Ako je tačno onda je žalosno

Post Reply
Mihaelj

#26 Re: Udruge HVO i Peticija

Post by Mihaelj »

Been wrote:
Jašta. Kako je krenulo Hrvati će biti najveći krivci za prošli rat. Tako nam i treba kad smo komadali Jugoslaviju. To nam Britanci nikad neće oprostiti. :wink:

Meni je bitno da vaši osnivači vašega entiteta nisu za ništa osuđeni. Jer stvarno nisu ništa napravili. Uopće. Zato postoje kvartovi po većim hrvatskim gradovima koji se zovu Mala Bosna. Većinom ljudi iz srednje Bosne.

Naravno da će entitet biti, ali neće biti takav na kakvoga ti aludiraš. To su gluposti.
Naravno da neće biti entitet jer Bosna i Hercegovina pripada svim njenim građanima, a ne samo onima čija su krvna zrnca komplementarna sa nepostojećom "entitetskom granicom". Prema tome, tu priču od daljnjoj realizaciji plana rasturanja Bosne koje su isproducirali Mirko i Slavko u Karađorđevu okači mačku o rep !
Opet ti isto. Rasturanje BiH, Karađorđevo bla bla bla...
BiH pripada svim njenim građanima. To je tako lijepa misao. Podsjeća me na neku knjigu. Sve su životinje jednake, ali su neke jednakije od drugih. :D
Imputiraš neko rasturanje BiH, a entitet je jačanje BiH. Naravno ti to ne vidiš, ali što ću ti ja. Jedino rasturanje BiH je ono što se sada događa kad Bošnjaci žele izdominirati Hrvate i pritom neke priče furaju o jednakosti. Ma daj, nismo djeca.
-LIBERO-
Čiča Gliša
Location: Vedran Puljic R.I.P- Istina za Vedrana!-Nepravda bilo gdje, prijetnja je pravdi svugdje-M.L.King.

#27 Re: Udruge HVO i Peticija

Post by -LIBERO- »

A zasto se onda ne zastupa prica o dijelu i RS-a na kojem su vijekovima zivjeli Hrvati,koji bi trebao uci u taj entitet sa Hrvatskom vecinom???

Mozda se ne smije naljutiti Dodik ili sta,ti Hrvati nisu vrijednji bivstvovanja u tom novosanjanom entitetu???
Bosnolog

#28 Re: Udruge HVO i Peticija

Post by Bosnolog »

Mihaelj wrote:
Been wrote:
Jašta. Kako je krenulo Hrvati će biti najveći krivci za prošli rat. Tako nam i treba kad smo komadali Jugoslaviju. To nam Britanci nikad neće oprostiti. :wink:

Meni je bitno da vaši osnivači vašega entiteta nisu za ništa osuđeni. Jer stvarno nisu ništa napravili. Uopće. Zato postoje kvartovi po većim hrvatskim gradovima koji se zovu Mala Bosna. Većinom ljudi iz srednje Bosne.

Naravno da će entitet biti, ali neće biti takav na kakvoga ti aludiraš. To su gluposti.
Naravno da neće biti entitet jer Bosna i Hercegovina pripada svim njenim građanima, a ne samo onima čija su krvna zrnca komplementarna sa nepostojećom "entitetskom granicom". Prema tome, tu priču od daljnjoj realizaciji plana rasturanja Bosne koje su isproducirali Mirko i Slavko u Karađorđevu okači mačku o rep !
BiH pripada svim njenim građanima. To je tako lijepa misao. Podsjeća me na neku knjigu. Sve su životinje jednake, ali su neke jednakije od drugih. :D
Imputiraš neko rasturanje BiH, a entitet je jačanje BiH. Naravno ti to ne vidiš, ali što ću ti ja. Jedino rasturanje BiH je ono što se sada događa kad Bošnjaci žele izdominirati Hrvate i pritom neke priče furaju o jednakosti. Ma daj, nismo djeca.
Evo jednog kostruktivnog prijedloga za maksimalno decentralizovanu BiH,njime se izbijajau svi argumenti i price oko unitrne BH,nije iskljucivo ustrojstvo po etnickim linijama,u dvije autonomne regije Bosnajci bi bili vecina a po jednoj Hrvati i Srbi......http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtop ... 55&start=0
Last edited by Bosnolog on 10/02/2011 01:53, edited 1 time in total.
Komrad

#29 Re: Udruge HVO i Peticija

Post by Komrad »

Mihaelj wrote: Opet ti isto. Rasturanje BiH, Karađorđevo bla bla bla...
Pa postoje dva entiteta
Da li oni jacaju BiH?
Mihaelj

#30 Re: Udruge HVO i Peticija

Post by Mihaelj »

-LIBERO- wrote:A zasto se onda ne zastupa prica o dijelu i RS-a na kojem su vijekovima zivjeli Hrvati,koji bi trebao uci u taj entitet sa Hrvatskom vecinom???

Mozda se ne smije naljutiti Dodik ili sta,ti Hrvati nisu vrijednji bivstvovanja u tom novosanjanom entitetu???
Zastupa se, samo kako do toga doći je drugo pitanje. Misliš da Srbi samo tako ustupaju općine za koje su poslali svu moguću vojsku na BiH? Ne daju Bošnjaci Hrvatima da imaju entitet od općina u kojima su većina, a Srbi će dati općine gdje skoro da i nema više Hrvata. Možeš misliti...

Bosnolog wrote:Evo jednog kostruktivnog prijedloga za rijesenje kao maksimalno decentralizovanu BiH,tako da se njime izbijajau svi argumenti oko unitrne BH,ova nije iskljucivo etnicko ustrojstvo,u dvije autonomne regije Bosnajci bi bili vecinski a po jednoj Hrvati i Srbi......http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtop ... 55&start=0
Evo vidiš, ovo je dobar početak. Nek se sastanu sve strane i dogovore se. To je puno bolje nego da jedni druge gađaju raznoraznim imenima.
Mihaelj

#31 Re: Udruge HVO i Peticija

Post by Mihaelj »

Komrad wrote:
Pa postoje dva entiteta
Da li oni jacaju BiH?
Ne jer jedan fali. Ili 3 ili ništa bi bilo normalno.
Komrad

#32 Re: Udruge HVO i Peticija

Post by Komrad »

Mihaelj wrote:
Komrad wrote:
Pa postoje dva entiteta
Da li oni jacaju BiH?
Ne jer jedan fali. Ili 3 ili ništa bi bilo normalno.
Pa nisam primjetio da se vodeci Hrvatski politicari u BiH zalazu za Nista :)
Nego se uglavnom prica o trecem entitetu kao necemu virtuelnom.... jer ne postoji nijedan zvanican dokument jednog ili drugog HDZa u kojem pise kako bi trebao izgledati taj entitet... sa kojim nadleznostima itd...

Ipak reci ti meni nekoliko stvar
1 Zasto mislis da bi 3 entiteta ojacala drzavu?
2 Zasto bi Bosnjaci pristali na takvo uredjenje?
3 Da li bi i tada HDZ(ili neko drugi) koristio instrumente blokade i zajedno sa Dodikom paralizovao drzavu
4 Da li bi taj treci entitet prijetio secesijom i kakv bi status tamo imali Srbi, Bosnjaci i ostali
Been

#33 Re: Udruge HVO i Peticija

Post by Been »

Mihaelj wrote:
Been wrote:

Čovječe dragi, Republika Srpska je ocrtana masovnim grobnicama. I to je trenutni entitet koji će za deceniju dvije nestati. Treći entitet moguće je nacrtati samo novim krvoprolićima, a to je. čini se, nekima u interesu !
plain vanilla
Location: Jer ti si jedini način da pokrijem golotinju ove detinje duše...

#34 Re: Udruge HVO i Peticija

Post by plain vanilla »

I Hrvatsku treba podijeliti na entitete, da ojacha
convict

#35 Re: Udruge HVO i Peticija

Post by convict »

Imam jedno pitanje, ako može neko od gostiju sa HB foruma da odgovori.

Ako su potpisnici peticije nezadovoljni ustavnim rješenjima i odredbama izbornog zakona, zašto i dalje daju većinsku podršku političarima koji su donijeli te zakone? Meni je nekako logično, ako je stranka za koju sam glasao podržala zakonska rješenja kojima nisam zadovoljan i koja me diskriminiraju da više za tu stranku ne glasam, a ne da krivim druge za diskriminaciju koju je upravo moja stranka omogućila.
kv99

#36 Re: Udruge HVO i Peticija

Post by kv99 »

Mihaelj wrote:
-LIBERO- wrote:A zasto se onda ne zastupa prica o dijelu i RS-a na kojem su vijekovima zivjeli Hrvati,koji bi trebao uci u taj entitet sa Hrvatskom vecinom???

Zastupa se, samo kako do toga doći je drugo pitanje. Misliš da Srbi samo tako ustupaju općine za koje su poslali svu moguću vojsku na BiH? Ne daju Bošnjaci Hrvatima da imaju entitet od općina u kojima su većina, a Srbi će dati općine gdje skoro da i nema više Hrvata. Možeš misliti...

Bosnolog wrote:Evo jednog kostruktivnog prijedloga za rijesenje kao maksimalno decentralizovanu BiH,tako da se njime izbijajau svi argumenti oko unitrne BH,ova nije iskljucivo etnicko ustrojstvo,u dvije autonomne regije Bosnajci bi bili vecinski a po jednoj Hrvati i Srbi......http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtop ... 55&start=0
Evo vidiš, ovo je dobar početak. Nek se sastanu sve strane i dogovore se. To je puno bolje nego da jedni druge gađaju raznoraznim imenima.
Pa sto vam ne bi cetnici ustupili sve sto trazite jer bas Dodik , llider svih kvislinga ( od Laktasa pa do Gruda ) , kaze da razumije zelje svojih podanika i da ih podrzava. Pa ako saveznik i lider kvislinga ne zeli da pomogne....kako mislis da ce Bosnjaci , za koje tvrdite da vas ugnjetavaju , da vam dadnu sve sto trazite ? Znaci trazi se nesto od Bosnjaka sto se unaprijed zna da nece pristati na to a ne trazi se ustupak od samozvanih saveznika ?

I sta kazes , trazi se ispr*ak genocidne stvorevine u opstinama gdje su BiH Hrvati u vecini ? Znaci oprostio si se od Gornjeg Vakufa, Novog Travnika, Busovace, Jajca, Bosanskog Grahova,Drvara a ja mislio da su to stari rvacki gradovi , bas kao Travnik, Konjic, i citav Mostar :-) Znaci zeli se kamenjar i "sloboda " za zapadnoercegovacke patriote . Skokni do gore navedenih gradova i reci to "pucanstvu " tamo :thumbup:

P.S I noz je zabio onaj koji nije 2 pune godine metka ispalio na cetnike , od oktobra 1992- oktobra 1994. Raspitaj se ko je to bio ;-)
ČikaJosip

#37 Re: Udruge HVO i Peticija

Post by ČikaJosip »

neretvanac wrote:Herceg-Bosna nikada nije ni postojala, paradrzavna tvorevina umrla prije nego sto je pocela i dojiti.

Postojala je i kao takva je i unjeta u Federaciju. Zato se Federacija i zove Federacijom i zato smo imali paritet u svemu na početku dok nam to nisu uzeli Viskoi predstavnici.
nosara

#38 Re: Udruge HVO i Peticija

Post by nosara »

ČikaJosip wrote:
neretvanac wrote:Herceg-Bosna nikada nije ni postojala, paradrzavna tvorevina umrla prije nego sto je pocela i dojiti.

Postojala je i kao takva je i unjeta u Federaciju. Zato se Federacija i zove Federacijom i zato smo imali paritet u svemu na početku dok nam to nisu uzeli Viskoi predstavnici.
Jeste, postojala je, samo je bila malo u kurcu, a njeni istaknuti pederi ce u hagu dobit 300 godina robije... :lol:
kv99

#39 Re: Udruge HVO i Peticija

Post by kv99 »

ČikaJosip wrote:

U pravu si da je postojala i da je vise nema pa me samo podsjeti sta je ono bilo prije nego sto je VP uzeo to sto tvrdis ? Koji je bio ono " mali incident " koji je doveo do toga da kvislizni nemaju vise mogucnosti ni formalno da kopiraju genocidni isprd*k ? Da nije mozda slucajno bio pokusaj drzavnog udara koji je doveo do reagovanja VP ? Dijeljenje oruzja, zadataka ko /kada/gdje da zapuca i sta da digne u vazduh ? Organizovane grupe u civilu ali do zuba naoruzane koje su samo cekale znak sa vrha da krenu ? Da nije mozda to bio "mali " razlog sto je VP reagovao ?

2000 ste upali u blato jer ste se molili za kisu pa nastavite i dalje da se molite da pada ali sta ako upadnete jos vise u blato ?
hecimnadri

#40 Re: Udruge HVO i Peticija

Post by hecimnadri »

komeba wrote:Hoće li se u Derventi i Bosanskom Brodu potpisivati peticija?
Naravno da su Hrvati iz ovih gradova potrebni samo tada kada se potpisuju peticije kako bi broj potpisnika bio veći.
međutim suština čitave priče je da su Hrvati u entitetu RS ugroženiji nego u Federaciji ,a na tom planu se ništa ne čini iako se Dodik i Čović drže zajedno da su u federaviji ugroženi hrvati.
Pitajte biskupa Komaricu kako žive Hvati u RS,koliko ih se vratilo na svoja prijeratna ognjišta,pitajte kakvi su uslovi za njihov povratak.
Međutim Čovića to toliko ne brine isto onoliko koliko neke poliičare iz bošnjačkog korpusa nezanima crkva u dvorištu Fate Orlović.
zemo_online

#41 Re: Udruge HVO i Peticija

Post by zemo_online »

nisam znao da je bilo tako ozbiljno 2000? sta smo mi radili te 2000? cekali da se ponovi 1993 ?
milojicabrzi

#42 Re: Udruge HVO i Peticija

Post by milojicabrzi »

Postavljena teza o "majorizaciji" Hrvata, leksicki je pogresna. Majorizacija znaci dominiranje, dominacija, odredjene pojave nad drugima. Pravi naziv kampanje bi trebao biti "Stop minimiziranju Hrvata"....cudi me da netko od pokretaca aktivnosti nije uvidio da mu je naziv peticije apsolutno pogresan...

Off topic.. sjeti me to na onu anketu na ulicama Tirane, kada pitaju prolaznike, da li je bolje biti HIV pozitivan ili negativan, a vecina odgovara- pozitivan :):):)
ČikaJosip

#43 Re: Udruge HVO i Peticija

Post by ČikaJosip »

kv99 wrote:U pravu si da je postojala i da je vise nema pa me samo podsjeti sta je ono bilo prije nego sto je VP uzeo to sto tvrdis ? Koji je bio ono " mali incident " koji je doveo do toga da kvislizni nemaju vise mogucnosti ni formalno da kopiraju genocidni isprd*k ? Da nije mozda slucajno bio pokusaj drzavnog udara koji je doveo do reagovanja VP ? Dijeljenje oruzja, zadataka ko /kada/gdje da zapuca i sta da digne u vazduh ? Organizovane grupe u civilu ali do zuba naoruzane koje su samo cekale znak sa vrha da krenu ? Da nije mozda to bio "mali " razlog sto je VP reagovao ?

2000 ste upali u blato jer ste se molili za kisu pa nastavite i dalje da se molite da pada ali sta ako upadnete jos vise u blato ?
Nisam pravnik ali koliko ja znam, ako je netko svjedok nekog kriminala i ne prijavi to i njega se uzima za sudionika toga kaznenog djela.
A ti očito znaš nešto što ostali ne znaju, posebno to o oružiju. Ja bi na tvome mjestu to prijavio policiji!
Jer ovo se stvarno prvi put čuje. Tko zna, možda bi i mene zapalo kakvo oružije tada da sam bio punoljetan???

:?
ČikaJosip

#44 Re: Udruge HVO i Peticija

Post by ČikaJosip »

milojicabrzi wrote:Postavljena teza o "majorizaciji" Hrvata, leksicki je pogresna. Majorizacija znaci dominiranje, dominacija, odredjene pojave nad drugima. Pravi naziv kampanje bi trebao biti "Stop minimiziranju Hrvata"....cudi me da netko od pokretaca aktivnosti nije uvidio da mu je naziv peticije apsolutno pogresan...

Off topic.. sjeti me to na onu anketu na ulicama Tirane, kada pitaju prolaznike, da li je bolje biti HIV pozitivan ili negativan, a vecina odgovara- pozitivan :):):)

ili može i minorizacija!
kv99

#45 Re: Udruge HVO i Peticija

Post by kv99 »

test01 wrote:nisam znao da je bilo tako ozbiljno 2000? sta smo mi radili te 2000? cekali da se ponovi 1993 ?
Bilo je i te kako ozbiljno. Sve je bilo spremno , samo se cekao znak. "Mi" ili oni koji su trebali da znaju su znali o svemu a znao je i SFOR pa je zato i sve onako uzeo za ozbiljno. Sta mislis zbog cega su pred onu banku u Mostaru poslali sve one transportere i vojnike naoruzane do zuba ? Sto mislis zbog cega se onako ostro reagovalo i na politickom planu ?
nosara

#46 Re: Udruge HVO i Peticija

Post by nosara »

kv99 wrote:
test01 wrote:nisam znao da je bilo tako ozbiljno 2000? sta smo mi radili te 2000? cekali da se ponovi 1993 ?
Bilo je i te kako ozbiljno. Sve je bilo spremno , samo se cekao znak. "Mi" ili oni koji su trebali da znaju su znali o svemu a znao je i SFOR pa je zato i sve onako uzeo za ozbiljno. Sta mislis zbog cega su pred onu banku u Mostaru poslali sve one transportere i vojnike naoruzane do zuba ? Sto mislis zbog cega se onako ostro reagovalo i na politickom planu ?
Ozbiljno, nego sta...!
Nakon formiranja Međužupanijskog-međuopćinskog vijeća, Hrvatska samouprava kreće u ofenzivne akcije kojima je novu vlast htjela uvjeriti da se ne može vladati bez Hrvata. Na pitanju vojske HDZ BiH je pokrenuo svoju najofenzivniju i najopasniju akciju na kojoj je, na kraju, i pao projekt samouprave. Najprije su vojnici hrvatske komponente Vojske Federacije BiH sa svojh odora, sukladno Jelavićevoj objavi da Federacija BiH više ne postoji, skinuli obilježja tog entieteta, zmijenivši ih državnim obilježjima BiH. Nakon toga, nekoliko je zapovjedništava velikih vojnih jedinica Hrvatskog vijeća obrane, a prije svih, Prvi hrvatski gardijski zbor Vojske Federacije BiH sa sjedištem u Mostaru objavio otkazivanje poslušnosti novoizabranom federalnom ministru obrane Miju Aniću. Dana 27. ožujka 2001. godine, Hrvatski narodni sabor je pozvao časnike i vojnike hrvatske komponente Vojske Federacije BiH na samoraspuštanje, uz obećanje da će svakog mjeseca dobivati po 500 konvertibilnih maraka novčane nakande. Većina časnika i vojnika, samovoljno, ovaj je poziv ispoštovala, te su vojarne HVO-a ostale prazne. Od naknade, ipak nije bilo ništa te su se časnici i vojnici HVO-a našli u teškom socijalnom položaju. Pritisnut nemogućnošću isplate obećanih naknada i teškim socijalnim statusom raspuštenih vojnika i časnika, dio vojno-političkih struktura u HDZ počinje se dogovarati sa tadašnjim federalnim ministrom obrane Anićem o povratku vojnika u vojarne. Nakon ovakvog razvoja situacije dva generala HVO-a koja su provela odluku o samoraspuštanju HVO-a, sastaju se s Anićem i potpisuju sporazum o povratku raspuštenih vojnika i časnika u vojarne.[6]

Jedine posljedice samoraspuštanja, na kraju, su bile nekoliko izgubljenih plaća za vojnike i časnike HVO-a, kao i gubitak položaja u vojnoj hirerahiji za one osobe koje su se najgorljivije založile da se raspuštanje provede. Povratkom u vojarne svih pripanika HVO-a najteža kriza izazvana samoupravom riješena je i nakon njezina okončanja, Hrvatska samouprava je prešla u potpunu defanzivu koja je završila Jelavićevom faktičkom objavom njezinog kraja na stranačkom saboru HDZ-a, 6. listopada 2001. godine.[6]

Paralelno s udarom na Vojsku Federacije BiH, Hrvatska samouprava pokrenula je akciju u policijskim i carinskim organima, kao drugim bitnim stupovima državne moći. Među carinicima i policajcima organizira se potpisivanje lojalnosti Hrvatskoj samoupravi. Od svih policajaca i carinika tada je zatrežena pismena potvrda podrške Hrvatskoj samoupravi i Hrvatskom narodnom saboru, što je većina službenika i učinila. Ovo potpisivanje peticije mnoge je administarivne dužnosnike u policiji i carinskoj službi, odlukama nadležnih organa Federacije BiH BiH i Međunarodne zajednice stajalo zaposlenja. Iako je većina policijaca potpisala spomenutu lojalnost, u radu policijskih i carinskih organa nije se ništa specijalno promijenilo i oni su u svim segemntima ostala u državno-pravnom sustavu Federacije BiH i države Bosne i Hercegovine, tako da je posljedica ovih odluka bila samo gubitak još nekolio radnih mjesta.[6]
kv99

#47 Re: Udruge HVO i Peticija

Post by kv99 »

ČikaJosip wrote:
kv99 wrote:U pravu si da je postojala i da je vise nema pa me samo podsjeti sta je ono bilo prije nego sto je VP uzeo to sto tvrdis ? Koji je bio ono " mali incident " koji je doveo do toga da kvislizni nemaju vise mogucnosti ni formalno da kopiraju genocidni isprd*k ? Da nije mozda slucajno bio pokusaj drzavnog udara koji je doveo do reagovanja VP ? Dijeljenje oruzja, zadataka ko /kada/gdje da zapuca i sta da digne u vazduh ? Organizovane grupe u civilu ali do zuba naoruzane koje su samo cekale znak sa vrha da krenu ? Da nije mozda to bio "mali " razlog sto je VP reagovao ?

Nisam pravnik ali koliko ja znam, ako je netko svjedok nekog kriminala i ne prijavi to i njega se uzima za sudionika toga kaznenog djela.
A ti očito znaš nešto što ostali ne znaju, posebno to o oružiju. Ja bi na tvome mjestu to prijavio policiji!
Jer ovo se stvarno prvi put čuje. Tko zna, možda bi i mene zapalo kakvo oružije tada da sam bio punoljetan???

Od tada je proslo 10 godina i oni koji su krivi za to su i kaznjeni. Nisu mozda direktno za to ali su na indirektan nacin izgubili vise nego sto su prije toga imali.
Vec tada je znao ko je trebao da zna ( od policije i vojske pa do DB i SFOR i odgovornih politicara ) , par godina poslije se o tome javno pricalo po kafanama u zapadnojercegovini a i dalje a danas mozes o tome cuti i od obicnih ljudi. Sve se zna a to sto ti ne znas nije sramota priznati neznanje , zato smo na forumu da se informisemo i razmjenimo informacije.
nosara

#48 Re: Udruge HVO i Peticija

Post by nosara »

kv99 wrote:
ČikaJosip wrote:

Od tada je proslo 10 godina i oni koji su krivi za to su i kaznjeni. Nisu mozda direktno za to ali su na indirektan nacin izgubili vise nego sto su prije toga imali.
Vec tada je znao ko je trebao da zna ( od policije i vojske pa do DB i SFOR i odgovornih politicara ) , par godina poslije se o tome javno pricalo po kafanama u zapadnojercegovini a i dalje a danas mozes o tome cuti i od obicnih ljudi. Sve se zna a to sto ti ne znas nije sramota priznati neznanje , zato smo na forumu da se informisemo i razmjenimo informacije.
Zna on to ko ocenas, u detalj... Samo glumi nevinasce, rodila ga majka samouprava... :lol:
ČikaJosip

#49 Re: Udruge HVO i Peticija

Post by ČikaJosip »

kv99 wrote:Od tada je proslo 10 godina i oni koji su krivi za to su i kaznjeni. Nisu mozda direktno za to ali su na indirektan nacin izgubili vise nego sto su prije toga imali.
Stvarno je čudan ovaj svijet. Vi znate više o nama samima nego mi samo. To je fascinantno.
Tko zna, možda i ja po toj logici znam više o vama nego sami vi. Samo toga još nisam postao svjestan.
Gandalf

#50 Re: Udruge HVO i Peticija

Post by Gandalf »

Predlažem da na podforumu politika pokrenemo temu "Poskok All About" pošto vidim da su se HB forumaši razmahali u punom kapacitetu, konstitutivnosti i legitimnosti na ovom forumu :D
Post Reply