Ako je kapitalizam bolji od socijalizma

Post Reply
agent_zero

#376 Re: Ako je kapitalizam bolji od socijalizma

Post by agent_zero »

Apropo naziva teme, ko kaže da je bolji? Koja budala može izjaviti takvu nebulozu?

Kapitalizam nikad nije bio, niti će biti bolji od socijalizma. Pogotovo za ove naše prostore, gdje je sve go kriminalac.
Nikolaj Stavrogin

#377 Re: Ako je kapitalizam bolji od socijalizma

Post by Nikolaj Stavrogin »

Cybernetic wrote:
agnostic_front wrote:
djonko brajs wrote:predvidjanje krize nije neka nauka. moja poenta je da su i austrijanci i cikago skola reference neoliberalizma na koji se ti palis, kao skoro svi koji tek nauce sta je to ponuda i potraznja pa misle da su uhvatili engelsa za muda. i jedni i drugi su plitki u odnosu na marxa. uostalom, zadnja kriza je dala kredibilitet upravo marxovoj teoriji. zao mi je sto su i hayek i friedman mrtvi da to ne vide. ti ocito pojma nemas da je marx pogodio upravo finansijsku krizu, koja ce biti pokrivena poreskim novcem obicnih gradjana (sto ne bi bilo ni po jada kada bi bilo rjesenje, a nije). do u detalje ju je opisao u svojoj kritici politicke ekonomije.

kad su krugmana pitali "da smo znali prije 10 godina da ce se desiti finansijska kriza, sta bi smo uradili? koje bi smo mjere preuzeli da to izbjegnemo?" on je odgovorio "nista" "nasa ekonomska politika nema blage veze sa naukom nego sa ideologijom - radili bi smo apsolutno iste stvari." neoliberalizam je utopija isto kao samoupravni socijalizam.

btw. tea party je grupa desnicarskih morona i debila. to izgleda svi znaju osim tebe. ali ok, kontam da imas 18, 19 godina. naucices kad porastes.
Joj jesi se ti navio na tu ideologiju. Kakva ideologija, državu vode političari, a ne Milton Friedman, političari rade ono što će ih izabrati, to nema ideologije. Ja ne znam uopšte šta je neoliberalizam, ja se palim na kapitalizam, klasični liberalizam, sa nekim primjesama konzervativnog mišljenja, uglavnom što se vanjske politike tiče. Ono što se pokazalo superuspješnim. Danas je nažalost sve više države u ekonomiji, upravo zato što država obećava razne benefecije narodu, od kojeg će dobiti glasove. To nije ideologija, to je matematika. I neka si ti pametan, pa znaš ko je za koga plitak.

Pa kao da je ovo prva kriza od kada je Amerika nastala, pa je nešto Marx pogodio. Krize su se dešavale prije Marxa, tokom Marxa i poslije njega. Oni koji su slijedili njegove metode su završili na smetljištu historije, gdje će i ostati, iskreno se nadam.

Ti ako imaš nešto pisati o nekim konkretnim stvarima, piši. Ako ćeš me citiari i onda šupljirati, bolje nemoj.

Nebitno je šta je tea party, bitno je da imaju nekog utjecaja i da su aktivni.
Drzavu vode politicari. :lol: Uzmimo kao primjer jednu super-drzavu poput SAD odakle crpis svoju pseudo-filozofiju za zbunjene 15-godisnjake. Tamosnji politicari vode politiku svojih sponzora, tj. korporacija. Taj pseudo-libertarijanizam u koji vjerujes je korporacijska PR kampanja koja nema veze sa naukom, ekonomijom i filozofijom. Libertarijanci se vole pozivati na klasicne liberale poput Adama Smitha (kojeg su unakazili do iznemoglosti) dok su zapravo korporacijski produkt poput Backstreet Boysa. Povijest "libertarijanizma" je vrlo jednostavna: korporacije 1940ih osnivaju tzv. think-tank "institute", te kupuju nekoliko ekonomista cija funkcija nije istrazivanje nego artikulacija korporacijskih interesa. Milton Friedman i Murray Rothbard su od samog pocetka svojih karijera bili obicne korporacijske kurve koje su njihovoj PR kampanji trebale dati kredibilitet ozbiljne ekonomske teorije.

U Americi drzavu vode Goldman Sachs, ExxonMobil i druzina, a taj trend raste i u EU. Zaista imamo sve vise drzave, ali za korporacije. Riskantne spekulacije do iznemoglosti, kratkorocni profiti. Te ne ide ako drzavu blagostanja dijelis sa ostatkom populacije. Slobodno trziste je bajka u koju valja ubijediti jadnike poput tebe i 99% drugih no prosjecni CEO mocne korporacije nije toliko glup da se prepusti kaosu slobodnog trzista. Nanny state za bracu Koch i slicne, "slobodno trziste" za ostale. Libertarijancima su puna usta totalitarizma u liku drzave i vlade, ali izostavljaju onu drugu stranu totalitarizma: korporacijske tiranije. U zapadnim demokracijama su korporacije najtotalitarnije institucije.

Libertarijanci me podsjecaju na jednu vrstu manihejske sekte koja, analogno dobru i zlu, svijet dijeli na individualiste i kolektiviste, platitude za malu djecu. Libertarijanska sloboda je sloboda sefa da te beskonacno pljacka bez ikakvih zakonskih prepreka. Nostalgija za feudalizmom.

Koga zanimaju neki detalji iz povijesti "libertarijanskog" pokreta: http://www.scoop.co.nz/stories/HL0812/S00378.htm

Svaka minimalno nacitana osoba zna da se pod libertarijancima tradicionalno podrazumijevaju anti-drzavni socijalisti odnosno anarhisti. To je svugdje jasno osim naravno u Americi gdje je Obama marksist, a liberali ljevicari i gdje su ljudi zivjeli sa dinosaurima prije 6000 godina.

normalno. to je ideologija koja nema blage veze sa stvarnosti.
sportman1

#380 Re: Ako je kapitalizam bolji od socijalizma

Post by sportman1 »

ULAZIMO U FAZU SOFISTICIRANOG ROBOVLASNISTVA U ZAPADNOJ EVROPI.
agnostic_front

#381 Re: Ako je kapitalizam bolji od socijalizma

Post by agnostic_front »

Cybernetic wrote:
agnostic_front wrote:
djonko brajs wrote:predvidjanje krize nije neka nauka. moja poenta je da su i austrijanci i cikago skola reference neoliberalizma na koji se ti palis, kao skoro svi koji tek nauce sta je to ponuda i potraznja pa misle da su uhvatili engelsa za muda. i jedni i drugi su plitki u odnosu na marxa. uostalom, zadnja kriza je dala kredibilitet upravo marxovoj teoriji. zao mi je sto su i hayek i friedman mrtvi da to ne vide. ti ocito pojma nemas da je marx pogodio upravo finansijsku krizu, koja ce biti pokrivena poreskim novcem obicnih gradjana (sto ne bi bilo ni po jada kada bi bilo rjesenje, a nije). do u detalje ju je opisao u svojoj kritici politicke ekonomije.

kad su krugmana pitali "da smo znali prije 10 godina da ce se desiti finansijska kriza, sta bi smo uradili? koje bi smo mjere preuzeli da to izbjegnemo?" on je odgovorio "nista" "nasa ekonomska politika nema blage veze sa naukom nego sa ideologijom - radili bi smo apsolutno iste stvari." neoliberalizam je utopija isto kao samoupravni socijalizam.

btw. tea party je grupa desnicarskih morona i debila. to izgleda svi znaju osim tebe. ali ok, kontam da imas 18, 19 godina. naucices kad porastes.
Joj jesi se ti navio na tu ideologiju. Kakva ideologija, državu vode političari, a ne Milton Friedman, političari rade ono što će ih izabrati, to nema ideologije. Ja ne znam uopšte šta je neoliberalizam, ja se palim na kapitalizam, klasični liberalizam, sa nekim primjesama konzervativnog mišljenja, uglavnom što se vanjske politike tiče. Ono što se pokazalo superuspješnim. Danas je nažalost sve više države u ekonomiji, upravo zato što država obećava razne benefecije narodu, od kojeg će dobiti glasove. To nije ideologija, to je matematika. I neka si ti pametan, pa znaš ko je za koga plitak.

Pa kao da je ovo prva kriza od kada je Amerika nastala, pa je nešto Marx pogodio. Krize su se dešavale prije Marxa, tokom Marxa i poslije njega. Oni koji su slijedili njegove metode su završili na smetljištu historije, gdje će i ostati, iskreno se nadam.

Ti ako imaš nešto pisati o nekim konkretnim stvarima, piši. Ako ćeš me citiari i onda šupljirati, bolje nemoj.

Nebitno je šta je tea party, bitno je da imaju nekog utjecaja i da su aktivni.
Drzavu vode politicari. :lol: Uzmimo kao primjer jednu super-drzavu poput SAD odakle crpis svoju pseudo-filozofiju za zbunjene 15-godisnjake. Tamosnji politicari vode politiku svojih sponzora, tj. korporacija. Taj pseudo-libertarijanizam u koji vjerujes je korporacijska PR kampanja koja nema veze sa naukom, ekonomijom i filozofijom. Libertarijanci se vole pozivati na klasicne liberale poput Adama Smitha (kojeg su unakazili do iznemoglosti) dok su zapravo korporacijski produkt poput Backstreet Boysa. Povijest "libertarijanizma" je vrlo jednostavna: korporacije 1940ih osnivaju tzv. think-tank "institute", te kupuju nekoliko ekonomista cija funkcija nije istrazivanje nego artikulacija korporacijskih interesa. Milton Friedman i Murray Rothbard su od samog pocetka svojih karijera bili obicne korporacijske kurve koje su njihovoj PR kampanji trebale dati kredibilitet ozbiljne ekonomske teorije.

U Americi drzavu vode Goldman Sachs, ExxonMobil i druzina, a taj trend raste i u EU. Zaista imamo sve vise drzave, ali za korporacije. Riskantne spekulacije do iznemoglosti, kratkorocni profiti. Te ne ide ako drzavu blagostanja dijelis sa ostatkom populacije. Slobodno trziste je bajka u koju valja ubijediti jadnike poput tebe i 99% drugih no prosjecni CEO mocne korporacije nije toliko glup da se prepusti kaosu slobodnog trzista. Nanny state za bracu Koch i slicne, "slobodno trziste" za ostale. Libertarijancima su puna usta totalitarizma u liku drzave i vlade, ali izostavljaju onu drugu stranu totalitarizma: korporacijske tiranije. U zapadnim demokracijama su korporacije najtotalitarnije institucije.

Libertarijanci me podsjecaju na jednu vrstu manihejske sekte koja, analogno dobru i zlu, svijet dijeli na individualiste i kolektiviste, platitude za malu djecu. Libertarijanska sloboda je sloboda sefa da te beskonacno pljacka bez ikakvih zakonskih prepreka. Nostalgija za feudalizmom.

Koga zanimaju neki detalji iz povijesti "libertarijanskog" pokreta: http://www.scoop.co.nz/stories/HL0812/S00378.htm

Svaka minimalno nacitana osoba zna da se pod libertarijancima tradicionalno podrazumijevaju anti-drzavni socijalisti odnosno anarhisti. To je svugdje jasno osim naravno u Americi gdje je Obama marksist, a liberali ljevicari i gdje su ljudi zivjeli sa dinosaurima prije 6000 godina.
Gdje sam ja to naveo da sam libertarijanac? Ja podržavam najviše jednog čovjeka, Ronalda Reagana, samo zato što je uništio komunjare jednom i za svadga, i bacio ih tamo gdje pripadaju, na smetljište historije. Ako je on bio libertarijanac, i ja sam.
Nije tačno da su libertarijanci samo protiv države, nego i protiv toga što si naveo "nanny state za bogate", eto odmah da ti ukažem na to, da znaš da griješiš. Pa čak i na FoxNews-u bude dosta priloga protiv velikih korporacija, samo ne može to balkanski anti-globalista pojmiti, jer mass mediji u SAD-u služe za ispiranje mozga uzvišenih socijalista. Međutim i pored postojanja takvih povlastica, opet slobodno tržište u velikoj mjeri funkcioniše, što je samo po sebi vidljivo.

Da bi mogao pričati o Friedmanu treba pročitati i nekoliko njegovih knjiga, pa čak i na youtube postoji serijal "Free to choose", pa se onda zamisliš kako Friedman "korporacijska kurva" može biti protiv spašavanja korporacija od strane države (nekad Chrysler, prije par godina velike banke)? Ili pretpostavljam da ti imaš uvid u to koje su tačno korporacije plaćale Friedmana, koliko i zašto. Ja bih volio da vidim te iznose.

U, kakv link, zaista je autor "anaxarchos" jedan važan ekonomist. Mislim, stvarno, kako je samo pametan. Uspio je da zaključi da se jedna privatna nevladina organizacija protivi ogromnom uplitanju države i da troši svoje resurse u promovisanje kapitalizma. Doktor "anaxarchos" je zaključio stvarni razlog formiranja ove organizacije, kako tačno? Ima neke mogućnosti čitanja misli mrtvih ljudi? Samo me zanima naučni metod na osnovu kojeg je autor zaključio stvarni motiv stvaranje ovakve organizacije?
Da vidimo šta kaže biografija: "Deeply invested in the civic life of Kansas City, Volker supported scores of institutions and causes, building a research laboratory, diagnostic clinic, and nurse’s residence at the Research Hospital, acquiring a collection of Chinese art for the Nelson-Atkins Museum—even purchasing two camels for the Swope Park Zoo. Perhaps his most visible contribution was to the University of Kansas City. Volker was the principal driver behind the creation of the school, donating 40 acres for the campus and endowing it with millions of dollars, including lead gifts for the university library, president’s house, and science building." Eh sad, kako na takvom univerzitetu može predavati ekonomiju osoba koja podržava Keynesa? Ili da neko širi socijalističke ideje sa tog univerziteta?
sportman1

#383 Re: Ako je kapitalizam bolji od socijalizma

Post by sportman1 »

smatram da su visoko razvijene kapitalisticke privrede dosle do svog maksimuma sto se tice privrednog rasta i da ce im taj rast biti oko 0 narednih godina iz razloga sto je rast na istoku daleko veci i proizvodnja se seli tamo gde je jeftina radna snaga.
ovde izuzeci mogu da budu zemlje sa jakom industrijom kojima istok ne moze da konkurise,njemacka,SAD,japan isl.
socijalna zastita polako ali sigurno se topi na zapadu evrope jer vise nema komunisticke opasnosti od rusa.
agnostic_front

#384 Re: Ako je kapitalizam bolji od socijalizma

Post by agnostic_front »

sportman1 wrote:smatram da su visoko razvijene kapitalisticke privrede dosle do svog maksimuma sto se tice privrednog rasta i da ce im taj rast biti oko 0 narednih godina iz razloga sto je rast na istoku daleko veci i proizvodnja se seli tamo gde je jeftina radna snaga.
ovde izuzeci mogu da budu zemlje sa jakom industrijom kojima istok ne moze da konkurise,njemacka,SAD,japan isl.
socijalna zastita polako ali sigurno se topi na zapadu evrope jer vise nema komunisticke opasnosti od rusa.
Ako privredni rast znači samo proizvodnja tena, mobitela, ćumura, mostova, mašina, onda si donekle u pravu, jer opet razvijene zemlje imaju industrijsku proizvodnju, pogotovo SAD (ali njih si već naveo). Ali, pošto privredni rast ne znači samo to, onda ne znači da neće rasti, naprotiv. Socijalna zaštita se topi, sigurno, i samo je pitanje vremena kada će socijalističke stranke morati da dopuste još veći upliv kapitalizma. Nadam se uskoro.
hrastov žižak

#385 Re: Ako je kapitalizam bolji od socijalizma

Post by hrastov žižak »

Ma jašta, satari najslabije među nama. Kakvo džahilsko razmišljanje.
azea

#386 Re: Ako je kapitalizam bolji od socijalizma

Post by azea »

Kapitalizam - izbor izmedju 50 coca-cola sokova.
Socijalizam - cockta, besplatno skolovanje i besplatno zdravstvo.

Mi smo odabrali sokove...
agnostic_front

#387 Re: Ako je kapitalizam bolji od socijalizma

Post by agnostic_front »

azea wrote:Kapitalizam - izbor izmedju 50 coca-cola sokova.

Pa zar nemamo i sad besplatno školovanje, besplatno zdravstvo i koktu?
Domaci izdajnik
Horoskop: Vodokotlić

#388 Re: Ako je kapitalizam bolji od socijalizma

Post by Domaci izdajnik »

Kokta nije više naša, a zdravstvo i školstvo su nam bez komentara :oops:
agnostic_front

#389 Re: Ako je kapitalizam bolji od socijalizma

Post by agnostic_front »

Kakvo je takvo je, besplatno je.
Cockta je trenutno hrvatska, a nikad nije bila bosanska.
sportman1

#390 Re: Ako je kapitalizam bolji od socijalizma

Post by sportman1 »

agnostic_front wrote:
sportman1 wrote:smatram da su visoko razvijene kapitalisticke privrede dosle do svog maksimuma sto se tice privrednog rasta i da ce im taj rast biti oko 0 narednih godina iz razloga sto je rast na istoku daleko veci i proizvodnja se seli tamo gde je jeftina radna snaga.
Ako privredni rast znači samo proizvodnja tena, mobitela, ćumura, mostova, mašina, onda si donekle u pravu, jer opet razvijene zemlje imaju industrijsku proizvodnju, pogotovo SAD (ali njih si već naveo). Ali, pošto privredni rast ne znači samo to, onda ne znači da neće rasti, naprotiv. Socijalna zaštita se topi, sigurno, i samo je pitanje vremena kada će socijalističke stranke morati da dopuste još veći upliv kapitalizma. Nadam se uskoro.

-a zasto se nadas uskoro?
agnostic_front

#391 Re: Ako je kapitalizam bolji od socijalizma

Post by agnostic_front »

Zato što taj sistem nije održiv dugoročno. Švedska je 90-ih krahirala zbog ogromnih izdavanja za socijalu, i oni već neko vrijeme sve više smanjuju ta izdavanja, smanjuju poreze i privatizuju. Može to Norveška izdržati zato što ima naftu.
detroit-mercy

#392 Re: Ako je kapitalizam bolji od socijalizma

Post by detroit-mercy »

azea wrote:Kapitalizam - izbor izmedju 50 coca-cola sokova.

A bil' nam bogati pojasnio sta to znaci bresplatno zdravstvo i skolstvo :mrgreen: . Jel bresplatno zdravstvo znaci da ides kod Rukije po lipom da te napoji preko masa. Mada i to nije bresplatno, jer red je i da se Rukiji nesto tutne :mrgreen: .
A jel bresplatno skolstvo, ono sjedes pod lipu pa srices slova :mrgreen?
Nije mi nikako jasan taj koncept bresplatnog skolstva i zdravstva. Jel to znaci da profesori i doktori dzabe rade :D , jer cim primaju platu odmah nije vise bresplatno :mrgreen: .
hrastov žižak

#393 Re: Ako je kapitalizam bolji od socijalizma

Post by hrastov žižak »

Image
simpatičan lik
agnostic_front

#394 Re: Ako je kapitalizam bolji od socijalizma

Post by agnostic_front »

Dakle, bogati ljudi (pretpostavljam da se na to misli pod ovim "ruling class") koji zapošljavaju ljude su paraziti, a ovo nisu paraziti:
http://www.youtube.com/watch?v=Z5tqH7UrzOw ?
hrastov žižak

#395 Re: Ako je kapitalizam bolji od socijalizma

Post by hrastov žižak »

agnostic_front wrote:Dakle, bogati ljudi (pretpostavljam da se na to misli pod ovim "ruling class") koji zapošljavaju ljude su paraziti, a ovo nisu paraziti:
I šta sad, došao si video klipom da dokazuješ kako su nezaposleni ljudi ovog svijeta isto što i 5 napušenih afroamerikanaca :skoljka:
Bogati ljudi koji zapošljavaju- ah kako divno to zvuči, raznježio sam se.
Indigont

#396 Re: Ako je kapitalizam bolji od socijalizma

Post by Indigont »

Kapitalizam je nesto kao demokracija, najgori sistem ako izuzmemo sve ostale.

Pod socijalizmom se manje radi ali je napredak daleko sporiji sto se vidjelo i moze vidjeti u vecini komunistickih-socijalistickih ekonomija. Kina cim je uvela elemente kapitalizma u ekonomiju odmah je pocela enormno rasti i raste i danas.

A ovo kod nas je parazitiranje drzavnog aparata nad umirucim privatnim sektorom. Da bi kapitalizam poceo disati punim plucima, treba biti liberaliziran, sto manje opterecen porezima i treba imati ucinkovitu vladu koja ne uzima mnogo novca.

Kapitalizam ne iskljucuje mogucnost socijalnih programa, kojih ima cak i u Americi.

I jos jedna stvar, naravno da kapitalizam nije potpuno fer, ali nijedan sistem nije fer jer ce uvijek biti sretnika ili ljudi koji izmanipuliraju sistem.
Arata

#397 Re: Ako je kapitalizam bolji od socijalizma

Post by Arata »

Ako smo kapitalistička država, zašto ja ne mogu da kupim autobus i budem konkurencija GRAS-u?
Zašto ja ne mogu da uzmem pare koje idu za penziono i zdravstveno osiguranje i da radim sa njima šta hoću?

Zašto se zaposlenik GRAS-a ponaša kao da je on autoritet meni, a ustvari ja njemu dajem pare za platu?
Zašto se zaposlenici u zdravstvu ponašaju kao da su njihove bolnice a ti si tu došao da im smetaš?

Kod nas je najveći problem što pola države živi u socijalizmu, a pola u kapitalizmu. Dok god smo ovako ni tamo ni vamo, biće nam ovaj haos.

Problem kod kapitalizma je ako nemaš sreće i kapitala - crkni. Tj., hardcore prirodna selekcija koja se ne zasniva na principima biologije nego ekonomije.
Problem kod socijalizma je što će uvijek biti ljudi koji jednostavno neće da rade a hoće da im država sve obezbjedi. Isto tako su u socijalizmu potrebni veći resursi da bi se postigli isti rezultati kao u kapitalizmu.

Po meni je ipak bolji socijalizam jer mi je draže da se društvo sporije razvija, ali da pojedinci provedu svoj život kao ljudi a ne kao robovi.
Drinski

#398 Re: Ako je kapitalizam bolji od socijalizma

Post by Drinski »

Arata wrote: Problem kod socijalizma je što će uvijek biti ljudi koji jednostavno neće da rade a hoće da im država sve obezbjedi. Isto tako su u socijalizmu potrebni veći resursi da bi se postigli isti rezultati kao u kapitalizmu.

Po meni je ipak bolji socijalizam jer mi je draže da se društvo sporije razvija, ali da pojedinci provedu svoj život kao ljudi a ne kao robovi.
:thumbup:
Gojeni H

#399 Re: Ako je kapitalizam bolji od socijalizma

Post by Gojeni H »

hrastov žižak wrote: Bogati ljudi koji zapošljavaju- ah kako divno to zvuči, raznježio sam se.
Ovakvo razmisljanje jeste realan i aktuelan problem u Bosni.
Onaj ko ima je automatski lopov i kulak.
Imati je zlo, a biti kokuz znaci biti "jedan od raje".
E, pa sve manje ljudi tako razmislja.

Business friendly drustvo osigurava nova ulaganja i zaposljavanja od kojih koristi imaju svi.
Naklapanja o "besplatnom skolstvu i zdravstvu" koji ne funkcionisu je za isprane mozgove. Niko ko je imalo vidio svijeta i ima zrno mozga u glavi u takve utopije vise ne vjeruje.

Davanje na kapaljku, odrzavanje svijesti o "uhar je i kad dzaba muha uleti u guzicu", omogucavanje lopovluka svima tako da su "svi saucesnici" je produkt socijalisticke SFRJ vjesto nastavljen i unaprijedjen u godinama poslije.
Grover

#400 Re: Ako je kapitalizam bolji od socijalizma

Post by Grover »

agnostic_front wrote:Dakle, bogati ljudi (pretpostavljam da se na to misli pod ovim "ruling class") koji zapošljavaju ljude su paraziti, a ovo nisu paraziti:
Zapošljavaju, kao robove.
Post Reply