AKO JE ISUS...?
-
RPM
#1 AKO JE ISUS...?
... vjerovatno je bilo ovo pitanje no mrsko mi trazit' ...
dakle, pitanje za strucnjake, religijske, ako je Isus sin Boziji, da li je i on sam Bog?
dakle, pitanje za strucnjake, religijske, ako je Isus sin Boziji, da li je i on sam Bog?
-
Angel In Coma
U kršćanstvu bog ima tri aspekta manifestacije tj. trojstven je. To nazivamo sveto trojstvao: otac, sin i duh sveti. Sve je to zapravo jedan bog. ISUS=BOG
-
progDVB
Jel' to znaci, da svaki od pobrojanih, posmatran zasebno, predstavlja jednu trecinu Boga? Da li se Bog po toj teoriji sastoji iz tri dijela?Angel In Coma wrote:U kršćanstvu bog ima tri aspekta manifestacije tj. trojstven je. To nazivamo sveto trojstvao: otac, sin i duh sveti. Sve je to zapravo jedan bog. ISUS=BOG
...ili je svaki od njih kompletan Bog, pa bi ispalo da postoje tri Boga?
Last edited by progDVB on 13/06/2004 13:55, edited 1 time in total.
-
progDVB
Ero, ovdje niko nije zlonamjeran, i ako ti znas odgovor, a s obzirom na cinjenicu da si se ukljucio, vjerovatno mislis da znas odgovor, mislim da bi najvecu uslugu katolickoj crkvi napravio upravo ako bi nam svima rastumacis tu zagonetku.Ero wrote:Kao prvo vecina nije upucena ,pa stoga ako vas interesira fino u crkvo pa pitajte.
Isusa ne spominjite uzalud i ne vuscajte to po forumima imate vi raspravljati o onome o cemu najbolje znate.....
-
Angel In Coma
progDVB wrote:Jel' to znaci, da svaki od pobrojanih, posmatran zasebno, predstavlja jednu trecinu Boga? Da li se Bog po toj teoriji sastoji iz tri dijela?Angel In Coma wrote:U kršćanstvu bog ima tri aspekta manifestacije tj. trojstven je. To nazivamo sveto trojstvao: otac, sin i duh sveti. Sve je to zapravo jedan bog. ISUS=BOG
Manifestacija ne znači isto što i separacija, tako da ne možemo reći da je "svaki od nabrojanih" jedna trećina boga. Mislim da bi trebao upoznati značenje riječi manifestacija.
Evo ti primjer: VODA ima tri agregatna stanja: gasovito, tečno i čvrsto ali je VODA uvijek VODA samo u drugom stanju i nikada ne može biti u 2 ili čak 3 stanja istovremeno.
Tako je otrprilike i sa ovom trojnom manifestacijom Boga u kršćanstvu.
-
Angel In Coma
Ero wrote:Kao prvo vecina nije upucena ,pa stoga ako vas interesira fino u crkvo pa pitajte.
Isusa ne spominjite uzalud i ne vuscajte to po forumima imate vi raspravljati o onome o cemu najbolje znate.....
Otkud ti s onog svijeta? Aj neka te ako već moraš.
Lutko ja sam završila katoličku srednju školu tako da ne bulaznim.
-
progDVB
Evo procit'o u leksikonu sta znaci manifestacija, pa opet ne kontam bas najboljeAngel In Coma wrote:progDVB wrote:Jel' to znaci, da svaki od pobrojanih, posmatran zasebno, predstavlja jednu trecinu Boga? Da li se Bog po toj teoriji sastoji iz tri dijela?Angel In Coma wrote:U kršćanstvu bog ima tri aspekta manifestacije tj. trojstven je. To nazivamo sveto trojstvao: otac, sin i duh sveti. Sve je to zapravo jedan bog. ISUS=BOG
Manifestacija ne znači isto što i separacija, tako da ne možemo reći da je "svaki od nabrojanih" jedna trećina boga. Mislim da bi trebao upoznati značenje riječi manifestacija.
Evo ti primjer: VODA ima tri agregatna stanja: gasovito, tečno i čvrsto ali je VODA uvijek VODA samo u drugom stanju i nikada ne može biti u 2 ili čak 3 stanja istovremeno.
Tako je otrprilike i sa ovom trojnom manifestacijom Boga u kršćanstvu.
Znaci, Bog se manifestuje u ta tri oblika, ali je cijelo vrijeme rijec o jednom te istom Bogu? (to zakljucujem iz tvog primjera sa agregatnim stanjima vode)
Ako je Isus u stvari bio Bog, onda Isus nije Boziji sin, nego sam Bog, i jel' to zanci da i Bogu treba 9 mjeseci da se rodi, da kaki u gace, da ne zna da hoda i prica nego tek da uci i sl.
Dalje, dosli bismo do zakljucka da je Marija majka Bozija jer je rodila Boga....kako ga ona moze roditi ako je on vec postojao, nego se kao Isus samo manifestovao u drugacijem obliku...zasto mu je uopste trebao neko da ga rodi, i zasto je "morao" da prodje sve te djecije faze.
Mislim da je ta teza poprilicno neodrziva.
-
Angel In Coma
quote____Evo procit'o u leksikonu sta znaci manifestacija, pa opet ne kontam bas najbolje
Znaci, Bog se manifestuje u ta tri oblika, ali je cijelo vrijeme rijec o jednom te istom Bogu? (to zakljucujem iz tvog primjera sa agregatnim stanjima vode)
Ako je Isus u stvari bio Bog, onda Isus nije Boziji sin, nego sam Bog, i jel' to zanci da i Bogu treba 9 mjeseci da se rodi, da kaki u gace, da ne zna da hoda i prica nego tek da uci i sl.
Dalje, dosli bismo do zakljucka da je Marija majka Bozija jer je rodila Boga....kako ga ona moze roditi ako je on vec postojao, nego se kao Isus samo manifestovao u drugacijem obliku...zasto mu je uopste trebao neko da ga rodi, i zasto je "morao" da prodje sve te djecije faze.
Mislim da je ta teza poprilicno neodrziva.[/quote]
Mislim da banalizuješ stvari koje su u domeni metafizike i apsolutno ih je nemoguće gledati bez doze apstraktnog, mističnog i često neobjašnjivog.
Mislim da je ta teza poprilicno neodrziva.[/quote]
Mislim da banalizuješ stvari koje su u domeni metafizike i apsolutno ih je nemoguće gledati bez doze apstraktnog, mističnog i često neobjašnjivog.
-
progDVB
Ako je to jedini odgovor, onda OKMisalim da banalizuješ stvari koje su u domeni metafizike i apsolutno ih je nemoguće gledati bez doze apstraktnog, mističnog i često neobjašnjivog
Ja mislim da se dosta odgovora krije u stvarima koje su vezane za Nikejski koncil.
Da je Isus Boziji sin, ne bi ga tako poceli zvati tek od 324 ili 325, a evandjelja Isusovoh ucenika koja su do tada bila smatrana kao kanonska, ne bi se na tom koncilu proglasila zabranjenim. Mislim da porilicno dosta stvari koje su vezane za taj koncil, svu mistiku vezu za stvari koje su se desavale u Nikeji, a najmanje na metafiziku i neke "vise stvari" koje su ljudima tesko shvatljive.
Thnx na trudu
- Op3r4t0r
Ako je Isus Bog zar bi onda sebi dopustio da ga obicni smrtnici onako muce kako su ga mucili i da mu urade ono sto su mu uradili ?
Ako je Isus Bog zasto se onda on molio drugom Bogu (svom ocu) ?
Ako je Isus sin Boziji a takodje i sin Marijin, gledajuci sa one strane gdje ima kralj ima i kraljica, gdje ima princ ima i princeza, onda bi znacilo ako postoji Bog onda postoji i Boginja ( Bozica).
Ako postoje i Bog i Boginja ko onda upravlja svijetom od njih dvoje ?
Ako je Marija Boginja zar bi dopustila da joj sina (Isusa) muce onako kako su ga mucili ?
Eto od mene 5 pitanja na koja bih volio da cujem odgovor !
Ako je Isus Bog zasto se onda on molio drugom Bogu (svom ocu) ?
Ako je Isus sin Boziji a takodje i sin Marijin, gledajuci sa one strane gdje ima kralj ima i kraljica, gdje ima princ ima i princeza, onda bi znacilo ako postoji Bog onda postoji i Boginja ( Bozica).
Ako postoje i Bog i Boginja ko onda upravlja svijetom od njih dvoje ?
Ako je Marija Boginja zar bi dopustila da joj sina (Isusa) muce onako kako su ga mucili ?
Eto od mene 5 pitanja na koja bih volio da cujem odgovor !
- sojka
Angel In Coma wrote:U kršćanstvu bog ima tri aspekta manifestacije tj. trojstven je. To nazivamo sveto trojstvao: otac, sin i duh sveti. Sve je to zapravo jedan bog. ISUS=BOG
Pogreshan zakljuchak... Bog jeste trojstven u hricanstvu, ali sastoji se od trojstva. Svet je Duh, on sam, a i sin..ili kcer..tj. chovjek sam po sebi. To ne znachi da je sam chovejk Bog, nego da je njegovo djelo.
-
Jonatan
#9Narod koji je u tmini hodio svjetlost vidje veliku; one što mrklu zemlju obitavahu svjetlost jarka obasja.
(2) Ti si radost umnožio, uvećao veselje, i oni se pred tobom raduju kao što se ljudi raduju žetvi, k'o što kliču kad se dijeli plijen.
(3) Teški jaram njegov, prečku što mu pleća pritiskaše, šibu njegova goniča slomi kao u dan midjanski.
(4) Da, sva bojna obuća, svaki plašt krvlju natopljen izgorjet će i bit će ognju hrana.
(5) Jer, dijete nam se rodilo, sina dobismo; na plećima mu je vlast. Ime mu je: Savjetnik divni, Bog silni, Otac vječni, Knez mironosni.
(6) Nadaleko vlast će mu se sterat' i miru neće biti kraja nad prijestoljem Davidovim, nad kraljevstvom njegovim: učvrstit će ga i utvrdit u pravu i pravednosti. Od sada i dovijeka učinit će to privržena ljubav Jahve nad Vojskama.
(2) Ti si radost umnožio, uvećao veselje, i oni se pred tobom raduju kao što se ljudi raduju žetvi, k'o što kliču kad se dijeli plijen.
(3) Teški jaram njegov, prečku što mu pleća pritiskaše, šibu njegova goniča slomi kao u dan midjanski.
(4) Da, sva bojna obuća, svaki plašt krvlju natopljen izgorjet će i bit će ognju hrana.
(5) Jer, dijete nam se rodilo, sina dobismo; na plećima mu je vlast. Ime mu je: Savjetnik divni, Bog silni, Otac vječni, Knez mironosni.
(6) Nadaleko vlast će mu se sterat' i miru neće biti kraja nad prijestoljem Davidovim, nad kraljevstvom njegovim: učvrstit će ga i utvrdit u pravu i pravednosti. Od sada i dovijeka učinit će to privržena ljubav Jahve nad Vojskama.
- Op3r4t0r
Najveca razlika izmedju krscanstva i islama je upravo u tome sto u krscanstvu postoji bog, boziji sin, majka od bozijeg sina a iz tog dolazi da postoji i bozija zena ili se bog "kurvo" bez zenidbe, dok islam propovjeda da je bog jedan i da nema ni djece ni zena ni nista slicno.
U islamu postoji jedna sura (odlomak) za koju se kaze da je vrijedna kao trecina kur'ana i u toj suri stoji ovo :
1. Reci: On je Allah - Jedan!
2. Allah je Utociste svakom!
3. Nije rodio i rodjen nije,
4. i niko Mu ravan nije!
u prvom ajetu se kaze da je bog samo jedan, a u trecem ajetu se kaze da nije rodjen a mi svi znamo da je isus rodjen tako da on po islamu nemoze biti Bog.
A trojstvo koje se nalazi u krscanstvu ni do danas nije detaljno objasnjeno.
I zar niko ne zna odgovor bar na jedno od onih nekoliko pitanja sto sam postavio, pa makar da neko odgovori ako je isus Bog zasto bi sebi dozvolio da ga ljudi muce onako kako su ga mucili.
U islamu postoji jedna sura (odlomak) za koju se kaze da je vrijedna kao trecina kur'ana i u toj suri stoji ovo :
1. Reci: On je Allah - Jedan!
2. Allah je Utociste svakom!
3. Nije rodio i rodjen nije,
4. i niko Mu ravan nije!
u prvom ajetu se kaze da je bog samo jedan, a u trecem ajetu se kaze da nije rodjen a mi svi znamo da je isus rodjen tako da on po islamu nemoze biti Bog.
A trojstvo koje se nalazi u krscanstvu ni do danas nije detaljno objasnjeno.
I zar niko ne zna odgovor bar na jedno od onih nekoliko pitanja sto sam postavio, pa makar da neko odgovori ako je isus Bog zasto bi sebi dozvolio da ga ljudi muce onako kako su ga mucili.