Akne - Pomagajte ljudi

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

neretvanac

#76 Re: Akne - Pomagajte ljudi

Post by neretvanac »

Roaccutane (Izotretinoin)- sve divno i krasno, lice se odlično iščisti, al nus pojave mogu biti ogromne- kod mog brata su usne bile toliko suhe, da su pucale i krvarile, doslovno rane, iako ih je stalno mazao kremama i labelom, sluznica nosa isto- svaki put kad kihne otvarala mu se krv na nos, povećale su me se jetrene vrijednosti i holesterol, raspoloženje pokvarilo i javljale su mu se nesanice.
Ovaj lijek je praktično kao hormon jer djeluje na retinoidni receptor.
Prekinuo ga je piti nakon mjesec dana jer više nije mogao trpiti, i sve mu se vratilo nakon sedmicu dana.
Problem je kasnije, na prijedlog farmaceuta iz apoteke, riješio benzaknenom, to mu je super pomoglo.
Dermatolozi prelako propisuju izotretinoin, lijek je prejak za indikaciju laganih akni.
Troll_Happens

#77 Re: Akne - Pomagajte ljudi

Post by Troll_Happens »

neretvanac wrote:Roaccutane (Izotretinoin)- sve divno i krasno, lice se odlično iščisti, al nus pojave mogu biti ogromne- kod mog brata su usne bile toliko suhe, da su pucale i krvarile, doslovno rane, iako ih je stalno mazao kremama i labelom, sluznica nosa isto- svaki put kad kihne otvarala mu se krv na nos, povećale su me se jetrene vrijednosti i holesterol, raspoloženje pokvarilo i javljale su mu se nesanice.
Ovaj lijek je praktično kao hormon jer djeluje na retinoidni receptor.
Prekinuo ga je piti nakon mjesec dana jer više nije mogao trpiti, i sve mu se vratilo nakon sedmicu dana.
Problem je kasnije, na prijedlog farmaceuta iz apoteke, riješio benzaknenom, to mu je super pomoglo.
Dermatolozi prelako propisuju izotretinoin, lijek je prejak za indikaciju laganih akni.
problem mu je i nastao zato sto je naglo prekinuo poslije mjesec dana. Jer Roaccutane ima takav efekat da ti prvo pogorsa do neke tacke lice i onda postepeno smiruje i povlaci se skroz. Propisana terapija je oko 6 mjeseci ako nema efekta sto je rjetko moze da se ponovi na jos 6 mjeseci. Vrlo je vazno odrediti tacnu kolicinu u zavisnosti na kg koliko ce se uzimati. Sto se tice usana to je neminovno i labelo je slab da se to sprijeci najbolje neku kremu na masnoj bazi mazati vise puta i onda do toga ne bi doslo ili u manjoj mjeri. Akne ko akne pro moraju da se rjese iznutra da bi se mogle spolja tretirati. Nema smisla vani sredjivati stanje ako svakim danom nove i nove izlaze.
Mustang1

#78 Re: Akne - Pomagajte ljudi

Post by Mustang1 »

Meni jedino sunce pomaze :D Kad nema sunca ili ako ne izlazim na sunce cesto odmah se pojavljuju i akne :D Koristio sam sve i svasta ali djaba ..
nasa

#79 Re: Akne - Pomagajte ljudi

Post by nasa »

karolinaSA wrote:toplo preporucujem Avene Diacnel! susi akne, smiruje upale, i stavlja se nocu. Po danu hidratantna krema sa zastitnim faktorem obavezno.

:thumbup:

Avene Diacnel je odlicna krema i meni je bas smirila kozu,mada naravno ne mora znaciti da ce svima odgovarati!
Klindamicin losion dosta isusuje kozu ako se cisti cijelo lice,zato je preporucljivo nanositi ga samo na upaljene akne,i pomaze!
Cinkova pasta,isusuje akne,a preporucuje se i za oziljke!
Na moru koristiti kreme s zastitnim faktorom,jer sunce i more trenutno pomazu ali dosta i isuse kozu,pa se po povratku s mora akne cesto pogorsaju!
masque

#80 Re: Akne - Pomagajte ljudi

Post by masque »

evo nova sam al bi da podijelim iskustvo jer sam do prije neke 2 godine i ja bila ocajna zbog tih akni. dakle u pubertetu su pocele one upaljene bolne akne,odjednom buknule, prvo sam pokusavala sa svim mogucim komercijalnim gelovima za umivanje,tonicima i kremama,pocevsi od onih sto se kupe u supermarketu do onih u apoteci,pa nadalje + ona dodatna sranja i prskalice od termalne vode...naravno da nista nije imalo efekta a o tome koliko je novaca baceno u vodu phh. Onda sam isla dermatolozima koji su mi dijagnosticirali acne vulgaris,a terapija - jedna doktorica kaze koristi Avene liniju, druga Vichy normaderm i klindamicin losion obavezno,kao i ciscenje lica jednom mjesecno,nakon godinu stanje nije bilo znacajno poboljsano,a valjdasu hormoni jos vise podivljali pa su mi se povremeno pocele pojavljivat jos bolnije one ogromne bubuljcetine.Onda sam pocela a prirodnom kozmetikom i etericnim uljima, sto se pokazalo kao djelimicno efikasno,al meni nije bilo dovoljno jer sam htjela da ih uklonim potpuno.Na kraju pojavi se moja rodica iz Svicarske i znam da je imala grozno lice, kad ja gledam kod nje nigdje nema bubuljica, reko kako to sta koristis,kad ona meni kaze sta koristi i ostavi mi te svoje preparaticeda isprobam. Skinoren gel 10% i Acne creme plus Widmer-ja stavljala navece skinoren, ujutroo widmer i nakon nekih 5 dana razlika je bila drasticna,sve se posusilo,jest da je neugodno prvih par dana koristenja, jer uzasno pecka ova skinoren,al vec nakon nekoliko puta se ni ne osjeti vise to peckanje.Oba proizvoda nanose sesamo na mjesta koja su zahvacena bubuljicama jer uzasno isusuju kozu,a ova widmer mi je i izblijedila crvene fleke nastale od akni. To sam koristila prije neke 2godine,danas se samo umijem fino trenutno aha pjenom,al vise mi nije ni bitno cime jer bubuljica skoro da nemam nikako,a ponekad se zna pojavit jedna dvije,pred menstruaciju,ali ni one nisu vise onako upaljene i bolne kao prije.
swaky

#81 Re: Akne - Pomagajte ljudi

Post by swaky »

TREBA MI POMOC...ne znam sta da radim...skoro sam se ocistio od bubuljica...imam masnu kozu, mnogo se znojim. Imam oko 20 godina...ali opasnih problema oko bububilca ili sta su vec na grudima. I mogu vam da ne mogu cak ni da ih iscedim koliko boli...a o velicini da ne pricam. Po nekad bude podkozno kao nokat. A bolovi opasno. Svaki savet i pomoc je dobro dosla! Nisam isao kod dermatologa...neke kreme...ili taj limun ili cinkova mast...nzm ni sam...ruzno izgleda...sad ce lete...a inace sam ovako zgodan, a to ruzno izgleda..u prvom planu!
nominativ

#82 Re: Akne - Pomagajte ljudi

Post by nominativ »

Nemam zivaca citati sve, sigurna sam da je neko spomenuo klindamicin.
Ja svoje lice perem blagim sapunom za lice (organski) a prebrisem tonikom iz kucne radinosti a to je jabucni ocat i destilovana voda (1:1), poslije namazem kokosovim uljem

Sent from my iPhone using Tapatalk
Post Reply