Ako smanje "topli obrok" - bice "haos"!

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
sheilak

#126 Re: Ako smanje "topli obrok" - bice "haos"!

Post by sheilak »

Zdravstvenim radnicima su vec odavno smanjili plate. I nikom nista.
slavkoimamodilera

#127 Re: Ako smanje "topli obrok" - bice "haos"!

Post by slavkoimamodilera »

Iiii? Jel poceo taj haos? Da idem nekim obilaznim putem kuci...
Bandierra Rossa

#128 Re: Ako smanje "topli obrok" - bice "haos"!

Post by Bandierra Rossa »

mIRCerka wrote:
zagazaga wrote:smanjili su ga..........i neće ništa biti, a kamo li 'haos'........ovom narodu 'ko da je kilometar rastojanje od guzice do glave
nisi u pravu, ovom narodu guzica i glava nisu u istoj vremenskoj zoni uopste... :x
To je tačno,ali je najveći problem zapravo to što je ovom narodu lakše utjerati 1 m u guzicu nego 1 cm u glavu!!!
sheilak

#129 Re: Ako smanje "topli obrok" - bice "haos"!

Post by sheilak »

Bandierra Rossa wrote: To je tačno,ali je najveći problem zapravo to što je ovom narodu lakše utjerati 1 m u guzicu nego 1 cm u glavu!!!
Navikli se :roll:
MrSini

#130 Re: Ako smanje "topli obrok" - bice "haos"!

Post by MrSini »

eni i ne mogu smanjiti kada ga nikada ne dobijem. Evo već 5 godina.
lizard

#131 Re: Ako smanje "topli obrok" - bice "haos"!

Post by lizard »

Ako sam dobro razumio,u pitanju je topli obrok budzetskih korisnika (ispravite me ako grijesim).
ne zelim da prozivam nikoga niti na bilo koji nacin niti bilo kaga izdvajam ali ne mogu da ne primjetim nesto, a to je da je nasa privreda vec dugo u krizi, da su vec hiljade radnika ostali bez posla i da svakodnevno novi radnici ostaju bez posla. Notorna je cinjenica da se to desava sa radnicima iz proizvodnih djelatnosti, koji svojim radom stvaraju novu vrijednost, cime i pune budzet. Opet, uglavnom su to privatna preduzeca a mislim da je suvisno i govoriti o placama uposlenih u tim firmama...o toplom obroku ne da je suvisno nego smijesno pricati. Nisam cuo da je neka "drzavna", administrativna ustanova (opcine, sudovi, tuzilastva, razna ministarstva i slicno) otpustila ili smanjila place uposlenicima. I sta se desava?....Svo vrijeme se suti o situaciji u kojoj su proizvodni, gradjevinski radnici, rudari....da ne nabrajam, koji bi bili presretni da im neko "smanji topli obrok na 8 KM", cija je placa u vecini slucajeva priblizna ako ne i manja od toplog obroka uposlenih u nekim ustanovama....I sada se dize frka oko smanjenja toplog obroka na "mizernih 8 KM". Navescu svoj primjer, imam zavrsen fakultet, radim u privatnoj, proizvodnoj firmi...zadnja tri mjeseca mi je placa smanjena(zbog recesije) za po 20% (ne samo meni) a topli obrok....1,2 KM !!!!
Ne pisem ovo samo radi sebe, nego prvenstveno zbog radnika, koje svakodnevno vidim kako se pate za malo mizerije od place i toplog obroka...
Zapitajmo se malo, koliko je moralno pominjati smanjenje toplog obroka sa ne znam koliko na 8 KM....
PS. Ponavljam da ovime ne zelim bilo koga, a bilo koji nacin uvrijediti, prozvati. Shvatam revolt, shvatam sve...
Takodje molim ako sam iznio neku netacnu cinjenicu da me ispravite
mIRCerka
Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.

#132 Re: Ako smanje "topli obrok" - bice "haos"!

Post by mIRCerka »

lizard wrote:Ako sam dobro razumio,u pitanju je topli obrok budzetskih korisnika (ispravite me ako grijesim).
ne zelim da prozivam nikoga niti na bilo koji nacin niti bilo kaga izdvajam ali ne mogu da ne primjetim nesto, a to je da je nasa privreda vec dugo u krizi, da su vec hiljade radnika ostali bez posla i da svakodnevno novi radnici ostaju bez posla. Notorna je cinjenica da se to desava sa radnicima iz proizvodnih djelatnosti, koji svojim radom stvaraju novu vrijednost, cime i pune budzet. Opet, uglavnom su to privatna preduzeca a mislim da je suvisno i govoriti o placama uposlenih u tim firmama...o toplom obroku ne da je suvisno nego smijesno pricati. Nisam cuo da je neka "drzavna", administrativna ustanova (opcine, sudovi, tuzilastva, razna ministarstva i slicno) otpustila ili smanjila place uposlenicima. I sta se desava?....Svo vrijeme se suti o situaciji u kojoj su proizvodni, gradjevinski radnici, rudari....da ne nabrajam, koji bi bili presretni da im neko "smanji topli obrok na 8 KM", cija je placa u vecini slucajeva priblizna ako ne i manja od toplog obroka uposlenih u nekim ustanovama....I sada se dize frka oko smanjenja toplog obroka na "mizernih 8 KM". Navescu svoj primjer, imam zavrsen fakultet, radim u privatnoj, proizvodnoj firmi...zadnja tri mjeseca mi je placa smanjena(zbog recesije) za po 20% (ne samo meni) a topli obrok....1,2 KM !!!!
Ne pisem ovo samo radi sebe, nego prvenstveno zbog radnika, koje svakodnevno vidim kako se pate za malo mizerije od place i toplog obroka...
Zapitajmo se malo, koliko je moralno pominjati smanjenje toplog obroka sa ne znam koliko na 8 KM....
PS. Ponavljam da ovime ne zelim bilo koga, a bilo koji nacin uvrijediti, prozvati. Shvatam revolt, shvatam sve...
Zapitas li se ti koliko je moralno recimo prosvjetarima i zdravstvenim radnicima, kao i proizvodnim radnicima, i fening iz dzepa uzeti a sebi povecavat platu za 10% da se "premoste kriza i novi porez"...
Izvini buraz, srce ti je na pravom mjestu, ali te zeza "moral". Fakat.
don vito

#133 Re: Ako smanje "topli obrok" - bice "haos"!

Post by don vito »

jazzer wrote:Kakva li ce biti reakcija prosvjetara?? Vjerovatno nikakva. Ako im ovo smanjenje
prodje ''samo tako'', bez drasticne reakcije onda neka se nadaju da ce im za mjesec,
dva uzeti jos 4 KM.
Ako im se ne svidja ovaj "budzetski pakao" sa smanjenjem toplog obroka sa 15 na 11 KM, prosvjetari, a i svi drugi budzetski korisnici, svoje usluge uvijek mogu ponuditi nekom privatnom poslodavcu koji ce sigurno znati cijeniti njihove kvalitete i znanje, te ih adekvatno nagraditi.
Stvarno smo blizu dzehenema jer je topli obrok prosvjetara pao sa 300 na 220 maraka, jos malo pa ce im smanjiti i regres, umjesto casha za prijevoz im daju kupone pa od preprodaje kupona mogu zaraditi samo 30 maraka. A oko nasih dragih budzetskih korisnika sve cvjeta, rastu plate u privatnom sektoru, indeksi industrijske proizvodnje biljeze streloviti rast, budzeti su prepuni... Jos malo pa ce drotovi i prosvjetari umjesto 3, imati samo 2,5 puta veca primanja od prosjecne plate u proizvodnom sektoru koji puni budzet.
sheilak

#134 Re: Ako smanje "topli obrok" - bice "haos"!

Post by sheilak »

@don vito

Pa jesu li krivi prosvjetari, zdravstveni radnici i drugi budzetski korisnici zbog tog " fantasticnog " stanja u privredi, " plime i cvjetanja " u budzetu, itd. ,pa da moraju fasovati i podmetnuti ledja za privredu, kao po kazni, dok stvarni krivci sebi povecavaju plate i zive na nas racun, ne privredjujuci nista ?
Haris.ba

#135 Re: Ako smanje "topli obrok" - bice "haos"!

Post by Haris.ba »

Poruka svim jadnicima koji se ko biva hoce da bune:

rudarima: Imate voz, hej - imate voz, sta hocete vise?

radnicima u privredi: Imate topli obrok, hej - TOPLI obrok. Podgrijava vam se obrok, a vi ste jos nezahvalni, idioti.

neradnicima: Imate pravo da ne radite. Hej, PRAVO imate. Odakle vam obraz da se bunite. Pa cak imate i PRAVO da trazite posao. Hej - posao mozete da trazite.

radnicima na drzavnim jaslama: Ko sto drug Lipovaca iz slobodarskog Bihaca kaze: "...imate privilegiju da ste na drzavnim jaslama, i treba da podijelite ekonomsko stanje sa ostalim narodom - tako sto cete dobiti smanjena primanja za 20%".

penzionerima: Igrate saha po parkovima po citav dan, hranite golubove, rovite po smecu i tako krnjite nasu besprijekorno cistu sliku o nama - koju imaju neki zalutali turisti, nista ne radite - samo setate, imate dobru liniju (slabo jedete) - sve u svemu zdravo zivite; i jos se ko biva hocete da bunite.

forumasima: Imate tastaturu, i mis imate, i monitor, i ruke, i glavu, i oci, i usi. Nezahvalnici jedni. Imate i centralnu jedinicu. Neki i skener. Zasto ste nezadovoljni? A koliko ima veb kameru? Sramoto!

P.S.
U pederaciji (njenim organima :) ) plata kasni mjesec i po (mozda malo i vise). Svi imaju kredit, svi govore kako tesko vracaju kredit, nema se para. Citave plate kasne pa niko ne protestuje po ulicama. A da se protestuje sto ce drzava uzeti im 50 do 100 kmica mjesecno? Pasce vlada, aha...
jazzer

#136 Re: Ako smanje "topli obrok" - bice "haos"!

Post by jazzer »

don vito wrote:
jazzer wrote:Kakva li ce biti reakcija prosvjetara?? Vjerovatno nikakva. Ako im ovo smanjenje
prodje ''samo tako'', bez drasticne reakcije onda neka se nadaju da ce im za mjesec,
dva uzeti jos 4 KM.
Ako im se ne svidja ovaj "budzetski pakao" sa smanjenjem toplog obroka sa 15 na 11 KM, prosvjetari, a i svi drugi budzetski korisnici, svoje usluge uvijek mogu ponuditi nekom privatnom poslodavcu koji ce sigurno znati cijeniti njihove kvalitete i znanje, te ih adekvatno nagraditi.
Stvarno smo blizu dzehenema jer je topli obrok prosvjetara pao sa 300 na 220 maraka, jos malo pa ce im smanjiti i regres, umjesto casha za prijevoz im daju kupone pa od preprodaje kupona mogu zaraditi samo 30 maraka. A oko nasih dragih budzetskih korisnika sve cvjeta, rastu plate u privatnom sektoru, indeksi industrijske proizvodnje biljeze streloviti rast, budzeti su prepuni... Jos malo pa ce drotovi i prosvjetari umjesto 3, imati samo 2,5 puta veca primanja od prosjecne plate u proizvodnom sektoru koji puni budzet.
Ne mozes porediti prosvjetnog radnika i referenta ''za istrazivanje ruda i gubljenje vremena'' u nekom
usranom ministarstvu koji apsolutno nista ne radi. Na mjestu je ovo sto si rekao ali da je upuceno
ovoj kategoriji koju sam naveo a ne prosvjetnim radnicima.
mIRCerka

#137 Re: Ako smanje "topli obrok" - bice "haos"!

Post by mIRCerka »

sheilak wrote:@don vito

Pa jesu li krivi prosvjetari, zdravstveni radnici i drugi budzetski korisnici zbog tog " fantasticnog " stanja u privredi, " plime i cvjetanja " u budzetu, itd. ,pa da moraju fasovati i podmetnuti ledja za privredu, kao po kazni, dok stvarni krivci sebi povecavaju plate i zive na nas racun, ne privredjujuci nista ?
sheila, ne vidi vito to...
lopta

#138 Re: Ako smanje "topli obrok" - bice "haos"!

Post by lopta »

Ima li neko primjer je li oporezovan 'topli obrok' u nekim drugim zemljama?
Ista prica je bila i za plate.
hadzofield

#139 Re: Ako smanje "topli obrok" - bice "haos"!

Post by hadzofield »

ma nece biti haosa, narod ce se samo prilagoditi novim (ne)uvjetima.... a ovi sto imaju kredite nek im je bog na pomoci

a bez toplok obroka se moze... evo primjer moje domacinstvo

ima nas troje ... moj otac ima platu 510KM, a ja imam 250KM.... ni ja, ni on nemamo topli obrok

al ima i gorih slucajeva... zato ne kukajte, vec budite sretni sto imate ikakav posao na ovom vremenu
Šeha

#140 Re: Ako smanje "topli obrok" - bice "haos"!

Post by Šeha »

lopta wrote:Ima li neko primjer je li oporezovan 'topli obrok' u nekim drugim zemljama?
Ja ne znam za drugu zemlju koja ima "topli obrok" sem ovih Balkanskih.
mIRCerka

#141 Re: Ako smanje "topli obrok" - bice "haos"!

Post by mIRCerka »

Šeha wrote:
lopta wrote:Ima li neko primjer je li oporezovan 'topli obrok' u nekim drugim zemljama?
Ja ne znam za drugu zemlju koja ima "topli obrok" sem ovih Balkanskih.
Seha, u americi jedan prosvjetni radnik zaradi oko 60.000 dolara godisnje.
to je cca 88,000 KM.
kod nas zarade 14.000 KM godisnje. zivota ti ne poredi :D
black

#142 Re: Ako smanje "topli obrok" - bice "haos"!

Post by black »

Šeha

#143 Re: Ako smanje "topli obrok" - bice "haos"!

Post by Šeha »

mIRCerka wrote:
Seha, u americi jedan prosvjetni radnik zaradi oko 60.000 dolara godisnje.
to je cca 88,000 KM.
kod nas zarade 14.000 KM godisnje. zivota ti ne poredi :D

Pa ne poredim pobogu... nego kazem da se nema s cime porediti.
don vito

#144 Re: Ako smanje "topli obrok" - bice "haos"!

Post by don vito »

mIRCerka wrote:Zapitas li se ti koliko je moralno recimo prosvjetarima i zdravstvenim radnicima, kao i proizvodnim radnicima, i fening iz dzepa uzeti a sebi povecavat platu za 10% da se "premoste kriza i novi porez"...
Kad su onomad u Parlamentu BiH poslanici sebi izglasavali povecanje plata (mada su svi realni pokazatelji ukazivali na to da su im i postojece plate prevelike), jedini valjan izgovor je bio "uskladjivanje sa parlamentarcima RS-a".
Onda je na red doslo povecanje plata poslanicima u Parlamentu Federacije, a izgovor je "uskladjivanje sa parlamentarcima iz RS i drzavnog parlamenta".
Sto ce reci da, kad nema drugih argumenata, onda se nadje ravnanje prema nekom drugom, ma kako realni ili nerealno bilo poredjenje.
Evo, sad imamo smanjenje toplog obroka u prosvjeti, i to ne plate nego toplog obroka, i to ne zato sto je nekome hir da im smanji nego zato sto je priliv sredstava u budzet umanjen. I odmah evo "pogodjenih" kojima je jedini argument "a sto nisu smanjili plate politicarima". Hiljade radnika u proizvodnji (uglavnom privatni sektor) ostaje bez posla, njihove firme propadaju, izmedju ostalog, zato sto je javna potrosnja (plate politicara, sudstvo, prosvjeta, zdravstvo, administracija, policija, vojska...) po svim analizama najmanje 20 procenata veca nego bi trebalo. Sto ce reci da pomenute kategorije trose najmanje 20 procenata vise nego sto treba, cak i u idealnoj situaciji, prije nego je nastupila kriza.
U Hrvatskoj je plata u privatnom sektoru veca nego u javnom jer je "radno mjesto u privatnom sektoru mnogo nesigurnije", sto ce reci "danas jesi, sutra nisi". No, i pored toga, Vlada je sa Sindikatom dogovorila smanjenje plata u javnom sektoru! Kod nas je sve obratno, plate u javnom sektoru su duplo vece, zasticeni su ko posebne vrste, i na prvi pokusaj svodjenja javne potrosnje u realne okvire, izgovor je "sto polazite od nas". I onda lekcija o "moralu", a usput i dusebriznistvo za "proizvodne radnike".
:zzzz:
lopta

#145 Re: Ako smanje "topli obrok" - bice "haos"!

Post by lopta »

Mislim da je problem nije oporezivanje, problem je gdje ce te pare zavrsiti i kako ce biti utrosene, sve u svemu oporezivanje i plata i svega je u cijeloj EU, pa zasto ne bi bilo i kod nas. Da ne spominjemo da pola zaposlenih i nema topli obrok.
lizard

#146 Re: Ako smanje "topli obrok" - bice "haos"!

Post by lizard »

mIRCerka wrote:
lizard wrote:Ako sam dobro razumio,u pitanju je topli obrok budzetskih korisnika (ispravite me ako grijesim).
Zapitas li se ti koliko je moralno recimo prosvjetarima i zdravstvenim radnicima, kao i proizvodnim radnicima, i fening iz dzepa uzeti a sebi povecavat platu za 10% da se "premoste kriza i novi porez"...
Cini se da je doslo do identifikacije. Mislim da ti je don_vito odgovorio na ono sto si mene pitala...
Cast prosvjetarima, zdravstvenim radnicima, cast svima ali kad vec govoris o moralu ne mogu da ti ne primjetim da poredis place prosvjetnih radnika u SAD i kod nas....dosla si do cifre od 14.000 KM godisnje, sto je 1166, 66666 Km mjesecno..... HALO, nadji mi firmu u kojoj radnik ima tolika primanja. Ako si u kontekstu povecanja placa za 10% mislila na politicare, odmah da se ogradim, ni u jednom momentu nisam mislio na njih...mene ovdje zanimaju ljudi a ne politicari. Cini mi se da sam u nekim postovima primjetio rijec regres...lijepa nasa mirci....priupitaj prosetaj malo do rudnika, zeljezare, krivaje...do neke tekstilne industrije i pitaj radnike da li uopce znaju sta znaci rijec regres i kolika je njihova placa, njihov topli obrok ako ga imaju....zapitaj se malo od cijih placa i zarada se puni budzet i sta taj radnik ima od tog budzeta ili jos bolje, probaj se najseti od njihovog toplog obroka.....onda se zamisli malo o svom moralisanju..CAPICHI??
amrica

#147 Re: Ako smanje "topli obrok" - bice "haos"!

Post by amrica »

Malo se copy sa jedne druge teme, ali vezano je za ovo. Znam da vecina misli da je na budzetu ljepota, nista se ne radi, a lova kapa, eeee pa nije tacno!!! Ima i takvih, ali to su uglavnom izmisljena radna mjesta za rodjake, zemljake, ljubavnice, komsincine dajdzice.... A vecina odrapi dobro za svoju platu. Govorim o obrazovanju, zdravstvu, ... a ne o ministarstvima, mada i tamo ima ljudi koji rade. Radila sam i kod privatnika, a zadnjih 6-7 godina sam na budzetu, lova mi je tu negdje, da sam ostala kod privatnika, bila bi bolja, vise se radilo, ali nekako bilo bolje. Budzetski posao je smor gdje vaze neka cudna pravila, ne bih sada da davim.

Poenta je u sljedecem:
prosjecna plata u FBIH 780 KM
plata VSS na budzetu 936 + 300 TO= 1.236 KM + staz

poslanici u F paralamentu sebi povecali placu 1.400 KM ZA CITAVU MJESECNU PLATU JEDNOG PROFESORA U SKOLI ( koji uci djecu necemu) ili DOKTORA (koji lijeci i nas i nasu djecu i roditelje....)

by amrica on 17/03/2009 11:34

Poslanici dobili uvećane plaće

Domu naroda Parlamenta FBiH prebacili smo 345.570 KM, a Zastupničkom domu 584.847 KM...
17.03.2009. 09:33
Federalno ministarstvo finansija u petak je na račune banaka prebacilo novac za isplatu januarskih plaća svim budžetskim korisnicima. Za ovu namjenu, kako saznajemo, osigurano je 20,5 miliona KM.

Uplaćen je novac, oko milion maraka, i za isplatu uvećanih plaća federalnim poslanicima.

- Domu naroda Parlamenta FBiH prebacili smo 345.570 KM, a Zastupničkom domu 584.847 KM. Međutim, još im nismo uplatili sredstva za paušal - kaže naš izvor.

Administrativne komisije Parlamenta i Vlade FBiH u januaru su donijele odluku o povećanju primanja predstavnika najviše zakonodavne vlasti u većem entitetu.

Od januara startna plaća poslanika iznosi 2.625 KM, što je za 1.125 maraka više od dosadašnje. Također, paušal je sa 500 povećan na 770 KM, pa proizlazi da su parlamentarci sami sebi povećali zarade za 1.395 KM.U tu sumu nije uračunato 500 KM naknade za odvojeni život, niti 300 do 1.200 KM dodatka za posjetu porodici vikendom, kao ni naknade za rad u komisijama.

Ne treba neki poseban komentar na ovo, samo jad i bijeda....

Federacija ima para za jos nekih 6 mjeseci da plati minimalne obaveze, a oni sebi povecaju platu ZA DVOSTRUKU PROSJECNU PLACU U FBIH, plus ove izmisljene beneficije. A zasto? Zato sto nas uspjesno prave budalama?
lizard

#148 Re: Ako smanje "topli obrok" - bice "haos"!

Post by lizard »

amrice, cini mi se da se ne razumijemo...ponavljam, o parlamentarcima i slicnom sljamu ne govorim.
znam da nije krasno ni na budzetu, bar ne svima. i sam imam roditelje prosvjetne radnike i jako dobro znam sta je to...
ali evo i tebe pitam..."plata VSS na budzetu 936 + 300 TO= 1.236 KM + staz" .... vecina, velika vecina VSS u provatnom sektoru to nema...300 KM topli obrok samo moze sanjati...sta mislis o toplom obroku od 1,2 KM....sve subote radne, od 2007. bez godisnjeg odmora.... i na kraju 20% manja placa...uz obrazlozenje "slabo bilo posla".... treba li pominjati da je 90% uposlenih u privatnom sektoru prijavljeno(oni koji imaju srecu da su prijavljeni) na minimalac....kako bi se osjecala da odes ovjeriti zdravstvenu knjizicu pa ti kazu da ne mozes...sta mislis zasto?
ponavljam, NE OPRAVDAVAM SMANJENJE TOPLOG OBROKA NITI PRIMANJA NI PROSVJETARIMA, NI ZDRAVSTVENIM RADNICIMA....NI, DA NE NABRAJAM, samo pitam da li si se pobunila, napisala neki post ili bilo kako prokomentarisala situaciju "obicnih" radnika u ovoj zemlji...ne sjecam se da sam negdje vidio nesto...sve dok nije dosao u pitanje tvoj topli obrok od 10 KM....jesam li u pravu?
pa da, postoji i strajk, kako se toga ranije nisam sjetio???
zamisli sta bi se desilo sa radnicima u tzv. privatnoj firmi da pokusaju nesto tako uraditi.....
drago mi je ako si bar ti imala neko dobro iskustvo u privatnom sektoru, sad znam da je neko i to dozivio......
don vito

#149 Re: Ako smanje "topli obrok" - bice "haos"!

Post by don vito »

Draga amrice,
pokusaj izracunati kolika je plata proizvodnog radnika ako njegova plata zajedno sa:
- minimalnom platom prosvjetara od 1.236 KM (dobro, racuna se osnovica od 936 KM, ali onih 300 TO ne dolazi s neba) ,
- platama policije, administracije, zdravstva (koje su tu negdje sa prosvjetom),
- osnovnom platom politicara u Parlamentu FBiH od 2.625 KM...

...daje prosjek od 780 KM :?

I jos nekoliko pitanja:
1. Znas li nekoga da je sa budzeta presao u privatni sektor? Ja ne znam nikoga u BiH, za razliku od Hrvatske.
2. Sta to konzumiraju budzetski korisnici kada im topli obrok iznos 300 KM mjesecno, skoro 15 KM dnevno? Kavijar, sampanjac i jagode sa slagom?
3. Sta je topli obrok budzetskim korisnicima: ono sto mu ime kaze ili sredstvo za izbjegavanje vracanja novca u budzet kroz porez na dohodak. Zasto topli obrok ne bi svima bio 100 KM (kao sto je sada proizvodnim radnicima ako ga uopste dobivaju), a da prosvjetari imaju osnovicu od 1136 KM za placanje poreza na dohodak?
hadzofield

#150 Re: Ako smanje "topli obrok" - bice "haos"!

Post by hadzofield »

kakav je topli obrok 15KM??? sta jedu ti ljudi --- pecenje???halo ba 15KM---- i uglavnom toliki topli obrok imaju oni koji ne ucestvuju u proizvodnji.... vraga rudar ima 15KM mislim da je kod njih 8KM ... i jos se neko buni sto ce mu topli obrok biti 11 umjesto 15....

opet vam kazem moj otac ima platu 512KM, nema ni topli obrok, ni prevoz , ja imam platu 250KM nemam nista ...
i od toga zivimo nas troje u kuci ....

Vi koji nesto kukate ste isti kao i brankovic ... topli obrok NIJE da se zivi od njega, nego da jedes na poslu....
Post Reply