Ako je kapitalizam bolji od socijalizma

Post Reply
Domaci izdajnik
Horoskop: Vodokotlić

#126 Re: Ako je kapitalizam bolji od socijalizma

Post by Domaci izdajnik »

Jay Gatsby wrote:Propagandom i reklamom? A ne zato što je bolji?
Po čemu je bolji za običnog čovjeka, ne za lopove i aristokratiju? Da čujem?
Drvosjeca iz Dejcica wrote:Sve blagodeti i pogodnosti kao radnici uživamo danas i smatramo normanim i civilizacijskim dostignućem je proizašlo iz direktne borbe socijalista i komunista. Osam sati rada, pravo na godišnji odmor, 1. maj, socijalno, zdravstveno...itd. sve je to nasljeđe socijalista i komunista. Da su se pitali kapitalisti i danas bi djeca od 6 godina radila po 12 sati u fabrici za nadnicu bez ikakvih prava. Problem današnje facebook generacije je što između demokratije i kapitalizma stavljaju znak jednakosti. Nikada kapitalizam u svojoj istoriji nije bio human, demokratičan, pravedan i orjentisan ljudima osim u periodu kada je na suprotnoj strani imao komunizam. Komunizam ili onaj naš YU socijalizam svakako nije bilo idealno društvo ali je bilo moralnije i humanije u odnosu na ovo današnje izrabljivačko, nemoralno i nehumano.
Slažem se :thumbup:
Jay Gatsby

#127 Re: Ako je kapitalizam bolji od socijalizma

Post by Jay Gatsby »

Drvosjeca iz Dejcica wrote:Sve blagodeti i pogodnosti kao radnici uživamo danas i smatramo normanim i civilizacijskim dostignućem je proizašlo iz direktne borbe socijalista i komunista. Osam sati rada, pravo na godišnji odmor, 1. maj, socijalno, zdravstveno...itd. sve je to nasljeđe socijalista i komunista. Da su se pitali kapitalisti i danas bi djeca od 6 godina radila po 12 sati u fabrici za nadnicu bez ikakvih prava. Problem današnje facebook generacije je što između demokratije i kapitalizma stavljaju znak jednakosti. Nikada kapitalizam u svojoj istoriji nije bio human, demokratičan, pravedan i orjentisan ljudima osim u periodu kada je na suprotnoj strani imao komunizam. Provjerite malo kako su proganjani socijallsti po Evropi i Americi pa će vam sve biti jasno. Komunizam ili onaj naš YU socijalizam svakako nije bilo idealno društvo ali je bilo moralnije i humanije u odnosu na ovo današnje izrabljivačko, nemoralno i nehumano.
To sve stoji. Problem je u tome što starija pre-Facebook generacija nije htjela i nije bila sposobna održati taj socijalizam koji spominješ. Kad mi danas ti ljudi počnu govoriti da je onda bilo bolje, ne znam da li bi im se smijao ili plakao od muke.
Hrulj

#128 Re: Ako je kapitalizam bolji od socijalizma

Post by Hrulj »

Lajavikrelac wrote:
Hrulj wrote:Ne zanima me. Jedan od glavnih razloga sto ne volim komuniste je to sto ne cijenite slobodu. Ponasate se kao da bi mater prodali za za posao i osiguranje. Od slobode nema nista vrijednije.
Ha :?
Evo sad imaš sloboda koliko ti volja, slobodno da te ugnjetavaju, sloboda da te ukokaju noću na ulici, slobodno da krše tvoja prava, slobodno da nemaš životne potrebe, slobodno da te dribla kom se god digne, slobodno da krepaš na ulici ako nemaš para za liječenje.....u pravu si nikad nismo imalo toliko sloboda :oops:
I da slobodno zalaj na državu i vlast demokratski izabranu s tvoje strane....javi se kako si prošao :mrgreen:
Tacno tako.
Sada sam slobodan covjek, ne zavisim od partije niti mi clanstvo u njoj uvjetuje zivot. Ako hocu mogu pokrenuti posao, ako necu ne moram. Ako hocu da radim radim ako necu ne moram, to sto cu skapat je moja stvar.
Ako cemo fino o ugnjetavanju, reci mi za jednog Bosnjaka islamske vjeroispovjesti koji je klanjao i obavljao vjerske duznosti a da je bio direktor javnog preduzeca za 50 godina komunizma :)
Hoces reci da u komunizmu nema kriminala i nasilnika? Ili hoces da kazes da je nekome ustavom zagarantovano pravo da me isuta?
Makar necu na goli otok. Voljeo bi vidjeti kako bi vas vasi komunisti pobili onda kad ste se iskupili ispred parlamenta. Milicija i tenkovi...
Jay Gatsby

#129 Re: Ako je kapitalizam bolji od socijalizma

Post by Jay Gatsby »

Lajavikrelac wrote:
Bolji u smislu da je dobrim dijelom ostvario globalnu dominaciju. Ti postavljaš stvari kao da obični ljudi u kapitalističkim zemljama masovno umiru od gladi. Gdje pametno rade, tamo manje-više dobro i žive.
Drvosjeca iz Dejcica

#130 Re: Ako je kapitalizam bolji od socijalizma

Post by Drvosjeca iz Dejcica »

Hrulj wrote:
Lajavikrelac wrote:
Hrulj wrote:Ne zanima me. Jedan od glavnih razloga sto ne volim komuniste je to sto ne cijenite slobodu. Ponasate se kao da bi mater prodali za za posao i osiguranje. Od slobode nema nista vrijednije.
Ha :?
Evo sad imaš sloboda koliko ti volja, slobodno da te ugnjetavaju, sloboda da te ukokaju noću na ulici, slobodno da krše tvoja prava, slobodno da nemaš životne potrebe, slobodno da te dribla kom se god digne, slobodno da krepaš na ulici ako nemaš para za liječenje.....u pravu si nikad nismo imalo toliko sloboda :oops:
I da slobodno zalaj na državu i vlast demokratski izabranu s tvoje strane....javi se kako si prošao :mrgreen:
Tacno tako.
Sada sam slobodan covjek, ne zavisim od partije niti mi clanstvo u njoj uvjetuje zivot. Ako hocu mogu pokrenuti posao, ako necu ne moram. Ako hocu da radim radim ako necu ne moram, to sto cu skapat je moja stvar.
Ako cemo fino o ugnjetavanju, reci mi za jednog Bosnjaka islamske vjeroispovjesti koji je klanjao i obavljao vjerske duznosti a da je bio direktor javnog preduzeca za 50 godina komunizma :)
Hoces reci da u komunizmu nema kriminala i nasilnika? Ili hoces da kazes da je nekome ustavom zagarantovano pravo da me isuta?
Makar necu na goli otok. Voljeo bi vidjeti kako bi vas vasi komunisti pobili onda kad ste se iskupili ispred parlamenta. Milicija i tenkovi...
Ja ne znam gdje ti živiš ali ovdje u ovoj državi koja se nalazi na jugo-istogu Evrope i zove se Bosna i Hercegovina mnogo toga je uvjetovano partijskih članstvom. Biznis možeš pokrenuti, mogao si i u onom sistemu od 70'-tih godina, ali ako želiš poslovati kako treba moraš imati stranačke, političke i svake druge veze. Priča o slobodi je ubleha, ljudi su i u onom sistemu bil slobodni osim kriminalca. U ovom sistemu imaš apsurd da su kriminalci na slobodi a zovu ih biznismenima i sposobnim.
Domaci izdajnik

#131 Re: Ako je kapitalizam bolji od socijalizma

Hrulj wrote:Sada sam slobodan covjek, ne zavisim od partije niti mi clanstvo u njoj uvjetuje zivot. Ako hocu mogu pokrenuti posao, ako necu ne moram. Ako hocu da radim radim ako necu ne moram, to sto cu skapat je moja stvar
:lol: :lol: :lol: :lol: ma sigurno ćeš uspjeti sad ako nisi član vladajuće partije danas.... :-)
Hrulj wrote:Ako cemo fino o ugnjetavanju, reci mi za jednog Bosnjaka islamske vjeroispovjesti koji je klanjao i obavljao vjerske duznosti a da je bio direktor javnog preduzeca za 50 godina komunizma
Reci za bilo kojeg pravoslavca ili katolika koji je slavio slavu ili išao na mise da je bio direktor istog?
Hrulj wrote:Hoces reci da u komunizmu nema kriminala i nasilnika? Ili hoces da kazes da je nekome ustavom zagarantovano pravo da me isuta?
Ako je vrhunac kriminala nekoliko šaketanja pijanaca i par razbijenih trafika od strane istih za godinu dana, u kom niko ne strada od prolaznika..tačno :oops:
Hrulj wrote:Makar necu na goli otok. Voljeo bi vidjeti kako bi vas vasi komunisti pobili onda kad ste se iskupili ispred parlamenta. Milicija i tenkovi...
Sad po Evropi ne šalju specijalce na demonstrante jok, me gdje bi :-) u onoj državi se narod nije skupljao pred parlamentom da traži svoja osnovna ljudska prava, ko je tražio pogače preko hljeba dobio je zna se :mrgreen:
Hrulj

#132 Re: Ako je kapitalizam bolji od socijalizma

Post by Hrulj »

Lajavikrelac wrote:
Hrulj wrote:Sada sam slobodan covjek, ne zavisim od partije niti mi clanstvo u njoj uvjetuje zivot. Ako hocu mogu pokrenuti posao, ako necu ne moram. Ako hocu da radim radim ako necu ne moram, to sto cu skapat je moja stvar
:lol: :lol: :lol: :lol: ma sigurno ćeš uspjeti sad ako nisi član vladajuće partije danas.... :-)
Hrulj wrote:Ako cemo fino o ugnjetavanju, reci mi za jednog Bosnjaka islamske vjeroispovjesti koji je klanjao i obavljao vjerske duznosti a da je bio direktor javnog preduzeca za 50 godina komunizma
Reci za bilo kojeg pravoslavca ili katolika koji je slavio slavu ili išao na mise da je bio direktor istog?
Hrulj wrote:Hoces reci da u komunizmu nema kriminala i nasilnika? Ili hoces da kazes da je nekome ustavom zagarantovano pravo da me isuta?
Ako je vrhunac kriminala nekoliko šaketanja pijanaca i par razbijenih trafika od strane istih za godinu dana, u kom niko ne strada od prolaznika..tačno :oops:
Hrulj wrote:Makar necu na goli otok. Voljeo bi vidjeti kako bi vas vasi komunisti pobili onda kad ste se iskupili ispred parlamenta. Milicija i tenkovi...
Sad po Evropi ne šalju specijalce na demonstrante jok, me gdje bi :-) u onoj državi se narod nije skupljao pred parlamentom da traži svoja osnovna ljudska prava, ko je tražio pogače preko hljeba dobio je zna se :mrgreen:
Okani se ti sarkazma.
Sva trenutna desavanja su rezultat nas samih. Nije niko dosao i rekao nemoj pravit fabrike. Nemoj pokretati poslove.
Problem je sto politicari i narod jos uvjek zive u komunistickom mentalitetu u kojem cekaju da drzava sve obezbjedi. A tako ne ide i mogu cekati dok ne crknu posla nece biti.
Domaci izdajnik

#133 Re: Ako je kapitalizam bolji od socijalizma

Jay Gatsby wrote:
Lajavikrelac wrote:
Bolji u smislu da je dobrim dijelom ostvario globalnu dominaciju. Ti postavljaš stvari kao da obični ljudi u kapitalističkim zemljama masovno umiru od gladi. Gdje pametno rade, tamo manje-više dobro i žive.
Nije taj tvoj svijet samo predgrađa US gradova....odeš malo dalje pa vidiš :wink: Ili možda milioni građana jednog Tajlanda, Meksika, Bangladeša, Indije žive sjajno sa prosječnom platom od 30$ dolara radeći po tvornicama kapitalista po 12 sati?
Drvosjeca iz Dejcica

#134 Re: Ako je kapitalizam bolji od socijalizma

Hrulj wrote: Okani se ti sarkazma.
Sva trenutna desavanja su rezultat nas samih. Nije niko dosao i rekao nemoj pravit fabrike. Nemoj pokretati poslove.
Problem je sto politicari i narod jos uvjek zive u komunistickom mentalitetu u kojem cekaju da drzava sve obezbjedi. A tako ne ide i mogu cekati dok ne crknu posla nece biti.
Pa dobro eto ostavimo BiH, što ljudi izlaze na ulice po cijelom svijetu ako je kapitalizam tako jebeno dobar?
Hrulj

#135 Re: Ako je kapitalizam bolji od socijalizma

Post by Hrulj »

Drvosjeca iz Dejcica wrote:
Pa dobro eto ostavimo BiH, što ljudi izlaze na ulice po cijelom svijetu ako je kapitalizam tako jebeno dobar?
Sto je komunizam mrtav ako je tako dobar
Hrulj

#136 Re: Ako je kapitalizam bolji od socijalizma

Post by Hrulj »

Lajavikrelac wrote:
Jay Gatsby wrote:
Lajavikrelac wrote:
Nije taj tvoj svijet samo predgrađa US gradova....odeš malo dalje pa vidiš :wink: Ili možda milioni građana jednog Tajlanda, Meksika, Bangladeša, Indije žive sjajno sa prosječnom platom od 30$ dolara radeći po tvornicama kapitalista po 12 sati?
Pa sta?
Domaci izdajnik

#137 Re: Ako je kapitalizam bolji od socijalizma

To smo apsolvirali ne pratiš gradivo.... :-? I nije mrtav, komunizam u svom izvornom obliku nije postojao, a zemlje socijalizma i socijalne demokratije postoje itekako :wink:
Pa šta??? :? po tebi je feudalizam ili mozda robovlasništvo jako gotivno uređenje, ono rentabilno i to :zoka:
Last edited by Domaci izdajnik on 29/08/2013 20:57, edited 1 time in total.
Jay Gatsby

#138 Re: Ako je kapitalizam bolji od socijalizma

Post by Jay Gatsby »

Lajavikrelac wrote:
Jay Gatsby wrote:
Lajavikrelac wrote:
Pa, de organiziraj ti zemlju od 1,2 milijarde stanovnika (Indiju) tako da svi dobro žive. I reci mi je li to uspjelo kineskim komunistima?
Drvosjeca iz Dejcica

#139 Re: Ako je kapitalizam bolji od socijalizma

Hrulj wrote:
Sto je komunizam mrtav ako je tako dobar
To je rezultat nas samih i ljudi koji su taj sistem trebali implementirati za dobrosvih a ne pojedinca. Već sam ti pomenuo da mnogo onoga što danas smatramo normalnim, recimo 888 (proguglaj šta je to), je nasljeđe socijalista i komunista. Eto sada ti meni odgovori na moje pitanje ako je kapitalizam tako dobar zašt ljudi izlaze na ulice?
Jay Gatsby

#140 Re: Ako je kapitalizam bolji od socijalizma

Post by Jay Gatsby »

Nije toliko dobar, ali je i takav kakav jeste zaplesao na grobu komunizma/socijalizma (da sad ne ulazimo u jezičke zavrzlame).
Hrulj

#141 Re: Ako je kapitalizam bolji od socijalizma

Post by Hrulj »

Lajavikrelac wrote:To smo apsolvirali ne pratiš gradivo.... :-? I nije mrtav, komunizam u svom izvornom obliku nije postojao, a zemlje socijalizma i socijalne demokratije postoje itekako :wink:
Pa šta??? :? po tebi je feudalizam ili mozda robovlasništvo jako gotivno uređenje, ono rentabilno i to :zoka:
A tebi bi majica od 500 ili 1000 maraka bila itekako atraktivna zar ne?
Hrulj

#142 Re: Ako je kapitalizam bolji od socijalizma

Post by Hrulj »

Zato sto imaju pravo da izadju i hoce da izraze svoje misljenje.
Domaci izdajnik

#143 Re: Ako je kapitalizam bolji od socijalizma

Ne bi..meni je dobra i ona od 25 KM ;-) Bitno da mi stoji 8-)
Domaci izdajnik

#144 Re: Ako je kapitalizam bolji od socijalizma

Hrulj wrote:Zato sto imaju pravo da izadju i hoce da izraze svoje misljenje.
I dobiju po tamburi zbog toga jel :mrgreen: demokratski pošteno....
Last edited by Domaci izdajnik on 29/08/2013 21:01, edited 1 time in total.
Hrulj

#145 Re: Ako je kapitalizam bolji od socijalizma

Post by Hrulj »

Lajavikrelac wrote:Ne bi..meni je dobra i ona od 25 KM ;-) Bitno da mi stoji 8-)
Ma dakako. A otkud ti mislis da im placa vise od toga ako hoce da napravi takvu majicu?
Hrulj

#146 Re: Ako je kapitalizam bolji od socijalizma

Post by Hrulj »

Lajavikrelac wrote:
Hrulj wrote:Zato sto imaju pravo da izadju i hoce da izraze svoje misljenje.
I dobiju po tamburi zbog toga jel :mrgreen:
Bar ih ne gaze tenkovima, niti im prave holomodor
Drvosjeca iz Dejcica

#147 Re: Ako je kapitalizam bolji od socijalizma

Jay Gatsby wrote:
Nije toliko dobar, ali je i takav kakav jeste zaplesao na grobu komunizma/socijalizma (da sad ne ulazimo u jezičke zavrzlame).
Zavisi kako se uzme. Ja recimo smatram da komunizam kao ideologija nije mrtav već se pritajio. Svaki čovjek u sebi prirodno ima nagon da se bori protiv tlačitelja i nepravde a kapitalizam je upravo to, nepravda i tlačenje slabijeg od strane jačeg (bogatijeg). Skaninavska inačica kapitalizma je bliža komunizmu nego kapitalizmu.
Domaci izdajnik

#148 Re: Ako je kapitalizam bolji od socijalizma

Hrulj wrote:Ma dakako. A otkud ti mislis da im placa vise od toga ako hoce da napravi takvu majicu?
Eto sigurno sele tamo fabrike zbog blage klime i dobrih ljudi.... :-)
Hrulj wrote:Bar ih ne gaze tenkovima, niti im prave holomodor
I to smo apsolvirali...ne pratiš kolega :mrgreen: prvi holodomor drugi kasetne bombe..šta je manje varvarski?
Last edited by Domaci izdajnik on 29/08/2013 21:04, edited 1 time in total.
Hrulj

#149 Re: Ako je kapitalizam bolji od socijalizma

Post by Hrulj »

Zasto je tlacenje ako ja dignem kredit koji me moze unistiti, zauvjek upropastiti i ostaviti bez icega, i pokrenem neki biznis i ne dam radniku istu platu kao sebi?
Hrulj

#150 Re: Ako je kapitalizam bolji od socijalizma

Post by Hrulj »

Lajavikrelac wrote:
Hrulj wrote:Ma dakako. A otkud ti mislis da im placa vise od toga ako hoce da napravi takvu majicu?
Eto sigurno sele tamo fabrike zbog blage klime i dobrih ljudi.... :-)
Hrulj wrote:Bar ih ne gaze tenkovima, niti im prave holomodor
I to smo apsolvirali...ne pratiš kolega :mrgreen: prvi holodomor drugi kasetne bombe..šta je manje varvarski?
Ne pratis ti
Fino sam te pitao kako ce napraviti majicu od 25 maraka ako ce da radniku da platu kao i sebi?
Post Reply