Akne - Pomagajte ljudi

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

damke

#1 Akne - Pomagajte ljudi

Post by damke »

Druga sam godina faxa i jos uvijek imam akne. Primjetio sam da me djevojke izbjegavaju radi toga, a lijeka nigdje nema:( ...slatko ne jedem i higijena mi je na nivou. Hvala Unaprijed!!!
HAVANA

#2 Re: Akne - Pomagajte ljudi

Post by HAVANA »

:dance:
krkkrkkrk

#3 Re: Akne - Pomagajte ljudi

Post by krkkrkkrk »

Image
The Nightwatchman

#4 Re: Akne - Pomagajte ljudi

Post by The Nightwatchman »

havana ti na ovom guzioničkom žargonu želi reći da ne guziš

kad počneš da guziš lice se očisti bude ko kod majkl džeksona
:D
Lesli Eldridž

#5 Re: Akne - Pomagajte ljudi

Post by Lesli Eldridž »

Sex najbolje pročišćava ten. :lol: Bez zajebancije, stvarno je tako...
Čudna sorta

#6 Re: Akne - Pomagajte ljudi

Post by Čudna sorta »

Ja sam dosta dugo imala problema sa aknama iako nisam bila u pubertetu. Već neko vrijeme nema nijedne a moj recept: ujutro i naveče oprati lice, ja koristim Dr. Pasha sapun od lavande, koji je za osjetljivu kožu, nakon toga nanijeti na lice losion od Pharmameda - Vita losion sa klindamicinom (možeš ga kupiti u apoteci, cijena je negdje između 10 i 15 KM, zavisno od apoteke) kako mi je rekao dermatolog na bazi je antibiotika, i meni se pokazao fantastičan, a na mjesta gdje se pojavi akna stavljala sam Skinoren kremu (i nju možeš kupiti u apotekama).
Inače ovaj losion i kremu mi je preporučio dermatolog, i zaista se pokazalo kao super kombinacija. Losion možeš stavljati ujutro a kremu naveče, ili obratno... probaš kako ti najviše odgovara.
Meni prije ovoga ništa nije pomoglo, a toliko sam para potrošila na razne preparate... nikada lice nije bilo baš skroz čisto. Pa eto možeš i ti probati, možda ti pomogne.
Lesli Eldridž

#7 Re: Akne - Pomagajte ljudi

Post by Lesli Eldridž »

Čudna sorta wrote:Ja sam dosta dugo imala problema sa aknama iako nisam bila u pubertetu. Već neko vrijeme nema nijedne a moj recept: ujutro i naveče oprati lice, ja koristim Dr. Pasha sapun od lavande, koji je za osjetljivu kožu, nakon toga nanijeti na lice losion od Pharmameda - Vita losion sa klindamicinom (možeš ga kupiti u apoteci, cijena je negdje između 10 i 15 KM, zavisno od apoteke) kako mi je rekao dermatolog na bazi je antibiotika, i meni se pokazao fantastičan, a na mjesta gdje se pojavi akna stavljala sam Skinoren kremu (i nju možeš kupiti u apotekama).
Inače ovaj losion i kremu mi je preporučio dermatolog, i zaista se pokazalo kao super kombinacija. Losion možeš stavljati ujutro a kremu naveče, ili obratno... probaš kako ti najviše odgovara.
Meni prije ovoga ništa nije pomoglo, a toliko sam para potrošila na razne preparate... nikada lice nije bilo baš skroz čisto. Pa eto možeš i ti probati, možda ti pomogne.
Premalo sexa :D
Fozgen

#8 Re: Akne - Pomagajte ljudi

Post by Fozgen »

Nah ne izbjegavaju te djevojke zbog tog vjeruj ;).
Nije ti losa stvar Dr. Pasha sapun mak-cimet.
Klindamicin takodje nije los.
Meni iskreno najbolje je pomoglo sirce i soda bikarbona.

Znaci, umijes se obavezno hladnom vodom i sapunom nekim blazim, zatim vatom naneses sirce i dok se jos nije osusilo istom tom vatom naneses sode bikarbone, ne previse naravno samo tapkas po licu sa tom vatom.
To uradis jednom dnevno.
Bitno je napomenuti da nista od ovog ne trebas koristiti istovremeno.
Ma koliko izgledalo da je bolno ovo sa sircetom vjeruj nije nimalo.
Hrana ti ne igra neku preveliku ulogu u svemu a ako igra onda je to oko 20%, ponajvise stres.

Nazalost koza ima obicaj da se navikne na sve pa tako se zna navici i na ove neke preparate no u svakom slucaju pokusaj nista od ovog nije skupo i ne prelazi cijenu od 8 KM.
The Nightwatchman

#9 Re: Akne - Pomagajte ljudi

Čudna sorta wrote:Ja sam dosta dugo imala problema sa aknama iako nisam bila u pubertetu. Već neko vrijeme nema nijedne a moj recept: ujutro i naveče oprati lice, ja koristim Dr. Pasha sapun od lavande, koji je za osjetljivu kožu, nakon toga nanijeti na lice losion od Pharmameda - Vita losion sa klindamicinom (možeš ga kupiti u apoteci, cijena je negdje između 10 i 15 KM, zavisno od apoteke) kako mi je rekao dermatolog na bazi je antibiotika, i meni se pokazao fantastičan, a na mjesta gdje se pojavi akna stavljala sam Skinoren kremu (i nju možeš kupiti u apotekama).
a mozda ti samo mislis da je to od tih preparata. mozda si nasla horkana :D
Čudna sorta

#10 Re: Akne - Pomagajte ljudi

Post by Čudna sorta »

Eh da sam ja znala da je "horkan" pravi lijek, mogla sam uštediti para, vremena, živaca... :sad:

Gotovo je sad... :sad:

:D
Luke Perry

#11 Re: Akne - Pomagajte ljudi

Post by Luke Perry »

pokvasi se sircetom. :D jednom sam imao jednu koja je svrbila ubi boze :-) iscijedim ja nju kad imam sta i vidjeti :-D dlaka koja je rasla ispod poprimila oblik federa :lol:
The Nightwatchman

#12 Re: Akne - Pomagajte ljudi

Luke Perry wrote:pokvasi se sircetom. :D jednom sam imao jednu koja je svrbila ubi boze :-) iscijedim ja nju kad imam sta i vidjeti :-D dlaka koja je rasla ispod poprimila oblik federa :lol:
fuj :D
h.a.n.a.d.i.

#13 Re: Akne - Pomagajte ljudi

Post by h.a.n.a.d.i. »

Hygieia tecni sapun sa lice sa cinkom
Klindamicin (losion ili gel - 1%)
Krema u zavisnosti od tipa koze.

Prati lice mlakom vodom, ne hladnom ili pretoplom.
Imati vlastiti rucnik.
Ne dirati lice rukama, ne dirati akne, skloniti kosu sa lica.

Ne koristiti proizvode sto se reklamiraju na TV-u tipa clean and clear, zesce sra*e.
Bice ti gore od toga.

da bi sapun poceo djelovati treba ti 4-5 sedmica. znaci biti uporan i strpljiv, prati svaku noc lice.

I naravno keksaj se :thumbup:
miki27A

#14 Re: Akne - Pomagajte ljudi

Post by miki27A »

Svako ima drugi odgovor:
ja sam morala ici prvo kod dermatologa, dobila recept za tetraciklin, a onda isla kod kozmeticarke na tretmane. Lice za ne povjerovati.
Rodjaka sam isto natjerala kod moje kozmeticarke, i njemu se takodje lice popravilo.
Ako imas par akni, ja sam isto koristila benzol peroxid 10% ili gel ili kremu (ovo ne znam gdje ces moci naci, u SA sam mogla samo naci 5%). Navece nakon sto se umijes, naneses direktno na aknu i ostavis preko noci. Jastucnica bi ti trebala biti bijela jer ovaj benzol peroxid ostavlja fleke na tamnim (znam iz iskustva). Ujutro opet umivanje. Moras biti uporan, da bi vidio rezultate potrebno je najmanje mjesec dana da ovo koristis.
Nadam se da ce ti ovo pomoci.
OMG

#15 Re: Akne - Pomagajte ljudi

Post by OMG »

meni je benzaknen krema tj, benzil peroxid 5% super pomogla kod akni, i sada je povremeno koristim kada mi iskocii pokoja. Moze se naci u apoteci i 10%.Kosta negdje izmedju 8 i 10 km. Nanosi se na cistu i suhu kozu obicno navecer kada ste u kuci da se ne bi slucajno izlozili sunci. Kao nus pojava se moze pojaviti crvenilo i perutanje koze, ali uzmite sebi za dan neku laganu kamilicnu kremicu i problem ce biti rjesen.
Inace, licno sam se rjesila akni kada sam rjesila svoj problem iz organizma koji je uticao na pojacnao lucenje zljezda lojnica na licu. Moj problem su bili jajnici koje sam sanirala koristenjem kontracepcijskih pilula jedno vrijeme. Sada se cuvam prehlada i infekcija genitalnog podrucja i moj problem s aknama se nije vratio.
Pored toga iz prehrane sam izbacila mlijeko i vecinu punomasnih mlijcnih proizvoda kao sto su majoneza i neki sirevi, cokoladu, masno meso svih vrsta, ubacila mnogo voca i povrca, pijem dosta vode i nastojim biti sportski aktivna bar tri dana sedmicno.

Akne su problem koji se nemoze rjesiti preko noci. Poterbna je izmjena kompletnog nacina zivota i naravno bitno je pronaci uzrok tog stanja, koji obicno nije na samoj kozi nego je u organizmu. To je i jedan od glavnih razloga zasto razne kreme, losioni i gelovi imaju samo kratkotrajan ucinak.
swirl

#16 Re: Akne - Pomagajte ljudi

Post by swirl »

Klindamicin losion :thumbup:
pOZz

#17 Re: Akne - Pomagajte ljudi

Post by pOZz »

Po običaju, ozbiljan problem a hrpa gluposti.

Prijatelju, rješenje za tvoj problem se nalazi ovdje.

Ja ću samo reći: Roaccutane + lokalna terapija Benzaknen 10% Gel & Differin Gel. Nemoj sam ništa pokušavati već se obrati kompetentnim ljudima. ;-)
Troll_Happens

#18 Re: Akne - Pomagajte ljudi

Post by Troll_Happens »

Fozgen wrote:Nah ne izbjegavaju te djevojke zbog tog vjeruj ;).
Nije ti losa stvar Dr. Pasha sapun mak-cimet.
Klindamicin takodje nije los.
Meni iskreno najbolje je pomoglo sirce i soda bikarbona.

Znaci, umijes se obavezno hladnom vodom i sapunom nekim blazim, zatim vatom naneses sirce i dok se jos nije osusilo istom tom vatom naneses sode bikarbone, ne previse naravno samo tapkas po licu sa tom vatom.
To uradis jednom dnevno.
Bitno je napomenuti da nista od ovog ne trebas koristiti istovremeno.
Ma koliko izgledalo da je bolno ovo sa sircetom vjeruj nije nimalo.
Hrana ti ne igra neku preveliku ulogu u svemu a ako igra onda je to oko 20%, ponajvise stres.

Nazalost koza ima obicaj da se navikne na sve pa tako se zna navici i na ove neke preparate no u svakom slucaju pokusaj nista od ovog nije skupo i ne prelazi cijenu od 8 KM.
hahaa dobar si. Da ima mecku ili bengu mogo bi bez glave biti :) cak bi mu se i frajeri poceli nabacivati....
jarane probaj sa terapijom roacutana i ima da ti bude lice ko bebina guza ali pazi ne smijes to sam uzimati i piti znaci najstrozije se posavjetovati sa dermatologom. I pripremi jednu finu sumu novca za taj lijek jer je extra skup a terapija traje oko 6 mjeseci. U prosjeku racunaj tri-cetri kutije mjesecno zavisno od stanja i od onog sto ti propise dermatolog.
Čudna sorta

#19 Re: Akne - Pomagajte ljudi

Post by Čudna sorta »

pOZz wrote:Po običaju, ozbiljan problem a hrpa gluposti.

Prijatelju, rješenje za tvoj problem se nalazi ovdje.

Ja ću samo reći: Roaccutane + lokalna terapija Benzaknen 10% Gel & Differin Gel. Nemoj sam ništa pokušavati već se obrati kompetentnim ljudima. ;-)
Sreća pa si se ti javio i napisao nešto pametno. :roll:
zvrzgana

#20 Re: Akne - Pomagajte ljudi

Post by zvrzgana »

Ja bih ti prije svega preporucila odlazak kod dermatologa. Jako dugo se i sama borim sa ovim problemom,probala sam sve i svasta, na kraju mi je pomogla terapija Roaccutane + Cleanance K i naravno klindamicin. Sve to naravno treba biti pod nadzorom strucnog lica pogotovo ako uzimas Roaccutane, u tom slucaju svaki mjesec raditi nalaze krvi i pratiti jetru. Ova terapija se ipak ne preporucuje za ove ljetne mjesece jer je izlazenje na sunce strogo zabranjeno!
Malo ozbiljnije shvatam tvoj problem jer kako si naveo druga godina si faxa, a to vise nisu pubertetske akne i mislim da nece pomoci samo lokalne terapije sapunima i kremama (kao sto se pokazalo u mom slucaju).
Dakle, dermatolog obavezno i ne pipkati lice :-D
Sretno
saga

#21 Re: Akne - Pomagajte ljudi

Post by saga »

ja tako nekad davno, lice katastrofa, otisla kod dermatologa... pregledala me... poslala kod kozmeticarke
kozmeticarka me izrovila, pogorsala mi maksimalno... uh kaze, ovo je upaljeno, pa navali da cijedi ono, a ja cičim... sad su tu oziljci
onda klindamicini, krema od ovih trava, pa od onih trava, pa pro activ vaki i naki, pa neke maske sa germom, bljak, sve dok mi maama nije predlozila da prvom jutarnjom mokracom kao umijem lice, sta li :shock: ... onda sam je proglasila ludom i batalila sve, jednom u dvije hefte se sama iscijedim lagano, poslije umijem nekim gelom za umivanje i ako me zateze lice namazem nekom kremom (promjenih ih masu, nista odredjeno )... povremeno meda nabacim na lice kao masku :oops:, jastucnicu mijenjam svaka 2 dana otprilike, ne doticem lice rukama i to je to...
sada mi je lice, nakon cca 7 godina muka, ok... ali ledja zato :| a ne smijem opet ici dermatologu vala
pOZz

#22 Re: Akne - Pomagajte ljudi

Post by pOZz »

Roaccutane je skup lijek (kutija - 60 KM - 30 kapsula) koji smanjuje intenzitet lučenja lojnih žlijezda. U tome je najveći fol ovog lijeka. ;-) Koliko ćeš kapsula piti dneno, ovisi o mnogo faktora (debljina, da li se u prošlosti nešto bolovalo itd) ali to najbolje znaju dermatolozi ali oni stručni. Fazon je što većina dermatologa ne preporučuje ovaj lijek jer u stvarnosti ne žele da izliječe pacijenta već ga samo odlažu s vremena na vrijeme kako bi zaradili više novca kojekakvim glupim kremama i sranjima. Također, kada se koristi Roaccutane treba biti spreman i na NUS pojave (pošto ovo nije bezazlen lijek - u smislu korištenja) kao što su ispucale usne, gubljenje koncentracije (kod nekih osoba). Žene se posebno trebaju posavjetovati sa doktorom zbog menstruacija i najvažnije je to da žene u trudnoći ne smiju piti ovaj lijek.

Također i ovo je bitno.
zvrzgana wrote:Sve to naravno treba biti pod nadzorom strucnog lica pogotovo ako uzimas Roaccutane, u tom slucaju svaki mjesec raditi nalaze krvi i pratiti jetru.
Čudna sorta wrote:Sreća pa si se ti javio i napisao nešto pametno. :roll:
Sva sreća što ja imam tebe da mi to kažeš. :skoljka: Baš ti hvala. :oops: 8-)
alica.k

#23 Re: Akne - Pomagajte ljudi

Post by alica.k »

pOZz wrote:Roaccutane je skup lijek (kutija - 60 KM - 30 kapsula) koji smanjuje intenzitet lučenja lojnih žlijezda. U tome je najveći fol ovog lijeka. ;-) Koliko ćeš kapsula piti dneno, ovisi o mnogo faktora (debljina, da li se u prošlosti nešto bolovalo itd) ali to najbolje znaju dermatolozi ali oni stručni. Fazon je što većina dermatologa ne preporučuje ovaj lijek jer u stvarnosti ne žele da izliječe pacijenta već ga samo odlažu s vremena na vrijeme kako bi zaradili više novca kojekakvim glupim kremama i sranjima. Također, kada se koristi Roaccutane treba biti spreman i na NUS pojave (pošto ovo nije bezazlen lijek - u smislu korištenja) kao što su ispucale usne, gubljenje koncentracije (kod nekih osoba). Žene se posebno trebaju posavjetovati sa doktorom zbog menstruacija i najvažnije je to da žene u trudnoći ne smiju piti ovaj lijek.
e haj ti sad meni reci, jel tebi logicnije da hoce da ti uzmu pare ili da te zastite od tih NUS pojava, barem da prvo pokusaju nesto drugo prije nego ti daju nesto tako? najlakse bi bilo da svi uzimaju roakutan, svi bismo bili lijepi i bez bObuljica. a i njima bi posao bio laksi.

imala sam ovaj problem, doktorica mi je odmah rekla, mozes vako mozes nako a mozes igrati na sigurno i uzeti roakutan, pod uslovom da se dobro dobro informiram o nus pojavama i da sama odlucim da li ga zelim uzimati.
ja sam odlucila da necu uzimati to, jer je lista nus pojava daleko duza i gora od ispucalih usana i gubljenja koncentracije.
Maybach

#24 Re: Akne - Pomagajte ljudi

Post by Maybach »

2 god.nakon uzimanja tog lijeka ne smiju se djeca "ni radjat ni pravit"-jedna od nus pojava.inace ja sam podavno bila druga godina faxa,a jos uvijek imam problema sa licem i svaki mjesec sam na ciscenju.tako da to nema puno veze sa godinama na danasnjem vaktu jer se sve poremetilo u nacinu i kvaliteti zivota,tako da se kod svakog drugacije odrazava.inace nemam one velike akne nakon kojih ostaju oziljci i tako to,vec neka druga recimo blaza ali podjednako nepozeljna stanja.nema sta nisam do sada koristila i ne pomaze mi nista permamentno.jedino sto mogu uraditi je da svaki mjesec idem na ciscenje.tako u medjuvremenu niko ne moze ni primjetiti da mi je lice problematicno,ali cini mi se da sam stvorila naviku s obzirom da mi je to praksa vec 8 godina,i da cu to morati tako haman pa jos dugo.ali koliko gorih stvari danas ima i od cega ljudi boluju,ovo je maciji kasalj i ne treba brinuti uopste toliko oko toga.uostalom hebes i curu i momka koji bi te zbog toga odbili.povrsnost je veca "bolest" od akni,
Maybach

#25 Re: Akne - Pomagajte ljudi

Post by Maybach »

2 god.nakon uzimanja tog lijeka ne smiju se djeca "ni radjat ni pravit"-jedna od nus pojava.inace ja sam podavno bila druga godina faxa,a jos uvijek imam problema sa licem i svaki mjesec sam na ciscenju.tako da to nema puno veze sa godinama na danasnjem vaktu jer se sve poremetilo u nacinu i kvaliteti zivota,tako da se kod svakog drugacije odrazava.inace nemam one velike akne nakon kojih ostaju oziljci i tako to,vec neka druga recimo blaza ali podjednako nepozeljna stanja.nema sta nisam do sada koristila i ne pomaze mi nista permamentno.jedino sto mogu uraditi je da svaki mjesec idem na ciscenje.tako u medjuvremenu niko ne moze ni primjetiti da mi je lice problematicno,ali cini mi se da sam stvorila naviku s obzirom da mi je to praksa vec 8 godina,i da cu to morati tako haman pa jos dugo.ali koliko gorih stvari danas ima i od cega ljudi boluju,ovo je maciji kasalj i ne treba brinuti uopste toliko oko toga.uostalom hebes i curu i momka koji bi te zbog toga odbili.povrsnost je veca "bolest" od akni,
Post Reply