Ako ne posaljes na najmanje 10 mail adresa, desice ti se...
- Ateista
#1 Ako ne posaljes na najmanje 10 mail adresa, desice ti se...
-Mislim da vam je vec svima jasno da se radi o mailovima koji kruze internetom, sa raznim glupostima. Ja nemam nesto puno kontakata, a toliko sam tih gluposti dobio, u stilu ako ne posaljes na toliko adresa, umrijeces za toliko dana, desice ti se nesto lose, a ako posaljes desiceti se nesto lijepo...
-Onda su poceli na druge nacine, to su price o nekom pravo zajebanom virusu, o kome je vijest objavio CNN ili tako neko JUCE. Sta samo znaci juce kada je u pitanju mail koji kruzi mjesecima? Pa onda kaze kako ako primis ti, automatski ga primaju svi tvoji kontakti, pa zbog toga moras ovaj mail poslati svim svojim kontakrima...
-Iduci korak su ko fol humanitarne akcije, ako proslijeds mail, za svaku proslijedjenu mail adresu Micrsoft donira par centi? Ne znam koja je to logika, ako neko hoce da donira, zasto mu je bitno da se mailovi proslijedjuju i kako to moze provjeriti?
-Jos dalje su isli sa tim da ako proslijedis mail na odredjeni broj adresa, da ces dobiti mobitel , laptop, neke pare ili tako nesto, a to je kao dio neke reklamne kampanje. Pa zamislite, koliko samo ljudi to moze proslijediti i koliko bi to bilo poklonjenih laptopa mobitela, a i nije kakva reklama?
-Imaju i oni koji govore o prijateljstvu sa nekim isfuranim pricama ili pjesmama, te podsjecaju te da imas prijatelja koji ti salje zagrljaj i slicno. Prvo, ako ti je neko stvarno prijatelj i zelis nesto da mu posaljes i da ga se sjetis, onda mu napisi nesto svoje, a ne isfurane i ofucane mailove, a drugo je sto vrijednost toga opada ako to proslijedis na 150 adresa tako sto kliknes forward i stavis sve kontakte, pa niko ne moze imati toliko pravih prijatelja, niti je to dokaz prijateljstva sto je kliknuo na forward.
Ovo su one najosnovnije kategorije ovih mailova, ima ih jos dosta, sa dosta varijacija, ali uglavnom svi te obavezuju da to posaljes na sto vise adresa, ukljucujuci i onome ko ti je poslao.
Ono sto me zanima je iduce:
-S obzirom na veliku ucestalost takvih mailova, ljudi to masovno proslijedjuju - ZASTO? Da li neko stvarno vjeruje da ce mu se desiti nesto dobro, da li stvarno vjeruje da je to virus, ili da ce neko dijete koje vec godinama boluje od neizlijecive bolesti dobiti pare samo zato sto ti kliknes na forward? Da li proslijedjivanje tih mailova stvarno smatrate pokazateljem prijateljstva?
-Druga stvar su oni koji te mailove prave - ZASTO TO RADE I STA IMAJU OD TOGA? Zasto je nekima to interesantno da se ti mailovi proslijedjuju na sto vise adresa? Stvarno mi nije jasno sta je poenta toga?
-Onda su poceli na druge nacine, to su price o nekom pravo zajebanom virusu, o kome je vijest objavio CNN ili tako neko JUCE. Sta samo znaci juce kada je u pitanju mail koji kruzi mjesecima? Pa onda kaze kako ako primis ti, automatski ga primaju svi tvoji kontakti, pa zbog toga moras ovaj mail poslati svim svojim kontakrima...
-Iduci korak su ko fol humanitarne akcije, ako proslijeds mail, za svaku proslijedjenu mail adresu Micrsoft donira par centi? Ne znam koja je to logika, ako neko hoce da donira, zasto mu je bitno da se mailovi proslijedjuju i kako to moze provjeriti?
-Jos dalje su isli sa tim da ako proslijedis mail na odredjeni broj adresa, da ces dobiti mobitel , laptop, neke pare ili tako nesto, a to je kao dio neke reklamne kampanje. Pa zamislite, koliko samo ljudi to moze proslijediti i koliko bi to bilo poklonjenih laptopa mobitela, a i nije kakva reklama?
-Imaju i oni koji govore o prijateljstvu sa nekim isfuranim pricama ili pjesmama, te podsjecaju te da imas prijatelja koji ti salje zagrljaj i slicno. Prvo, ako ti je neko stvarno prijatelj i zelis nesto da mu posaljes i da ga se sjetis, onda mu napisi nesto svoje, a ne isfurane i ofucane mailove, a drugo je sto vrijednost toga opada ako to proslijedis na 150 adresa tako sto kliknes forward i stavis sve kontakte, pa niko ne moze imati toliko pravih prijatelja, niti je to dokaz prijateljstva sto je kliknuo na forward.
Ovo su one najosnovnije kategorije ovih mailova, ima ih jos dosta, sa dosta varijacija, ali uglavnom svi te obavezuju da to posaljes na sto vise adresa, ukljucujuci i onome ko ti je poslao.
-S obzirom na veliku ucestalost takvih mailova, ljudi to masovno proslijedjuju - ZASTO? Da li neko stvarno vjeruje da ce mu se desiti nesto dobro, da li stvarno vjeruje da je to virus, ili da ce neko dijete koje vec godinama boluje od neizlijecive bolesti dobiti pare samo zato sto ti kliknes na forward? Da li proslijedjivanje tih mailova stvarno smatrate pokazateljem prijateljstva?
-Druga stvar su oni koji te mailove prave - ZASTO TO RADE I STA IMAJU OD TOGA? Zasto je nekima to interesantno da se ti mailovi proslijedjuju na sto vise adresa? Stvarno mi nije jasno sta je poenta toga?
-
zijancer
#2 Re: Ako ne posaljes na najmanje 10 mail adresa, desice ti se...
znaš kako sam ja riješila taj problemčić
?
počela sam tom điru slati svoju vlastitu verziju pisma (znači na sve adrese zakačene uz pismo)
ako ne pročitaju dobit će otkaz !!!1
ili u pobiberenoj verziji ..ako ne nauče napamet...
evo jedne od tih verzija, od adamsa... mada možeš ubaciti i pitagoru, zilahija, kanta, zavisno šta želiš da im radiš sa sivim ćelijama
počela sam tom điru slati svoju vlastitu verziju pisma (znači na sve adrese zakačene uz pismo)
ako ne pročitaju dobit će otkaz !!!1
ili u pobiberenoj verziji ..ako ne nauče napamet...
evo jedne od tih verzija, od adamsa... mada možeš ubaciti i pitagoru, zilahija, kanta, zavisno šta želiš da im radiš sa sivim ćelijama
,,Autostoperski vodic kroz Galaksiju" belezi da ,,Zonu Katastrofe", plutonijumski rok sastav iz oblasti Gagrakake, svi drze ne samo za najbucniji rok sastav vec, zapravo, za najjaci izvor buke koji postoji. Redovni posetio-ci njihovih koncerata smatraju da je zvuk koji oni proizvode najlepse slusati iz ogromnih, betonskih bunkera smestenih na oko trideset sedam milja od pozornice, dok sami muzicari sviraju na svojim instrumentima uz pomoc daljinske kontrole sa dobro izolovanog svemirskog broda koji ostaje na orbiti planete - ili, cesce, na orbiti neke druge planete.
Uopste uzev, njihove pesme su vrlo jednostavne i uglavnom slede poznati motiv o tome kako mladic-stvorenje srece devojku-stvorenje pod sre-brnim mesecom, koji potom eksplodira bez ikakvog vidljivog razloga.
Mnogi svetovi danas su u potpunosti zabranili njihove nastupe, ponekad iz umetnickih razloga, ali najcesce zbog toga sto sistem obracanja publici koji koristi sastav krsi lokalne propise o ogranicenom koriscenju strateskog naoruzanja.
Ali to nije smanjilo njihove prihode koji poticu od proSirivanja grani-ca biste hipermatematike, a njihov glavni racunovoda nedavno je postavljen za profesora neomatematike na Maksimegalomanskom univerzitetu kao znak priznanja za njegovu opstu i specijalnu teoriju poreskih prijava ,,Zone Katastrofe", gde dokazuje da citavo ustrojstvo prostornovremenskog kontinuuma ne samo da je zakrivljeno, vec je, u stvari, potpuno uvrnuto.
Ford se dotetura do stola za kojim su sedeli Zaphod, Artur i Trilijan i cekali da pocne zabava.
…. Dole, na susnom, crvenom svetu Kakrafun, u sredistu prostrane Radlitske pustinje, tehnicari muzicke grupe isprobavali su ozvucenje.
Zapravo, ozvucenje se nalazilo u pustinji, a ne tehnicari. Oni su se povukli u bezbednost ogromnog komandnog broda Zone Katastrofe, koji je lebdeo na orbiti nekih cetiri stotine milja iznad povrsine planete i testirali su ozvucenje odatle. Da se neko nasao u krugu od pet milja oko zvucnickih silosa ne bi preziveo ustimavanje...
Da se Artur Dent nasao u krugu od pet milja oko zvucnickih silosa, kroz glavu bi mu na izdisaju prosla misao da zvucne kutije po obliku i velicini strasno podsecaju na Menhetn. Neutronski fazni zvudnici cudovisno su se uzdizali iz silosa prema nebu, zaklanjajuci nizove plutonijumskih reaktora i seizmickih pojacivaca koji su se nalazili iza njih.
Zakopani duboko ispod grada zvucnika, u betonskim bunkerima lezali su instrumenti kojima ce muzicari komandovati sa svog broda, masivna fotonska gitara, bas detonator i kompleks megatras bubnjeva.
Spremala se bucna predstava.
Na palubi komandnog broda sve je bilo uzurbano i aktivno. Limubrod Hotbleka Deziata, nalik na malog punoglavca pored komandnog broda, upravo je stigao i pristao, a prezaljeni gospodin vec je prevozen niz hodnike sa visokim svodovima da bi se sreo sa medijumom koji ce prenositi njegove psihicke impulse na tastaturu instrumenta.
Upravo su stigli i doktor, strucnjak za logiku i pomorski biolog, koji su po cenu nezamislivih troskova doleteli sa Maksimegalona da bi pokusali da se ubeduju sa pevacem grupe koji se zakljucao u kupatilu sa bocicom pilu-la i odbijao da izide sve dok mu ne bude nepobitno dokazano da nije riba. Basista je bio zauzet resetanjem svoje sobe puskomitraljezom, a bubnjara nije bilo nigde na palubi.
Groznicava pretraga dovela je do otkrica da se nalazi na plazi Santraginusa V, na rastojanju od preko sto svetlosnih godina, gde je, kako je tvrdio, bio srecan vec vise od jednog sata i gde je nasao jedan mali kamen koji ce mu biti prijatelj.
Menadzer grupe osetio je veliko olakSanje. To je znacilo da ce po sedamnaesti put na ovoj turneji bubnjeve svirati robot i da ce, prema tome, udaraljke biti precizno odsvirane.
……..
,,...Lepo vreme za danasnji popodnevni koncert. Nalazim se pred binom", lagao je reporter, ,,usred Radlitske pustinje, a pomocu hiperbinoptickih naocara mogu da razaznam ogromnu publiku koja zauzima citavo obzorje oko mene. Iza mene, nebrojeni zvucnici uzdizu se kao planinski grebeni, a visoko iznad toga sunce sija i uopSte ne zna Sta ce da ga zadesi. Udruzenje strucnjaka za zastitu okoline zna sta ce da ga zadesi i tvrdi da ce koncert izazvati zemljotrese, plinske talase, uragane, nepopravljiva ostecenja atmosfere i sve one stvari o kojima strucnjaci za zastitu okoline obicno govore.
Ali upravo sam primio izvestaj da se predstavnik Zone Katastrofe sreo na rucku sa struCnjacima za zastitu okoline i sve ih pobio, tako da sada vise nista ne stoji na putu..."
Zaphod ga iskljuci, pa se okrete Fordu.
,,Znas sta mislim?" upitao je.
,,Mislim da znam", rece Ford.
,,Reci §ta misliS da mislim."
,,Mislim da mislis da je vreme da brisemo sa ovog broda."
,,Mislim da si u prav.u", rece Zaphod.
,,Mislim da si u pravu", rece Ford.
,,A kako?" upita Artur.
,,Tisina". rekose Ford i Zaphod. ,,Mislimo."
,,Zna6i, tako", rece Artur, ,,umrecemo."
,,Voleo bih da prestanes da govoris takve stvari", rece Ford.
Vredno je na ovom mestu ponoviti teorije, do kojih je dosao Ford pri-likom svog prvog susreta sa ljudskim bicima, da bi objasnio njihovu neobicnu naviku da iznose i ponavljaju vrlo, vrlo ocigledne stvari, kao recimo ,,sto je lepo vreme", ili ,,ala si visok" ili ,,znaci, tako, umrecemo".
Njegova prva teorija bila je da bi ljudskim bicima, kada ne bi neprekidno vezbala svoje usne, usta verovatno zakrzljala.
Posle nekoliko meseci posmatranja postavio je novu teoriju, koja je glasila ovako: ,,ukoliko ljudska bica ne vezbaju svoje usne, mozak pocinje da im radi".
U stvari, ova druga teorija dos.lovnije se moze preneti na narod belcerebona sa Kakrafuna.
Belcerebonski narod izazvao je veliko ogorcenje i surevnjivost susednih rasa time Sto je bio jedna od najprosvecenijih, najuspesnijih i, iznad svega, najtisih rasa Galaksije.
Kao kaznu za ovakvo ponacanje, koje se smatralo uvredljivo samou-vereno i izazivacko, galakticko vece dosudilo im je najtezu od svih drustvenih bolesti, telepatiju. Zbog toga, da bi sprecili otkrivanje svake svoje misli, makar i najmanje, svima koji se nadju u krugu od pet milja, oni sada vrlo glasno i neprekidno razgovaraju o vremenu, svojim malim boljkama, popodnevnoj utakmici koja se igra toga dana i o tome kako je Kakrafun izne-nada postao bucno mesto.
Drugi nacin da privremeno blokiraju svoje umove jeste da budu domacini koncerta Zone Katastrofe.
- hakazvaka
#3 Re: Ako ne posaljes na najmanje 10 mail adresa, desice ti se...
ma vjeruju raja ba. i to ja pitam ove 'pametnije' sto mi proslijede, reko sto to majketi, kaze pa eto za svaki slucajAteista wrote:-Mislim da vam je vec svima jasno da se radi o mailovima koji kruze internetom, sa raznim glupostima. Ja nemam nesto puno kontakata, a toliko sam tih gluposti dobio, u stilu ako ne posaljes na toliko adresa, umrijeces za toliko dana, desice ti se nesto lose, a ako posaljes desiceti se nesto lijepo...
- black
#4 Re: Ako ne posaljes na najmanje 10 mail adresa, desice ti se...
ma uvijek je toga bilo, sad u vremenu interneta salju mailovima (ili cak sms), a prije su pisali klasicna pisma
- ružmarin-a
#5 Re: Ako ne posaljes na najmanje 10 mail adresa, desice ti se...
tako se samo spamovi dobijaju, a i neko pravi bazu za slanje ponuda (ja dobijam sijaset poruka iz Holandije neke turisticke ponude, pojma nemam otkud, samo brisem kad stignu)
sjećam se i ja pisama,pa su priče bile pošta zarađuje i inicira slanja
a za SMs telekomi...
To je praznovjerje i sujeverje, pomommisljenju...
sjećam se i ja pisama,pa su priče bile pošta zarađuje i inicira slanja
- maybelline
#6 Re: Ako ne posaljes na najmanje 10 mail adresa, desice ti se...
Ne volim ni ja te gluposti, ne vjerujem u to i generalno ih brise, ali... nekad se desi da me neki mail dirne i onda to proslijedim, ne zato sto sam praznovjerna, vec... ne znam ni sama zasto to radim...
- atko
#7 Re: Ako ne posaljes na najmanje 10 mail adresa, desice ti se...
Ako TAJ mail ne posaljes na 10 adresa jedino sto je izvjesno i sigurno ce ti se dogoditi je to da taj mail nisi poslo na 10 adresa

- Loulou
#8 Re: Ako ne posaljes na najmanje 10 mail adresa, desice ti se...
Ovako ja to radim:
Ako mi se neka poruka od tih chain mailova posebno svidi, proslijedim je, ali obrišem onaj dio (obično na kraju) poruke koji govori o proslijeđivanju tom i tom broju ljudi.
Mada, masu tih stvari ni ne pročitam
Ako mi se neka poruka od tih chain mailova posebno svidi, proslijedim je, ali obrišem onaj dio (obično na kraju) poruke koji govori o proslijeđivanju tom i tom broju ljudi.
Mada, masu tih stvari ni ne pročitam
-
sitna.buranija
#9 Re: Ako ne posaljes na najmanje 10 mail adresa, desice ti se...
Ja kaznjavam sve posiljace mailova trajnim blokiranjem njihovih adresa. Nakon par puta, prilicno je efikasno.
Jedno vrijeme sam furao odgovaranje sa

Na kraju proslijedjivanje svih mail adresa koje salju ove mailove u block list se pokazalo najefikasnijim.
Jedno vrijeme sam furao odgovaranje sa
zatim presao na drskiju varijantu:O hoaxima
Sumnjate da ste primili hoax? | Kako radi hoax recognizer
Što je hoax?
Hoax je poruka elektroničke pošte neistinitog sadržaja, poslana s ciljem zastrašivanja ili dezinformiranja primatelja. Želja osobe koja je poslala hoax je njegovo prosljeđivanje na što veći broj adresa. Pri tome ih primatelji doista i prosljeđuju Internetom jer su uvjereni da time pomažu drugima. Opširnije
Najčešći oblici hoaxeva
* Hoaxi kao upozorenja o štetnim programima - hoaxi koji obično sadrže lažna upozorenja na nove, "jako opasne" viruse i crve, trojanske konje ili druge oblike zlonamjernog koda.
* Lanci sreće i zarade - hoaxi u kojima se primatelju za prosljeđivanje hoaxa na određen broj adresa obećava novac, besplatni mobiteli, turistički aranžmani ili drugi pokloni. Lanci sreće mogu imati i prijeteći karakter. U tim slučajevima primatelja se upozorava da će ga zadesiti nesretan i neugodan događaj ukoliko primljenu poruku ne proslijedi na što veći broj adresa.
* Lažni zahtjevi za pomoć - poruke kojima se izaziva suosjećanje prema nemoćnim osobama, obično djeci, i poziva se na pomoć daljnjim slanjem hoaxa.
* Zastrašujući i prijeteći hoaxi - poruke koje upozoravaju na potencijalne opasnosti te pokušavaju zastrašiti primatelja s ciljem da proslijedi upozorenje svojim prijateljima i poznanicima.
* Lažne peticije - poruke raznih sadrža koje pozivaju na sakupljanje "potpisa" za neku važnu stvar te prosljeđivanje poruke kako bi i drugi korisnici mogli dati podršku.
* Kompromitirajući hoaxi - hoaxi koji narušavaju ugled određenih organizacija ili osoba. Poruka sadrži lažne ili iskrivljene navode o određenim organizacijama, tvrtkama ili osobama.
* Bezazleni hoaxi - poruke za koje primatelji uglavnom odmah shvate da su lažne, ali ih prosljeđuju dalje zbog njihovog šaljivog sadržaja.
Kako prepoznati hoax?
U većini slučajeva iskusni primatelji mogu razaznati da li je primljena poruka hoax ili ne. Jedan od glavnih pokazatelja je rečenica: "Pošaljite ovu poruku na što veći broj adresa!" Kako se tvorci hoaxa služe stručnom terminologijom, a kredibilitet pokušavaju postići pozivanjem na poznate tvrtke, korisnici ne mogu uvijek uvidjeti da je poruka lažna.Opširnije
Motivi za pokretanje hoaxa:
1) pošiljatelji žele vidjeti kako daleko poruka može stići i koliko dugo može egzistirati
2) zavaravanje korisnika
3) uništavanje ugleda neke organizacije, tvrtke ili osobe
Opširnije
Koja je opasnost od širenja hoaxa?
Velika se šteta ne može izazvati širenjem hoaxa. Ipak, hoaxi često zavaravaju korisnike, narušavaju ugled određenih organizacija ili osoba, a pri tome bespotrebno opterećuju mrežu, povećavaju troškove korištenja Interneta te zatrpavaju Inbox osoba koje dobivaju hoaxe. Opširnije
Što učiniti ako sumnjate da ste primili hoax?
Kako biste sa sigurnošću utvrdili je li poruka koju ste primili hoax, proslijedite je na adresu [email protected]. U kratkom ćete roku primiti odgovor s informacijom radi li se o hoaxu ili ne. Opširnije
Skinuto sa: http://www.cert.hr/plainhtmlpage.php?id=3&lang=hr

Na kraju proslijedjivanje svih mail adresa koje salju ove mailove u block list se pokazalo najefikasnijim.
- hakazvaka
#10 Re: Ako ne posaljes na najmanje 10 mail adresa, desice ti se...
pa za svaki slucajmaybelline wrote:Ne volim ni ja te gluposti, ne vjerujem u to i generalno ih brise, ali... nekad se desi da me neki mail dirne i onda to proslijedim, ne zato sto sam praznovjerna, vec... ne znam ni sama zasto to radim...
- Ateista
#11 Re: Ako ne posaljes na najmanje 10 mail adresa, desice ti se...
Za spam razumijem zasto ga neko salje, nesto reklamira pa valjda ima i neki profit od toga. Ali zasto je ljudima u interesu da se ovako glupi mailovi sire dalje, to stvarno ne kontam.ružmarin-a wrote:tako se samo spamovi dobijaju, a i neko pravi bazu za slanje ponuda (ja dobijam sijaset poruka iz Holandije neke turisticke ponude, pojma nemam otkud, samo brisem kad stignu)
sjećam se i ja pisama,pa su priče bile pošta zarađuje i inicira slanjaa za SMs telekomi...
- Ateista
#12 Re: Ako ne posaljes na najmanje 10 mail adresa, desice ti se...
sitna.buranija wrote:Ja kaznjavam sve posiljace mailova trajnim blokiranjem njihovih adresa. Nakon par puta, prilicno je efikasno.
Jedno vrijeme sam furao odgovaranje sazatim presao na drskiju varijantu:O hoaxima
Sumnjate da ste primili hoax? | Kako radi hoax recognizer
Što je hoax?
Hoax je poruka elektroničke pošte neistinitog sadržaja, poslana s ciljem zastrašivanja ili dezinformiranja primatelja. Želja osobe koja je poslala hoax je njegovo prosljeđivanje na što veći broj adresa. Pri tome ih primatelji doista i prosljeđuju Internetom jer su uvjereni da time pomažu drugima. Opširnije
Najčešći oblici hoaxeva
* Hoaxi kao upozorenja o štetnim programima - hoaxi koji obično sadrže lažna upozorenja na nove, "jako opasne" viruse i crve, trojanske konje ili druge oblike zlonamjernog koda.
* Lanci sreće i zarade - hoaxi u kojima se primatelju za prosljeđivanje hoaxa na određen broj adresa obećava novac, besplatni mobiteli, turistički aranžmani ili drugi pokloni. Lanci sreće mogu imati i prijeteći karakter. U tim slučajevima primatelja se upozorava da će ga zadesiti nesretan i neugodan događaj ukoliko primljenu poruku ne proslijedi na što veći broj adresa.
* Lažni zahtjevi za pomoć - poruke kojima se izaziva suosjećanje prema nemoćnim osobama, obično djeci, i poziva se na pomoć daljnjim slanjem hoaxa.
* Zastrašujući i prijeteći hoaxi - poruke koje upozoravaju na potencijalne opasnosti te pokušavaju zastrašiti primatelja s ciljem da proslijedi upozorenje svojim prijateljima i poznanicima.
* Lažne peticije - poruke raznih sadrža koje pozivaju na sakupljanje "potpisa" za neku važnu stvar te prosljeđivanje poruke kako bi i drugi korisnici mogli dati podršku.
* Kompromitirajući hoaxi - hoaxi koji narušavaju ugled određenih organizacija ili osoba. Poruka sadrži lažne ili iskrivljene navode o određenim organizacijama, tvrtkama ili osobama.
* Bezazleni hoaxi - poruke za koje primatelji uglavnom odmah shvate da su lažne, ali ih prosljeđuju dalje zbog njihovog šaljivog sadržaja.
Kako prepoznati hoax?
U većini slučajeva iskusni primatelji mogu razaznati da li je primljena poruka hoax ili ne. Jedan od glavnih pokazatelja je rečenica: "Pošaljite ovu poruku na što veći broj adresa!" Kako se tvorci hoaxa služe stručnom terminologijom, a kredibilitet pokušavaju postići pozivanjem na poznate tvrtke, korisnici ne mogu uvijek uvidjeti da je poruka lažna.Opširnije
Motivi za pokretanje hoaxa:
1) pošiljatelji žele vidjeti kako daleko poruka može stići i koliko dugo može egzistirati
2) zavaravanje korisnika
3) uništavanje ugleda neke organizacije, tvrtke ili osobe
Opširnije
Koja je opasnost od širenja hoaxa?
Velika se šteta ne može izazvati širenjem hoaxa. Ipak, hoaxi često zavaravaju korisnike, narušavaju ugled određenih organizacija ili osoba, a pri tome bespotrebno opterećuju mrežu, povećavaju troškove korištenja Interneta te zatrpavaju Inbox osoba koje dobivaju hoaxe. Opširnije
Što učiniti ako sumnjate da ste primili hoax?
Kako biste sa sigurnošću utvrdili je li poruka koju ste primili hoax, proslijedite je na adresu [email protected]. U kratkom ćete roku primiti odgovor s informacijom radi li se o hoaxu ili ne. Opširnije
Skinuto sa: http://www.cert.hr/plainhtmlpage.php?id=3&lang=hr
Bila je jednom i ona glupost sa Marsom, kako ce se u nekom mjesecu toliko pribliziti da ce se vidjeti kao i mjesec, skoro da sam pao na to, malo sam potrazio na internetu i vidio da je to glupost kao sto sam i pretpostavljao.
-
sitna.buranija
#13 Re: Ako ne posaljes na najmanje 10 mail adresa, desice ti se...
So what? Je li to razlog da se salju milioni mailovaAteista wrote:Bila je jednom i ona glupost sa Marsom, kako ce se u nekom mjesecu toliko pribliziti da ce se vidjeti kao i mjesec, skoro da sam pao na to, malo sam potrazio na internetu i vidio da je to glupost kao sto sam i pretpostavljao.
- mofo33
#14 Re: Ako ne posaljes na najmanje 10 mail adresa, desice ti se...
koliko sam ja " ne poslala" tih 10 mail adresa, trebala sam vec 10X krepati od raznih nesreca
kako samo neko moze vjerovati u takve gluposti?
u zadnje vrijeme me nerviraju osobe koje vjeruju u poruku "otkrij ko te je blokirao na msn"
kakve kretene samo moze interesovati to?
u zadnje vrijeme me nerviraju osobe koje vjeruju u poruku "otkrij ko te je blokirao na msn"
- kekec
#15 Re: Ako ne posaljes na najmanje 10 mail adresa, desice ti se...
mofo33 wrote:koliko sam ja " ne poslala" tih 10 mail adresa, trebala sam vec 10X krepati od raznih nesreca![]()
u zadnje vrijeme me nerviraju osobe koje vjeruju u poruku "otkrij ko te je blokirao na msn"![]()
Cim vidim ono Re:.... odmah brisem bez otvaranja.
- Ateista
#16 Re: Ako ne posaljes na najmanje 10 mail adresa, desice ti se...
Ne boj se, nisam ni to proslijedjivao, samo sam se zapitao je li to moguce i potrazio na internetu, naravno da nisam slao okolo.sitna.buranija wrote:So what? Je li to razlog da se salju milioni mailovaAteista wrote:Bila je jednom i ona glupost sa Marsom, kako ce se u nekom mjesecu toliko pribliziti da ce se vidjeti kao i mjesec, skoro da sam pao na to, malo sam potrazio na internetu i vidio da je to glupost kao sto sam i pretpostavljao.Koga astronomija zanima, znat ce i ovako - koga ne zanima, nece od spam maila nauciti!
-
vratnik
#17 Re: Ako ne posaljes na najmanje 10 mail adresa, desice ti se...
Samo se vi zezajte.. I ja sam se tako smijao, haha, i jedne prilike sam umjesto na deset to poslao na samo devet adresa (ovaj jedan bio offline) i tad sam umro.
- otherside
#18 Re: Ako ne posaljes na najmanje 10 mail adresa, desice ti se...
vratnik wrote:Samo se vi zezajte.. I ja sam se tako smijao, haha, i jedne prilike sam umjesto na deset to poslao na samo devet adresa (ovaj jedan bio offline) i tad sam umro.
-
vratnik
#19 Re: Ako ne posaljes na najmanje 10 mail adresa, desice ti se...
triput jedi, jednom sjeci. Trazim i da mi potvrde prijem i da su procitali.. Ja sam kao microsoft.otherside wrote:vratnik wrote:Samo se vi zezajte.. I ja sam se tako smijao, haha, i jedne prilike sam umjesto na deset to poslao na samo devet adresa (ovaj jedan bio offline) i tad sam umro.![]()
![]()
od tada redovno saljes i tri puta provjeris jesi li poslao na trazeni broj adresa
- tamara*
#20 Re: Ako ne posaljes na najmanje 10 mail adresa, desice ti se...
Ko ne pošalje umrijeće mu majka 
-
vratnik
#21 Re: Ako ne posaljes na najmanje 10 mail adresa, desice ti se...
samocenzura
Last edited by vratnik on 08/05/2009 21:12, edited 1 time in total.
- zambaklija
#22 Re: Ako ne posaljes na najmanje 10 mail adresa, desice ti se...
vratnik wrote:Samo se vi zezajte.. I ja sam se tako smijao, haha, i jedne prilike sam umjesto na deset to poslao na samo devet adresa (ovaj jedan bio offline) i tad sam umro.
a joojjj,zato mi nešto u zadnje vrijeme nešmeka piva,i meni se to desilo ko i tebi, pa tek sad skonta da sam i ja mrtav
- tamara*
#23 Re: Ako ne posaljes na najmanje 10 mail adresa, desice ti se...
...
Last edited by tamara* on 08/05/2009 21:29, edited 1 time in total.
-
vratnik
-
vratnik
#25 Re: Ako ne posaljes na najmanje 10 mail adresa, desice ti se...
a jednom su me ovi mejlovi spasili da mi se ne desi avionska nesreca. fino sam to proslijedio na deset adresa i avion se nije srusio. (mada da budem iskren nisam ni bio na istom)