Ne pričam, bar ja ne, o znanju pojedinca nego o nekakvom akumuliranom znanju. Znanju nacije. Tesla je i prije dolaska u Ameriku bio pametan ali da bi to pokazao trebao je sistem. Kod nas se čak ni Tesla ne bi bavio izumima.
lua wrote:Samo prema toj logici bismo mi u Bosni i Hercegovini, posmatrano globalno i objektivno, svi trebali biti na nivou razvoja crva. A nekim čudom nismo.
Kad gledamo ovo akumulirano znanje onda jesmo, htjeli mi to ili ne.
lua wrote:
Što se tiče Nobelovaca, istina je da je većina iz Amerike. Obama je recimo dobio Nobelovu nagradu za mir 2009. godine... Hm. Obzirom da Nobelova nagrada postoji od 1901.godine ne čudi me da ju drevni filozofi i učenjaci nisu dobili

Čak i da isključimo ovu nagradu za mir neće ništa bitnije se promijeniti. Kina od milijardu stanovnika nema možda desetak nobelovaca. Amerikanci ih poredjena radi imaju preko trista.
Ne moramo mi ni to. Ajmo u filmove, tamo bar znamo. Koji filmovi su najgledaniji? Najveće kompanije. Najbogatiji ljudi. Najbolji fakulteti. I tako dalje.
Ti ljudi su bili pojedinci (filozofi iz srednjeg vijeka i ranije). I radjani su jedan na sto godina. Amerikanci imaju 3 i kusur nobelovca na godinu od osnivanja Nobelove nagrade. Poredjenja radi.
grmalj123 wrote:
Svaki narodi i regioni imaju svoj pad i vrhunac. Imali su Kinezi, Imali su Rimljani (prije primanja krscanstva), imali su Mongoli, pa Arapi i Turci. Inke i Maje/. itd, itd.
Slažem se. A za svaki uspon postoji i razlog. Moje mišljenje je da će kapitalizmu doći kraj kad radničku klasu nadomjeste roboti. I budemo govorili da BiH ima 3,7 (?) miliona stanovnika i 6 miliona robota.
Do tada kapitalizam je najbolje rešenje za svaku državu pa i našu. I trajaće još. A naše je hoćemo li živjeti u skladu sa tim ili ćemo se boriti protiv vjetrenjača.
Imam osjećaj da sam/smo otišli daleko od teme?