A sta cemo sa Afrikom? I tamo je kapitalizam.Leons wrote:Nema dvojbe da je kapitalizam bolji od socijalizma. Socijalizam je ideologija gubitnika i neradnika koja je stvorena i opstaje samo na ljevicarskim floskulama.
Kada se prica o socijalizmu treba napraviti distinkciju izmedju nekoliko teorijskih tipova ovakvog sistema kao sto je sovjetski - birokratski, njemacki soft socijalizam itd.
U osnovi im je isto sa svakim to da teze autarhicnoj ekonomiji. Koliko je to izvedivo zavisi od resursa i komparativnih te apsolutnih prednosti koje jedna drzava ima - zato je sovjetski izdrzao najduze jer je djelovao na najvecoj drzavi na planeti a njemacki nacionalsocijalisti su pak morali da osvajaju tudje teritorije, bas kao i socijalisti Italijanske fasisticke partije predvodjeni Musolinijem.
Ono sto proponentima ovakve pogubne i iracionalne ideologije ne ide u korist jeste historija, statisticki empirijski podaci i , naravno, sama ekonomska nauka.
Pa tako znamo da je nekad najbogatija zemlja Juzne Amerike - Argentina nedugo nakon sto ljevicari preuzimaju vlast dozivila najgori bankrot u povijesti.
Spanija je nakon relativno dobrih rezultata i rasta ekonomije dobila i svoje ljevicare. Danas vidimo sta se tamo desava.
Kapitalizam, za razliku od ove komedije ima jako dobre rezultate - Hong Kong, Zapadna Njemacka, SAD, Chile, Kina, Juzna Korea, Estonija.
Glavna i najbitnija tacka po kojoj se razlikuju ove dvije ideologije je (ne)upravljanje ekonomijom. Kapitalizam kaze ne , socijalizam kaze da obavezno. Ako uzmemo u obzir cinjenicu da je svijet globaliziran i da su drzave medjusobno povezane, da su ljudi ekonomski nepismeni i ne znaju bazicne ekonomske principe te i da bihevioralna psihologija kaze da se ljudi niti kao pojedinci niti kao kolektivi ne ponasaju racionalno, da je sutrasnjica neizvjesna i da nismo vidoviti. Ako razmislimo o podatku da 95% novih tek pokrenutih malih biznisa propadne , odnosno da neki ljudi ne mogu da vode svoj mali ekonomski sistem poput firme onda ti je jasno zasto je socijalizam pogresan put sazdan od mitova, zabluda i iluzija.
Ako je kapitalizam bolji od socijalizma
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#651 Re: Ako je kapitalizam bolji od socijalizma
-
parangal_
#652 Re: Ako je kapitalizam bolji od socijalizma
nisu slucajno inovacije danas uglavnom bazirane u silikonskoj dolini. u danasnjem kapitalizmu startupi se uvezuju sa rizicnim kapitalom kako bi se dionice tih firmi mogle ponuditi na berzi putem inicijalne javne ponude.Drvosjeca iz Dejcica wrote:Pa eto u bivšoj Yu mi smo imali obrnuti sistem pa je bilo pregršt inovacija, nauke i razvoja. Proizvodili svoje avione, tenkove, računare, izvozila ta ratna tehnika po svijetu, dobivali poslove diljem svijeta. Da je to tako kao što govoriš danas bi se naše firme ubijale od poslova, uvozili bi Sirijske izbjeglice da rade po gradilištima širom svijeta.parangal_ wrote:znas li kako se stvara konkurentnost i uopste sza je to komparativna prednost?vivaldi wrote:jednakost generalno dobro zvuci, ali mislim da ne potice napredak jer ne stvara konkunreciju.
a u danasnjem dobu uz ovaku svjetsku konkunreciju tesko da mozes biti jednak bez konkunretnog razvoja. cak i sa najboljim namjerama vrlo brzo bi svi postali nejednaki. to je moguce mozda u naftaskim zemljama gdje pare dolaze same od sebe, pa ih mozes djeliti kako hoces
u medijima se cesto cuje prica o inovacijama. sve je to divno krasno ali inovacije idu ruku pod ruku sa trzistem kapitala i tamo gdje ga nema ne moze se ni komercijalizirati.
mi imamo nisku kapitalnu osnovu da uopste sanjamo o razvoju konkurentnosti na taj nacin.
- Drvosjeca iz Dejcica
#653 Re: Ako je kapitalizam bolji od socijalizma
Smatram da je poređenje vrlo dobro jer kolega je iznio argument da inovacije idu pod ruku sa tržištem kapitala te tamo gdje ga nema ne može se ni komercijalizirati.Mohamad Sissoko wrote:Porediš dvije stvari koje nemaju isti polazni osnov. Veoma loše i jeftino poređenje.Drvosjeca iz Dejcica wrote: Pa eto u bivšoj Yu mi smo imali obrnuti sistem pa je bilo pregršt inovacija, nauke i razvoja. Proizvodili svoje avione, tenkove, računare, izvozila ta ratna tehnika po svijetu, dobivali poslove diljem svijeta. Da je to tako kao što govoriš danas bi se naše firme ubijale od poslova, uvozili bi Sirijske izbjeglice da rade po gradilištima širom svijeta.
Ja sam iznio primjer i dokazao da ima i da je bilo jer je bivši sistem bio baziran na dogovoroj ekonomiji pa je bilo pregršt inovacija i uspješne proizvodnje za razliku od danas gdje imamo otvoreno tržište kapitala. Sljedeći današnji primjer je primjer Kine ali po meni Kina je danas vrlo čudna simbioza kapitalizma i krutog socijalizma.
-
parangal_
#654 Re: Ako je kapitalizam bolji od socijalizma
_BataZiv_0809 wrote:A sta cemo sa Afrikom? I tamo je kapitalizam.Leons wrote:Nema dvojbe da je kapitalizam bolji od socijalizma. Socijalizam je ideologija gubitnika i neradnika koja je stvorena i opstaje samo na ljevicarskim floskulama.
Kada se prica o socijalizmu treba napraviti distinkciju izmedju nekoliko teorijskih tipova ovakvog sistema kao sto je sovjetski - birokratski, njemacki soft socijalizam itd.
U osnovi im je isto sa svakim to da teze autarhicnoj ekonomiji. Koliko je to izvedivo zavisi od resursa i komparativnih te apsolutnih prednosti koje jedna drzava ima - zato je sovjetski izdrzao najduze jer je djelovao na najvecoj drzavi na planeti a njemacki nacionalsocijalisti su pak morali da osvajaju tudje teritorije, bas kao i socijalisti Italijanske fasisticke partije predvodjeni Musolinijem.
Ono sto proponentima ovakve pogubne i iracionalne ideologije ne ide u korist jeste historija, statisticki empirijski podaci i , naravno, sama ekonomska nauka.
Pa tako znamo da je nekad najbogatija zemlja Juzne Amerike - Argentina nedugo nakon sto ljevicari preuzimaju vlast dozivila najgori bankrot u povijesti.
Spanija je nakon relativno dobrih rezultata i rasta ekonomije dobila i svoje ljevicare. Danas vidimo sta se tamo desava.
Kapitalizam, za razliku od ove komedije ima jako dobre rezultate - Hong Kong, Zapadna Njemacka, SAD, Chile, Kina, Juzna Korea, Estonija.
Glavna i najbitnija tacka po kojoj se razlikuju ove dvije ideologije je (ne)upravljanje ekonomijom. Kapitalizam kaze ne , socijalizam kaze da obavezno. Ako uzmemo u obzir cinjenicu da je svijet globaliziran i da su drzave medjusobno povezane, da su ljudi ekonomski nepismeni i ne znaju bazicne ekonomske principe te i da bihevioralna psihologija kaze da se ljudi niti kao pojedinci niti kao kolektivi ne ponasaju racionalno, da je sutrasnjica neizvjesna i da nismo vidoviti. Ako razmislimo o podatku da 95% novih tek pokrenutih malih biznisa propadne , odnosno da neki ljudi ne mogu da vode svoj mali ekonomski sistem poput firme onda ti je jasno zasto je socijalizam pogresan put sazdan od mitova, zabluda i iluzija.
da, ljudi prosto ne kontaju da je kapitalizam globalna stvar sa razlicitim licima. oni misle da su to samo bogate zemlje a u stvari nista manje nije kapitalizam u kongu od onoga u hong kongu. cak sta vise, bogatstvo na zapadu uvezano je sa bas tom i takvom situacijom u kongu.
-
Megiddo
#655 Re: Ako je kapitalizam bolji od socijalizma
Nije baš da si dokazao ali iznio primjer jesi.Drvosjeca iz Dejcica wrote: Smatram da je poređenje vrlo dobro jer kolega je iznio argument da inovacije idu pod ruku sa tržištem kapitala te tamo gdje ga nema ne može se ni komercijalizirati.
Ja sam iznio primjer i dokazao da ima i da je bilo jer je bivši sistem bio baziran na dogovoroj ekonomiji pa je bilo pregršt inovacija i uspješne proizvodnje za razliku od danas gdje imamo otvoreno tržište kapitala. Sljedeći današnji primjer je primjer Kine ali po meni Kina je danas vrlo čudna simbioza kapitalizma i krutog socijalizma.
Što se tiče Afrike i Bosne naša društva nisu kapitalistička. Otvorili smo trg ali se ne ponašamo kapitalistički. Afrikanci još manje od nas, ali tu smo, držimo korak.
-
parangal_
#656 Re: Ako je kapitalizam bolji od socijalizma
ovo je osnovna zabluda, jer pravi kapitalizam kako se u ekonomskoj teoriji definise ne postoji. ni u americi. to je samo ideologija, odnosno utopija bas kao i samoupravni socijalizam s tom razlikom da vecina ljudi ne konta da je to utopija. mi imamo kapitalizam kakvog je jedino i moguce imati.Megiddo wrote:Nije baš da si dokazao ali iznio primjer jesi.Drvosjeca iz Dejcica wrote: Smatram da je poređenje vrlo dobro jer kolega je iznio argument da inovacije idu pod ruku sa tržištem kapitala te tamo gdje ga nema ne može se ni komercijalizirati.
Ja sam iznio primjer i dokazao da ima i da je bilo jer je bivši sistem bio baziran na dogovoroj ekonomiji pa je bilo pregršt inovacija i uspješne proizvodnje za razliku od danas gdje imamo otvoreno tržište kapitala. Sljedeći današnji primjer je primjer Kine ali po meni Kina je danas vrlo čudna simbioza kapitalizma i krutog socijalizma.To što je Jugoslavija radila nije bilo inoviranje. To se zove kopiranje. A namjesto inovacija koristili su snagu države da neki proizvod ili kompaniju proguraju.
Što se tiče Afrike i Bosne naša društva nisu kapitalistička. Otvorili smo trg ali se ne ponašamo kapitalistički. Afrikanci još manje od nas, ali tu smo, držimo korak.
-
Megiddo
#657 Re: Ako je kapitalizam bolji od socijalizma
Pričam o društvima, ljudima. Nisam spomen'o ekonomsko uredjenje, čak sam i rekao da smo otvorili tržište.
-
parangal_
#658 Re: Ako je kapitalizam bolji od socijalizma
definisi kapitalizam u ljudima.Megiddo wrote:Pričam o društvima, ljudima. Nisam spomen'o ekonomsko uredjenje, čak sam i rekao da smo otvorili tržište.
-
Megiddo
#659 Re: Ako je kapitalizam bolji od socijalizma
Rekao sam društvima, ljudima. To što sam rekao je drugim riječima ubjedjenja, atmosfera koja vlada medju ljudima.parangal_ wrote:definisi kapitalizam u ljudima.Megiddo wrote:Pričam o društvima, ljudima. Nisam spomen'o ekonomsko uredjenje, čak sam i rekao da smo otvorili tržište.
U bosanskom društvu dominantno vlada ubjedjenje da je neko drugi odgovoran za tvoju sreću i da drugi se moraju pobrinuti za tebe nasuprot ideji da si sam odgovoran za sebe.
-
parangal_
#660 Re: Ako je kapitalizam bolji od socijalizma
Ti poistovjecujes protestantski individualizam sa kapitalizmom. Nista manje kapitalisticka drustva nisu ona sa azijskim licem (cak su ova danas najdinamicnija) ili populisticka juznoamericka ili ruska. Sve su to kapitalisticka drustva. Kapitalizam ima razlicite arome, ali jedno drustvo nije manje kapitalisticko od drugog.
- Drvosjeca iz Dejcica
#661 Re: Ako je kapitalizam bolji od socijalizma
Pa Kina cijelu ekonomiju bazirala na kopiranju i ako ovako nastavi uskoro postaje ekonomija broj 1 u svijetu tako da to sa kopiranjem nije ništa loše. Danas svi kopiraju sve ili uz minimalne promjene patentira nešto svoje pa se onda ganjaju po sudu kao Apple i Samsung u vezi ekrana osjetljivih na dodir. YU privreda je radila dosta po licencama naravno, ali isto tako imala je i inovacija. Ali da ne duljimo sada o bivšoj državi ja sam je samo pomenuo kao kontra argument inovacija u dogovornoj ekonomiji.Megiddo wrote:Nije baš da si dokazao ali iznio primjer jesi.Drvosjeca iz Dejcica wrote: Smatram da je poređenje vrlo dobro jer kolega je iznio argument da inovacije idu pod ruku sa tržištem kapitala te tamo gdje ga nema ne može se ni komercijalizirati.
Ja sam iznio primjer i dokazao da ima i da je bilo jer je bivši sistem bio baziran na dogovoroj ekonomiji pa je bilo pregršt inovacija i uspješne proizvodnje za razliku od danas gdje imamo otvoreno tržište kapitala. Sljedeći današnji primjer je primjer Kine ali po meni Kina je danas vrlo čudna simbioza kapitalizma i krutog socijalizma.To što je Jugoslavija radila nije bilo inoviranje. To se zove kopiranje. A namjesto inovacija koristili su snagu države da neki proizvod ili kompaniju proguraju.
Slažem se da su naša društva zapela negdje između divljeg kapitalizma i nekakvog surogata socijalne države.
- vivaldi
#662 Re: Ako je kapitalizam bolji od socijalizma
svijet pokrecu znanje i pamet, sve se svodi na to. najbolji je sistem koji to zna objediniti, i stimulisati. sve ostalo je stvar raspodjele, ali da bi nesto djelio prvo nesto moras stvoritiparangal_ wrote:znas li kako se stvara konkurentnost i uopste sza je to komparativna prednost?vivaldi wrote:jednakost generalno dobro zvuci, ali mislim da ne potice napredak jer ne stvara konkunreciju.
a u danasnjem dobu uz ovaku svjetsku konkunreciju tesko da mozes biti jednak bez konkunretnog razvoja. cak i sa najboljim namjerama vrlo brzo bi svi postali nejednaki. to je moguce mozda u naftaskim zemljama gdje pare dolaze same od sebe, pa ih mozes djeliti kako hoces
u medijima se cesto cuje prica o inovacijama. sve je to divno krasno ali inovacije idu ruku pod ruku sa trzistem kapitala i tamo gdje ga nema ne moze se ni komercijalizirati.
-
parangal_
#663 Re: Ako je kapitalizam bolji od socijalizma
zavisi u cemu imas komparativnu prednost.vivaldi wrote:svijet pokrecu znanje i pamet, sve se svodi na to. najbolji je sistem koji to zna objediniti, i stimulisati. sve ostalo je stvar raspodjele, ali da bi nesto djelio prvo nesto moras stvoritiparangal_ wrote:znas li kako se stvara konkurentnost i uopste sza je to komparativna prednost?vivaldi wrote:jednakost generalno dobro zvuci, ali mislim da ne potice napredak jer ne stvara konkunreciju.
-
parangal_
#664 Re: Ako je kapitalizam bolji od socijalizma
kina to moze jer ima ogromnu jeftinu radnu snagu. mi sada to ne bismo mogli jer niko ne bi htio radit za 50 maraka mjesecno, nit bi od toga mogao sastavit kraj sa krajem.Drvosjeca iz Dejcica wrote:Pa Kina cijelu ekonomiju bazirala na kopiranju i ako ovako nastavi uskoro postaje ekonomija broj 1 u svijetu tako da to sa kopiranjem nije ništa loše. Danas svi kopiraju sve ili uz minimalne promjene patentira nešto svoje pa se onda ganjaju po sudu kao Apple i Samsung u vezi ekrana osjetljivih na dodir. YU privreda je radila dosta po licencama naravno, ali isto tako imala je i inovacija. Ali da ne duljimo sada o bivšoj državi ja sam je samo pomenuo kao kontra argument inovacija u dogovornoj ekonomiji.Megiddo wrote:Nije baš da si dokazao ali iznio primjer jesi.Drvosjeca iz Dejcica wrote: Smatram da je poređenje vrlo dobro jer kolega je iznio argument da inovacije idu pod ruku sa tržištem kapitala te tamo gdje ga nema ne može se ni komercijalizirati.
Slažem se da su naša društva zapela negdje između divljeg kapitalizma i nekakvog surogata socijalne države.
- Drvosjeca iz Dejcica
#665 Re: Ako je kapitalizam bolji od socijalizma
Pogledaj malo plate u Kini, niko tamo ne radi za 50KM mjesečno, tamo radnici u fabrikama rade za oko 400-500KM što je vrlo blizu nekih naših realnih plata u privatnom sektoru. Što onda kod nas nema takve masovne proizvodnje?parangal_ wrote: kina to moze jer ima ogromnu jeftinu radnu snagu. mi sada to ne bismo mogli jer niko ne bi htio radit za 50 maraka mjesecno, nit bi od toga mogao sastavit kraj sa krajem.
- Hajvan
#666 Re: Ako je kapitalizam bolji od socijalizma
a jel to Kina sad odjednom socijalizam???

Last edited by Hajvan on 14/12/2014 19:27, edited 1 time in total.
- animals
#667 Re: Ako je kapitalizam bolji od socijalizma
Izvor..Drvosjeca iz Dejcica wrote:Pogledaj malo plate u Kini, niko tamo ne radi za 50KM mjesečno, tamo radnici u fabrikama rade za oko 400-500KM što je vrlo blizu nekih naših realnih plata u privatnom sektoru. Što onda kod nas nema takve masovne proizvodnje?parangal_ wrote: kina to moze jer ima ogromnu jeftinu radnu snagu. mi sada to ne bismo mogli jer niko ne bi htio radit za 50 maraka mjesecno, nit bi od toga mogao sastavit kraj sa krajem.
- Drvosjeca iz Dejcica
#668 Re: Ako je kapitalizam bolji od socijalizma
Jedno vrijeme sam imao firmu i uvozio direkrno iz Kine, razgovarao sa agentima iz Kine X puta i znam situaciju. Razmišljao o pokretanju proizvodnje ali...animals wrote:Izvor..Drvosjeca iz Dejcica wrote:Pogledaj malo plate u Kini, niko tamo ne radi za 50KM mjesečno, tamo radnici u fabrikama rade za oko 400-500KM što je vrlo blizu nekih naših realnih plata u privatnom sektoru. Što onda kod nas nema takve masovne proizvodnje?parangal_ wrote: kina to moze jer ima ogromnu jeftinu radnu snagu. mi sada to ne bismo mogli jer niko ne bi htio radit za 50 maraka mjesecno, nit bi od toga mogao sastavit kraj sa krajem.
U Guangzhou je recimo za radnike po fabrikama oko 350$ a Shenzen oko 317$.
Imaš recimo...
http://go.bloomberg.com/market-now/2013 ... 0-an-hour/
90% ljudi ima pogrešnu sliku Kine da tamo radnici po fabrikama rade za 50KM mjesečno što je totalno pogrešna slika.
- Indigont
#669 Re: Ako je kapitalizam bolji od socijalizma
Kinezima je uvodjenje slobodnog trzista poboljsalo ekonomiju i zivot prosjecnog covjeka drasticno.
Kina je za tri godine iskoristila vise betona nego SAD u cijelom 20. stoljecu.

A u prijasnjoj socijalistickoj planiranoj ekonomiji su milioni umirali od gladi jer nema smisla planirati ekonomiju tako ogromnih drzava kada se trziste samo izbalansira. Ponuda-potraznja, osnove ekonomije.
Kina je za tri godine iskoristila vise betona nego SAD u cijelom 20. stoljecu.

A u prijasnjoj socijalistickoj planiranoj ekonomiji su milioni umirali od gladi jer nema smisla planirati ekonomiju tako ogromnih drzava kada se trziste samo izbalansira. Ponuda-potraznja, osnove ekonomije.
- Grover
#670 Re: Ako je kapitalizam bolji od socijalizma
Zurich u plamenu: anti-kapitalističke ljevičarske skupine žestoko se sukobile s policijom

Inače iznimno miran švicarski grad Zurich u petak navečer bio je, na iznenađenje mnogih, poprište vrlo žestokih sukoba. Automobili i poslovanja u centru grada su zapaljeni te je nastala znatna materijalna šteta. Naime, sukobili su se pripadnici anti-kapitalističkih ljevičarskih skupina i policija.
Prema pisanju lokalnih medija najmanje 7 pripadnika policije je hospitalizirano nakon sukoba. Na strani prosvjednika sudjelovalo je oko 200 osoba, većinom maskiranih.
Prosvjednici su bili naoružani željeznim palicama, tvrde izvori. Policija pak tvrdi kako su prosvjednici njih prvi napali - navodi se kako je zapaljeno jedno policijsko vozilo, a policijska oprema je ukradena.
Nedugo zatim u centar grada stižu policijska pojačanja i izbijaju žestoki sukobi. Anti-kapitalisti kreću u napad na policiju te pritom koriste već prepoznatljivo oružje - kamenje i molotovljeve koktele. Uz to također pale automobile, kontejnere za smeće te podižu barikade.
Za vrijeme nemira prosvjednici su porazbijali nekoliko izloga dućana u centru grada, a lokalni stanovnici bježali su u panici.Policija je prosvjednike napala svim raspoložim "ne-smrtonosnim" sredstvima, uključujući gumene metke, suzavac i vodene topove.
Među prosvjednicima se mogao vidjeti veliki natpis na kojem je stajalo "Vratimo natrag ulice", a riječ je o organizaciji koja se bori za društveno vlasništvo javnih površina. Za svoj pokret ističu kako je nenasilan. No, iz organizacije tvrde kako nemaju nikakve veze sa sukobima u centru Zuricha te ističu kako sukobi predstavljaju "besmisleno nasilje".
Sami sukobi su potrajali oko 2 sata. Policija je uspjela protjerati prosvjednike tek oko ponoći. Gradske vlasti ističu kako je sedmero policajaca hospitalizirano, no nema informacija ima li ozlijeđenih na strani prosvjednika. Poznato je kako je uhićeno četvero muškaraca, između 20 i 36 godina. Dvojica su Švicaraca, jedan je Britanac, dok jedan ima državljanstvo Lihtenštajna.
Ovakvi nemiri se vrlo rijetko mogu vidjeti na ulicama najvećeg švicarskog grada, i jednog od najbogatijih gradova u Europi i svijetu. Šteta nastala za vrijeme sukoba procjenjuje se na više stotina tisuća eura.
"Nismo imali ovakve nerede već više od 10 godina. Takva želja za uporabom nasilja...", komentirao je glasnogovornik lokalne policije, Marco Cortesi. "Primjerice, ubacili su baklju u policijski automobil. Uništili su restoran u kojem su ljudi večerali", rekao je.
Žestoki anti-kapitalistički prosvjedi u Europi vjerojatno će postajati sve češći, a mete su nerijetko - kao i u Zurichu u petak - zgrade banaka. Otpor prema eksploatacijskoj naravi kapitalističke ekonomije postaje sve snažniji u Europi gdje veliki pritisak na radnike i dalje raste još od izbijanja financijske krize.
http://www.advance.hr/vijesti/zurich-u- ... policijom/
-
parangal_
#671 Re: Ako je kapitalizam bolji od socijalizma
niđe veze.Drvosjeca iz Dejcica wrote:Pogledaj malo plate u Kini, niko tamo ne radi za 50KM mjesečno, tamo radnici u fabrikama rade za oko 400-500KM što je vrlo blizu nekih naših realnih plata u privatnom sektoru. Što onda kod nas nema takve masovne proizvodnje?parangal_ wrote: kina to moze jer ima ogromnu jeftinu radnu snagu. mi sada to ne bismo mogli jer niko ne bi htio radit za 50 maraka mjesecno, nit bi od toga mogao sastavit kraj sa krajem.
- Drvosjeca iz Dejcica
#672 Re: Ako je kapitalizam bolji od socijalizma
parangal_ wrote:niđe veze.Drvosjeca iz Dejcica wrote:Pogledaj malo plate u Kini, niko tamo ne radi za 50KM mjesečno, tamo radnici u fabrikama rade za oko 400-500KM što je vrlo blizu nekih naših realnih plata u privatnom sektoru. Što onda kod nas nema takve masovne proizvodnje?parangal_ wrote: kina to moze jer ima ogromnu jeftinu radnu snagu. mi sada to ne bismo mogli jer niko ne bi htio radit za 50 maraka mjesecno, nit bi od toga mogao sastavit kraj sa krajem.
- Indigont
#673 Re: Ako je kapitalizam bolji od socijalizma
According to CNN's online global wage calculator, which uses data from the International Labor Organization, the average annual salary of a worker in China's private sector was 28,752 yuan (about $4,755) in 2012, or 38% of the global average.
4755 dolara je 7457KM, posto je godisnja plata podijeli na 12 i dobijes 621KM prosjecnu mjesecnu platu u privatnom sektoru.
Dakle bolje nego nasa plata u privatnom sektoru. A tu je uracunata cijela Kina, ne samo metropole poput Shangaija i Pekinga.
4755 dolara je 7457KM, posto je godisnja plata podijeli na 12 i dobijes 621KM prosjecnu mjesecnu platu u privatnom sektoru.
Dakle bolje nego nasa plata u privatnom sektoru. A tu je uracunata cijela Kina, ne samo metropole poput Shangaija i Pekinga.
-
parangal_
#674 Re: Ako je kapitalizam bolji od socijalizma
kolika je prosjecna neto plata u privatnom sektoru kod nas? drugo, koji ppp jer to su samo nominalne cifre. tj. sta kinez sa tim moze da kupi a sta radnik u bosni. kinez sigurno moze vise, znaci mi bi radniku morali dati vise para da budemo konkurentni jer nije isto sta mozes sa određenom sumom novca kupiti u sangaju, njujorku ili bosni.Indigont wrote:According to CNN's online global wage calculator, which uses data from the International Labor Organization, the average annual salary of a worker in China's private sector was 28,752 yuan (about $4,755) in 2012, or 38% of the global average.
- Drvosjeca iz Dejcica
#675 Re: Ako je kapitalizam bolji od socijalizma
parangal_ wrote:kolika je prosjecna neto plata u privatnom sektoru kod nas? drugo, koji ppp jer to su samo nominalne cifre. tj. sta kinez sa tim moze da kupi a sta radnik u bosni. kinez sigurno moze vise, znaci mi bi radniku morali dati vise para da budemo konkurentni jer nije isto sta mozes sa određenom sumom novca kupiti u sangaju, njujorku ili bosni.Indigont wrote:According to CNN's online global wage calculator, which uses data from the International Labor Organization, the average annual salary of a worker in China's private sector was 28,752 yuan (about $4,755) in 2012, or 38% of the global average.
50KM mjesečno, đes ba š'a ima ha.parangal_ wrote: kina to moze jer ima ogromnu jeftinu radnu snagu. mi sada to ne bismo mogli jer niko ne bi htio radit za 50 maraka mjesecno, nit bi od toga mogao sastavit kraj sa krajem.
Last edited by Drvosjeca iz Dejcica on 14/12/2014 20:40, edited 1 time in total.