Akcija SIPA-e po kopirnicama :)?"

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Utokkha

#1 Akcija SIPA-e po kopirnicama :)?"

Post by Utokkha »

Ovaj smiley zato što su kopirnice u pitanju.
Nejse, ne znam je li otvorena tema još negdje na forumu, ali danas je SIPA pretresala kopirnice po gradu. Izgleda da ćemo batalit kopirane knjige, a možda se pojave neke nove zvijezde ilegalijade.
Profama izgleda opala primanja od privatne prakse, pa daj da se zaradi na knjigama :D
chuchumbamayumbe

#2 Re: Akcija SIPA-e po kopirnicama :)?"

Post by chuchumbamayumbe »

Utokkha wrote:Ovaj smiley zato što su kopirnice u pitanju.
Nejse, ne znam je li otvorena tema još negdje na forumu, ali danas je SIPA pretresala kopirnice po gradu. Izgleda da ćemo batalit kopirane knjige, a možda se pojave neke nove zvijezde ilegalijade.
Profama izgleda opala primanja od privatne prakse, pa daj da se zaradi na knjigama :D
Pa i bio je red da se stane u kraj kriminalcima koji kopiraju i štampaju tuđe knjige bez ikakvog poštivanja autorskih prava.
HuLYGaN

#3 Re: Akcija SIPA-e po kopirnicama :)?"

Post by HuLYGaN »

Aj ne tisra sviju ti, sta cemo s knjigama kojih nema kupiti, a opet su recimo studentima neophodne.
i_hate_you

#4 Re: Akcija SIPA-e po kopirnicama :)?"

Post by i_hate_you »

haha oni po kopirnicama a drzava tone u kriminalu i visemilionskim pronevjerama.......

zalosno jebte
chuchumbamayumbe

#5 Re: Akcija SIPA-e po kopirnicama :)?"

HuLYGaN wrote:Aj ne tisra sviju ti, sta cemo s knjigama kojih nema kupiti, a opet su recimo studentima neophodne.
Pa iskopiraš je od nekoga, jbjga. Ali štampati cijele naslove, od korice do korice, i to prodavati, to je kriminal žešći.
RosaSpinosa

#6 Re: Akcija SIPA-e po kopirnicama :)?"

Post by RosaSpinosa »

.
Last edited by RosaSpinosa on 04/11/2012 22:17, edited 1 time in total.
Bolonjac

#7 Re: Akcija SIPA-e po kopirnicama :)?"

Post by Bolonjac »

To ko sipa sve leti kad joj neko kaze macka mi na drvetu. Ocigledno je neki politicar vidio svoje prepisano remek djelo kopirano
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#8 Re: Akcija SIPA-e po kopirnicama :)?"

Post by PipiDugaDevetka »

Ja bih studentima sve besplatno, skripte, knjige, ma sve,...I na kraju prve godine, ko ima prosjek iznad 8, laptop ga sljeduje,...Pusti snovi,...
elSaik

#9 Re: Akcija SIPA-e po kopirnicama :)?"

Post by elSaik »

chuchumbamayumbe wrote:
HuLYGaN wrote:Aj ne tisra sviju ti, sta cemo s knjigama kojih nema kupiti, a opet su recimo studentima neophodne.
Pa iskopiraš je od nekoga, jbjga. Ali štampati cijele naslove, od korice do korice, i to prodavati, to je kriminal žešći.
:-)
ProbuseniDolar

#10 Re: Akcija SIPA-e po kopirnicama :)?"

Post by ProbuseniDolar »

Vecina profesora je "svoja djela" manjim ili vecim dijelom podjonola od kolega iz Zagreba, Beograda, Ljubljane ... Kako onda imaju obraza studentima pricati protiv kopirnica i kopiranih knjiga?
Originalne knjige su preskupe od 40 KM pa na vise ... Neka je prosjek 60 KM, godina studija ima oko 10-12 predmeta. Za neke predmete su potrebne cak 2 ili vise knjiga. To je preko 600 KM godisnje po studentu. Odakle studentima tolike pare? Zar nije logicnije rijesnje bilo smanjiti bezobrazno visoke cijene knjiga? Vjerujem da bi studenti onda kupovali originale.
I na kraju, neka kazne kopirnice, ali ko ce kazniti profesore koji ucjenjuju studente da nece moci pristupiti ispitu, bez originalne knjige kupljene kod profesora, i od istog potpisane. Zar to nije diskriminacija? Boli profu da izvinete k.... odakle cu ja spremiti ispit. To je moja licna stvar. On mi samo moze preporuciti literaturu.
Vainglorious

#11 Re: Akcija SIPA-e po kopirnicama :)?"

Post by Vainglorious »

Smjesno fakat. Kopirnice su najveci kriminal u drzavi, sigurno :-)

Ne brinem se ja za to, bilo je inspekcija i ranije, pa su opet radile. ;)
Fair Life

#12 Re: Akcija SIPA-e po kopirnicama :)?"

Post by Fair Life »

Ako moze Dekan saobracajnog fakulteta u Sarajevu Sefkija Cekic (ujedno visoki duznosnik Stranke demokratske akcije - SDA) dozvoliti sebi da od rijeci do rijeci plagira knjigu svog kolege sa Ekonomskog fakulteta u Rijeci prof.dr. Ratka Zelenike (230 stranica) na nju nalijepiti svoje ime i prezime i takvu je prodavati pod svojim imenom, nekaznjeno ... onda bi trebali moci i studenti barem kopirati.
cute poison

#13 Re: Akcija SIPA-e po kopirnicama :)?"

Post by cute poison »

Fair Life wrote:Ako moze Dekan saobracajnog fakulteta u Sarajevu Sefkija Cekic (ujedno visoki duznosnik Stranke demokratske akcije - SDA) dozvoliti sebi da od rijeci do rijeci plagira knjigu svog kolege sa Ekonomskog fakulteta u Rijeci prof.dr. Ratka Zelenike (230 stranica) na nju nalijepiti svoje ime i prezime i takvu je prodavati pod svojim imenom, nekaznjeno ... onda bi trebali moci i studenti barem kopirati.
Samo Sefkija je pismen k'o dijete od 3 godine... Ne znam da li si citao neke "njegove" recenice! Katastrofa ziva!
chuchumbamayumbe

#14 Re: Akcija SIPA-e po kopirnicama :)?"

Fair Life wrote:Ako moze Dekan saobracajnog fakulteta u Sarajevu Sefkija Cekic (ujedno visoki duznosnik Stranke demokratske akcije - SDA) dozvoliti sebi da od rijeci do rijeci plagira knjigu svog kolege sa Ekonomskog fakulteta u Rijeci prof.dr. Ratka Zelenike (230 stranica) na nju nalijepiti svoje ime i prezime i takvu je prodavati pod svojim imenom, nekaznjeno ... onda bi trebali moci i studenti barem kopirati.
OK, i ja sam za kopiranje sa studentske strane, ali...
Da te kopirnice štancaju knjige od prve do zadnje stranice, da ih drže na lageru, i da ih prodaju kao takve?!
zonbirile

#15 Re: Akcija SIPA-e po kopirnicama :)?"

Post by zonbirile »

kada će se SIPA angažovati u košpicarnicama,ima naznaka da radi uštede na soli,pišaju na košpe.Molim hitnu reakciju vlasti.
Ma.Le.Na

#16 Re: Akcija SIPA-e po kopirnicama :)?"

Post by Ma.Le.Na »

hahahahhaah :lol: :lol: :lol: :lol:
e vala i ovi iz sipe znaju odredit prioritete to je cudo jedno
da nam je bogdom sve tako sredjeno u drzavi pa da su na red dosle i kopirnice :-) :-)
hahaha ovo je neki vic garant
samo malo

#17 Re: Akcija SIPA-e po kopirnicama :)?"

Post by samo malo »

Nista novo u ovoj parodiji od drzave, profesori koji bezocno i bez imalo stida kopiraju radove svojih kolega iz Beograda, Zagreba, Ljubljane, alarmirali policiju da im ukine konkurenciju iz fotokopirnica.

Dakle sad znamo da i profesori imaju svoju policiju.

Ko god je studirao, dobro zna o kakvoj se marvi radi, takozvanim profesorima.
zonbirile

#18 Re: Akcija SIPA-e po kopirnicama :)?"

Post by zonbirile »

samo malo wrote:Nista novo u ovoj parodiji od drzave, profesori koji bezocno i bez imalo stida kopiraju radove svojih kolega iz Beograda, Zagreba, Ljubljane, alarmirali policiju da im ukine konkurenciju iz fotokopirnica.

Dakle sad znamo da i profesori imaju svoju policiju.

Ko god je studirao, dobro zna o kakvoj se marvi radi, takozvanim profesorima.
------------------------------------------------------------
a što vole meso,pečeno i djevojačko,čudo jedno.Ima pokoji hoće i smotati.Jebi ga država koja radi na tome da joj kler vodi elitu i ne treba bolje,zato i radi na tome,na svakih 20 kuća đamija,na 100 fakultet,pa ko koga nabije.
samo malo

#19 Re: Akcija SIPA-e po kopirnicama :)?"

Post by samo malo »

ProbuseniDolar wrote:Vecina profesora je "svoja djela" manjim ili vecim dijelom podjonola od kolega iz Zagreba, Beograda, Ljubljane ... Kako onda imaju obraza studentima pricati protiv kopirnica i kopiranih knjiga?
Originalne knjige su preskupe od 40 KM pa na vise ... Neka je prosjek 60 KM, godina studija ima oko 10-12 predmeta. Za neke predmete su potrebne cak 2 ili vise knjiga. To je preko 600 KM godisnje po studentu. Odakle studentima tolike pare? Zar nije logicnije rijesnje bilo smanjiti bezobrazno visoke cijene knjiga? Vjerujem da bi studenti onda kupovali originale.
I na kraju, neka kazne kopirnice, ali ko ce kazniti profesore koji ucjenjuju studente da nece moci pristupiti ispitu, bez originalne knjige kupljene kod profesora, i od istog potpisane. Zar to nije diskriminacija? Boli profu da izvinete k.... odakle cu ja spremiti ispit. To je moja licna stvar. On mi samo moze preporuciti literaturu.
Tacno tako, ja se sjecam da su nama trazili da na ispit moras doci sa njegovom potpisanom knjigom, dakle ne mozes se utaliti sa 10 studenata pa kupiti jednu i iskopirati je, vec moras imati original. A sve to upakuju (da ne bude ipak ofirno da te sili da kupis njegovu knjigu, koja kosta oko 50 km recimo) u formu, recimo, kad dodjes na ispit moras staviti njegovu knjigu pored sebe, zatim asistenti idu od stola do stola, otvore knjigu i kao daje ti neki pasus koji si ti kao vec ucio kuci a sad imas 15 minuta da ga opet procitas i zapamtis najvaznije, i nakon 15 minuta profesor daje pismeni ispit za sve studente, dobijes recimo 5 pitanja koji nose po 10 bodova i sesto pitanje koje nosi 50 bodova a sesto pitanje je vezano za taj pasus iz njegove knjige, koji ci procitao i imao si 15 minuta da zapamtis najvaznije.

Onaj ko nema njegovu knjigu, moze se pozdraviti sa ispitom, a tih 15 minuta dok drugi citaju i ponavljaju, zvjernja po amfiteatru.

I niko se ne buni, i svima je to normalno. Mislim studenti, neko platio, neko ima vezu, neko kupio knjigu, i hajmo dalje.

I oni onda naprave raciju po kopirnicama :D ja smeca od drzave.

Da se razumijemo, apsolutno sam za da se kopirnice kazne, ali ovo....
Halftime

#20 Re: Akcija SIPA-e po kopirnicama :)?"

Post by Halftime »

Zasto kopirnice :? mislim ako neko donese original neku knjigu svaki vlasnik originala ima pravo da sebi napravi kopiju kako bi sacuvao isti. Kopirnice samo pruzaju usluge kopiranja s tim sto nije regulisano zakonom da u svakoj kopirnici stoji na vidnom mjestu zakon o autorskim pravima i nacin na koji se moze kopirati i sta se sve smije kopirati. U ovom slucaj vise su krivi oni koji posude knjigu i naprave kopiju kao sto i svi radite.
Toto
Grijem se na: solarno
Vozim: EJ

#21 Re: Akcija SIPA-e po kopirnicama :)?"

Post by Toto »

PipiDugaDevetka wrote:Ja bih studentima sve besplatno, skripte, knjige, ma sve,...I na kraju prve godine, ko ima prosjek iznad 8, laptop ga sljeduje,...Pusti snovi,...
Ja bih studentima ukino profesore-ovakve kakve sad imaju u BiH. Od svake ucionice napravio citaonicu. Na svakoj klupi postavio latop ili "steker" za licni laptop. Faks bi morao imati virtuelnu biblioteku strucne literature, koju stucenti ne bi mogli kopirati - vec samo citati. Svaki faks bi morao imati skriptarnicu, gdje bi cijena skripte u stvari bila jednaka troskovima stampanja/kopiranja. 98 % literature koju su profesori nastancali proglasio skriptama a ne knjigama -jer to one u stvarnosti i jesu.

Za ove pare koje studenti daju za strucnu literaturu oni bi svake godine mogli kupiti laptop i platiti godisnje troskove interneta za ucenje

Ovo sto danasnji profesori rade po univerzitetima sa knjigama je reket zbog kojeg bi SIPA trebala da bahne u kabinet svakog profesora koji ovako rade. To je prije svega sramota cjelog drustva.
Profesori nemaju nikakvo prvao da sami naplacuju i prodaju knjige na drzavnim univerzitetima. Oni za to vec placeni i ovo sto oni rade je najtipicnij reket.
Profesori rade 40 h sedmicno kao i svako na dunajluku. Od toga imaju masimalno 10 h nastave sedmicno a 99 % njih se za predavanja priprema 1-2 sata semicno. Dakle: sta rade profesori za onih 28 sati sedmicno. Tih 28 sati im je placeno da pisu knjige i da se bave naucnoistrazivackom radom. 90 % profesora drzavnih BiH univerziteta se uopste ne bave naucnoistrazivackim radom iako su placeni za to. U to vrijem oni se bave turizmom i transpostom - sopstvenim, izmedju BiH fakulteta. 95 % univerziettskih profesora su predavaci i za njih treba uvesti isti sistem rada kao i za nastavnike u osnovnim i srednim skolama. Obzirom da vecina tih profesora napise jednu ili dvoje knjige za 40 godina i da za to primaju svakodnevno platu jasno je da su oni za taj rad destorostruko preplaceni i da je ovo sto oni ekstra naplacuju knjige sverc i lopovluk gori od ovoga sto rade kopirnice.
Profesori nisu ulozili ni marke sopstvenih sredstava u svoje disertacije i univerzitetske titule nego su to ulagali roditelji studenata kojih oni ovako bezobzirno ponizavaju.

Sta je rjesenje? Obzirom da profesori reketare kao i svi ulicari rjesenje je rekat ili ulica.
Nisam bas ubjeden da su BiH studenti u stanju da se organizuju i izadju na ulice ni radi svoje guzice, a kamo li radi neceg drugog, pa ce u stvarnosti i studenti da se okrenu reketarenju. Neko ce naci uticajnog rodjaka, neko ima bogatu tetku iz amerike koja moze uzvratiti dobar bekend na profesorski forhend a ne moraju svi ni da zavrse fakultete.

Nema veceg zla za jedno drustvo kad profesori od univerziteta naprave buvljak. A studenti postanu losi ucenici svojih profesora.
Vise obrazovanosti su nedavno pokazali EU cobani i mljekari kada su pred vrata svojih politicara i pred kamerama istresli par slepera kravlje balege i za to odmah dobili nekoliko stotina miliona eura. Politicari su u stanju i govana da placaju suhim zlatom ako i me se neko zna dobro "istrovarit" pred kabinetom.

To sto nasi stucenti ne znaju kupiti znanje od EU cobana govori samo da njihova buducnost nije u akademskim diplomama vec negdje na bjesanickim i vlasickim pasnjacima.
zonbirile

#22 Re: Akcija SIPA-e po kopirnicama :)?"

Post by zonbirile »

jučer čoek na moje oči uze po hljeba iz kontejnera,a drota nigdje.Ne može to tako,uzima ko šta hoće.
chuchumbamayumbe

#23 Re: Akcija SIPA-e po kopirnicama :)?"

zonbirile wrote:jučer čoek na moje oči uze po hljeba iz kontejnera,a drota nigdje.Ne može to tako,uzima ko šta hoće.
KARAMBA!
andrija2007

#24 Re: Akcija SIPA-e po kopirnicama :)?"

Post by andrija2007 »

zonbirile wrote:jučer čoek na moje oči uze po hljeba iz kontejnera,a drota nigdje.Ne može to tako,uzima ko šta hoće.
Nisi dobro shvatio, on je uzeo hljeb iz kontejnera samo da ga fotokopira, pa ce ga vratiti u isti.
A_I_

#25 Re: Akcija SIPA-e po kopirnicama :)?"

Post by A_I_ »

Toto wrote: Ja bih studentima ukino profesore-ovakve kakve sad imaju u BiH. Od svake ucionice napravio citaonicu. Na svakoj klupi postavio latop ili "steker" za licni laptop. Faks bi morao imati virtuelnu biblioteku strucne literature, koju stucenti ne bi mogli kopirati - vec samo citati. Svaki faks bi morao imati skriptarnicu, gdje bi cijena skripte u stvari bila jednaka troskovima stampanja/kopiranja. 98 % literature koju su profesori nastancali proglasio skriptama a ne knjigama -jer to one u stvarnosti i jesu.

Za ove pare koje studenti daju za strucnu literaturu oni bi svake godine mogli kupiti laptop i platiti godisnje troskove interneta za ucenje

Ovo sto danasnji profesori rade po univerzitetima sa knjigama je reket zbog kojeg bi SIPA trebala da bahne u kabinet svakog profesora koji ovako rade. To je prije svega sramota cjelog drustva.
Profesori nemaju nikakvo prvao da sami naplacuju i prodaju knjige na drzavnim univerzitetima. Oni za to vec placeni i ovo sto oni rade je najtipicnij reket.
Profesori rade 40 h sedmicno kao i svako na dunajluku. Od toga imaju masimalno 10 h nastave sedmicno a 99 % njih se za predavanja priprema 1-2 sata semicno. Dakle: sta rade profesori za onih 28 sati sedmicno. Tih 28 sati im je placeno da pisu knjige i da se bave naucnoistrazivackom radom. 90 % profesora drzavnih BiH univerziteta se uopste ne bave naucnoistrazivackim radom iako su placeni za to. U to vrijem oni se bave turizmom i transpostom - sopstvenim, izmedju BiH fakulteta. 95 % univerziettskih profesora su predavaci i za njih treba uvesti isti sistem rada kao i za nastavnike u osnovnim i srednim skolama. Obzirom da vecina tih profesora napise jednu ili dvoje knjige za 40 godina i da za to primaju svakodnevno platu jasno je da su oni za taj rad destorostruko preplaceni i da je ovo sto oni ekstra naplacuju knjige sverc i lopovluk gori od ovoga sto rade kopirnice.
Profesori nisu ulozili ni marke sopstvenih sredstava u svoje disertacije i univerzitetske titule nego su to ulagali roditelji studenata kojih oni ovako bezobzirno ponizavaju.

Sta je rjesenje? Obzirom da profesori reketare kao i svi ulicari rjesenje je rekat ili ulica.
Nisam bas ubjeden da su BiH studenti u stanju da se organizuju i izadju na ulice ni radi svoje guzice, a kamo li radi neceg drugog, pa ce u stvarnosti i studenti da se okrenu reketarenju. Neko ce naci uticajnog rodjaka, neko ima bogatu tetku iz amerike koja moze uzvratiti dobar bekend na profesorski forhend a ne moraju svi ni da zavrse fakultete.

Nema veceg zla za jedno drustvo kad profesori od univerziteta naprave buvljak. A studenti postanu losi ucenici svojih profesora.
Vise obrazovanosti su nedavno pokazali EU cobani i mljekari kada su pred vrata svojih politicara i pred kamerama istresli par slepera kravlje balege i za to odmah dobili nekoliko stotina miliona eura. Politicari su u stanju i govana da placaju suhim zlatom ako i me se neko zna dobro "istrovarit" pred kabinetom.

To sto nasi stucenti ne znaju kupiti znanje od EU cobana govori samo da njihova buducnost nije u akademskim diplomama vec negdje na bjesanickim i vlasickim pasnjacima.
svaka ti cast za ovako dobar osvrt na ucmali obrazovni sistem!
Post Reply