Ako neko zna..intervju za posao u banci
-
rihakm
#1 Ako neko zna..intervju za posao u banci
Hej narode konkurisao sam za posao u jednoj banci.Danas su me zvali i rekli da tad i tad dodjem na TEST engleskog jezika i opci test sposobnosti.Eh sad,ako neko zna koliko je potrebno 'dobro' poznavati engleski (jesu li to osnovne stvari ili moram znati perfektno pricati)na takvim razgovorima i sta je uopce taj opci test sposobnosti?TEST inteligencije ili sta vec?Ako neko ima iskustva s tim molio bih da mi malo to sve pojasnite!!!Hvala Vam svima unaprijed!! 
- jennisjoplin
#2 Re: Ako neko zna...
moras znati bankarske pojmove na engleskom, komunicirati sa strankom (na salteru, kao savjetnik i sl) na engleskom, objasniti neke stvari ako stranka pita. onaj drugi dio on sluzi da te se eliminise i postavi se onaj za koga je namjenjeno to mjesto. da bi bilo transparentno mora se pojaviti i vise naivcina (kao ti i slicni). na tome testu tj razgovoru te promatraju kako se ponasas, razgovaras, imas li tikove, cackas li usii nos, zasto si izabrao bas tu banku. a posto nista nema konkretno kako da te ocjenjuju presudan je UMJETNICKI DOJAM. nazalost to je tako ali ne odustaj, poslije 100-njak poslatih molbi dobit ces posao ako u medjuvremenu ne krepas

- fa84
#3 Re: Ako neko zna...
i ja sam juce imao razgovor za posao, ne u banci nego druga struka,takodjer sam mislio da ce se razgovor voditi na engleskom jeziku jer je strana firma no medjutim intervju je bio na bosanskom i samo su me pitali da li znam engleski, da bi ja rekao koliko dugo ga ucim i kako znam sto je njima ocigledno bilo dovoljno hehe
a i ja sam noc prije intervjua cesljao po netu,ponavljao engleski hehe i bilo me pravo strah hehe ali eto sve se super zavrsilo
sretno
i kao sto ti rekose najvazniji ti je dojam koji ostavis na njih pa tako nastoj da budes sto opusteniji sto je po meni najvaznije
da vide da te nije strah
a i ja sam noc prije intervjua cesljao po netu,ponavljao engleski hehe i bilo me pravo strah hehe ali eto sve se super zavrsilo
sretno
i kao sto ti rekose najvazniji ti je dojam koji ostavis na njih pa tako nastoj da budes sto opusteniji sto je po meni najvaznije
da vide da te nije strah
- Pasiflora
#4 Re: Ako neko zna...
Cemu taj negativan stav? Mozda ti spadas u one koji ne rade jer misle kako su svi konkursi namjesteni?jennisjoplin wrote:moras znati bankarske pojmove na engleskom, komunicirati sa strankom (na salteru, kao savjetnik i sl) na engleskom, objasniti neke stvari ako stranka pita. onaj drugi dio on sluzi da te se eliminise i postavi se onaj za koga je namjenjeno to mjesto. da bi bilo transparentno mora se pojaviti i vise naivcina (kao ti i slicni).
Ohrabri malo covjeka, nemoj ga ubijati u pojam prije nego je krenuo na razgovor
@rihakm SRETNO na razgovoru i javi kako je proslo
- Meshtar
#5 Re: Ako neko zna...
sitno wrote:Cemu taj negativan stav? Mozda ti spadas u one koji ne rade jer misle kako su svi konkursi namjesteni?jennisjoplin wrote:moras znati bankarske pojmove na engleskom, komunicirati sa strankom (na salteru, kao savjetnik i sl) na engleskom, objasniti neke stvari ako stranka pita. onaj drugi dio on sluzi da te se eliminise i postavi se onaj za koga je namjenjeno to mjesto. da bi bilo transparentno mora se pojaviti i vise naivcina (kao ti i slicni).
Ohrabri malo covjeka, nemoj ga ubijati u pojam prije nego je krenuo na razgovor![]()
jeste ne ubijaj čovjeka u pojam prije nego je i pokušao. Ja sam dobio dva posla zaredom u jakim firmama bez štele. Vjerovali ili ne
- Ashrafieh
#6 Re: Ako neko zna...
Nemoj se plašiti, nema nijedna banka u Sarajevu zaposlenike koji perfektno govore engleski niti
se to traži. Moraš samo nastupiti samouvjereno na razgovoru i pokazati volju da se dalje usavršavaš.
A za bankarski engleski basics imaš i na netu
http://www.learnenglish.de/vocabulary/money.htm
Moj prijatelj Amerikanac je jednom došao u Engleskoj u banku da otvori račun i opće
nije razumio službenika na šalteru Engleza
se to traži. Moraš samo nastupiti samouvjereno na razgovoru i pokazati volju da se dalje usavršavaš.
A za bankarski engleski basics imaš i na netu
http://www.learnenglish.de/vocabulary/money.htm
Moj prijatelj Amerikanac je jednom došao u Engleskoj u banku da otvori račun i opće
nije razumio službenika na šalteru Engleza
- jennisjoplin
#7 Re: Ako neko zna...
mozda iz iskustva kada ispitujemo maloga ili malu a vec osobe sjedeMeshtar wrote:sitno wrote:Cemu taj negativan stav? Mozda ti spadas u one koji ne rade jer misle kako su svi konkursi namjesteni?jennisjoplin wrote:moras znati bankarske pojmove na engleskom, komunicirati sa strankom (na salteru, kao savjetnik i sl) na engleskom, objasniti neke stvari ako stranka pita. onaj drugi dio on sluzi da te se eliminise i postavi se onaj za koga je namjenjeno to mjesto. da bi bilo transparentno mora se pojaviti i vise naivcina (kao ti i slicni).
Ohrabri malo covjeka, nemoj ga ubijati u pojam prije nego je krenuo na razgovor![]()
jeste ne ubijaj čovjeka u pojam prije nego je i pokušao. Ja sam dobio dva posla zaredom u jakim firmama bez štele. Vjerovali ili ne
- semmy
#8 Re: Ako neko zna...
@jennisjoplin zasto tako negativan stav ima nas vise koji smo prosli bez stele u jakim firmama i vise puta....na svaki konkurs na koji sam se prijavila dobila sam posao bez stele a ovo mi je 3-ca firma od '99.... onaj ko zeli da radi taj ce i naci posao samo treba vjerovati u sebe i svoje sposobnosti
@ rihakm i fa84 sretno
@ rihakm i fa84 sretno
- jennisjoplin
#9 Re: Ako neko zna...
boli me vec glava od vasih zamajavanja ovih mladih ljudi. prvo, zaposljavate se po nacionalnoj strukturi, posebice u drzavnim firmama i organima. objasnite mi kakove veze ima nacionalnost sa znanjem. drugo, samo informaticari-programeri imaju prodju bez problema. one elitne su pokupile sve medjunarodne organizacije ili firme, oni druga liga nastupaju ovdje u sa. trece, citajte malo pazljicije oglase i konkurse u kojima primjera radi pise: .. zavrsen fakultet, 10 godina radnog staza, ne stariji od 25 do 30 godina... ako ne zante ovo citati mogu samo reci: budali je svaki dan rahat. cetvrto, nisu svi koji traze zaposlenje sa 25 godina, ima ih i starijih ali ne mogu navuci minjak jer godine cine svoje a znanje je znanje. peto, na testovima znanja SVI padate, ne znate osnovne pojmove, ali niste vi krivi ve3c profesori koji primaju lovu da vi prodjete. hocete jos????semmy wrote:@jennisjoplin zasto tako negativan stav ima nas vise koji smo prosli bez stele u jakim firmama i vise puta....na svaki konkurs na koji sam se prijavila dobila sam posao bez stele a ovo mi je 3-ca firma od '99.... onaj ko zeli da radi taj ce i naci posao samo treba vjerovati u sebe i svoje sposobnosti
@ rihakm i fa84 sretno
- cheguevara_k1
#10 Re: Ako neko zna...
Hocemo jos Jennis. Hocemo da prvo naucis da pises. Sta ces reci za mene koji nisam programer ? A jos je manja sansa da sam posao dobio po nacionalnoj osnovi ( radim u privatnoj firmi, jednoj od jacih na prostoru ex-YU ). Vidio sam oglas, javio se na oglas, obavio 2 razgovora i ... Sad sam tu gdje jesam. Samo treba imati volje i imati znanja. Spominjanje stele je u samom startu greska, jer kad krenes sa takvim stavom, neces postici nista.
- madner
#11 Re: Ako neko zna...
Suplje nikad dosta, opali.jennisjoplin wrote:boli me vec glava od vasih zamajavanja ovih mladih ljudi. prvo, zaposljavate se po nacionalnoj strukturi, posebice u drzavnim firmama i organima. objasnite mi kakove veze ima nacionalnost sa znanjem. drugo, samo informaticari-programeri imaju prodju bez problema. one elitne su pokupile sve medjunarodne organizacije ili firme, oni druga liga nastupaju ovdje u sa. trece, citajte malo pazljicije oglase i konkurse u kojima primjera radi pise: .. zavrsen fakultet, 10 godina radnog staza, ne stariji od 25 do 30 godina... ako ne zante ovo citati mogu samo reci: budali je svaki dan rahat. cetvrto, nisu svi koji traze zaposlenje sa 25 godina, ima ih i starijih ali ne mogu navuci minjak jer godine cine svoje a znanje je znanje. peto, na testovima znanja SVI padate, ne znate osnovne pojmove, ali niste vi krivi ve3c profesori koji primaju lovu da vi prodjete. hocete jos????semmy wrote:@jennisjoplin zasto tako negativan stav ima nas vise koji smo prosli bez stele u jakim firmama i vise puta....na svaki konkurs na koji sam se prijavila dobila sam posao bez stele a ovo mi je 3-ca firma od '99.... onaj ko zeli da radi taj ce i naci posao samo treba vjerovati u sebe i svoje sposobnosti
@ rihakm i fa84 sretno
- jennisjoplin
#12 Re: Ako neko zna...
cheguevara_k1 wrote:Hocemo jos Jennis. Hocemo da prvo naucis da pises. Sta ces reci za mene koji nisam programer ? A jos je manja sansa da sam posao dobio po nacionalnoj osnovi ( radim u privatnoj firmi, jednoj od jacih na prostoru ex-YU ). Vidio sam oglas, javio se na oglas, obavio 2 razgovora i ... Sad sam tu gdje jesam. Samo treba imati volje i imati znanja. Spominjanje stele je u samom startu greska, jer kad krenes sa takvim stavom, neces postici nista.
ja samo ukazujem da nije to bas tako kako djeci prikazujete. jos niste odgovorili na postavljena pitanja. a to o jacim firmama na ex-yu to je tek prica za sebe ili PR, a zasto ne kazes da te privatne firme (ne kazem da je tvoja a mozda je trebalo bi se doci pa vidjeti) prijavljuju vas na najnizim placama da plate manji porez drzavi a onda putem nekakvih drugih aranzmana tipa topli obrok i ini kao konpenziraju a opet manje placaju. dokaz: prosecite strosmajerovom i posle tri mjeseca opet istom ulicom i javite mi koliko je ostalo starih konobarica/konobara, hocete jos: pogledajte privatne PC firme pa vidite kolika je fluktuacija radne snage mlade, treba li jos: dat cu vam 10 imena osoba sto zenskih sto muskih da se zaposle tako jednostavno u vasim firmama a radili su bolje receno crncili kod privatnika ali samo od 6 do 12 mjeseci i onda noga. hocete jos: godisnji i sve ostalo sto vas sleduje PO ZAKONU, malo morgen. hocete jos: baratam sa takvim papirima, dodjite da vam pokazem ali moramo se prije toga nesto dogovoriti: sto da radim sa vama kada budete vidjeli da ste u krivu. a ako hocete bas da gledate podatke otidjite u zavode za zaposljavanje, penziono-socijalne fondove, na fakultet gdje zavrsavaju studenti pa kada porazgovarate javite mi. ima jos: nismo ni dotakli vase znanje. samo sam vam spomenuo. zavrse el-teh fakultet (u velikom poznatom gradu) a neznaju sto je patch panel, mora im se fizicki pokazati sto je to: hocete jos: zavrseni farmaceut a nezna napraviti 2% rastvor necega, a to su trovaci sa diplomom, hocete jos: matematicari diplomirani a neznaju osnove statistike, hocete jos: studen GENERACIJA, ne generacije jedva dobio posao i to ne na svom faksu vec drugom, hocete jos: pogledajte se u ogledalo i upitajte se: DAL' JE GAZDA PRIMIO PODOBNOG ILI PAMETNOG???
- karanana
#13 Re: Ako neko zna...
molim da se promjeni naslov teme u nesto konkretnije. vec treci put otvaram temu jer zaboravim o cemu se ono radi, a meni teme nije relevantna a oopet je otvaram zbog nejasnog naslova.
- Brunello
#14 Re: Ako neko zna...
ne, hvala...dosta je bilojennisjoplin wrote:boli me vec glava od vasih zamajavanja ovih mladih ljudi. prvo, zaposljavate se po nacionalnoj strukturi, posebice u drzavnim firmama i organima. objasnite mi kakove veze ima nacionalnost sa znanjem. drugo, samo informaticari-programeri imaju prodju bez problema. one elitne su pokupile sve medjunarodne organizacije ili firme, oni druga liga nastupaju ovdje u sa. trece, citajte malo pazljicije oglase i konkurse u kojima primjera radi pise: .. zavrsen fakultet, 10 godina radnog staza, ne stariji od 25 do 30 godina... ako ne zante ovo citati mogu samo reci: budali je svaki dan rahat. cetvrto, nisu svi koji traze zaposlenje sa 25 godina, ima ih i starijih ali ne mogu navuci minjak jer godine cine svoje a znanje je znanje. peto, na testovima znanja SVI padate, ne znate osnovne pojmove, ali niste vi krivi ve3c profesori koji primaju lovu da vi prodjete. hocete jos????semmy wrote:@jennisjoplin zasto tako negativan stav ima nas vise koji smo prosli bez stele u jakim firmama i vise puta....na svaki konkurs na koji sam se prijavila dobila sam posao bez stele a ovo mi je 3-ca firma od '99.... onaj ko zeli da radi taj ce i naci posao samo treba vjerovati u sebe i svoje sposobnosti
@ rihakm i fa84 sretno
- Ashrafieh
#15 Re: Ako neko zna...
Brunello, Janis se uzrujala dok je pisala post, pa je zato i pun grešaka, ali vratimo se na ono
što ona piše. Mislim da je zanimljiva tema
država definirana kao konstrukcija 3 naroda.
Situacija na tržištu rada je ista i u inostranstvu - traže se informatičari, programeri ... traži se što manje godina života i
što više godina staža ... nije to ništa što je karakteristično za ovo podneblje i ne treba pljuvati a priori po svemu
Da raščistimo neke stvari. U državnim organima se mora zapošljavati po nacionalnom ključu jer je ovajennisjoplin wrote: boli me vec glava od vasih zamajavanja ovih mladih ljudi. prvo, zaposljavate se po nacionalnoj strukturi, posebice u drzavnim firmama i organima. objasnite mi kakove veze ima nacionalnost sa znanjem. drugo, samo informaticari-programeri imaju prodju bez problema. one elitne su pokupile sve medjunarodne organizacije ili firme, oni druga liga nastupaju ovdje u sa. trece, citajte malo pazljicije oglase i konkurse u kojima primjera radi pise: .. zavrsen fakultet, 10 godina radnog staza, ne stariji od 25 do 30 godina... ako ne zante ovo citati mogu samo reci: budali je svaki dan rahat. cetvrto, nisu svi koji traze zaposlenje sa 25 godina, ima ih i starijih ali ne mogu navuci minjak jer godine cine svoje a znanje je znanje. peto, na testovima znanja SVI padate, ne znate osnovne pojmove, ali niste vi krivi ve3c profesori koji primaju lovu da vi prodjete. hocete jos????
Situacija na tržištu rada je ista i u inostranstvu - traže se informatičari, programeri ... traži se što manje godina života i
što više godina staža ... nije to ništa što je karakteristično za ovo podneblje i ne treba pljuvati a priori po svemu
- jennisjoplin
#16 Re: Ako neko zna...
potpisujem sve sto si napisao, to je i bila poantaAshrafieh wrote:Brunello, Janis se uzrujala dok je pisala post, pa je zato i pun grešaka, ali vratimo se na ono
Da raščistimo neke stvari. U državnim organima se mora zapošljavati po nacionalnom ključu jer je ovajennisjoplin wrote: boli me vec glava od vasih zamajavanja ovih mladih ljudi. prvo, zaposljavate se po nacionalnoj strukturi, posebice u drzavnim firmama i organima. objasnite mi kakove veze ima nacionalnost sa znanjem. drugo, samo informaticari-programeri imaju prodju bez problema. one elitne su pokupile sve medjunarodne organizacije ili firme, oni druga liga nastupaju ovdje u sa. trece, citajte malo pazljicije oglase i konkurse u kojima primjera radi pise: .. zavrsen fakultet, 10 godina radnog staza, ne stariji od 25 do 30 godina... ako ne zante ovo citati mogu samo reci: budali je svaki dan rahat. cetvrto, nisu svi koji traze zaposlenje sa 25 godina, ima ih i starijih ali ne mogu navuci minjak jer godine cine svoje a znanje je znanje. peto, na testovima znanja SVI padate, ne znate osnovne pojmove, ali niste vi krivi ve3c profesori koji primaju lovu da vi prodjete. hocete jos????
-
Zux
#17 Re: Ako neko zna..intervju za posao u banci
Ovo sto Janis kaze nije ni prepadanje ljudi, ni pesimizam to je jednostavno takvo stanje, vrlo realno. Licno sam se u to uvjerio. Posebno je takva situacija u bankama, sto je vrlo cudno kad znamo da su privatne, ali opet i nije kad vidimo kakvi sve debili rade u istim, pa zele da s njima rade isti ili gori od njih. U jednoj banci sam dva puta bio na razgovoru za razlicitu vrstu posla (nisam ekonomska struka). Prvi put sam odbijen jer je za nekog bila intervencija iz upravnog odbora, iako je direktor sektora s kojima sam razgovarao htio mene da zaposli. Drugi put se nisam ni htio raspitivati, zasto sam odbijen, a sa mnom je razgovarao covjek za kojeg postoji jedna jedina rijec, papak. Nikakve kulture razgovora, u jednoj recenici me persira, u drugoj ne, zavaljen u stolicu, pun sebe itd. U drugoj pak banci sam odbijen, a primljen je covjek koji blage veze nema o datoj materiji koja bila u igri. Takodje jedan moj prijatelj je odbijen u jednoj banci samo zbog toga kako se zove, da bi bio primljen neko sa Pala. Hvala bogu ima i slucajeva da se moze dobiti posao bez stele i u to sam se licno uvjerio, ali nacekat ce se svako dok mu se to posreci.
Drzavne sluzbe i firme necu ni spominjati, to je tek presmijesno i prezalosno...
Drzavne sluzbe i firme necu ni spominjati, to je tek presmijesno i prezalosno...