Akcija za rješavanje problema pasa lutalica

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Prpa.ba

#26 Re: Akcija za rješavanje problema pasa lutalica

Post by Prpa.ba »

convict wrote:Nedavno sam bio u Banja Luci i ostao prijatno iznenađen time što u centru grada nema nijednog psa lutalice. Nisam siguran da imaju azil. Ima li neko na forumu iz Banja Luke da iz prve ruke potvrdi kako se to tamo radi?
Mozda postuju ovaj drzavni zakon kao i sve ostale drzavne zakone- nikako. :D
valterbranisarajevo

#27 Re: Akcija za rješavanje problema pasa lutalica

Post by valterbranisarajevo »

Opet smo u svjetskim medijima. Kao i obično po nekim sr.... :oops:

Bosanska prijestolnica - raj za napuštene pse?

Tek je prošla ponoć i kombi staje na strmoj sarajevskoj ulici. Bočna vrata se tiho otvaraju i četiri psa iskaču napolje. Kombi pravi polukružno skretanje i nestaje u mraku.

Nekoliko trenutaka kasnije, aktivistkinja za prava životinja, Amela Turalić, biva probuđena telefonskim pozivom. Ženski glas je informira kako je još jedna "pošiljka" upravo pristigla, piše Associated Press u svojoj reportaži o sarajevskim psima.

Grad koji je bio poprište jednog od najgorih ratova na Balkanu neočekivano je postao sigurni raj za napuštene pse, koji se u ostatku zemlje svakodnevno suočavaju sa smrću.

U Bosni je zakon koji zabranjuje ubijanje uličnih pasa donešen još prije četiri godine. Ipak, ljudi ga ignorišu te konstantno napadaju pse, uglavnom zbog toga što vlasti nisu uspjele da sprovedu sterilizacije i kastracije životinja, što je dovelo do znatnog povećanja populacije pasa.

Aktivisti poput Turalić, smatraju da je vlada trebala obezbijediti obučene veterinare za sterilizacije te izgraditi skloništa za pse, kako bi oni mogli biti udomljeni ili pušteni nakon operacije - kako bi nastavili sa svojim životima, samo bez razmnožavanja.

Od marta, Sarajevo je jedini grad u Bosni gdje se zakon koliko-toliko poštuje. Uglavnom zahvaljujući prihvatilištu za pse koje vodi Turalić, a pomoću kojeg se vrše sterilizacije.

Međutim, to je dovelo do toga da ljudi širom zemlje sakupljaju ulične pse i ostavljaju ih na sarajevskim ulicama, misleći da će ih Turalić i njen tim ljubitelja životinja pokupiti i pobrinuti se za njih, piše AP.

"Imamo savršen zakon, ali je problem u tome što je donešen gotovo preko noći, a niko nije pripremio uslove za njegovu implementacijue", kaže Turalić.

Budući da je zemlja duboko podijeljena nacionalnim linijama, različiti dijelovi Bosne različito se nose sa problemom uličnih pasa. To je zato što je rat koji je vođen od 1992. do 1995. između Bošnjaka, Srba i Hrvata, završio mirovnim sporazumom koji je Bosnu podijelio na dvije poluautonomne regije, povezane slabom centralnom vladom.

Takav aranžman dozvolio je nekim lokalnim vlastima da provuku svoje vlastite zakone o ubijanju pasa, kontradiktorne državnom zakonu.

"Psi i mačke se ovdje tretiraju kao komunalni otpad", kaže Bogdana Mijić iz udruženja Noa iz Banja Luke.

U Sarajevu, gdje su aktivisti za prava životinja najglasniji, Turalić i njenom timu bila su potrebna tri mjeseca da bi problem stavili pod koliku-toliku kontrolu sa skloništem i sterilizacijama.

"Međutim, tada smo počeli da svakodnevno primjećujemo 'nova lica' na ulicama, a ljudi su počelki da nas informišu o noćnim 'pošiljkama'", rekla je Turalić.

To je Sarajevo pretvorilou raj za ulične pse. "Neka dođu, ljudi ovo rade sa najboljim namjerama", kaže Turalić.

Ipak, ne slažu se svi u bosanskoj prijestolnici sa ovim. Na Dobrinji, u predgrađu Sarajeva, ljudi postaju sve ljući.

"Pošao sam po unuku u školu, kada me jedan ugrizao", navodi građanin Harun Cindrak.

Radio.sarajevo.ba
Neradnik

#28 Re: Akcija za rješavanje problema pasa lutalica

Post by Neradnik »

Sta li bi sa onim kerom sto su nudili 300km ako ga neko nađe?
esad_plavi

#29 Re: Akcija za rješavanje problema pasa lutalica

Post by esad_plavi »

Nije mi jasno kako neko iz vlasti ne suspenduje taj zakon, dok se ne ostvare uvjeti za njegovo primjenjivanje i tako skupi lakih poena kod glasaca. Skontao bi da je obrnuto, da raja insistira na humanosti, pravima zivotinja, ha hu, a posto se nema para da se to uradi, onda se izvlace od odgovornosti, ali ovo mi je stvarno van pameti. Vjerujem da bi ona stranka koja bi izganjala ukidanje ovog zakona, skupila najmanje 20.000 glasova (a izgubila bi mozda 1.000).
valterbranisarajevo

#30 Re: Akcija za rješavanje problema pasa lutalica

kao što se vidi iz ovog članka koji je objavio AP ovi iz udruženja bukvalno ohrabruju ljude iz drugih gradova da lutalice po noći donose u Sarajevo. Kakav bezobrazluk - nemam riječi... :oops:
palamuda

#31 Re: Akcija za rješavanje problema pasa lutalica

Post by palamuda »

valterbranisarajevo wrote:kao što se vidi iz ovog članka koji je objavio AP ovi iz udruženja bukvalno ohrabruju ljude iz drugih gradova da lutalice po noći donose u Sarajevo. Kakav bezobrazluk - nemam riječi... :oops:
Oni su zreli ta istragu odavno, to što oni rade prelazi njihove nedaležnosti, trošenje para, donacije, ulaz sredstava, porezi ima tu posla za razno razne istražitelje.

Ovaj tekst serviran iz vana je obična patetika i još jedno u nizi pre...ravanja zapadne bagre kojoj smo pokusni kunići za svakakva zla koja im padnu napamet, pa i penzionisanje pasa, još malo imat ćemo "PIO Pas" ili ti ga MIO
JThomas

#32 Re: Akcija za rješavanje problema pasa lutalica

Post by JThomas »

i obavezne doprinose iz plate za pse...
uglavnomja

#33 Re: Akcija za rješavanje problema pasa lutalica

Post by uglavnomja »

zar ta amela nije sad direktorica azila u praci? na budzzetu valjda.
neimenovan.x

#34 Re: Akcija za rješavanje problema pasa lutalica

Post by neimenovan.x »

Ja sam mislio da ćemo do sada imati jedno 5-6 preporuka za advokate i prijedloge za način prikupljanja novca. Za sad ništa...
dr.gog
Grijem se na: briketi kanabisa
Horoskop: Vodolija

#35 Akcija za rješavanje problema pasa lutalica

Post by dr.gog »

Ništa od toga jer je ovaj grad qlinac glede bilo kakve grublje i konkretne akcije. Zaboravite. Nije ovo sredina gdje funkcionira zajednička socijalna akcija, osim u slučajevima teškog siromaštva ili bolesti.

Kao i obično, uzdajte se isključivo u samozaštitu. Mene zaista uopšte ne interesuju "prava" životinja, kao ni sve one stare cure, usidjelice i službenice koje se psima obraćaju sa "dođi majki!!" :D .

Moju komšinicu je neki dan prepao omanji čopor koji se ponašao prilično agresivno(u gornjem dijelu kvarta imaju "suparnike"). Kada je ušla plačući u haustor, nakrcao sam svoju airsoft pušku sa šakom kuglica i zarafalao po čoporu. Nisu se pojavili, evo ima dva dana. Napominjem, ako to išta znači, da BB kuglice ne mogu ubiti životinju, osim manjih ptica, ali psi uče vrlo brzo, makar za par dana koliko bole masnice od airsoft puške :oops: ...

Zagovornik sam kastracije zdravih i eutanazije agresivnih i bolesnih pasa, jer trenutne nevladine organizacije i par likova koji ih vode smatram fanaticima i prevarantima.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#36 Re: Akcija za rješavanje problema pasa lutalica

Post by Truba »

kako ih nije sramota iz toplih stanova i kuća znati da se 10.000 životinja smrzava i gladuje na ulicama
+ što predtsavljaju prijetnje jedni za druge te za djecu i odrasle ljude

NJIHOVOM krivicom
basicm

#37 Re: Akcija za rješavanje problema pasa lutalica

Post by basicm »

Problem je sto se ne moze racionalno razgovarati sa ovim zastitnicima, koji ne zele vidjeti stvarnost i priznati da imamo vanrednu situaciju koju moramo rijesiti na radikalan nacin, pa tek nakon toga ima mjesta za njihovo djelovanje i zastitu novopojavljenih lutalica. Trenutno je nemoguce ovim kapacitetima rijesiti to na nacin na koji oni zele.

Druga stvar, narod: Svi su postali pasivni, svak ceka da neko drugi to rijesi umjesto njega.

Treca stvar, ali ovo je po defaultu: Vlast, koja itekako moze da stavi zakon van snage i rijesi barem jednu stvar u korist gradjana, pa valjda i sebe, nije da niko od njih ne hoda ulicom.
respo

#38 Re: Akcija za rješavanje problema pasa lutalica

Post by respo »

mirko sa puskomitraljezom na jednu stranu ulice
slavko sa istim puskomitraljezom na drugu stranu
i onda priprema akcija kreni
busi hahaha busi jednog po jednog
harell

#39 Re: Akcija za rješavanje problema pasa lutalica

Post by harell »

Ja sam za da se vrate sintori pod hitno. Jebo te, neki dan hodam ferhadijom, znaci FERHADIJA centar grada, hiljade ljudi uvijek tu, i samo vidis na svako 5 metara zivina se izvalila spava, neki se kolju, neki te prate, znaci isto ko u Indiji sa onim kravama, samo jos u kuce da nam pocnu ulazit :roll:

a ovi iz mjau vau nek fino sprte po deset kerova i nek ih vode kuci i blizoj i daljoj familiji kad hoce neku satro humanost.

A vidicete belaja kad ih narod pocne trovat misijim otrovom
Trebam te

#40 Re: Akcija za rješavanje problema pasa lutalica

Post by Trebam te »

harell wrote:Ja sam za da se vrate sintori pod hitno. Jebo te, neki dan hodam ferhadijom, znaci FERHADIJA centar grada, hiljade ljudi uvijek tu, i samo vidis na svako 5 metara zivina se izvalila spava, neki se kolju, neki te prate, znaci isto ko u Indiji sa onim kravama, samo jos u kuce da nam pocnu ulazit :roll:

a ovi iz mjau vau nek fino sprte po deset kerova i nek ih vode kuci i blizoj i daljoj familiji kad hoce neku satro humanost.

A vidicete belaja kad ih narod pocne trovat misijim otrovom

Podrzavam ideju vracanje sintora, curicu od rodjaka je napao pas prije 3 godine, dijete jso uvijek ima traume. Drzava i institucije nisu mocne a i neznaju kako se ophoditi prema ovom probelmu, mi sterilizacijom nemozemo rijesiti trenutni problem koji imamo.
Mi smo donijeli zakon a nismo zatvorili sistem manadzovanja tog problema, kako od institucija tako do ovih sto vicu ulicom da zivotinje ne treba ubijati. Tako se vrtimo u krug 4 godine!
Trenutno rjesenje je vratiti sitore u akciju sve dok institucije ne uspostave proces manadzovanja ulicnih kerova!!!
Hemera

#41 Re: Akcija za rješavanje problema pasa lutalica

Post by Hemera »

uglavnomja wrote:zar ta amela nije sad direktorica azila u praci? na budzzetu valjda.
rukovodilac azila
uspjela se instalirati i kao aldin pasic,evidentno uhljebljenje psoto su pizdili po trznim centrima kako se zivotinje ubijaju
kod njih je jedina zivotinja cuko
mehoxy

#42 Re: Akcija za rješavanje problema pasa lutalica

Post by mehoxy »

Za ovakvu situaciju su dobrim dijelom krivi i vlasnici pasa koji svoje ljubimce nece da sterilisu
Frtalj_Duše

#43 Re: Akcija za rješavanje problema pasa lutalica

Post by Frtalj_Duše »

palamuda wrote:Obećavam glas na svim sljedećim izborima stranci ili pojedincu koji ukine imbecilne zakone nametnute od strane licemjernog zapada i riješi ove probleme.
+1 i da mi dozvoli da (bez kazne) se odbranim u slučaju napada nemani, i to sa ovim:

valterbranisarajevo

#44 Re: Akcija za rješavanje problema pasa lutalica

Uposlenici azila u Prači nisu htjeli uzeti pse i rekli da ih baci u kontejner!

Aldin iz azila mi je kazao da stavim pse u kartonsku kutiju i bacim ih u kontejner, kaže Feriz • Snijeg nas je malo omeo, kažu u Prači

http://www.oslobodjenje.ba/vijesti/sara ... -uzeti-pse
harell

#45 Re: Akcija za rješavanje problema pasa lutalica

Post by harell »

valterbranisarajevo wrote:Uposlenici azila u Prači nisu htjeli uzeti pse i rekli da ih baci u kontejner!

Aldin iz azila mi je kazao da stavim pse u kartonsku kutiju i bacim ih u kontejner, kaže Feriz • Snijeg nas je malo omeo, kažu u Prači

http://www.oslobodjenje.ba/vijesti/sara ... -uzeti-pse
Eto ti idiota i fol boraca za prava pascadi inace moralnih vertikala pacifista i utopista

Lijepi sintori, ko ih vrati sunce ga grijalo dabogda
TurioSamGa

#46 Re: Akcija za rješavanje problema pasa lutalica

Post by TurioSamGa »

Jedni napravili problem i nakacili se na budzetsku sisu, sad drugi hoce da rijese problem i nakace se na drugu sisu.
valterbranisarajevo

#47 Re: Akcija za rješavanje problema pasa lutalica

Dakle da rezimiramo, član udruženja AV-MJAU koji se sada uvalio u azil u Prači izjavljuje za lutalice - bacite ih u kontejner! Kakve gnjide.."Ljubitelji" su ipak ljubitelji para a ne pasa!

Hajmo finansijska policija, utvrdite koliko su novca strpali u svoje džepove u zamjenu za haos koji su naravili na ulicama!
Hemera

#48 Re: Akcija za rješavanje problema pasa lutalica

Post by Hemera »

izverzirana besposlena dzubretusa zajedno sa svojim pulencicem aldinom uposlenikom firme murai

Image
Last edited by Hemera on 12/12/2012 21:14, edited 1 time in total.
starii

#49 Re: Akcija za rješavanje problema pasa lutalica

Post by starii »

oko bolnice koseve isto da je porodiliste za pse, toliko pasa, sve govore da ih isterilisu a more ih se nakotilo...navece ne smijes ici pjesice prema breci od pasa, ne mogu da shvatim da odgovorni u bolnici kosevo ne poduzmu nesto il cekaju da psi pocnu raznositi bakterije :x
Hemera

#50 Re: Akcija za rješavanje problema pasa lutalica

Post by Hemera »

sterilisanje samo izvode ukoliko dobiju pare za tu namjenu jer to je kao besplatno,kako vole cesto pomenuti,a cesto vidimo da im se dadne par desetina hiljada od strane opcina za tu namjenu
Locked