Ako je religija privatna stvar....
- KB9
#51 Re: Ako je religija privatna stvar....
naravno da je religija privatna stvar ... u normalnom svijetu 
- kritichar
#52 Re: Ako je religija privatna stvar....
pederizam je još privatnija stvar, pa se paradira s tim
a drago mi je da vam je muka zbog ramazana
a drago mi je da vam je muka zbog ramazana
-
Margita81
#53 Re: Ako je religija privatna stvar....
Religija privatna stvar? Haha..
-
mirzaaa33
#54 Re: Ako je religija privatna stvar....
U našem društvu smiješno je reći da je religija privatna stvar ali ne zato što neko zabija nos u to što rade vjernici već nas se sve, i vjernike i nevjernike, bombardira vjerom(ama), nacionalizmom i sličnim temama.
Imate džambo plakate za mekteb, vjerski poglavari su osobe kojima se vjeruje najviše, religije se bave politikom, svakodnevnim stvarima, govore šta treba i kako raditi.
Najveće zvijezde među muslimanskom omladinom se Pezić i njemu slični.
Imate džambo plakate za mekteb, vjerski poglavari su osobe kojima se vjeruje najviše, religije se bave politikom, svakodnevnim stvarima, govore šta treba i kako raditi.
Najveće zvijezde među muslimanskom omladinom se Pezić i njemu slični.
-
statixx
#55 Re: Ako je religija privatna stvar....
Privatna je koliko i obozavanje drveca, zivotinja, totema, predaka, zastave, partije, drzave, trzista i slicnih drustvenih fenomena, a sve kroz grupne rituale, obrede i proslave. Akcenat nije na predmetu obozavanja, svasta se nesto moze obozavati, koliko na zajednickim aktivnostima kojima se jacaju veze unutar grupe i osjecaj pripadnosti.hAZNADAR wrote: Cekaj malo, postujem vjeru i sebe smatram muslimanom,.. ali zar nije vjera privatna stvar?
Da li imaju destruktivne ili humanisticke crte, i kako se manifestuju i djeluju na drustvo moze biti predmetom polemike.
Zadovoljiti cu se time sto ne ucestvuju u politici, a koketiranje sa istom nek je vjernicima na dusu.
-
statixx
#56 Re: Ako je religija privatna stvar....
HAVANA wrote:Ne znam sta se pravi predstava od toga.To je uvijek ovde bilo,bar ono sto ja znam.Nema tu kola price,supljiranja,forsiranja...Sad bi to nesta svi s megafonom vikali da mogu,slikaju se po restoranskim iftarima,glamuri naki i kurci...Meni je to strano,meni se to ne svidja...al ja sam samo jedan obicni cafir, tako da to nije ni bitno.Ako oni misle da tako treba,bujrum.Connaisseur Karlin wrote:tako jeHAVANA wrote:Nista to meni ne smeta,nek slave ljudi bozice,bajrame,kite,jedu,ne jedu...Lijepo mi je i vidjeti praznicnu atmosferu...Sve dok ja nesto ne moram i dok meni ne pocnu pametovati sta treba i kako...a tek hrana za takve praznike i druzenje sa dragim osobama
- arzuhal
#57 Re: Ako je religija privatna stvar....
daj, mojne sad tu neke skromnosti...HAVANA wrote:al ja sam samo jedan obicni cafir, tako da to nije ni bitno.
- Laertes
#58 Re: Ako je religija privatna stvar....
I ja se sunetio (prije 40 godina), a sliku nisam postavio. Jel' bih trebao?insomnia78 wrote:Ma to ove instagram generacije
Ja sa vala po FB nagledam i slava, uskrsa, vaskrsa, bozica, lomljenja kolaca, krstenja, sunecenja...
-
Satori
#59 Re: Ako je religija privatna stvar....
E bravo. Dobra je bilo koja vijest od koje se mogu izvući bar 3-4 članka sa preko 200 komentara, da li razvod Breda i Anđe, ili predbolonjski magistri.Patriotska_Liga wrote:Pa nek čitaju šta ih zanima. Ni ja ne čitam vijesti o SFF-u kad bude, a nije da ne bude 20 vijesti svaki dan na tu temu. I ne kukam.LolaLola wrote: Slazem se. Kod vjernika da ispuni kompletan drustveni zivot, ali ne i kod ljudi kojima je ramazan na nivou lanjskog snjega.
- cyprus
#60 Re: Ako je religija privatna stvar....
Ti si jedan atipični BošnjakhAZNADAR wrote:Cemu ovoliki novinski naslovi o pocetku Ramazana. Eto vijest da je puko top, da su mladi mahali kandiljima, gdje je sve klanjano zapocetak,.. pa medicinske upute sta i kako jesti, pa astronomija u vezi sa temom, pa izjave ovog ili onog gdje cestita ili poziva, pa recepti za iftar, pa ponude halal proizvoda maksuz za Ramazan, pa reklame restorana za iftar, pa mediji puni ajeta i imama koji sole pamet o svemu, pa moda i oblacenje, pa ritual oko raznih sitnica kako je ovo ispravno ili ne, pa debate o nemoralu i cistoti(haman ko nekada komunisticke parole i podobnosti), .... al sad aktuelno eto pocetak Ramazana kao da je u pitanju historijski dogadjaj,..
Cekaj malo, postujem vjeru i sebe smatram muslimanom,.. ali zar nije vjera privatna stvar?
Privatni odnos pojedinca sa visom silom i nesto licno.
Da li se Islam u BiH polako pretvara u industriju i komercijalizuje kao Bozic na zapadu gdje se sva pompa ipak svede na obrt novca? Samo da covjek pregleda novinske naslove danas i vidi kako se po gradovima obiljezava pocetak - pa da zamisli. Sve manje privatnosti, a sve vise pompe, industrije, politicke podobnosti, zarade, i medijskog utrkivanja ko ce biti veci.
Zar predanom muslimanu koji slijedi sunet i posti - sve to treba?
PS E jedino što me nervira... maltene gdje god hoćeš sjest da jedeš u vrijeme iftara, moraš rezervisat
- kritichar
-
sumirprimus
#62 Re: Ako je religija privatna stvar....
turci i sao roma babo babo u pozadni...

- supercali
#63 Re: Ako je religija privatna stvar....
Sto ovdje ne iftare kad je u januaru ramazan?
Jbt ramazan je vecini izgleda postao izgovor za slikanje
Jbt ramazan je vecini izgleda postao izgovor za slikanje
- ¤ jelena ¤
#64 Re: Ako je religija privatna stvar....
Upravo tako.cyprus wrote:
Ti si jedan atipični BošnjakMeni recimo kao bošnjačkom dušmaninu
ništa od toga ne smeta... Ramazanska atmosfera ima svojih čari, čak i u vanmuslimanskom kontekstu...
Meni se čak vrzma po glavi da i ja probam ''postitI'' jedan dan, čisto izazova, iskustva i samokontrole radi...ali nikako da skontam kad se tačno počinje a kad završava, ima li neko tačno vrijeme ili da pronađem na netu kad izlazi i kad zalazi sunce pa da se po tome orijentišem.
Eto, o tome ne pišu, glupi mediji a to je baš bitna informacija.
Previše smo ideološki zatrovani i isfrustrirani pa nam sve smeta, a to je gore milion puta nego komercijalizacija vjere putem medija,
koja se može tako shvatiti, ali i ne mora ako si svjestan koliko danas imaš izbora šta ćeš gledat, čitat, slušat...
i kad ti je jasno da nešto što povezuje milijardu ljudi na planeti i predstavlja za njih svetinju, osnovu moralnog rasuđivanja i djelovanja
nikako ne može ostati u domenu privatnosti...niti bi trebalo.
- Tomahawk11
- Globalni moderator
#65 Re: Ako je religija privatna stvar....
Cika Google ima sve:¤ jelena ¤ wrote:
Upravo tako.![]()
Meni se čak vrzma po glavi da i ja probam ''postitI'' jedan dan, čisto izazova, iskustva i samokontrole radi...ali nikako da skontam kad se tačno počinje a kad završava, ima li neko tačno vrijeme ili da pronađem na netu kad izlazi i kad zalazi sunce pa da se po tome orijentišem.![]()
![]()
Eto, o tome ne pišu, glupi mediji a to je baš bitna informacija.![]()
![]()
Previše smo ideološki zatrovani i isfrustrirani pa nam sve smeta, a to je gore milion puta nego komercijalizacija vjere putem medija,
koja se može tako shvatiti, ali i ne mora ako si svjestan koliko danas imaš izbora šta ćeš gledat, čitat, slušat...
i kad ti je jasno da nešto što povezuje milijardu ljudi na planeti i predstavlja za njih svetinju, osnovu moralnog rasuđivanja i djelovanja

Post traje od zore do aksama.
-
m_l
#66 Re: Ako je religija privatna stvar....
¤ jelena ¤ wrote: Meni se čak vrzma po glavi da i ja probam ''postitI'' jedan dan, čisto izazova, iskustva i samokontrole radi...ali nikako da skontam kad se tačno počinje a kad završava, ima li neko tačno vrijeme ili da pronađem na netu kad izlazi i kad zalazi sunce pa da se po tome orijentišem.![]()
![]()
![]()
-
m_l
- ¤ jelena ¤
#68 Re: Ako je religija privatna stvar....
Pa da, 18h, a ne 15h kako se čini kad se prati izlazak i zalazak sunca. Hvala @Tomahawk11 i @m_l.
Btw...18h bez hrane i vode...mjesec dana....toliki stepen odricanja je nemoguće profanirati, koliko god se o tome pisalo i govorilo u medijima.
Btw...18h bez hrane i vode...mjesec dana....toliki stepen odricanja je nemoguće profanirati, koliko god se o tome pisalo i govorilo u medijima.
- Tomahawk11
- Globalni moderator
#69 Re: Ako je religija privatna stvar....
Sve zavisi u kojem je godisnjem dobu Ramazan.¤ jelena ¤ wrote:Pa da, 18h, a ne 15h kako se čini kad se prati izlazak i zalazak sunca. Hvala @Tomahawk11 i @m_l.![]()
Sad je to dug period, svakako. Plus sto su topli dani, pa bude veci problem zedj nego glad.
No, kako se Ramazan svake godine pomjera za 10 dana, doci ce vrijeme kad ce biti u relativno kratkim zimskim danima.
U principu, pravi vjernik se navikne i na jedno i na drugo.
Slusao sam ljude koji su prije 50 ili vise godina postili i isli kositi travu. Zvuci nevjerovatno da uz fizicke napore i toplotu izdrzis dan posta. Ipak, oni koji poste se brzo naviknu na sve to. Moja nana rahmetli je postila cijeli zivot, a zivjela je 82 godine. Otkad zna za sebe. To je tako. Nacin zivota.
-
dječak sa šibicama
#70 Re: Ako je religija privatna stvar....
Ramazan je omiljeni mjesec novopecenih muslimana, utrkuju se koji ce pokazati da je "veci musliman od ostalih".
Ne smijemo im to zadovoljstvo oduzeti.
Ne smijemo im to zadovoljstvo oduzeti.
- Henry Chinaski
#71 Re: Ako je religija privatna stvar....
Malo je poglupo spominjati u ovom kontekstu da je religija privatna stvar.
Svi vjerski praznici širom svijeta imaju spektakularne pripreme danima prije što obično izgleda lijepo i uglavnom se promoviraju prave vrijednosti.
Ja nisam skontao šta pokretaču teme konkretno smeta u predramazanskoj euforiji?
Svi vjerski praznici širom svijeta imaju spektakularne pripreme danima prije što obično izgleda lijepo i uglavnom se promoviraju prave vrijednosti.
Ja nisam skontao šta pokretaču teme konkretno smeta u predramazanskoj euforiji?
-
Bodkin
#72 Re: Ako je religija privatna stvar....
Ja sam vec probao i uspio.¤ jelena ¤ wrote:Upravo tako.cyprus wrote:
Ti si jedan atipični BošnjakMeni recimo kao bošnjačkom dušmaninu
ništa od toga ne smeta... Ramazanska atmosfera ima svojih čari, čak i u vanmuslimanskom kontekstu...
![]()
Meni se čak vrzma po glavi da i ja probam ''postitI'' jedan dan, čisto izazova, iskustva i samokontrole radi...ali nikako da skontam kad se tačno počinje a kad završava, ima li neko tačno vrijeme ili da pronađem na netu kad izlazi i kad zalazi sunce pa da se po tome orijentišem.![]()
![]()
![]()
A trebalo bi ostati privatno. Ovo bombardovanje vjerom je uzasno. Vrhunac je clanak kako se ponasati sa prijateljima koji poste
-
Novak20
#73 Re: Ako je religija privatna stvar....
Ne znam samo zašto se uzbuđivati oko Ramazana ili bilo kojeg drugog religijskog običaja, propisa, obaveze, praznika....
Vremena se mijenjaju pa samim tim i način obilježavanja "praznika". Mediji, trgovci, komercijalizacija, prilika da se šta ušićari na ovaj ili onaj način možda nekome ide na živce pa pođe sa ovakvim temama.
Meni kao agnostiku ne smeta ovo reklamiranje po medijima jer pravim razliku između religije, vjere i komercijalizacije religije iz bilo kojeg razloga. Vjera je privatna stvar, religija nije a sve zajedno nije razlog da se dijelimo jer smo svi ljudi.
Odgojen sam po bosanski. Da uživam u svemu pozitivnom i dobrom a Ramazan je prilika je da posjetim drage ljude i da uživam u vrućim ramazanijama.
Vremena se mijenjaju pa samim tim i način obilježavanja "praznika". Mediji, trgovci, komercijalizacija, prilika da se šta ušićari na ovaj ili onaj način možda nekome ide na živce pa pođe sa ovakvim temama.
Meni kao agnostiku ne smeta ovo reklamiranje po medijima jer pravim razliku između religije, vjere i komercijalizacije religije iz bilo kojeg razloga. Vjera je privatna stvar, religija nije a sve zajedno nije razlog da se dijelimo jer smo svi ljudi.
Odgojen sam po bosanski. Da uživam u svemu pozitivnom i dobrom a Ramazan je prilika je da posjetim drage ljude i da uživam u vrućim ramazanijama.
-
Satori
#74 Re: Ako je religija privatna stvar....
Svi spominju taj članak kao nešto loše - ne vidim zašto. Nama bi trebalo kulture, kućnog odgoja u svim segmentima života, ne samo vjerskog. Nisam jednom bila svjedok situacija da radni kolega, iako zna da mu kolega u kancelariji posti, naručuje kafu za kafom, donosi flaše sa vodom koje pred njim ispija, ruča itd. Sve ok, meni ne smeta kad neko jede dok ja postim, ali ima ljudi kojima nije svejedno, i neke stvari jednostavno nisu ok.Bodkin wrote:A trebalo bi ostati privatno. Ovo bombardovanje vjerom je uzasno. Vrhunac je clanak kako se ponasati sa prijateljima koji posteludilo
-
mirzaaa33
#75 Re: Ako je religija privatna stvar....
Ne trebaju ti članci da te upute u to, što neko reče nisu ovdje muslimani od jučer a i post i ramazan. Ko želi da poštuje poštovaće i bez upustava. Po mom mišljenju nije nekulturno, bezobzirno ili uvredljivo jesti na javnom mjestu, na poslu, piti vodu ili kafu, poljubiti curu itd.
Ko je gladan neka jede, ko je žedan neka pije, ko se hoće ljubiti neka ljubi. Nekulturno bi bilo nuditi hranu, piće nekom kome posti.
Ko je gladan neka jede, ko je žedan neka pije, ko se hoće ljubiti neka ljubi. Nekulturno bi bilo nuditi hranu, piće nekom kome posti.