Ako je kapitalizam bolji od socijalizma

Post Reply
Breathless

#576 Re: Ako je kapitalizam bolji od socijalizma

Post by Breathless »

Bukov Balvan ne samo da ima najveci k. i ne nosi cvikere, vec je i intelektualno superioran u odnosu na sve ostale podvrste Homo Balcanicusa.
salvatore paradise

#577 Re: Ako je kapitalizam bolji od socijalizma

Post by salvatore paradise »

Breathless wrote:Bukov Balvan ne samo da ima najveci k. i ne nosi cvikere, vec je i intelektualno superioran u odnosu na sve ostale podvrste Homo Balcanicusa.
Trebam li se nasmijati? Evo da ne propadne fazon :lol:

Svi ste vi bete isti. Pokusavate na humor nesto odraditi. Sto bi i islo, kad bi posjedovali smisao za isti. A sad adio.
salvatore paradise

#579 Re: Ako je kapitalizam bolji od socijalizma

Mozes se ti smijati na silu do prekosutra. Alfe vode svijet, imaju novac, uzivaju u zivotu. A bete su, sta ja znam... profesori filozofije, hihihhihi :lol: :lol: :lol:
Hajvan

#580 Re: Ako je kapitalizam bolji od socijalizma

Post by Hajvan »

misliš, posmatraju svijet oko sebe s kritičnom svijšću?!?

to je sve i što mogu- posmatrati…. valja stisnut, pa bit aktivni sudionik :mrgreen:

problem je što 'vaki nemaju šta stisnut, ili kad stisnu (to što nemaju) naprave jedan od izam-a koji odvede par destina miliona u smrt u pravilu.
Cybernetic

#581 Re: Ako je kapitalizam bolji od socijalizma

Post by Cybernetic »

.
Last edited by Cybernetic on 09/10/2015 00:06, edited 1 time in total.
salvatore paradise

#582 Re: Ako je kapitalizam bolji od socijalizma

Cybernetic wrote:
salvatore paradise wrote:Mozes se ti smijati na silu do prekosutra. Alfe vode svijet, imaju novac, uzivaju u zivotu. A bete su, sta ja znam... profesori filozofije, hihihhihi :lol: :lol: :lol:
Uh, veoma temeljito obrazlozen uvid u vladajuce odnose danasnjice. Imas li jos koju da se smijemo do prekosutra?
Meni je dovoljno vidjeti tvoj avatar da odmah padnem od smijeha. Toliko o tome.
salvatore paradise

#583 Re: Ako je kapitalizam bolji od socijalizma

Hajvan wrote:misliš, posmatraju svijet oko sebe s kritičnom svijšću?!?

to je sve i što mogu- posmatrati…. valja stisnut, pa bit aktivni sudionik :mrgreen:

problem je što 'vaki nemaju šta stisnut, ili kad stisnu (to što nemaju) naprave jedan od izam-a koji odvede par destina miliona u smrt u pravilu.
Ma ja nemam nista protiv da se kapitalizam kritikuje, usavrsava, dopunjava. Ali jos uvijek masturbirati na ideju komunizma ili socijalizma poslije takvog debakla koji je dozivio (i sa sobom odnio ko zna koliko zivota) moze samo budala...
totalni kapitalista

#584 Re: Ako je kapitalizam bolji od socijalizma

Post by totalni kapitalista »

ako govorimo koja "ideja " je prouzrokovala i dan danas uzrokuje patnje i stradanje ?
onda je to Kapitalizam i ova danasnja "moderna " izopacena verzija
i I Svjetski i II Svjetski rat nisu uzrokovani niti Socijalizmom ili Idejom Komunizma , vec Prvi Svjetski rat sukobom Imperija na zalasku i raspodjelom kolonijalnoga plijena
II Svjetski rat i uspon Hitlera i nacizma poslije i opet Kapitalizmom uzrokovane krize i kraha 1929
kao i vecina ratova poslije II Svjetskoga rata ( Amerika ili krupni kapital i neokolonijalizam )

danas ?
neofeudalizam takozvane "globalizacije " i neoliberalnooga modela "samoregulisanoga slobodna trzista " ( u rukama nekolicine korporacije )

i moderno robovlasnistvo
primjer ;
poslije 6 mjeseci istrage cuveni Britanski "Guardian " i reportaza o Tajlandskim ribarima , koji snadbijevaju najvece prodajne lance supermarketa u USA , Britaniji i dalje , skampima , Robovi

( kao i vecina nas , na ovaj ili onaj nacin ako nisi na budzetskoj sisi amidza i dajdzinica , ratni profiter ili pripadnik "elite" )

salvatore paradise

#585 Re: Ako je kapitalizam bolji od socijalizma

totalni kapitalista wrote:ako govorimo koja "ideja " je prouzrokovala i dan danas uzrokuje patnje i stradanje ?
onda je to Kapitalizam i ova danasnja "moderna " izopacena verzija
i I Svjetski i II Svjetski rat nisu uzrokovani niti Socijalizmom ili Idejom Komunizma , vec Prvi Svjetski rat sukobom Imperija na zalasku i raspodjelom kolonijalnoga plijena
II Svjetski rat i uspon Hitlera i nacizma poslije i opet Kapitalizmom uzrokovane krize i kraha 1929
kao i vecina ratova poslije II Svjetskoga rata ( Amerika ili krupni kapital i neokolonijalizam )

danas ?
neofeudalizam takozvane "globalizacije " i neoliberalnooga modela "samoregulisanoga slobodna trzista " ( u rukama nekolicine korporacije )

i moderno robovlasnistvo
primjer ;
poslije 6 mjeseci istrage cuveni Britanski "Guardian " i reportaza o Tajlandskim ribarima , koji snadbijevaju najvece prodajne lance supermarketa u USA , Britaniji i dalje , skampima , Robovi

( kao i vecina nas , na ovaj ili onaj nacin ako nisi na budzetskoj sisi amidza i dajdzinica , ratni profiter ili pripadnik "elite" )

Jednostavno nisi sposoban da nadjes (ili nedobog zapocnes) posao pa onda krivis citav svijet. Sam si kriv.
Megiddo

#586 Re: Ako je kapitalizam bolji od socijalizma

Post by Megiddo »

I naravno kao i uvijek argumenti su nam filmovi o teorijama zavjere na kojima drugi govoreći protiv kapitalizma zgrnu pare i pare. :mrgreen:

Jedno je šta ljudi vole da čuju a drugo je šta jeste.
Eniac wrote:Ako uzmes kapitalisticke firme i njihove proizvode i pogledas gdje su proizvedeni, vidis da su proizvedeni u zemljama sa siromasnom radnom snagom. Osim Kine tu su Banglades, Indonezija, Vijetnam i slicni.
I u čemu je problem? Jesi li ti stvarno spreman odjeću plaćati 50€, mobitel plaćati 300€ više, auto 500€ više i tako dalje radi dobrobiti naroda u nabrojanim zemljama? I da li bi bilo bolje da se velike korporacije povuku iz tih država? :roll:
detroit-mercy wrote: BIH je jos daleko od kaptalisticke zemlje :mrgreen: , pola zemlje je jos u kapitalizmu ali drzanvo upravljacka struktura je jos u socijalizmu :mrgreen:. Btw, BiH pored tog dualnog sistema ima i problema druge prirode, mada je najveci problem stalno vracanje na ono sta je bilo, ne shvatajuci da je svijet dinamican i da se je dobro promijenio od vremena sarajevske olimpijade :mrgreen: .
Ne samo političari, BH narod je većinom crveno orijentiran.

Isus bi bio komunista, ali bi Leonardo da Vinci bio kapitalista.
Grover

#587 Re: Ako je kapitalizam bolji od socijalizma

Post by Grover »

salvatore paradise wrote:
Hajvan wrote:nije ovaj ni beta :mrgreen:
Dovoljno je procitati da je doticni Hrvoje Jurić , izvanredni profesor na Odsjeku za filozofiju . Da covjeku sve bude jasno :run: :run: :run:
A za razliku od njega, ti se kao profesor Vodoinstalacija baviš konkretnim stvarima?

:sax:
Last edited by Grover on 19/06/2014 15:52, edited 1 time in total.
salvatore paradise

#588 Re: Ako je kapitalizam bolji od socijalizma

Grover wrote:
Hajvan wrote:nije ovaj ni beta :mrgreen:
Dovoljno je procitati da je doticni Hrvoje Jurić , izvanredni profesor na Odsjeku za filozofiju . Da covjeku sve bude jasno :run: :run: :run:
A za razliku od njega, ti se kao profesor Vodoinstalaterstva baviš konkretnim stvarima?

:sax:
Naravno da se bavim. Stvaram nove vrijednosti, radim posteno svoj posao i dobijam novac za to. Nisam ublehas ko ovaj... Cuj profesor filozofije... :lol:

A sta je to lose u vodoinstalaterskom poslu? Kad mi se pokvari nesto oko vodoinstalacija, nazovem vodoinstalatera koji rijesi taj problem. A za sta mi moze koristiti profesor filozofije?
Grover

#589 Re: Ako je kapitalizam bolji od socijalizma

Post by Grover »

salvatore paradise wrote: Naravno da se bavim. Stvaram nove vrijednosti, radim posteno svoj posao i dobijam novac za to. Nisam ublehas ko ovaj... Cuj profesor filozofije... :lol:

A sta je to lose u vodoinstalaterskom poslu? Kad mi se pokvari nesto oko vodoinstalacija, nazovem vodoinstalatera koji rijesi taj problem. A za sta mi moze koristiti profesor filozofije?
Tebi ne može ništa, to je sigurno. Filozofi se slabo razumeju u vodoinstalacije.
salvatore paradise

#590 Re: Ako je kapitalizam bolji od socijalizma

Grover wrote:
salvatore paradise wrote: Naravno da se bavim. Stvaram nove vrijednosti, radim posteno svoj posao i dobijam novac za to. Nisam ublehas ko ovaj... Cuj profesor filozofije... :lol:

Tebi ne može ništa, to je sigurno. Filozofi se slabo razumeju u vodoinstalacije.
Filozofi se slabo razumeju u bilo sta osim ubleharenja. Kao sto vidimo po tekstu doticnog. Covjek ne zna odakle je supalj. Za razliku od njega vodoinstalater ima svrhu i koristan je clan drustva... Ako nista barem zivi od vlastitog rada, a ne parazitira na plecima poreznih obveznika.

Cuj filozof... jos uvijek je smijesno :lol: :lol: :lol:
Hajvan

#591 Re: Ako je kapitalizam bolji od socijalizma

Post by Hajvan »

ako ne trollaš i ne zajebavaš se, onda ga fakat sad pretjeruješ i ispadaš neintelegentan i neobrazovan. :(

JBG, daj malo argumentacije.
pojasni što znači pojam 'ubleharenje', 'ne zna odakle je šupalj' itd.

bez pojašnjenje i argumentacije ovi tvoji pojmovi i floskule su upravo to što imputiraš drugom- 'iz šupljeg u prazno'
salvatore paradise

#592 Re: Ako je kapitalizam bolji od socijalizma

Hajvan wrote:ako ne trollaš i ne zajebavaš se, onda ga fakat sad pretjeruješ i ispadaš neintelegentan i neobrazovan. :(

bez pojašnjenje i argumentacije ovi tvoji pojmovi i floskule su upravo to što imputiraš drugom- 'iz šupljeg u prazno'
Jesi procitao tekst koji sam citirao? Ono ne bi napisao ni nastavnik Tehnickog odgoja u osnovnoj skoli, a ne filozof (kojem je jedini posao da cita knjiga i razmislja o njima). On zna sta bi bio Isus da je danas ziv... Kakve ja sad treba argumente da iznesem na to? Da bi? Moguce... Ali da su svi ljudi bili kao Isus, komunizam ne bi ni propao. Problem i jeste u tome sto ljudi nisu sveci, niti ce ikada biti. I to je najveci kamen spoticanja komunizma, ne moze da se pomiri sa ljudskom prirodom koja zeli vise, bolje, jace, brze, i sve to zeli vecinom za sebe.

A sto se tice dijela o ubleharenju, pa za sta je tacno koristan profesor filozofije? Na koji to on nacin doprinosi drustvu? Zasto taj covjek ima veca primanja od ljudi koji zaista nesto i rade, proizvode, popravljaju, prevoze, prodaju...

Nebitan sam ja, mogu biti i ovakav i onakav, ja nisam tema danasnje emisije. Kad objavim tekst u masovnim medijima, onda mozemo pricati o meni i mojoj kompetenciji
Grover

#593 Re: Ako je kapitalizam bolji od socijalizma

Post by Grover »

Hajvan wrote:ako ne trollaš i ne zajebavaš se, onda ga fakat sad pretjeruješ i ispadaš neintelegentan i neobrazovan. :(

Jesi procitao tekst koji sam citirao? Ono ne bi napisao ni nastavnik Tehnickog odgoja u osnovnoj skoli, a ne filozof (kojem je jedini posao da cita knjiga i razmislja o njima). On zna sta bi bio Isus da je danas ziv... Kakve ja sad treba argumente da iznesem na to? Da bi? Moguce... Ali da su svi ljudi bili kao Isus, komunizam ne bi ni propao. Problem i jeste u tome sto ljudi nisu sveci, niti ce ikada biti. I to je najveci kamen spoticanja komunizma, ne moze da se pomiri sa ljudskom prirodom koja zeli vise, bolje, jace, brze, i sve to zeli vecinom za sebe.
Nemaš ti pojma, sine. To što ti pominješ nije ljudska priroda, već ljudska guzica.

Čoveka shvaćenog preko njegove guzice nemoguće je usrećiti jer guzica uvek traži još. Zbog toga je život guzice patnja. Zbog toga kapitalizam propada.
agnostic_front

#594 Re: Ako je kapitalizam bolji od socijalizma

Post by agnostic_front »

Grover wrote:Zbog toga kapitalizam propada.
Propada možda u nekom paralelnom svijetu.
Grover

#595 Re: Ako je kapitalizam bolji od socijalizma

Post by Grover »

agnostic_front wrote:
Pa, onda nemaš šta da brineš.
salvatore paradise

#596 Re: Ako je kapitalizam bolji od socijalizma

Grover wrote:

Nemaš ti pojma, sine. To što ti pominješ nije ljudska priroda, već ljudska guzica.

Čoveka shvaćenog preko njegove guzice nemoguće je usrećiti jer guzica uvek traži još. Zbog toga je život guzice patnja. Zbog toga kapitalizam propada.
Gdje to tacno kapitalizam propada? Prosvijetli i nas neupucene, ne cuvaj znanje samo za sebe...
agnostic_front

#597 Re: Ako je kapitalizam bolji od socijalizma

Post by agnostic_front »

Grover wrote:
agnostic_front wrote:
Pa, onda nemaš šta da brineš.
Logično

Sent from my iPhone using Tapatalk
prometheus

#598 Re: Ako je kapitalizam bolji od socijalizma

Post by prometheus »

Djesi alfa vodoinstalater! Sta bi beta ljudi bez tvog servisa radili, sreca pa zivis medju nama i doprinosis nam.

Nego, vi "alfe" (ili kurtoni, isti efekt) biste govna jeli da nema truda i znoja postenog "beta" covjeka. Da smo svi ljigavi gusteri i lopovi kao vi "alfe", mnoge alfe bi cmizdrile kao djevojcice koje dobiju prvu menstruaciju.
salvatore paradise

#599 Re: Ako je kapitalizam bolji od socijalizma

prometheus wrote:Djesi alfa vodoinstalater! Sta bi beta ljudi bez tvog servisa radili, sreca pa zivis medju nama i doprinosis nam.

Nego, vi "alfe" (ili kurtoni, isti efekt) biste govna jeli da nema truda i znoja postenog "beta" covjeka. Da smo svi ljigavi gusteri i lopovi kao vi "alfe", mnoge alfe bi cmizdrile kao djevojcice koje dobiju prvu menstruaciju.
Alfe su svi oni koji zive od svog rada i ne kukaju, bez obzira sta rade. A beta pickice su oni koji zive na grbaci postenog i radnog naroda i jos k tome kukaju... Poput ovog gore ljigavca ili tebe...

Znaci sad sam definitivno vodoinstalater :D... Jest vama dobro, neko kaze glupost na forumu i to postaje istina. Dobro, vodoinstalater sam, barem nisam profesor filozofije :lol:
totalni kapitalista

#600 Re: Ako je kapitalizam bolji od socijalizma

Post by totalni kapitalista »

kapitalizam po Balkanski ;
“Nekad uspješna tvornica cipela Aida Tuzla, sponzor evropskih prvakinja u košarci, stenje na dugoj tranzicijskoj samrti, a radnice što su imale sreće danas rade u susjednom Bositu za manje od četiri stotine maraka. Cijelu godinu dana one rade za jedan par Pradinih cipela što ih nosi Meryll Streep”, komentira Boris Dežulović, u svojoj kolumni za Oslobođenje, priču koja je obišla medije u regiji, o tvornici kod Tuzle, gdje svaka radnica, izračunao je, mjesečno napravi, 35.000 eura vrijedne cipele, a zarađuje skoro poput kolegica iz Vijetnama i Kambodže, dolar po satu i to je u današnjem svijetu još i razlog za ponos
http://www.lupiga.com/vijesti/sejtan-no ... -dezulovic
Post Reply