Ako je religija privatna stvar....

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

mirza_15

#126 Re: Ako je religija privatna stvar....

Post by mirza_15 »

Tomahawk11 wrote:
Anestezija wrote:Vjere danas sluze za manipulisanjem s ljudima.
Vjere sluze za manipulisanje otkad. Stoljecima.
Skontali ljudi da tako narod mogu upregnuti.
Nekad srednji vijek, spaljivanje knjiga, zivot u neznanju.....a imamo i danas crnih rupa na svijetu gdje je srednji vijek.
Noz moze biti jako koristan, ali u isto vrijeme moze biti i zloupotrjebljen na strasan nacin. Isto vazi i za vjeru.
Tomahawk11
Globalni moderator

#127 Re: Ako je religija privatna stvar....

Post by Tomahawk11 »

mirza_15 wrote:
Tomahawk11 wrote:Kako su ruzni opisi vjere od strane ateista. Ne kazem svih, ali vecina pise o tome kao o necemu ruznom, dekadentnom i nazadnom.
Da, slozio bih se da su kroz vijekove ljudi religije zloupotrebljavati.
Ali se nikako ne mogu sloziti da vjera ne moze biti nesto puno vise od, kako se obicno naziva, vjerovanja u tamo neko nevidljivo bice.
Suditi o vjeri po osnovu zloupotrebe od strane ljudi - meni to vise govori o samom kriticaru nego vjeri konkretno.
Sreca pa sve ima dvije strane....verziju koja odgovara i onakvu kakva zaista jeste. A vrijeme takvo, pa mozemo i do jedne i do druge.
Izvjestan broj ateista se postavlja na taj neki superiorni nacin omalovazavajuci vjernike. Evo ovaj gore mene smatra nazadnim, neobrazovanim itd. Automatski valjda sebe smatra boljim od mene. Ustvari pokazuje samo jednu veliku dozu netolerancije.
Valjda tesko priznati da su Arapi donijeli kupatilo u Evropu.
A carstvo istih je propalo kad su poceli zloupotrebljavati istu.

Vidi, bitno je stvoriti sliku. Biti ateista je moderno. Sirokih si shvatanja (ne dao Bog nikom, kad vidim misljenje pojedinih :-) ), rijesio si sve misterije oko religije i dises punim plucima.
Stvar vjerovanja je stvar za svakog covjeka ponaosob.
Stvar cojstva.....e to je vec nesto drugo. Koliko hoces vjernika, a nisu ljudi. Nisu onda ni vjernici, ali misle da jesu.
A isto tako i koliko hoces ateista, a nisu ljudi. Olaksica je da su i dalje ateisti.
Budi covjek, pa onda sta hoces. Tesko na danasnjem vremenu.
Tomahawk11
Globalni moderator

#128 Re: Ako je religija privatna stvar....

Post by Tomahawk11 »

Anestezija wrote:
Tomahawk11 wrote:
Anestezija wrote:Vjere danas sluze za manipulisanjem s ljudima.
Vjere sluze za manipulisanje otkad. Stoljecima.
Skontali ljudi da tako narod mogu upregnuti.
Nekad srednji vijek, spaljivanje knjiga, zivot u neznanju.....a imamo i danas crnih rupa na svijetu gdje je srednji vijek.
U nas nemas ni 10% pravih vjernika :)
Mogu reci da sam znao ili znam neke ljude koji su zaista prije svega ljudi, a onda i pravi vjernici.
To nisu oni nametljivi ili oni koji se hvale time. Oni su pravi reprezent sta je to vjernik.
Ove iftardzije sto su jedva docekale da oblijecu od restorana do restorana i masa pokvarenih ljudi sto koriste Bajram kao priliku za samopromociju....oni nisu vrijedni ni pomena ni paznje. Prije bih rekao da su oni argument onima koji o religiji pricaju kao o necemu dekadentnom, nazadnom i zastarjelom.
Anestezija

#129 Re: Ako je religija privatna stvar....

Post by Anestezija »

Najbitnije i jest bit ' covjek :D
mirza_15

#130 Re: Ako je religija privatna stvar....

Post by mirza_15 »

Ma jasno da ima svakakvih i vjernika i ateista. Ja na poslu u kancelariji imam kolegu koji klanja i kolegu koji je ateista. Kafu pijem sa ovim ateistom. Mi moramo, prije svega da pokazujemo toleranciju prema drugima. Ne smeta mi niko i nista sto radi dok ne nanosi stetu meni ili nekom drugom. Moramo nauciti da se vise respektujemo. To sto imamo razlicite poglede na neke stvari ne znaci da treba da se svadjama, tucemo, mrzimo. Mozemo polemizirati, pricati, razmjeniti misljenja i na kraju ostati pri svojim stavovima i opet zajedno piti kafu u potpunosti uvazavajuci jedni druge.
piupiu

#131 Re: Ako je religija privatna stvar....

Post by piupiu »

Tomahawk11 wrote:Valjda tesko priznati da su Arapi donijeli kupatilo u Evropu.
Eki? A Grci i Rimljani? Šta su oni učinili za nas? :D

Za nestanak javnih kupatila u Evropi oko 16. stoljeća krivi su ... Crkva, sifilis i kuga, kažu. A, kupatila su postojala još od starih vremena. Turci su ih vratili u modu.
Tomahawk11
Globalni moderator

#132 Re: Ako je religija privatna stvar....

Post by Tomahawk11 »

piupiu wrote:

Za nestanak javnih kupatila u Evropi oko 16. stoljeća krivi su ... Crkva, sifilis i kuga, kažu. A, kupatila su postojala još od starih vremena. Turci su ih vratili u modu.
Pa eto, zagubilo se bilo, pa ih oni vratili :D
Necemo sad sitnicariti.
Znas ti sto sam to naveo :)
Grci, Rimljani....ne da mi se traziti. Nesto jesu sigurno, prije nego su i oni krenuli nizbrdo.
Bodkin

#133 Re: Ako je religija privatna stvar....

Post by Bodkin »

Tomahawk11 wrote:
piupiu wrote:

Pa eto, zagubilo se bilo, pa ih oni vratili :D
Necemo sad sitnicariti.
Znas ti sto sam to naveo :)
Grci, Rimljani....ne da mi se traziti. Nesto jesu sigurno, prije nego su i oni krenuli nizbrdo.
Rimljani se 500 godine prije nove ere okupljali u kupatilima. I rim je valjda evropa :D
Tomahawk11
Globalni moderator

#134 Re: Ako je religija privatna stvar....

Post by Tomahawk11 »

Bodkin wrote: Rimljani se 500 godine prije nove ere okupljali u kupatilima. I rim je valjda evropa :D
Sto bi reklo da su tad bili napredni.
Poslije se sve to negdje pogubilo.
Bodkin

#135 Re: Ako je religija privatna stvar....

Post by Bodkin »

Tomahawk11 wrote:
Bodkin wrote: Rimljani se 500 godine prije nove ere okupljali u kupatilima. I rim je valjda evropa :D
Pogubilo se kad je crkva preuzela vlasnistvo nad evropom u mracnom srednjem vijeku
Tomahawk11
Globalni moderator

#136 Re: Ako je religija privatna stvar....

Post by Tomahawk11 »

Bodkin wrote:
Tomahawk11 wrote:
Pogubilo se kad je crkva preuzela vlasnistvo nad evropom u mracnom srednjem vijeku
Tamna strana ljudske prirode u vezi sa zloupotrebom.
Nadzorna_ploca

#137 Re: Ako je religija privatna stvar....

Post by Nadzorna_ploca »

Vjerski analiticari u ekspanziji.
hAZNADAR

#138 Re: Ako je religija privatna stvar....

Post by hAZNADAR »

Tomahawk11 wrote:
Specificnost Rima je bila ta da su mnogo toga preuzeli iz kulture osvojenih zemalja. Cak i religiju koja je konvertovana Grcka, a od Grka su preuzeli i poeziju, teatar, sportske igre,.. A Grci jos ranije preuzeli kupatilo iz Azije, zacine i sl. Sve je to Rim apsorbirao i poboljsao.
Ali to nije tema.

mirza_15 wrote:
Tomahawk11 wrote:Kako su ruzni opisi vjere od strane ateista. Ne kazem svih, ali vecina pise o tome kao o necemu ruznom, dekadentnom i nazadnom.
Da, slozio bih se da su kroz vijekove ljudi religije zloupotrebljavati.
Ali se nikako ne mogu sloziti da vjera ne moze biti nesto puno vise od, kako se obicno naziva, vjerovanja u tamo neko nevidljivo bice.
Suditi o vjeri po osnovu zloupotrebe od strane ljudi - meni to vise govori o samom kriticaru nego vjeri konkretno.
Sreca pa sve ima dvije strane....verziju koja odgovara i onakvu kakva zaista jeste. A vrijeme takvo, pa mozemo i do jedne i do druge.
Izvjestan broj ateista se postavlja na taj neki superiorni nacin omalovazavajuci vjernike. Evo ovaj gore mene smatra nazadnim, neobrazovanim itd. Automatski valjda sebe smatra boljim od mene. Ustvari pokazuje samo jednu veliku dozu netolerancije.
Naravno da ima takvih,.. ali danas privilegiju imaju vjernici i sve poluge. SDA je samo konvertovala komunisticki pristup i drugacije upakovala mnogo toga. Tako se danas u obicnom zivotu vise dogadjaa diskriminacija ateista, agnostika negoli vjernika.
U Maglaju lik napravi top pa gruha u po grada dolazak iftara. I jos najavljuje veci, pravi top,.. uz pohvale naravno. Znas kada bi neki ateista imao takvu privilegiju da bez dozvole gruha topom za prvi Maj recimo - nikad. Kao sto nije imao ni ranije.

Ne posmatram nikoga sa visoka ali je red da se neke stvari pravilno naznace. Kako god imamo umisljenu urbanu jugonostalgicnu elitu kojoj je ispod casti da dijeli isto nacionalno ime i vjeru sa papcima - tako imamo i radikalnu, zatucanu mahalsku kliku sto isto tako gleda sa visoka drugacije. Razlika je samo u tome sto i danas odlucuju standarde, dnevni red i sta se smije a ne ateisti.
A mahala nije nikada imala tolerancije i zacas te proglsi dusmaninom kojeg treba shebat ako si imalo drugaciji.
Samo na ovoj temi su oni koji otvaraju pitanje o ispravnosti komercijalizacije Ramazana proglaseni dusmanima i da im se treba u inat,... sto samo po sebi pokazuje da danas imamo ispravne i neispravne, podobne i nepodobne. Ta pravila sigurno ne udaraju ateisti. Politicar koji pokrije svoju zenu cesto ima prednost jer odasilje poruku morala i postenja u svojoj porodici. Zene koje traze pomoc se pokriju za tu svrhu da bi ljudima izgledale ispravnije i lakse dobili sto zele.
Ali od svega ovoga mi je najbizarnija vijest iz Maglaja gdje je lik napravio top. I gruha za iftar.
Takvu privilegiju nije nikada imao ateista niti je danas ima. Ljudi ne smiju javno kritikovati takvo sto da nebi bili proglaseni za dusmane.
Bodkin

#139 Re: Ako je religija privatna stvar....

Post by Bodkin »

Izuzetno je debilno reci da vjernicima nesto fali u bosni i da ih kao ateisti ugrozavaju. Dakle moras imati iq na nivou gorile.
A to kako ce pojedinac gledati na vjernike i cime ce ih smatrati je njegovo apsolutno pravo
dječak sa šibicama

#141 Re: Ako je religija privatna stvar....

Post by dječak sa šibicama »

Ziku Taibe, posta popularna :D
JThomas

#142 Re: Ako je religija privatna stvar....

Post by JThomas »

religija je privatna stvar u možda desetak najnaprednijih društava ovog svijeta. u svim ostalim je ona diskriminisana, ili pozitivno ili negativno. ustvari, još možda nije u društvima gdje preovladava diskriminacija po drugim osnovima i religija padne u drugi plan. npr. u dijelu afrike gdje je još plemenska pripadnost osnova za progon i diskriminaciju, pa religija gubi tu svoju svrhu...

ovdje kao što je u socijalizmu bila negativno diskriminisana, danas je pozitivno. nije bilo fizičkog uništavanja kao u sovjetskom savezu, ali jasno je bilo šta moraš ako hoćeš da budeš "viđen" u političkom smislu i smislu upravljanja glavnim društvenim tokovima. i danas je jednako jasno, ako ne i jasnije, samo na drugu stranu.
supercali

#143 Re: Ako je religija privatna stvar....

Post by supercali »

Upravo
Prije nisi smio biti vidjen u bogomolji da bi bi na vrhu partije i sl a danas moras biti vidjen u bogomolji da bi bi blize vrhu stranke i imao beneficije koje ostali nemaju
Nadzorna_ploca

#144 Re: Ako je religija privatna stvar....

Post by Nadzorna_ploca »

Parola snadji se, danas se ne biraju sredstva za ostvariti cilj. Ili jesi ili nisi. Ili ono ko o čemu kruga o poštenju. Svi su danas takvi zato i jesmo u zabokrecini.
JThomas

#145 Re: Ako je religija privatna stvar....

Post by JThomas »

ma uvijek su i bili.
supercali

#146 Re: Ako je religija privatna stvar....

Post by supercali »

Nas samo sistem moze dovesti u red
Titin socijalizam se zasad najbolje pokazao
zagortenej

#147 Re: Ako je religija privatna stvar....

Post by zagortenej »

¤ jelena ¤

#148 Re: Ako je religija privatna stvar....

Post by ¤ jelena ¤ »

a insistiram i da mi dođu dječica iz komšiluka s kojom također volim podijeliti čari Bajrama, ispričala nam je hadžinica. :srce:

Nekada davno...

krajem 50-tih i početkom 60-tih godina prošlog vijeka, kad je narod u ovoj zemlji bio normalan, ovo je bila neka vrsta ''obaveze'' djeci iz komšiluka.

Okupaju te, lijepo obuku, fino očešljaju, potpuno isto kao kad je u tvojoj kući praznik, i onda sav važan ideš u komšiluk da čestitaš Bajram ili Božić...Dođeš pred vrata, pokucaš, izgovoriš neke čarobne riječi... nešto kao ''Sezame, otvori se!'', samo malo drukčije, :D uđeš u komšijsku kuću i ispred tebe se čas posla stvori brdo svakakvih đakonija... :sretan: a na odlasku još i dobiješ para. Bajka - uživo. :D

Ali, kao što rekoh, davno je to bilo...onda kad je narod u ovoj zemlji bio normalan, zdrav; kada ljudima tuđi životni tokovi, drugačiji od sopstvenih, nisu smetali, nego bili važan dio i njihovog života, u kojima se učestvovalo po nekom nepisanom pravilu i sa pristojne distance.
Last edited by ¤ jelena ¤ on 13/06/2016 22:44, edited 1 time in total.
Laertes

#149 Re: Ako je religija privatna stvar....

Post by Laertes »

U nakaradi od države kao što je ova naša, vjera (od "vjerovanje") je privatna stvar. Svako duboko u sebi (privatno, jel') zna da li vjeruje ili ne.
Međutim, religija je javna. Ne d'o ti bog da javno kažeš da ne vjeruješ, da kažeš da ti dijete ne ide na vjeronauku jer ga učiš da boga nema, da ukopaš najmilijeg bez hodže, popa ili nekog drugog pastira... Jer onda možeš zaboraviti da ti dijete sutra dobije pos'o il' stipendiju il' neštA drugo.
Što reče jedna mi kona u mene, nakon što joj je muž ukop'o oca na ateističkom ukopu: "Zagrnuše ga ko pašče". A ona je jedna od onih novokomponovanih, prije voljela popit', mahalkuša par excellance, a i taj joj svekar valj'o u životu samo tako. Al' to smo mi...
JThomas

#150 Re: Ako je religija privatna stvar....

Post by JThomas »

sve je to u redu dok država ne favorizira jednu od tih opcija o trošku svih i upotrebom državnog aparata. a ovdje je uvijek favorizirala, i favorizira skoro svugdje. kao što rekoh, osim u možda desetak najnaprednijih društava na svijetu, i osim u društvima gdje je jači neki drugi osnov za diskriminaciju.
Post Reply