AKO JE ISUS...?

Rasprave o vjerskim temama.
Locked
JimboJonez

#201 Re: AKO JE ISUS...?

Post by JimboJonez »

Probaj pa nam javi.
Great Cornholio

#202 Re: AKO JE ISUS...?

Post by Great Cornholio »

faka_ wrote: dok se muslimani svi na svijetu mole na arapskom(da ih citav svijet razumije :-D) i ja sad odem u libiju,znam sta mi uci ili bilo gdje drugo.........ama cekaj meha....poso zove :lol:
pitam ja nenu da li ona zna šta govori kad klanja, a ona meni kaže da zna. Znači, znaš arapski- kažem ja njoj; Ma kakav arapski ja učim na našem jeziku :D Ovdje bi trebao ići slolo, tu se naša priča prekida, ali uglavnom Halid posta Halid 'mjesto Halida :lol:
Great Cornholio

#203 Re: AKO JE ISUS...?

JimboJonez wrote:Probaj pa nam javi.
Hoću, nadam se da da će mi biti dopušteno korištenje intereneta tamo gdje budem završio :D
faka_

#204 Re: AKO JE ISUS...?

Post by faka_ »

JimboJonez wrote:
faka_ wrote:
Great Cornholio wrote:Ja mislim da je Isus bio čovjek koji je izmislio Kršćanstvo, isto kao i što je Muhamed izmislio Islam :D
ljudi su izmislili krscanstvo a ne isus,i cak pise u Kur'anu da on nije razapet nego da se to ljudima pricinilo,i neki dan procitah negdje neki naucnik proucavo i otkrio da je rimsko carstvo tek 300 godina poslije isusa pocelo razapinajti na krstove i bas mi se poklapa neki dokaz da je car konstantin 300 godine posle nove ere sazvo nake ljude pa da izmisle vjeru jer im ljudi ne bi placali porez i tako nesta i one folove da placaju crkvi porez i sta sve ne....a sto se muhammeda tice kazu za njega da je najveci covjek koji je ikad zivio(ne mislim na fizicku velicinu :-D ) i muslimani ne obozavaju muhammeda jer je on samo obicni cojk,dobro ne bas obicni,ali je cojk,i nesta sam skonto da u islamu nema nekih tajni,sve ti je dostupno dok u krscanstvu ima nekih vatikanskih tajni sto mi ukazuje na ovo gore nevedeno o caru konstantinu...i svaka drzava obavlja molitbve na svom jeziku,odes u njemacku na njemackom se mole,u francusku na francuskom,i to je nekako bezveze,ne znas sta ti uce,dok se muslimani svi na svijetu mole na arapskom(da ih citav svijet razumije :-D) i ja sad odem u libiju,znam sta mi uci ili bilo gdje drugo.........ama cekaj meha....poso zove :lol:
Ne znam koliko si upoznat sa Spartakovim ustankom. Ako nisi, progooglaj i pogledaj kada se dogodio i kako je završio. Tu ćeš dobiti odgovor na svoje historijske zagonetke vezane za presude smrtne kazne razapinjanjem na križ.

Druga stvar, tvoj historijska opaska vezana za Konstaninovo proglašavanje kršćanstva slobodnom religijom u Rimskom Carstvu je u najmanju ruku paušalna i netočna.
Što se tiče liturgije na narodnom jeziku, isto ti preporučujem da progooglaš nešto što se zove protestantska reformacija i Lutherova nastojanja vezana za uvođenje narodnog jezika i kasniju katoličku reformu na II. vat. saboru.
A to da je nekom bezveze što se netko moli na svom jeziku ili latinskom ili arapskom nije baš nekakav argument.

nemam kad guglati....i da ti pravo kazem ne interesuje me krscanstvo,ima puno nekih gluposti,cojk umre i proglase ga svecem,i mole mu se ...daj ba..eee...ja sam musliman i vjerujem u Jednog Jedinog Boga, a to Allaha dž.š.,....a to naki duhovi,ocevi i sta ja znam djedovi bozicnjaci nidje veze,sve nako pametovanje,...cuj oce grjijesio sam oprosti mi,oprosteno ti je,yupi,odoh opet grijesiti pa cu navratiti..vozdra otac :lol: .......a haj molim te sto ne klanjate.....npr u filmovima, srednjovjekovnim,naki kraljevi sjede pa im dodje neko pa im se pokloni,e vidis sto ti je to kod nas,klanjanje,negdje pise,da ne naglabam ne znam tocno gdje,na Sudnjem danu muslimani ce prvo biti pitani za namaz-klanjanje...i ima logike za ovog konstantina...dje ce se car klanjati nekome...eee baa...ja sam car...trebaju meni da se klanjaju :lol: i tako to malo ubaci isusa i napravi krscanstvo....kod muslimana najveci grijeh je pripisivanje druga bogu-širk....znaci bog je jedan,nije rodjen niti je rodio i nitko mu ravan nije....ma da se ne prepiremo...ima jedna sura u Kur'anu koja kaze: meni moja tebi tvoja vjera :)
JimboJonez

#205 Re: AKO JE ISUS...?

Post by JimboJonez »

Vidim da nemaš kad, možda onda i nebi pisao to što pišeš.

Inače, vrlo tolerantan post, baš u vjerničkom duhu :thumbup:
faka_

#206 Re: AKO JE ISUS...?

Post by faka_ »

Great Cornholio wrote:
faka_ wrote: dok se muslimani svi na svijetu mole na arapskom(da ih citav svijet razumije :-D) i ja sad odem u libiju,znam sta mi uci ili bilo gdje drugo.........ama cekaj meha....poso zove :lol:
pitam ja nenu da li ona zna šta govori kad klanja, a ona meni kaže da zna. Znači, znaš arapski- kažem ja njoj; Ma kakav arapski ja učim na našem jeziku :D Ovdje bi trebao ići slolo, tu se naša priča prekida, ali uglavnom Halid posta Halid 'mjesto Halida :lol:
ma nena ko nena...poselami nenu :lol: da ti pojednostavim....npr. fatiha, znam kako zvuci na arapskom,...elhamdullillah rabilalemin....i kad bi mi je ucio na njemackom npr ''ojče dojče mi libe štrafen'' ili francuskom '' bž kes kis pas'' :lol: ne bih znao sta uci,ne znam ni arapski,ali bukvalno znam par sura o cemu govore... :-D ...ili ti ga dodje neki lik iza arabije i ono podne, ne razumimo se ni jedan,i ono rukama pokazemo na klanjanje..aha..yes..yes...i odemo klanjati...on hodja ja mujezin....a nikad cojka nisam vidio....i 1/1 klanjali ko da smo trenirali godinu dana :D e o tome ti govorim :lol: valjda ces skontati
Great Cornholio

#207 Re: AKO JE ISUS...?

Eh da mi je znati koja je vjera prava, i ja bih onda provjerovao :D
JimboJonez

#208 Re: AKO JE ISUS...?

Post by JimboJonez »

Probaj kod Tom Cruisea
melac

#209 Re: AKO JE ISUS...?

Post by melac »

Ako ne prođe kod Toma Cruisea, uvijek može navaliti na Katie Holmes. :D
Great Cornholio

#210 Re: AKO JE ISUS...?

JimboJonez wrote:Probaj kod Tom Cruisea
Joj njegova je vjera u odnosu na prave vjere pravo nelogična :D
faka_

#211 Re: AKO JE ISUS...?

Post by faka_ »

JimboJonez wrote:Vidim da nemaš kad, možda onda i nebi pisao to što pišeš.

e mučos grasias :D ma nego nema mi logike...npr varg vikernes,onaj palicrkvas iz norveke,sto je popalio toliko crkvi,ili se kaze crkava,a ne moze se reci crkava jer bi bilo da neki cojk crkava :lol: ..pa valjda skonto varg(joj mu finog imena varg-vrag)da je to nidje veze :lol: hajd sad napravite kakvu lomaču pa me spalite :lol:
Great Cornholio

#212 Re: AKO JE ISUS...?

melac wrote:Ako ne prođe kod Toma Cruisea, uvijek može navaliti na Katie Holmes. :D
Ja sam čo'ek vjernik, ja ne otimam tuđe žene ;-)
JimboJonez

#213 Re: AKO JE ISUS...?

Post by JimboJonez »

faka_ wrote:
JimboJonez wrote:Vidim da nemaš kad, možda onda i nebi pisao to što pišeš.

e mučos grasias :D ma nego nema mi logike...npr varg vikernes,onaj palicrkvas iz norveke,sto je popalio toliko crkvi,ili se kaze crkava,a ne moze se reci crkava jer bi bilo da neki cojk crkava :lol: ..pa valjda skonto varg(joj mu finog imena varg-vrag)da je to nidje veze :lol: hajd sad napravite kakvu lomaču pa me spalite :lol:
Prošla su ta vremena.
melac

#214 Re: AKO JE ISUS...?

Post by melac »

Great Cornholio wrote:
melac wrote:Ako ne prođe kod Toma Cruisea, uvijek može navaliti na Katie Holmes. :D
Ja sam čo'ek vjernik, ja ne otimam tuđe žene ;-)
Hajd baš lijepo. :dance:
Great Cornholio

#215 Re: AKO JE ISUS...?

melac wrote:
Hajd baš lijepo. :dance:
lagano, zagrebački :D
endy_tuzla

#216 Re: AKO JE ISUS...?

Post by endy_tuzla »

nemam kad guglati....i da ti pravo kazem ne interesuje me krscanstvo,ima puno nekih gluposti,cojk umre i proglase ga svecem,i mole mu se ...daj ba..eee...ja sam musliman i vjerujem u Jednog Jedinog Boga, a to Allaha dž.š.,....a to naki duhovi,ocevi i sta ja znam djedovi bozicnjaci nidje veze,sve nako pametovanje,...cuj oce grjijesio sam oprosti mi,oprosteno ti je,yupi,odoh opet grijesiti pa cu navratiti..vozdra otac :lol: .......a haj molim te sto ne klanjate.....npr u filmovima, srednjovjekovnim,naki kraljevi sjede pa im dodje neko pa im se pokloni,e vidis sto ti je to kod nas,klanjanje,negdje pise,da ne naglabam ne znam tocno gdje,na Sudnjem danu muslimani ce prvo biti pitani za namaz-klanjanje...i ima logike za ovog konstantina...dje ce se car klanjati nekome...eee baa...ja sam car...trebaju meni da se klanjaju :lol: i tako to malo ubaci isusa i napravi krscanstvo....kod muslimana najveci grijeh je pripisivanje druga bogu-širk....znaci bog je jedan,nije rodjen niti je rodio i nitko mu ravan nije....ma da se ne prepiremo...ima jedna sura u Kur'anu koja kaze: meni moja tebi tvoja vjera :)[/quote]

potpis :thumbup: fakat nema se vremena za ovakve rasprave kad iz aviona vidis da je zabluda ,al eto da ih Allah dragi uputi na pravi put..
saso mange

#217 Re: AKO JE ISUS...?

Post by saso mange »

faka_ wrote:
Great Cornholio wrote:Ja mislim da je Isus bio čovjek koji je izmislio Kršćanstvo, isto kao i što je Muhamed izmislio Islam :D
ljudi su izmislili krscanstvo a ne isus,i cak pise u Kur'anu da on nije razapet nego da se to ljudima pricinilo,i neki dan procitah negdje neki naucnik proucavo i otkrio da je rimsko carstvo tek 300 godina poslije isusa pocelo razapinajti na krstove i bas mi se poklapa neki dokaz da je car konstantin 300 godine posle nove ere sazvo nake ljude pa da izmisle vjeru jer im ljudi ne bi placali porez i tako nesta i one folove da placaju crkvi porez i sta sve ne....a sto se muhammeda tice kazu za njega da je najveci covjek koji je ikad zivio(ne mislim na fizicku velicinu :-D ) i muslimani ne obozavaju muhammeda jer je on samo obicni cojk,dobro ne bas obicni,ali je cojk,i nesta sam skonto da u islamu nema nekih tajni,sve ti je dostupno dok u krscanstvu ima nekih vatikanskih tajni sto mi ukazuje na ovo gore nevedeno o caru konstantinu...i svaka drzava obavlja molitbve na svom jeziku,odes u njemacku na njemackom se mole,u francusku na francuskom,i to je nekako bezveze,ne znas sta ti uce,dok se muslimani svi na svijetu mole na arapskom(da ih citav svijet razumije :-D) i ja sad odem u libiju,znam sta mi uci ili bilo gdje drugo.........ama cekaj meha....poso zove :lol:
ne da nije razapet nego da nije umro i da nije uskrsnuo, po Islamu Allah je Isa a.s. digao kod sebe i pojavice se pred Sudnji Dan
JimboJonez

#218 Re: AKO JE ISUS...?

Post by JimboJonez »

endy_tuzla wrote:nemam kad guglati....i da ti pravo kazem ne interesuje me krscanstvo,ima puno nekih gluposti,cojk umre i proglase ga svecem,i mole mu se ...daj ba..eee...ja sam musliman i vjerujem u Jednog Jedinog Boga, a to Allaha dž.š.,....a to naki duhovi,ocevi i sta ja znam djedovi bozicnjaci nidje veze,sve nako pametovanje,...cuj oce grjijesio sam oprosti mi,oprosteno ti je,yupi,odoh opet grijesiti pa cu navratiti..vozdra otac :lol: .......a haj molim te sto ne klanjate.....npr u filmovima, srednjovjekovnim,naki kraljevi sjede pa im dodje neko pa im se pokloni,e vidis sto ti je to kod nas,klanjanje,negdje pise,da ne naglabam ne znam tocno gdje,na Sudnjem danu muslimani ce prvo biti pitani za namaz-klanjanje...i ima logike za ovog konstantina...dje ce se car klanjati nekome...eee baa...ja sam car...trebaju meni da se klanjaju :lol: i tako to malo ubaci isusa i napravi krscanstvo....kod muslimana najveci grijeh je pripisivanje druga bogu-širk....znaci bog je jedan,nije rodjen niti je rodio i nitko mu ravan nije....ma da se ne prepiremo...ima jedna sura u Kur'anu koja kaze: meni moja tebi tvoja vjera :)

potpis :thumbup: fakat nema se vremena za ovakve rasprave kad iz aviona vidis da je zabluda ,al eto da ih Allah dragi uputi na pravi put..
LOL
Teološka promišljanja i kritička promišljanja su se svela na gledanje iz aviona. :D
endy_tuzla

#219 Re: AKO JE ISUS...?

Post by endy_tuzla »

LOL
Teološka promišljanja i kritička promišljanja su se svela na gledanje iz aviona. :D[/quote]

što jest jest :D ,neko vidi iz aviona neko još uvjek slijep :roll:
NIN

#220 Re: AKO JE ISUS...?

Post by NIN »

faka_ wrote:nemam kad guglati....i da ti pravo kazem ne interesuje me krscanstvo,ima puno nekih gluposti...
Prvo sto te ne zanima, drugo sto ti je mrsko informirati se, a trece sto si bezobrazan k'o pas! Pa koji ces onda k**** na ovoj temi, Tita ti? I ti, a i ostali sto su se dosli ko fol sprdat' i bajagi likovati nad necim sto smatrate pogresnim cinite ono sto ne bi voljeli da vama neko cini kad se nadjete u manjini. Sad bih se s vama uhvatio u pravi dijaloski kostac pa da vidite koliko ste plitki, ignorantni i malo je rec' bezobrazni i licemjerni ali, kad bolje skontam, mislim da ipak necu jer ce se moj naum sigurno pogresno protumaciti, a i ne bih da kojim slucajem uvrijedim neke koje ovdje zaista cijenim (mada su oni susta suprotnost od vas licemjera i njima je argumentovana kritika i vise nego dobrodosla jer im ona dodje kao neka vrsta kalibracije).

Da ste imalo inteligentni shvatili bi sustinu u onome sto je neko napisao da bi se moglo reci da je ono sto je Isus jednom krscaninu to je sveti Kuranu za jednog muslimana - Isus u Krscanstvu kao ekvivalent Kurana u islamu.

Najbolje bi bilo da lagano razgulite s ove teme posto se samo brukate i pokazujete svoje neznanje, ignorantnost, dvolicnost i drskost - upravo ono sto je u suprotnosti sa vasom vjerom!
JimboJonez

#221 Re: AKO JE ISUS...?

Post by JimboJonez »

Potpisujem
Mustafapasa

#222 Re: AKO JE ISUS...?

Post by Mustafapasa »

NIN wrote:
faka_ wrote:nemam kad guglati....i da ti pravo kazem ne interesuje me krscanstvo,ima puno nekih gluposti...
Prvo sto te ne zanima, drugo sto ti je mrsko informirati se, a trece sto si bezobrazan k'o pas! Pa koji ces onda k**** na ovoj temi, Tita ti? I ti, a i ostali sto su se dosli ko fol sprdat' i bajagi likovati nad necim sto smatrate pogresnim cinite ono sto ne bi voljeli da vama neko cini kad se nadjete u manjini. Sad bih se s vama uhvatio u pravi dijaloski kostac pa da vidite koliko ste plitki, ignorantni i malo je rec' bezobrazni i licemjerni ali, kad bolje skontam, mislim da ipak necu jer ce se moj naum sigurno pogresno protumaciti, a i ne bih da kojim slucajem uvrijedim neke koje ovdje zaista cijenim (mada su oni susta suprotnost od vas licemjera i njima je argumentovana kritika i vise nego dobrodosla jer im ona dodje kao neka vrsta kalibracije).

Da ste imalo inteligentni shvatili bi sustinu u onome sto je neko napisao da bi se moglo reci da je ono sto je Isus jednom krscaninu to je sveti Kuranu za jednog muslimana - Isus u Krscanstvu kao ekvivalent Kurana u islamu.

Najbolje bi bilo da lagano razgulite s ove teme posto se samo brukate i pokazujete svoje neznanje, ignorantnost, dvolicnost i drskost - upravo ono sto je u suprotnosti sa vasom vjerom!

Ma vidi, vidi...prva slabost tvog izlaganja lafe moja jeste uvreda...dakle, ne postujes ono sto je Isa a.s. rekao a to je da ljubis neprojatelja svog...i ovdje niko nije neprijatelj, vec samo ljudi diskutuju prema svom stanju i znanju...
drugo, ni tebi samom izgleda nisu jasne neke stvari koje smo ovdje zakljucili (moje izlaganje i Goranovo objasnjenje) i zakljuceno je: jedan je BOG, Isa je poslanik i donositelj poruke ili Bozije rijeci, smrtan je, NIJE SIN BOZIJI i to je to... u cemu je problem...
AKO je ovako (a jeste, pogledaj moje prijasnje postove,strana prije) onda je tema zavrsena...
ako nije(a jeste) onda vi ovdje nastavite sa pricama i negiranjem onog sto je napisano u mom prethodnm postu, sa citatom iz Biblije)
dakle,to je to...
nema uvreda, pricajmo otvoreno...
Mustafapasa

#223 Re: AKi

Post by Mustafapasa »

U slucaju da kazes da ovo sto sam napisao nije tacno, onda ti negiras Bibliju...(samo lijepo pogledaj postove na prethodnoj stranici i citate iz Biblije, 4 priznata evanjdjelja, sa oficjelne stranice HR.)
dakle, razmisli sta ces reci i odgovorit i trebamo sami sebi definisati sta je ovdje nama cilj... da li podcjenjivat druge ili prodiskutovat i sami zakljucit sta je istina

mada sam u globalu misljenja da smo ovdje forumasi ovce, dodze frajer, baci bubu i mi se pocnemo kacit, a on mozda radi tamo za nekog pa statistiku vodi...(mislim da je ovako) al eto...
Mustafapasa

#224 Re: AKO JE ISUS...?

Post by Mustafapasa »

da ne trazis, evo da te podsjetim

Majstore, hajmo ovako, malo zagrijavanja za nas...:
Prvo ovo je izvor: http://www.hbk.hr/biblija/pregled.php?odabir=Niv
drugo, evo pitanja, pamolim tvoj komentar (bez uvreda, dakle, jaranska prica)
Po Ivanu 17:3:
3 A ovo je život vječni: da upoznaju tebe, jedinoga istinskog Boga, i koga si poslao - Isusa Krista. 4 Ja tebe proslavih na zemlji dovršivši djelo koje si mi dao izvršiti.
Po Marku: 12:29 Isus odgovori: "Prva je: Slušaj, Izraele! Gospodin Bog naš Gospodin je jedini. 30 ljubi Gospodina Boga svojega iz svega srca svojega, i iz sve duše svoje, i iz svega uma svoga, i iz sve snage svoje!" 31 "Druga je: Ljubi svoga bližnjega kao sebe samoga. Nema druge zapovijedi veće od tih." 32 Nato će mu pismoznanac: "Dobro, učitelju! Po istini si kazao: On je jedini, nema drugoga osim njega.
Po Mateju: 27:46 O devetoj uri povika Isus iza glasa: "Eli, Eli, lema sabahtani?" To će reći: "Bože moj, Bože moj, zašto si me ostavio?"

pa je Goran napisao

Dakle tu je Bog jedan jedini ( kršćani vjeruju u samo jednog Boga koji je stvorio sve ) u svakom pasusu se misli na jednog istog Boga, onog što muslimani nazivaju arapskim jezikom Al- Lah. Znaći to je isti stvoritelj svega i na njega se misli u svakom pasusu.
Možda te buni što se nekada obraćaju Isusu Kristu kao Bogu - ne, oni nisu 2 iste "osobe". Već je Isus Krist utjelovljenje Božje poruke u ljudskom tijelu i to ne za vrijeme cijelog svog života nego samo nakon što za to bilo vrijeme.

pa sam odgovorio

Onda to trebas objasniti svima ostalima...jer
Sin Boziji, se ovdje ne misli na bukvalno Bozijeg sina, mada velika vecina to tako shvata i prihvata, vec se pod time misli da je to dobar covjek, dakle sin Boziji=dobar covjek sto se potvrdzuje i slijedecim:
Evanđelje po mateju: 5:9 Blago mirotvorcima: oni će se sinovima Božjim zvati!
44 A ja vam kažem: Ljubite neprijatelje, molite za one koji vas progone 45 da budete sinovi svoga oca koji je na nebesima, jer on daje da sunce njegovo izlazi nad zlima i dobrima i da kiša pada pravednicima i nepravednicima.

pa je momak odgovorio:

Ovdje se opet radi o jednom istom Bogu. Kad kaže:" Ocu svom i Bogu svom " misli na Boga koji ga je poslao da iskupi grijehe čovijeka. Kad kaže " Ocu vašem i Bogu vašem " misli opet na istog Boga stvoritelja čovjeka "

"Otac" ima preneseno značenje nikako to nije fizički biološki otac kao kod ljudi.
Jesam li ti išta razjasnio? Čini mi se da muslimane buni to što izraze "otac" - "sin" shvaćaju kao neku stvarnu fiziološku pojavu a ne kao metaforu .

eto

onda ili si ti upravu a Goran nema veze zajedno samnom i onda ti negiras Bibliju ili si u krivu...
dr.gog
Grijem se na: briketi kanabisa
Horoskop: Vodolija

#225 Re: AKO JE ISUS...?

Post by dr.gog »

NIN wrote:

Uzalud trošiš energiju na jedinu stvar kojoj nema lijeka :) ,mein liebe NIN :D .

U ovakvom razgovoru, slučajni putnik-namjernik na forumu, zbilja nema šta ni novoga, ni pametnoga pročitati.
Oni koji ,kao fol, znaju "istinu" pričaju je na nerazumljiv i od svijeta realnosti udaljen način, još više udaljavajući Božiju Riječ od onih kojima bi ,možda, donijela nadu kao što bi jednom NINU nadu donijela opsežna i konačna sociološka analiza religije :D ..
Kako svemu ima vrijeme, veli mudri Propovjednik u Eklestijazi, tako ima vrijeme i šutnji i uzdržavanju od besplodnih rasprava gdje je čovjek čovjeku vuk i svako svakome prilazi kao potencijalnom neprijatelju.

Šta ima riječ Gospodnja sa polemikama koje razumiju samo nekolicina ljudi?

Oko čega se i gdje prepirete? Onaj ko , kako sam kaže javno, vjeruje, očito ima manjak vjere pa ga nadoknađuje frustriranjem onih koji postavljaju jednostavna pitanja, vjerovali u Boga ili ne.

Je li nevjerovanje u Boga uvreda ili predmet podsmijeha?

Evo ja kažem da nije, mada sam duboko osvjedočen u Božije postojanje i djelovanje.

Je li čovjek koji ismijava moju ili nečiju vjeru predmet za odstrel, proklinjanje ili internetsko šikaniranje?

Opet kažem- nije.

Nije jer ga u oduvijek smatram sebi ravnim, i po svome građanskom odgoju, a i po svome shvatanju vjere.
Zašto bi mi smetalo parodiranje vjere, ukoliko je to samo puko parodiranje ili nečija frustracija?

Zašto bih se ljutio na parodiranje Crkve kad i sam znam da su u njoj i ljudi i demoni koji iskorištavaju djecu, podržavaju genocide ili se bave stvarima koje i ne želim imenovati?.

Zašto se uzbuđuju na parodiranje zatucanih fanatika sa Bliskog istoka koji ženu gledaju kao na tovarno pašče i prave opijum za pola planete?

Mislim da je razlog ljudska potreba da se vjerom iskazuju , kada već nisu u stanju da se u životu iskažu nečim drugim.Nije vjera za reklame i buke, već za hranu duhu i životu.

Kome od parodije ili nečije gluposti slabi vjera/iman, taj zaista ima problem veći od jedne forumske teme.

Ukoliko neko nekoga ometa u obavljanju molitve, ugrožava mu imetak i obitelj zbog njegove vjere, javno ga unižava ili lažno okrivljuje- pa zaista nema potrebe za uzvraćanjem na isti način.
Dvojica sudija rade isti posao, onome ko ne vjeruje- radi njegova savjest uz opšteprihvaćene norme ponašanja i zakone države.
Onome ko vjeruje, kako sam često i kaže, sudit će nakon svjetovnog suda, i ona sila u koju se zaklinjao čitav život.

Skromnost i čvrstoću vjere u najjednostavnijem obliku, a što je veoma lako za iščitati, vjerovali u sveti spis ili ne, izrekao je još veoma davno židovski stolar Ješua, tj. Isus Krist , na Maslinskoj Gori (TZv.Blaženstva ili Propovijed na Gori).

Ne može se tražiti rahatluk i oprost od Boga, ako se ljudima unaokolo stalno zamjera za njihovo prizemno zlo.Jest sumorno i ponekad teško za otrpiti, ali ima smisla i donosi rahatluk u duši.
Locked