Ako ne prihvate reformu policije, u Evropsku uniju ide FBiH

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

sudnjidan

Post by sudnjidan »

Ima puno stvari koje nasu situaciju povezuju a koje cine razlicitom od Kipra, ali povuci cu ovu paralelu:

1. Kipar je bio jedinstven, kao i BiH.
2. Onda je turski dio Kipra pozelio odvajanje i pripajanje matici kao i RS. Odbijali su svaki oblik ponovnog ujedinjenja Kipra (kao i RS u nesto blazoj formi koja kochi reformu policije, ranije vojsku, pasoshe, itd, itd).
3. Medjunarodna zajednica nikad nije pristala na cijepanje Kipra vec je turski dio potpuno izolovala. (ono sto prijeti Eshdaun RS-u)
4. Nakon 31 godine grcki dio Kipra je procvjetao, a izolovani turski dio propada (volio bih da se ovo dogodi i u BiH, mada je kod nas prije tendencija da ce nastati dva turska Kipra, potpuno izolovana od normalnog svijeta).
5. Sada turski dio Kipra trazi ujedinjenje, a kiparski Grci to ne zele, sto je pokazao nedavni referendum. (kada bi se kiparski scenario ponovio u BiH, siguran sam da bi jednaka bila i ova posljednja epizoda, sto pokazuju zahtjevi RS-a za jedinstvenim penzionim fondom, zakonom o PDV-u na drzavnom nivou, zakonom o javnom RTV servisu na drzavnom nivou, ukratko sve zakoni koji im omogucavaju da preusmjere dio novca iz Federacije u RS).

Najveca smetnja prenosenju kiparskog scenarija u BiH je politicki i ekonomski ustroj Federacije! Vlast, odnosno birokratski aparat u Federaciji je 2,5 puta glomazniji nego u RS (zahvaljujuci jednom nivou vlasti vise nego u RS) kroz postojanje 10 kantona. Tuzno ali istinito: vlast u RS je efikasnija nego u FBiH jer je u FBiH jedan nivo vlasti suvisan: entitetski ili kantonalni. Sumnjam da ce Evropa odnosno medjunarodna zajednica pristati na izolaciju jednog dijela zemlje a favorizovanje drugog u kojem 58-65 posto prihoda odlazi na javnu potrosnju kao sto se desava u FBiH.
goofy

Post by goofy »

ovi dogovori i pregovori nece proci bez sjece glava :) .. sto se tice ustrojstva vlasti u federaciji i u RS ... ako su bili spremni na sv ekompromise vezano za zajednicke institucije mislim da bi i na samu najavu mogucnosti promejne statusa prema EU kantoni se sami ugasiti i prebaciti ovlasti na federaciju...i to jednim jedinim dekretom ...jedini moguci scenario...
rajvosa

Post by rajvosa »

umro je mostar wrote:hahahah

u EU ide pola drzave. Zanimljivo. Sam od sebe se namece zakljucak da ce bit nekakvih granica po Sarajevu, tj. to znaci samostalna RS.
Vrlo neozbiljan clanak.

Evo da se i ja slozim sa tobom...

Naravno to bi ucvrstilo granicu monstruozne RS...Dakle to je neozbiljno od Edia...
goofy

Post by goofy »

ucvrstilio bi samo njihov nacionalizam ali obican covjek bi nadrljao ... no plata, no posao,jos dublja ekonomska kriza i jos veca ekonomska i financijska razlika izmedju Fed. i RS
RPM

Post by RPM »

ulazak same Federacije u EU ne mora znaciti i bukvalno razgranicenje vec pristup raznim investicionim fondovima EU, olaksanje viznog rezima (ne ukidanje), pomoc skolstvu, zdravstvu ... itd ... pogledajte Madjarsku, i prije nego sto su usli u EU preporodili su svoju infrastrukturu upravo iz ovih fondova.
goofy

Post by goofy »

ja sam ZA! a oni nek se puse :)
mostarac

Post by mostarac »

goofy wrote:ja sam ZA! a oni nek se puse :)
cini mi se da si ti ZA samo da bi oni pushili
El-bosniaco

Post by El-bosniaco »

umro je mostar

sta bi vishe volio

1.da FBiH udje u evropu a RS ne

ili

2.svi da ne udjemo ?????

ako 1 onda neznam cemu toliko bunjenje ako dva 2 onda no comment
mosor1

Post by mosor1 »

rajvosa wrote:

u EU ide pola drzave. Zanimljivo. Sam od sebe se namece zakljucak da ce bit nekakvih granica po Sarajevu, tj. to znaci samostalna RS.
Vrlo neozbiljan clanak.

Evo da se i ja slozim sa tobom...

Naravno to bi ucvrstilo granicu monstruozne RS...Dakle to je neozbiljno od Edia...
Logicno. Sve sto je u korist gradana RS, na dobro je FBiH, i obrnuto. Sve sto jaca demokraciju u jednom entitetu, koristi postenim i normalnim ljudima i u drugom. Vecina gradana RS nisu monstrumi, koliko god nekima odgovaralo da ih takvima prikaze. Bez te vecine ni BiH nema sanse. Uistinu, najgore bi rjesenje bilo potpuno izoliranje RS.
El-bosniaco

Post by El-bosniaco »

Logicno. Sve sto je u korist gradana RS, na dobro je FBiH, i obrnuto. Sve sto jaca demokraciju u jednom entitetu, koristi postenim i normalnim ljudima i u drugom. Vecina gradana RS nisu monstrumi, koliko god nekima odgovaralo da ih takvima prikaze. Bez te vecine ni BiH nema sanse. Uistinu, najgore bi rjesenje bilo potpuno izoliranje RS
ma pusti pricu nisu monstrumi , jok nisu

pogledaj im onaj sastanak kad je trebala biti dogovorena zajednicka policija kako bi se ushlo u evropu oni su zaprijtili njihovim politicari ma da ne prihvate reformu policiji zato nisu ni smjeli pristati na to

zato jesu monstrumi kad oni ne zele sebi dobro a sto bi to nama , sa jiihovom politikom oni ce sami sebi dohakat

ja bi bi o presretan kad bi FBiH ushla u evropu a ovi ne , plus sto mozda i srbija udje u evropu , onda ce jedino ostat oni van, tako da bi morali selit negdje kad vide u sta su se uvalili , pa nek im onda cetnici svirajju gusle i pjevaju pjeseme o mihajlovicu jer to jedino i znaju
Jasho

Post by Jasho »

Ma kakav Ashdown! Nema većeg četnika od njega! I nema veceg kriminalca i lopova od Terzića!
Last edited by Jasho on 20/08/2005 15:53, edited 1 time in total.
gavrilo

Post by gavrilo »

Jasho wrote:Ma kakav Ashdown! Nema većeg četnika od njega!
:lol:
Novi_Nick

Post by Novi_Nick »

Vrlo neozbiljan clanak.
Slazem se sa tvojim postom u potpunosti. Ako je istina ovo sto stoji u artiklu onda visoki predstavnik direktno i definitivno dijeli drzavu R BiH na dvije drzave tkz. Federcija BiH i RS. i na taj nacin definitivno ide na stranu Srbije i Hrvatske i njihovih ciljeva teritorijalne podijele BiH a protiv R BiH i Bosanaca. :x
El-bosniaco

Post by El-bosniaco »

Slazem se sa tvojim postom u potpunosti. Ako je istina ovo sto stoji u artiklu onda visoki predstavnik direktno i definitivno dijeli drzavu R BiH na dvije drzave tkz. Federcija BiH i RS. i na taj nacin definitivno ide na stranu Srbije i Hrvatske i njihovih ciljeva teritorijalne podijele BiH a protiv R BiH i Bosanaca.

nije tacno , jeli Kipar dvije drzave , nije nego je jedan samo sto je jedan dio kipra izolovan drugi nije
gavrilo

Post by gavrilo »

Novi_Nick wrote:

Vrlo neozbiljan clanak.
Slazem se sa tvojim postom u potpunosti. Ako je istina ovo sto stoji u artiklu onda visoki predstavnik direktno i definitivno dijeli drzavu R BiH na dvije drzave tkz. Federcija BiH i RS. i na taj nacin definitivno ide na stranu Srbije i Hrvatske i njihovih ciljeva teritorijalne podijele BiH a protiv R BiH i Bosanaca. :x
pusti ljude neka se raduju... :roll:
gavrilo

Post by gavrilo »

El-bosniaco wrote:
Slazem se sa tvojim postom u potpunosti. Ako je istina ovo sto stoji u artiklu onda visoki predstavnik direktno i definitivno dijeli drzavu R BiH na dvije drzave tkz. Federcija BiH i RS. i na taj nacin definitivno ide na stranu Srbije i Hrvatske i njihovih ciljeva teritorijalne podijele BiH a protiv R BiH i Bosanaca.

nije tacno , jeli Kipar dvije drzave , nije nego je jedan samo sto je jedan dio kipra izolovan drugi nije
pa cekaj ... za zelis da bosna bude kao kipar? i ko kaze da ce, ako dodje do podjele, federacija da bude uspjensnija od rs?
Settler

Post by Settler »

Federacija je i danas mnogo dalje od RS, svojim kočenjem RS danas nažalost šteti i Federaciji, što je nedopustivo - ako ne žele u Evropu ne moraju, no željene nezavisnosti nema taman se pretvorili u biljke jedući korjenje. :D

P.S. Mene bi radovalo da se i RS okrene Evropi, no s obzirom na način kako je nastala, i ko je vodi - ništa me ne iznenađuje.
El-bosniaco

Post by El-bosniaco »

pa cekaj ... za zelis da bosna bude kao kipar?

pa bolje ovo nego da ne udje ni FBiH ni RS , barem nek FBiH udje ako nece RS

mada bi volio da udje cijela BIH i RS

i ko kaze da ce, ako dodje do podjele, federacija da bude uspjensnija od rs?
pa pogledaj kipar,

ako se stavi crna tacka na RS to znaci nece bisnismeni ulagati u RS nema para nema zaposljavanja itd

pa onda nek sviraju gusle i pushu se njihovim srpstvo a djeca im ispod noga skapaju od gladi
gavrilo

Post by gavrilo »

Settler wrote:Federacija je i danas mnogo dalje od RS
sta znaci mnogo dalje? u cemu? daj mi brojeve?

da se razumijemo ja ne podrzavam podjelu bosne i hercegovine. ali citam, ili slusam stalno, od strane bosnjaka i hrvata kako je federacija "mnogo" dalje od rs. evo jedna prednost republike srpske... nema 100 nego samo 11 ministara.

pa da cujem ... sta to znaci "mnogo" ? a i sama rijece "dalje" je veoma relativna... pogotov u nasoj drzavi
Novi_Nick

Post by Novi_Nick »

El-bosniaco wrote:

E ba, boli tebe briga za drzavom BiH, kakva ce biti i kolika. Tebi je izgleda jedino u glavi tvoj egoizam. Daj ti dosta para, dobar posao, muzike, pica zajebancije i ostalog. To tebe interesuje pa mislis ako neko udje u EU sve ce ti se to samo servirati :x

Visoki predstavnik pravi pokvaren kompromis i vizelno vara Bosance kao vi ce te u EU a RS nece. Vara Bosance, definitivno dijeli BiH i poklanja pola BiH tkz. Republici Srpskoj a ostalu polovicu stavlja Bosance i 1/2 BiH teritorija preko federacije pod patronat R HR.

"umro je mostar" je definitivno u pravu i provalio je odmah o cemu se radi i kakvim smicalicama visokog predstavnika i njegovih satelita koji su za podijelu BIH. On ne moze legalno ukinuti BiH po medjunarodnim zakonima ali joj moze dohakati preko tkz BH naivnih, glupih ili prodatih politicara. Ovakvim inicijativama visokog predstavnika kao i njemu slicnih se odmah mora stati na rep. :x
gavrilo

Post by gavrilo »

El-bosniaco wrote:pa pogledaj kipar,

ako se stavi crna tacka na RS to znaci nece bisnismeni ulagati u RS nema para nema zaposljavanja itd
ne mozes kipar porediti sa bosnom. kada pogledas situcaiju u kojoj se mi nalazimo, to cemu se ti radujes bi znacilo odcjepljenje republike srpske od bosne i hercegovine. nista drugo...

dalje, govoris da bi rs onda bila izolovana. ja licno ne vjerujem da bi eu dozvolila da u tako osjetljivom regionu nastane socialna crna rupa. dakle sve su to suplje price ... i od strane sds-a a vala i od pedje
Settler

Post by Settler »

gavrilo wrote:
Settler wrote:Federacija je i danas mnogo dalje od RS
sta znaci mnogo dalje? u cemu? daj mi brojeve?

da se razumijemo ja ne podrzavam podjelu bosne i hercegovine. ali citam, ili slusam stalno, od strane bosnjaka i hrvata kako je federacija "mnogo" dalje od rs. evo jedna prednost republike srpske... nema 100 nego samo 11 ministara.

pa da cujem ... sta to znaci "mnogo" ? a i sama rijece "dalje" je veoma relativna... pogotov u nasoj drzavi
Evo ti izvor iz RS pa pročitaj sam, gdje se onako sažeto prezentira sve pozitivno što je urađeno (i u najljepše prezentiranim statistikama RS izgleda kao crna rupa) - http://www.vladars.net/pdf/sto_dana_vladersl.pdf .
Uzmi samo prosječnu platu (a živimo u istoj državi).
Statistički zavod RS inače ne objavljuje previše podataka (što li?).
Last edited by Settler on 20/08/2005 17:05, edited 1 time in total.
Bosanac_21

Post by Bosanac_21 »

....a nije isključena ni zabrana rada SDS-u, kao i smjene funkcionera ove stranke, upozorenje je koje je visoki predstavnik prenio rukovodstvu SDS-a na sastanku na Jahorini, održanom u četvrtak uveče.
Po meni izgleda pametnije da se politika promjeni, neg ulazak pojedinih djelova Bosne i Hercegovine u EU. Ne zaboravimo veliki broj povratnika u rs, koji sve ulazu za napredak s ovim bi i povratnike dotuklo.
The_Fluid

Post by The_Fluid »

El-bosniaco
tema ti je senzacionalisticka kao i sam ti nick, nema nista od toga, toliko je bilo izjava te ovi odose ovdje te oni tamo, kad nesto prigusti uvijek se priprijeti sa ulaskom u EU ili kakvim kreditom.
Nekad to upali nekad ne, sjeti se kredita koji je odbijen, a ticao se zakona o skolstvu.
To sto ti zelis El-bosniaco bio bi samo uvod u nove sukobe i zapamti kada je jedan bogat, a drugi siromasan, siromasni krade od bogatog, a granica u Bosni i Hercegovini nije ravna linija da bi se lako mogla kontrolisati.
Novi_Nick

Post by Novi_Nick »

Settler wrote:Federacija je i danas mnogo dalje od RS, svojim kočenjem RS danas nažalost šteti i Federaciji, što je nedopustivo - ako ne žele u Evropu ne moraju, no željene nezavisnosti nema taman se pretvorili u biljke jedući korjenje. :D

P.S. Mene bi radovalo da se i RS okrene Evropi, no s obzirom na način kako je nastala, i ko je vodi - ništa me ne iznenađuje.
O cemu ti pises, pa nisi valjda toliko naivan. RS je imala i ima izdefinisan cilj kako i na koje nacine da postane drzava. RS ima jedan jedini i za sada najvazniji razlog da ekonomski stoji i u svakom drugom pogledu do daljnjeg namjerno jer im to tako najbolje politicki za sada odgovara iz jednostavnog razloga da se RS teritorijalno odvoji od BIH. Bosanci na to trebaju da kazu: vidite RS propada, ne moze se sa njima zivjeti, izbjeglice se ne vracaju i sl. Oni su takvu situaciju (prividno) i pravili i prave od '92 do danas. Politicka Zamka za Bosance i BiH. Takva prica ide odlicno na ruku RS i njihovog projekta odvajanja pola BH drzave kao i etnicki ociscene teritorije od Bosanaca. Ja ti garantujem kada bi se RS odvojila i postala samostalna drzava da bi ona federaciju ekonomski, politicki kao i na sve druge nacine prosisala za caa 1 godinu. Srpski politicari su sigurno politicki kao i u sportu za deset klasa jaci, bolji i sposobniji od naivnih ili prodatih BH politicara.
Last edited by Novi_Nick on 20/08/2005 17:38, edited 1 time in total.
Post Reply