Akcija za rješavanje problema pasa lutalica
-
neimenovan.x
#1 Akcija za rješavanje problema pasa lutalica
Svi znamo da su psi lutalice u Sarajevu ogroman problem. Da se razumijemo, nemam ništa protiv psa dok ne napadne nekoga. Međutim, imam ogroman problem sa ljudima koji redovno dobijaju dobre plate, a ne rade svoj posao.
Zato predlažem da iskoristimo prednosti modernih načina komunikacije i organizujemo se.
Prvi korak bi bio pronalaženje dobrog tužioca. Treba tužiti kanton Sarajevo jer se godinama krši zakon i ne izgrađuju se azili koji (po zakonu) bi trebali riješiti problem. Nema smisla tražiti novac, jer je to ionako naš novac. Tužba treba da za cilj ima smjenu i kaznu svih odgovornih, koji su (a i bili) na pozicijama na kojima su mogli uticati na rješavanje navedenog problema.
Mislim da je sama ova činjenica dovoljna za pokretanje tužbe:
26. februara 2009. godine
Skloništa za životinje iz člana 28. ovog zakona moraju se osnovati u roku od godine
dana od dana stupanja na snagu ovog zakona.
(5) Nadležni upravni organ kantona, grada ili općine izdaje dozvolu za formiranje
skloništa za životinje, na osnovu uputstva koje propisuje nadležno ministarstvo, a na prijedlog
Ureda, te vodi upisnik skloništa za životinje.
http://vfs.unsa.ba/web/images/dokumenti ... otinja.pdf
Ako se dodaju informacije o broju građana koji dolaze svaki dan u bolnicu radi ujeda, zajedno sa izjavama pojedinih oštećenih, mislim da bi ovo trebalo proći na sudu.
Postavlja se pitanje finansiranja tužioca. Mislim da nam je potreban mehanizam preko kojeg bi prikupili donacije, na način da to niko ne može da zloupotrjebi. Npr., napravićemo plakate, printati kući, u kopirnicama i sl., i pozvati ljude da doniraju novac. Ako neko nema printer, može za 10 feninga to uraditi u kopirnici. Ako 1000 građana donira u prosjeku 10 KM, onda pričamo o cifri 10 000 KM koja je (nadam se) dovoljna da pokrije troškove tužioca.
Imamo sljedeće probleme:
1.) Koga izabrati da zastupa građane
2.) Promotivni materijal
3.) Provjeren i siguran način prikupljanja donacija
Prvi problem ne znam riješiti, jer nisam upućen u pravo. Zato bih zamolio ljude koji su u tim vodama da nam pomognu. Drugi problem je dosta jednostavniji, mogli bi dizajnirati nekoliko crno-bijelih plakata koje bi građani mogli jeftino printati/kopirati i postavljati na vidljiva mjesta po gradu. Ovim plakatima bi se pozivali građani da prema svojim mogućnostima podrže sredstva za tužbu. Treći problem je vezan za sam način prikupljanja novca i tu bi nam trebala takođe pomoć pravnika i ekonomista. Bitno je da taj novac ne nestane i da bude upotrebljen ISKLJUČIVO u svrhe za koje je namjenjen. Znači donacije ne bi smjele ići u neke naknade aktivistima, za promotivni materijal i sl.
Mislim da bi bilo dobro prije same tužbe dobro razraditi ova 3 koraka, imati sve spremno i cijeli plan pokazati upravnim organima kantona. Možda bi se neko zabrinuo za svoj posao, pa konačno u određenom roku riješio problem. Ako problem ne bi bio rješen (tj. zadani rok probijen), onda bi nastavili sa planom do kraja.
Takođe je potrebno odrediti realne vremenske periode za ispunjavanje svakog od navedenih koraka. Ovo ne bi bilo gotovo preko noći, za ovo su potrebi mjeseci.
Mislim da bi ovo trebali podržati i oni koji vole pse kao i oni koji ne vole. Određeni ljudi primaju platu za svoj posao, a zbog njihovog nerada ispaštaju i ljudi i psi.
Sve prijedloge možete ostaviti u odgovoru. Možda bi bilo dobro napraviti i posebnu web stranicu za ovaj projekat. Ukoliko neko uoči da nešto u napisanom nije legalno, zamolio bih ga da ukaže na problem, da bi pronašli drugo rješenje. Ne očekujem spektakularne rezultate, ali takođe postoje realne šanse da sve prođe u našu korist. Znam da će biti dosta ljudi koji će omaložavati ovu ideju, ali najlakše je sjediti i čekati da se sve samo sredi.
Ako radimo zajedno, možemo nešto promijeniti.
Zato predlažem da iskoristimo prednosti modernih načina komunikacije i organizujemo se.
Prvi korak bi bio pronalaženje dobrog tužioca. Treba tužiti kanton Sarajevo jer se godinama krši zakon i ne izgrađuju se azili koji (po zakonu) bi trebali riješiti problem. Nema smisla tražiti novac, jer je to ionako naš novac. Tužba treba da za cilj ima smjenu i kaznu svih odgovornih, koji su (a i bili) na pozicijama na kojima su mogli uticati na rješavanje navedenog problema.
Mislim da je sama ova činjenica dovoljna za pokretanje tužbe:
26. februara 2009. godine
Skloništa za životinje iz člana 28. ovog zakona moraju se osnovati u roku od godine
dana od dana stupanja na snagu ovog zakona.
(5) Nadležni upravni organ kantona, grada ili općine izdaje dozvolu za formiranje
skloništa za životinje, na osnovu uputstva koje propisuje nadležno ministarstvo, a na prijedlog
Ureda, te vodi upisnik skloništa za životinje.
http://vfs.unsa.ba/web/images/dokumenti ... otinja.pdf
Ako se dodaju informacije o broju građana koji dolaze svaki dan u bolnicu radi ujeda, zajedno sa izjavama pojedinih oštećenih, mislim da bi ovo trebalo proći na sudu.
Postavlja se pitanje finansiranja tužioca. Mislim da nam je potreban mehanizam preko kojeg bi prikupili donacije, na način da to niko ne može da zloupotrjebi. Npr., napravićemo plakate, printati kući, u kopirnicama i sl., i pozvati ljude da doniraju novac. Ako neko nema printer, može za 10 feninga to uraditi u kopirnici. Ako 1000 građana donira u prosjeku 10 KM, onda pričamo o cifri 10 000 KM koja je (nadam se) dovoljna da pokrije troškove tužioca.
Imamo sljedeće probleme:
1.) Koga izabrati da zastupa građane
2.) Promotivni materijal
3.) Provjeren i siguran način prikupljanja donacija
Prvi problem ne znam riješiti, jer nisam upućen u pravo. Zato bih zamolio ljude koji su u tim vodama da nam pomognu. Drugi problem je dosta jednostavniji, mogli bi dizajnirati nekoliko crno-bijelih plakata koje bi građani mogli jeftino printati/kopirati i postavljati na vidljiva mjesta po gradu. Ovim plakatima bi se pozivali građani da prema svojim mogućnostima podrže sredstva za tužbu. Treći problem je vezan za sam način prikupljanja novca i tu bi nam trebala takođe pomoć pravnika i ekonomista. Bitno je da taj novac ne nestane i da bude upotrebljen ISKLJUČIVO u svrhe za koje je namjenjen. Znači donacije ne bi smjele ići u neke naknade aktivistima, za promotivni materijal i sl.
Mislim da bi bilo dobro prije same tužbe dobro razraditi ova 3 koraka, imati sve spremno i cijeli plan pokazati upravnim organima kantona. Možda bi se neko zabrinuo za svoj posao, pa konačno u određenom roku riješio problem. Ako problem ne bi bio rješen (tj. zadani rok probijen), onda bi nastavili sa planom do kraja.
Takođe je potrebno odrediti realne vremenske periode za ispunjavanje svakog od navedenih koraka. Ovo ne bi bilo gotovo preko noći, za ovo su potrebi mjeseci.
Mislim da bi ovo trebali podržati i oni koji vole pse kao i oni koji ne vole. Određeni ljudi primaju platu za svoj posao, a zbog njihovog nerada ispaštaju i ljudi i psi.
Sve prijedloge možete ostaviti u odgovoru. Možda bi bilo dobro napraviti i posebnu web stranicu za ovaj projekat. Ukoliko neko uoči da nešto u napisanom nije legalno, zamolio bih ga da ukaže na problem, da bi pronašli drugo rješenje. Ne očekujem spektakularne rezultate, ali takođe postoje realne šanse da sve prođe u našu korist. Znam da će biti dosta ljudi koji će omaložavati ovu ideju, ali najlakše je sjediti i čekati da se sve samo sredi.
Ako radimo zajedno, možemo nešto promijeniti.
-
VjecitiStudent
-
huxley
#3 Re: Akcija za rješavanje problema pasa lutalica
Reci šta treba. Ne znam kako ovo riješiti sistematski osim da ovako više ne ide. Mog malca su jednom ugrizli, a drugi put se jedan izlajao/izrežao na njega, tako da ga je sad stvarno strah pasa. Malo mi fali da uzmem stvar u svoje ruke, bar što se ovih u mom naselju tiče.
Ti isti iz EU se zgražavaju kada vide ovoliki broj lutalica na ulicama. A ja se dosta krećem po toj istoj EU, pa ih nigdje ne vidim. Jedna Rumunka mi je pričala da je Bukurešt bio poznat po ovom problemu, i da se (nažalost) nešto poduzelo (masovno uklanjanje i ubijanje pasa lutalica) nakon što su usmrtili japanskog turistu. U Sloveniji pas može boraviti u azilu do 30 dana. Nakon toga se eutanizira.
-
Verocious
#4 Re: Akcija za rješavanje problema pasa lutalica
Evo kako rijesiti, a uz to zaposliti jos par ljudi
- ladyblue18
- Location: You don't have to like me, I'm not a facebook status
-
palamuda
#6 Re: Akcija za rješavanje problema pasa lutalica
Obećavam glas na svim sljedećim izborima stranci ili pojedincu koji ukine imbecilne zakone nametnute od strane licemjernog zapada i riješi ove probleme.
-
blue033
#7 Re: Akcija za rješavanje problema pasa lutalica
Ideja je dobra, ali ovo mi je iskreno smiješno: "Prvi korak bi bio pronalaženje dobrog tužioca." Pa svaki tužilac bi trebao da podnese sam tužbu po službenoj dužnosti. Tužilac ima pravo na pokretanje istrage ako se stvore zakonski uslovi, bez toga da ga neko traži.
Inicijativa je dobra, ali najbolji način je da neko pribavi ( u ovoj korumpiranoj državi to nije problem) podatke iz Hitne pomoći sa podacima svih ujedenih unazad par godina. Zatim bi trebao obići sva ta lica i upoznati ih sa njihovim pravima. Odnosno da imaju pravo da tuže opštinu za naknadu štete. Ovo je veliki posao ali ako neko želi da se posveti nije problem. Prije toga trebao bi naći dobrog advokata i posavjetovati se s njim šta mu je sve potrebno za uspješno voženje postupka, vjerovatno svjedoci za svaki napad, ljekarska uvjerenja itd. Kako je veliki broj oštećenih da svi daju po 5 KM mogli bi platiti advokata.Takože i mnogi drugi bi uplatitli sredstva kad bi vidjeli da se nešto pokreće sa mrtve tačke.
Svako ko je pretrpio napad ima pravo na odštetu samo je lijen.
Evo kako to izgleda: http://www.radiosarajevo.ba/novost/8229 ... ki-4200-km
Kad se zatrpaju tužbama u opštinama neđe imati za plata, a onda će malo razmisliti.
Inicijativa je dobra, ali najbolji način je da neko pribavi ( u ovoj korumpiranoj državi to nije problem) podatke iz Hitne pomoći sa podacima svih ujedenih unazad par godina. Zatim bi trebao obići sva ta lica i upoznati ih sa njihovim pravima. Odnosno da imaju pravo da tuže opštinu za naknadu štete. Ovo je veliki posao ali ako neko želi da se posveti nije problem. Prije toga trebao bi naći dobrog advokata i posavjetovati se s njim šta mu je sve potrebno za uspješno voženje postupka, vjerovatno svjedoci za svaki napad, ljekarska uvjerenja itd. Kako je veliki broj oštećenih da svi daju po 5 KM mogli bi platiti advokata.Takože i mnogi drugi bi uplatitli sredstva kad bi vidjeli da se nešto pokreće sa mrtve tačke.
Svako ko je pretrpio napad ima pravo na odštetu samo je lijen.
Evo kako to izgleda: http://www.radiosarajevo.ba/novost/8229 ... ki-4200-km
Kad se zatrpaju tužbama u opštinama neđe imati za plata, a onda će malo razmisliti.
-
halaša
#8 Re: Akcija za rješavanje problema pasa lutalica
I jamicki125 wrote:evo da se i ja sa tobom jednom složim.palamuda wrote:Obećavam glas na svim sljedećim izborima stranci ili pojedincu koji ukine imbecilne zakone nametnute od strane licemjernog zapada i riješi ove probleme.
-
lavic
#9 Re: Akcija za rješavanje problema pasa lutalica
Vratite nam sintore, pa vam nece trebati skupljanje novca, tuzbe i slicne gluposti.
Slazem se sa gore navedenin, pa evo prilike cijenjene politicke partije,ko ukine ove glupe zakone ima trajno moj glas.
Slazem se sa gore navedenin, pa evo prilike cijenjene politicke partije,ko ukine ove glupe zakone ima trajno moj glas.
- Omerta13
#10 Re: Akcija za rješavanje problema pasa lutalica
Akcija ce biti tipa one za KRST, svi protiv svi ce ovo ono a nece niko prstom pomaknuti izuzev par pojedinaca. Do duše to nam je valjda u genima opcenito se ponasamo nonstalantno u svim mogucim situacijama.
- Omerta13
#11 Re: Akcija za rješavanje problema pasa lutalica
Kakav bolid trebas biti da prizivas sintore, za mene su ista govna kao i cetnici 
-
lavic
#12 Re: Akcija za rješavanje problema pasa lutalica
Prvo nemas nikakvo pravo da me nazivas "bolid", drugo jedna od odlika demokratskog drustva su iznosenje razlicitih misljenja.Omerta13 wrote:Kakav bolid trebas biti da prizivas sintore, za mene su ista govna kao i cetnici
Ja stojim na stajalistu da bi nam sintori donjeli puno vise koristi od glupih zakona o pravima lutalica.
Ne dao bog da neka od lutalica dobije bjesnilo,.... sta bi onda bilo pametnjakovicu, a gradjenje azila i dozivotno zbrinjavanje zivotinja nema ni u puno bogatijim zemljama, sta vi glumite.
- shiny
#13 Re: Akcija za rješavanje problema pasa lutalica
Ja sam za, ali treba argumentovati zašto smo za rješavanje pitanja pasa lutalica, a ne pisati da treba streljati i kalašem ubijati, jer time ništa postići nećemo. Samo će nas proglasiti mrziteljima...
Prvo, mislim da se ovim Zakonom prava životinja mnogo više ugrožavaju, jer su životinje na ulici toliko jadne. Gladne su, žedne, hladno je, svakodnevno vidim ćuku kako šepa jer ga je auto udarilo, da ne govorim o psima kojima treba veterinarska pomoć, a ne mogu je dobiti. Dakle, Zakon NIJE HUMAN ni sekunde. On ugrožava životinje.
Drugo, mislim da nije fer prema ljudima koji se BOJE pasa. Grad treba da zaštiti svoje građane. Mogu zaštitnici životinja pričati kako pas neće ništa ako si fin, ako si miran, ako si dobar, bla bla. Ali je činjenica da se puno ljudi boji psa i ne znam zašto bi se takvi ljudi osuđivali. Strašno je i to što psi nanjuše taj strah, pa napadaju upravo ovu skupinu ljudi.
Treće, ko ima psa kao kućnog ljubimca, svaki izlazak u šetnju zna predstavljati pakao. Psi se međusobno napadaju, tako da su jednom prilikom ozlijedili i mene i mog psa. Pas završio na veterini, ja morala primiti vakcinu protiv tetanusa. Da je bio nečiji pas, tužila bih vlasnika. U ovom slučaju nisam znala koga da tužim. Dakle, ako pas nije u vlasništvu neke osobe, on je u vlasništvu KANTONA ili moje OPĆINE.
Četvrto, ovoliko pasa predstavlja opasnost od širenja nekih većih bolesti, tipa BJESNILA. Kolika je šansa da se pretvorimo u grad zombija?
Dakle, ako ćemo ići u neku veću akciju, za koju se i ja zalažem, treba skupiti materijal iz svih mogućih uglova. Naći podatke koliko je napadnutih ljudi, pitati stručnjake koje su posljedice ako dođe do širenja bjesnila, tražiti mišljenja psihologa za sve one kojima je ostao strah u kostima zauvijek i onda tražiti od grada da zaštiti svoje građane od svega toga, jer to je njihov posao, za koji su izabrani i za koji primaju plaću. Ili tužbom, ili osnovati udruženje "anti ćuke" pa tražiti promjenu zakona, ili možda za početak otkucati jedno fino pismo, pa zatrpati e-mail sandučiće svim nadležnim.
Prvo, mislim da se ovim Zakonom prava životinja mnogo više ugrožavaju, jer su životinje na ulici toliko jadne. Gladne su, žedne, hladno je, svakodnevno vidim ćuku kako šepa jer ga je auto udarilo, da ne govorim o psima kojima treba veterinarska pomoć, a ne mogu je dobiti. Dakle, Zakon NIJE HUMAN ni sekunde. On ugrožava životinje.
Drugo, mislim da nije fer prema ljudima koji se BOJE pasa. Grad treba da zaštiti svoje građane. Mogu zaštitnici životinja pričati kako pas neće ništa ako si fin, ako si miran, ako si dobar, bla bla. Ali je činjenica da se puno ljudi boji psa i ne znam zašto bi se takvi ljudi osuđivali. Strašno je i to što psi nanjuše taj strah, pa napadaju upravo ovu skupinu ljudi.
Treće, ko ima psa kao kućnog ljubimca, svaki izlazak u šetnju zna predstavljati pakao. Psi se međusobno napadaju, tako da su jednom prilikom ozlijedili i mene i mog psa. Pas završio na veterini, ja morala primiti vakcinu protiv tetanusa. Da je bio nečiji pas, tužila bih vlasnika. U ovom slučaju nisam znala koga da tužim. Dakle, ako pas nije u vlasništvu neke osobe, on je u vlasništvu KANTONA ili moje OPĆINE.
Četvrto, ovoliko pasa predstavlja opasnost od širenja nekih većih bolesti, tipa BJESNILA. Kolika je šansa da se pretvorimo u grad zombija?
Dakle, ako ćemo ići u neku veću akciju, za koju se i ja zalažem, treba skupiti materijal iz svih mogućih uglova. Naći podatke koliko je napadnutih ljudi, pitati stručnjake koje su posljedice ako dođe do širenja bjesnila, tražiti mišljenja psihologa za sve one kojima je ostao strah u kostima zauvijek i onda tražiti od grada da zaštiti svoje građane od svega toga, jer to je njihov posao, za koji su izabrani i za koji primaju plaću. Ili tužbom, ili osnovati udruženje "anti ćuke" pa tražiti promjenu zakona, ili možda za početak otkucati jedno fino pismo, pa zatrpati e-mail sandučiće svim nadležnim.
-
palamuda
#14 Re: Akcija za rješavanje problema pasa lutalica
Omerta13 wrote:Kakav bolid trebas biti da prizivas sintore, za mene su ista govna kao i cetnici
Mislim da se nema šta puno pričati:
1. Moratorij na zakon 3 mjeseca, vraćanje šintora i čišćenje grada
2. Skidanje moratorija, vraćanje izmejnjenog zakona, nema trajnog zbrinjavanja, sedam dana u azil, ponudit za udomljavanje ako ne uspije eutanazija i zdravo, ovako je svugdje u svijetu, ovako će biti i kod nas kad tad.
Negdje pročitah da su ameri 2010 čini mi se eutanizirali pasa u milionskom iznosu.
-
Ambrozija
#15 Re: Akcija za rješavanje problema pasa lutalica
Bravo za ideju 
- Prpa.ba
-
VjecitiStudent
#17 Re: Akcija za rješavanje problema pasa lutalica
Malo perspektive: Kako se to radi u ostatku Evrope (podaci iz 2007. godine):palamuda wrote:Omerta13 wrote:Kakav bolid trebas biti da prizivas sintore, za mene su ista govna kao i cetnici![]()
joj floskula mati mila.
Mislim da se nema šta puno pričati:
1. Moratorij na zakon 3 mjeseca, vraćanje šintora i čišćenje grada
2. Skidanje moratorija, vraćanje izmejnjenog zakona, nema trajnog zbrinjavanja, sedam dana u azil, ponudit za udomljavanje ako ne uspije eutanazija i zdravo, ovako je svugdje u svijetu, ovako će biti i kod nas kad tad.
Negdje pročitah da su ameri 2010 čini mi se eutanizirali pasa u milionskom iznosu.
Dogs were culled (shot) in five countries (16%) (Albania, Armenia, Azerbaijan Republic, Moldova and
Ukraine) by municipal hired contractors, as a method of choice for stray control. However, this approach
clearly did little to reduce stray numbers, indeed in all countries where this practice was undertaken the
numbers of stray dogs had either increased or remained constant. One country exclusively practiced
catch, neuter, release of dogs (Greece). This approach was reported to be problematic because it
appeared to result in owners “dumping” their dogs in areas “where they knew they would be looked
after”. A further six countries (20%) (Bosnia-Herzegovina, Bulgaria, Italy, Malta, Serbia and Spain) operated
catch, neuter, release in a limited number of locations, although the reasons for this were unclear, as
were the problems encountered when adopting this approach.
In twenty countries (66%) the principal method of stray control was to catch dogs found not to be
under the close control of an owner at the time of capture. Statutory holding periods for the dogs that
have been captured varied greatly from country to country; the median number of holding days was 12
(range 3 – 60 days). This approach necessitates some form of short or long-term housing facility. In all
instances animal shelters were operating in these countries. Nevertheless countries that operate a
catching policy for strays did vary in their adoption of euthanasia protocols for captured dogs (c Section
3.4).
3.4. EUTHANASIA
Three countries (10%) (Germany, Greece and Italy) (Tabledid not permit the killing of healthy stray
dogs, requiring them to be kennelled for life if they are unable to be re-homed (also reported for some
autonomous communities in Spain), or in the case of Greece re-released, after neutering. In countries
where euthanasia was permitted ten countries (32%) euthanised strays that had not been re-claimed or
re-homed after the statutory holding period. Whilst two countries euthanised all animals immediately
upon their capture and therefore not giving owners sufficient time to re-claim their animals.
All groups reported that euthanasia was permitted and undertaken on humane grounds if the
animal was showing signs of disease or injury. In animal shelters, lethal injection, was used to kill strays,
this was without exception conducted under the guidance of a veterinary surgeon. Nevertheless, seven
questionnaire responses did not state the chemical agent used to perform euthanasia. The remainder
reported that an overdose of barbiturate was used (N=15: 48% countries). Yet in nine countries (29%) the
curare-like chemical, T 61 was the agent of choice, worryingly in three of these countries the use of a
sedative or pre-anaesthesia agent was not reported prior to injection.
http://www.fao.org/fileadmin/user_uploa ... 6_2007.pdf
Zakljucak: Nikakvi pan-evropski razlozi za usvajanje ovakvog zakona nisu postojali.
Za sve su krivi nasi zakonodavci, koji po obicaju uopste i ne znaju kako i zasto glasaju.
- valterbranisarajevo
#18 Re: Akcija za rješavanje problema pasa lutalica
Bojim se da je za izgradnju azila (makar u Sarajevu) prekasno!
Očekivati od vlasti da izgrade azil (ili azile) za smještaj 10.000 pasa (a sada ih sigurno ima i više), njihovu ishranu, veterinarsku pomoć i sve ostalo je mislim bespredmetno. U pitanju je milionska investicija!
Po Sarajevu već godinama hoda na stotine pravomoćno osuđenih za najteža krivična djela –uključujući i ubistva, teških psihičkih bolesnika koji su često i naoružani. Kada nisu našli način da njih smjeste „na sigurno“, kako onda očekivati da riješe problem lutalica na način kako je to propisano u Zakonu.
Jedini način je, definitivno, naći nekog savjesnog poslanika ili grupu njih u PSBiH koji bi podnijeli poslaničku inicijativu za izmjene spornih članova Zakona o dobrobiti životinja ili njegovu suspenziju.
Evo i praksa u drugim gradovima, što je postavljeno u postovima iznad, govori da je to jedino rješenje.
Očigledno su ovi hoštapleri iz međunarodnih organizacija odlučili da u drugim državama i gradovima u svijetu promijene način rješavanja problema sa lutalicama. Da bi mogli podnijeti inicijative trebali su im probni rezultati, a najbolje mjesto za eksperimentisanje im se, na osnovu 20-godišnjeg iskustva, pokazala naravno BiH. Naravno uz pomoć domaćih udruženja koje su vjerovatno u svoje džepove strpali pare (a što bi trebalo biti predmet interesovanja finansijske policije i tužilaštva). Sada, kada je ovaj eksperiment očigledno doživio katastrofu nema razloga da mi i dalje budemo pokusni kunići. Ni zbog životinja koje se muče i pate, ni zbog ljudi koji strahuju od zla koje visi u zraku.
Očekivati od vlasti da izgrade azil (ili azile) za smještaj 10.000 pasa (a sada ih sigurno ima i više), njihovu ishranu, veterinarsku pomoć i sve ostalo je mislim bespredmetno. U pitanju je milionska investicija!
Po Sarajevu već godinama hoda na stotine pravomoćno osuđenih za najteža krivična djela –uključujući i ubistva, teških psihičkih bolesnika koji su često i naoružani. Kada nisu našli način da njih smjeste „na sigurno“, kako onda očekivati da riješe problem lutalica na način kako je to propisano u Zakonu.
Jedini način je, definitivno, naći nekog savjesnog poslanika ili grupu njih u PSBiH koji bi podnijeli poslaničku inicijativu za izmjene spornih članova Zakona o dobrobiti životinja ili njegovu suspenziju.
Evo i praksa u drugim gradovima, što je postavljeno u postovima iznad, govori da je to jedino rješenje.
Očigledno su ovi hoštapleri iz međunarodnih organizacija odlučili da u drugim državama i gradovima u svijetu promijene način rješavanja problema sa lutalicama. Da bi mogli podnijeti inicijative trebali su im probni rezultati, a najbolje mjesto za eksperimentisanje im se, na osnovu 20-godišnjeg iskustva, pokazala naravno BiH. Naravno uz pomoć domaćih udruženja koje su vjerovatno u svoje džepove strpali pare (a što bi trebalo biti predmet interesovanja finansijske policije i tužilaštva). Sada, kada je ovaj eksperiment očigledno doživio katastrofu nema razloga da mi i dalje budemo pokusni kunići. Ni zbog životinja koje se muče i pate, ni zbog ljudi koji strahuju od zla koje visi u zraku.
Last edited by valterbranisarajevo on 08/12/2012 12:36, edited 1 time in total.
-
veleno
#19 Re: Akcija za rješavanje problema pasa lutalica
Dobra ideja
Samo da se sa riječi pređe na djela.
Samo da se sa riječi pređe na djela.
Potpis.palamuda je napisao/la:
Obećavam glas na svim sljedećim izborima stranci ili pojedincu koji ukine imbecilne zakone nametnute od strane licemjernog zapada i riješi ove probleme.
- Nisrin
#20 Re: Akcija za rješavanje problema pasa lutalica
Moze li neko dati KOSNTRUKTIVAN i KONKRETAN savjet kako se odbraniti od COPORA PASA, znaci nekih 7-8 cuka???!
Naime, zima je, snijeg, vracam se kuci predvece ili idem ujutro na posao, ne zivim u samom centru nego moram tabanati i IZ CISTA MIRA krenu prema meni, reze, skacu po meni itd. sta da radim?!
Ja se bojim svih cuka, cak i onih pekinezera, imala sam jako lose iskustvo kad sam bila dijete...pretrcala sam ispred kuce ovcara, i on je skocio na mene i napravio mi dozivotni oziljak, izgrizao me onako nevino...od tad bjezim od svakog, ne obracam paznju iako se bojim, srce mi pocne lupati i valjda oni to nanjuse, ne znam...
Ne izazivam ih, ne diram ih, ne gledam ih, ali jednostavno oni meni ne daju mirA! U ulici imamo isto tako 4-5 lutalica koje su djeca cuvala kao bebe i othranili su ih...svi se igraju sa njima, samo ja kad prolazim na mene skacu i hoce da me ujedu :S
Nemoje mi govoriti da ih i ja hranim- NE SMIJEM, BOJIM SE...a kad idem na posao i kad se vravam nema sanse da jos nosim sa sobom neku hranu za 7-8 pasa :S
Posto ste svi na strani pasa, kao nevinih bica koji imaju jos neviniji pogled, mozete li meni, kao COVJEKU, ZENI dati savjet sta da uradim kad me napadnu, a nikoga u blizini nema (velik dio ulice nema mozda 3 kuce, a brdo je...) ?
Naime, zima je, snijeg, vracam se kuci predvece ili idem ujutro na posao, ne zivim u samom centru nego moram tabanati i IZ CISTA MIRA krenu prema meni, reze, skacu po meni itd. sta da radim?!
Ja se bojim svih cuka, cak i onih pekinezera, imala sam jako lose iskustvo kad sam bila dijete...pretrcala sam ispred kuce ovcara, i on je skocio na mene i napravio mi dozivotni oziljak, izgrizao me onako nevino...od tad bjezim od svakog, ne obracam paznju iako se bojim, srce mi pocne lupati i valjda oni to nanjuse, ne znam...
Ne izazivam ih, ne diram ih, ne gledam ih, ali jednostavno oni meni ne daju mirA! U ulici imamo isto tako 4-5 lutalica koje su djeca cuvala kao bebe i othranili su ih...svi se igraju sa njima, samo ja kad prolazim na mene skacu i hoce da me ujedu :S
Nemoje mi govoriti da ih i ja hranim- NE SMIJEM, BOJIM SE...a kad idem na posao i kad se vravam nema sanse da jos nosim sa sobom neku hranu za 7-8 pasa :S
Posto ste svi na strani pasa, kao nevinih bica koji imaju jos neviniji pogled, mozete li meni, kao COVJEKU, ZENI dati savjet sta da uradim kad me napadnu, a nikoga u blizini nema (velik dio ulice nema mozda 3 kuce, a brdo je...) ?
-
CrazyDiablo
#21 Re: Akcija za rješavanje problema pasa lutalica
kupi pistoljNisrin wrote:Moze li neko dati KOSNTRUKTIVAN i KONKRETAN savjet kako se odbraniti od COPORA PASA, znaci nekih 7-8 cuka???!
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#22 Re: Akcija za rješavanje problema pasa lutalica
meni se jedan dobrica pas nameračio na kuću
a ko tele
jednstavno ga ne možeš otjerati
eno sad se smrzava u dvorištu
mislim da je humanije uspavati te životinje...
a ko tele
jednstavno ga ne možeš otjerati
eno sad se smrzava u dvorištu
mislim da je humanije uspavati te životinje...
- shiny
#23 Re: Akcija za rješavanje problema pasa lutalica
To je poznato da psi vole napadati ljude koji se boje. Osjete oni strah. Ti možeš biti mirna i fina, sve ih nahraniti, oni osjete strah koliko god ga zadržavala. Možeš kupiti uređaj za tjeranje pasa, ima na PIKu, Market.ba i tako to. Mada, on ne djeluje na sve pse. Drugi način je suzavac. Ženama je legalan. Ja sam ga kupila, jer se bojim ljudi (nije smiješno, dobro su me "izujedali" jednom), suzavac djeluje i na pse... Treći način je da se dohvatiš nekog kamena, grudve snijega... dakle, ne moraš ga gađati, samo naciljaj prema njemu, pobjeći će. Nemoj na agresivu previše, jer su onda i oni agresivni...Nisrin wrote:Moze li neko dati KOSNTRUKTIVAN i KONKRETAN savjet kako se odbraniti od COPORA PASA, znaci nekih 7-8 cuka???!
-
Verocious
#24 Re: Akcija za rješavanje problema pasa lutalica
Ne vjerujem u onom gore tesktu da se problem ne moze rjesiti s odstrjelom pasa, nema teorije.
Na taj nacin su Bizoni dovedeni do granice istrebljenja a Passenger Pigeon(ne znam kako se ovaj golub zove na naski) je istrjebljen a njegova populacija je iznosila od 3 do 5 milijardi jedinki. Nema sanse da se ne moze smanjiti broj pasa lutalica, nema sanse.
Nisam za odstrel pasa, ali neka drasticna mjera je potrebna da se znacajno smanji njihov broj.
Na taj nacin su Bizoni dovedeni do granice istrebljenja a Passenger Pigeon(ne znam kako se ovaj golub zove na naski) je istrjebljen a njegova populacija je iznosila od 3 do 5 milijardi jedinki. Nema sanse da se ne moze smanjiti broj pasa lutalica, nema sanse.
Nisam za odstrel pasa, ali neka drasticna mjera je potrebna da se znacajno smanji njihov broj.
-
convict
#25 Re: Akcija za rješavanje problema pasa lutalica
Nedavno sam bio u Banja Luci i ostao prijatno iznenađen time što u centru grada nema nijednog psa lutalice. Nisam siguran da imaju azil. Ima li neko na forumu iz Banja Luke da iz prve ruke potvrdi kako se to tamo radi?