na poslu preskacem i ne jedem nikako , dok ne dodjem kuci , a iz razloga da svojoj porodici donesem vise... Jednom mozda mjesecno se pocastim doruckom , ono bas kad sam gladan...
mIRCerka

#67 Re: Ako smanje "topli obrok" - bice "haos"!

Post by mIRCerka »

DobroJutroKolumbo wrote:

fakat DOBRO JUTRO KOLUMBOOOOO narod je VEC na rubu egzistencije ali niko ni habera
daboga ga ukinuli, smanjili plate, penzije, djeciji doplatak me sve zivo ukinuli a sebi jos vise plate povecali3

Sta imas meni pricat , kad je hrana poskupila i dostigla astronomske cifre jos prosle zime tj. 2007 ,na 2008 god., mi sa ovog foruma i ostali dogovorimo se ,da protestujemo ispred skupstine u SA , i dodje nas cca 10 ljudi... Tada sam mogao plakat...Jedino pozitivno je sto sam vidio da ima jos 9 budala slicnih meni!
:lol:
DobroJutroKolumbo

#68 Re: Ako smanje "topli obrok" - bice "haos"!

mIRCerka wrote:
DobroJutroKolumbo wrote:

:lol:
:skoljka:
starii

#69 Re: Ako smanje "topli obrok" - bice "haos"!

Post by starii »

kod mene je topli obrok 170KM, bio 200KM pa ga ljetos smanjili...
Korisnica

#70 Re: Ako smanje "topli obrok" - bice "haos"!

Post by Korisnica »

Better Man wrote:Da kažem nešto realno u vezi teme, a ne da slušam ovdje razne dezinformacije. Radim u Federalnoj instituciji i topli obrok je 2% prosječne plate u Federaciji BiH po danu, kako je propisano Uredbom o naknadama i drugim materijalnim pravima koji nemaju karakter plaće. Prema novoj Uredbi koja tek treba da se razmatra i usvoji neka prava će biti reducirana, a tiću se naknada za slučaj bolesti i smrti. Što se tiće naknade za topli obrok ona će ostati na istom nivou, tj. 2% prosječne plate u Federaciji BiH. Isto tako naknada za troškove prevoza će ostati na istom nivou i na isti način će se ostvarivati, osim što se ukida ostvarivanje naknade za troškove prevoza na način: 20% cijene litre utrošenog goriva po prijeđenom kilometru na odobrenoj relaciji, a najviše do cijene jedne i pol dnevne karte na odobrenoj relaciji. što se tiće oporezivanja oprezuje se samo plaća, dok se topli obrok i troškovi ne oporezuju. Zato ne širite dezinformacije o oporezivanju toplog i troškova prevoza. Decembarsku platu sam dobio u 2009. godini i primjenjuje se novi propis o oporezivanju, ali samo na plaću, topli i troškovi prevoza se ne oporezuju se. I neko spomenu umanjivanje za 2-3 KM naknade za troškove prevoza što je smiješno i u instituciji kojoj ja radim nije tako. Što se tiće toplog od 8 km kako neki navode, vjerovatno je riječ o osobama koji rade u privatnom sektoru, a ne u državnom, odnosno Federalnim institucijama.

A koliko naroda radi u drzavnim institucijama?
mirelaaaa

#71 Re: Ako smanje "topli obrok" - bice "haos"!

Post by mirelaaaa »

Better Man wrote:Da kažem nešto realno u vezi teme, a ne da slušam ovdje razne dezinformacije. Radim u Federalnoj instituciji i topli obrok je 2% prosječne plate u Federaciji BiH po danu, kako je propisano Uredbom o naknadama i drugim materijalnim pravima koji nemaju karakter plaće. Prema novoj Uredbi koja tek treba da se razmatra i usvoji neka prava će biti reducirana, a tiću se naknada za slučaj bolesti i smrti. Što se tiće naknade za topli obrok ona će ostati na istom nivou, tj. 2% prosječne plate u Federaciji BiH. Isto tako naknada za troškove prevoza će ostati na istom nivou i na isti način će se ostvarivati, osim što se ukida ostvarivanje naknade za troškove prevoza na način: 20% cijene litre utrošenog goriva po prijeđenom kilometru na odobrenoj relaciji, a najviše do cijene jedne i pol dnevne karte na odobrenoj relaciji. što se tiće oporezivanja oprezuje se samo plaća, dok se topli obrok i troškovi ne oporezuju. Zato ne širite dezinformacije o oporezivanju toplog i troškova prevoza. Decembarsku platu sam dobio u 2009. godini i primjenjuje se novi propis o oporezivanju, ali samo na plaću, topli i troškovi prevoza se ne oporezuju se. I neko spomenu umanjivanje za 2-3 KM naknade za troškove prevoza što je smiješno i u instituciji kojoj ja radim nije tako. Što se tiće toplog od 8 km kako neki navode, vjerovatno je riječ o osobama koji rade u privatnom sektoru, a ne u državnom, odnosno Federalnim institucijama.

Pošto prvi put ovo pišem, nadam se da sam dobro citirala. :D ,Znači po ovim informacijama topli obrok ostaje isti, tj. neće se smanjivati :) :) .Daj Bože da bude tako,Da li se to odnosi i na općinske nivoe vlasti i kantonalne? Zaista sam se razočarala kad sam čula za to, al eto šta bude biće. U svakom slučaju bilo bi lijepo da si upravu.
:? :? :?
DobroJutroKolumbo

#72 Re: Ako smanje "topli obrok" - bice "haos"!

Korisnica wrote:

A koliko naroda radi u drzavnim institucijama?

E, ja imam informaciju da ce ici prijedlog zakona o smanjenju toplog obroka na maximum 8 KM...

BtW Jah, samo su drzavne institucije bitne , mi ostali ga mozemo pus...
mirelaaaa

#73 Re: Ako smanje "topli obrok" - bice "haos"!

Post by mirelaaaa »

:x
Last edited by mirelaaaa on 18/02/2009 15:22, edited 1 time in total.
G.O.D.

#74 Re: Ako smanje "topli obrok" - bice "haos"!

Post by G.O.D. »

blago tebi i tvojoj INSTITUCIJI kad vas se tiĆe, i kad PRIJELAZITE kilometre i metre...i BLAGO NAMA KAD RADIMO U PRIVATNOM SEKTORU....dok se vi jaaaaadni patite po tim institucijama....
mirelaaaa

#75 Re: Ako smanje "topli obrok" - bice "haos"!

Post by mirelaaaa »

besana wrote:
mirelaaaa wrote:Jel će ici smanjenje toplog obroka i u državnim firmama???Ili??? :lol: :x
Jedno su institucije, kao vlada i sl. a drugo su zdravstvo, školstvo i sl. Kontaš? Nikad nisu bili na istom nivou :roll: :(

AHA!! :-D , ma neka rade šta hoće, ja volontiram u Općini, pa sad kako oni odluče, neka urade, u svakom slučaju hvala na informaciji :)
Post Reply