Akne kod odraslih

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

Post Reply
neretvanac

#1 Akne kod odraslih

Post by neretvanac »

Lijep pozdrav.
Kao sto i sam naslov teme kaze, volio bih dobiti vase savjete sto se tice odraslih akni, dakle ne pubertetske akne, koje manje vise svi u toj afazi zivota dobiju, vec akne kao poremecaj koze kod odraslih osoba !
Meni su vec 24 godine i zandnjih 10 godina se borim s ovim koznim problemom, stanje se polako smiruje, al nikako ne moze proci. Postoje faze kad mi je lice potpuno mirno, a onda dodju one kad je skroz upaljeno, i postoje one (najcesce) kad imam par akni na licu.
Po obrazima mi se nekada javljaju male gnojne akne, iako rijetko (poslije brijanja), najproblematicnije podrucje mi je celo gdje mi skoro uvijek izbacuju neke potkozne tvorevine koje traju mjesec dana dok prodju.
Probao sam apsolutno sve farmaceutske preparate ovog svijeta , od benzoilperoksida, skinoren kreme,klindamicin losiona, cinkove masti, prirodnih tretmana cajevima itd pa cak do tableta- doksiciklin(antibiotik) i cak i roakutan tbl. koje su mi najbolje pomogle jer mi je lice bilo mirno, al sam zbog nus-pojava morao to ostaviti.
Lice se trudim da ne diram, akne ne cijedim, a inace ne diram nikako prljavim rukama po licu. Nisam nervozan tip osobe.
Da napomenem da imam izuzetno masno podrucje lica nos i celo- uvijek imam tu neki debeli sloj masnoce.
Inace imam taman ten, tako da masna koza ide uz to redovno.
Sto se tice stila zivota, smatram da vodim zdrav zivot- pazim sto jedem, puno voca, povrca, malo crvenog mesa, alkohol sasvim rijetko, puno biljnih cajeva, fast food nikako ne jedem, slatko izbjegavam. Bavim se sportom-teretana, plivanje, trcanje. Imam redovan seksualni zivot, komentari kako su to "nejebice" su suvisni dakle.
Bio sam sa sportkim klubom dosada vise puta na sistematskim pregledima i svi nalazi su apsolutno u najboljem redu- od unutarnjih organa, hormona, krvna slika itd.
Zahvalan za svaki savjet.
Đulbešećer

#2 Re: Akne kod odraslih

Post by Đulbešećer »

Akne kod odraslih znaju biti pravo dosadne tj. dugo trajati.
Ako pušiš, prestani - to ti može mnogo doprinijeti u poboljšanju stanja kože i pij dosta zelenog čaja.
Kupi kremu i losion protiv akni koju proizvodi Semikem, jako su dobri.

Poznajem jednog mladića koji se uspio izboriti sa aknama u zreloj životnoj dobi, a ni on sam ne zna šta je sve probao i šta je na kraju pomoglo.

Sretno...
Misterxy

#3 Re: Akne kod odraslih

Post by Misterxy »

24 godine,pa ti si mlad :) ,to su neke pozne pubertetske akne,šalim se,stariji sam od tebe xy godina i imam akne,
s godinama se smanjuju ali ih se NIKADA nisam riješio,mislim da tu nema pomoći,
masna koža je odlična podloga za razvoj bakterija koje se uvlače u lojne žlijezde,po upali se ta žlijezda zatvori,loj ostaje unutar folikula(tako nekako)i onda lagana gnojna upala,još ako je u dubljem sloju kože boli na dodir a istisnuti se ne može.
Čitao sam negdje da ih ne treba dirati,pa po meni ja bih trebao imati kratere na sebi,ja sam ih"ispucao"stotinama :-)
i niša,samo olakšanje,malo alkohola na ranicu i zdravo :D
Ljudi koji imaju masnu kožu lica,osim akni imaju jednu veliku prednost,veoma kasno dobijaju bore :D
Hajd uzdravlje i ne sekiraj se puno :thumbup:
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#4 Re: Akne kod odraslih

Post by PipiDugaDevetka »

Pripaziti šta jedete.
Image
Predsjednik V. Juščenko otrovan dioxinom putem hrane.

Dioxin načini bubuljice sa gnojnim vrhom.
vazi

#5 Re: Akne kod odraslih

Post by vazi »

ko hoce moze pokusati mazati lice svako vecer prije spavanja, mada je pozeljno i dva do tri puta dnevno, uljem curekota ali pravim ne curekot a unutra suncokret :)

nema nuspojava ni kontraindikacija, znaci treba biti uporan jer nece akne proci nakon dva mazanja, mazi bar petnaestak dana pa ako nema nikakvog pomaka ok a ako ima ond abome nastaviti. znam nekoga kome je to pomoglo
Post Reply