Akademija Scenskih Umjetnosti - seksualni skandal?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

drag_gost

#1 Akademija Scenskih Umjetnosti - seksualni skandal?

Post by drag_gost »

Nakon skandala sa Mikom Anticem, glumica Hasija Boric iznosi ono sto je trpila na dusi sve ove godine.

https://www.oslobodjenje.ba/vijesti/bih ... sic-621962
Tada, u doba vaših najvećih zločina, jer šutnja o zločinima je saučesništvo, kako napisa veliki Zlatko Paković, nosili ste križ oko vrata i križali ste prije izlaska na scenu. Ne znam kakav je to Krist bio, vjerovatno je bio bliži Amfilohijevom i Kačavendinom

Piše: Hasija Borić
Tacno.net

Započinjem svoje pismo bez onog uobičajenog draga, dragi, poštovana, poštovani, kad pišem svoja javna pisma.

Da li Vas pismo mlade glumice Milene Radulović podsjeća na nešto, razmišljate li o bilo čemu što je u vezi s tim, kako se osjećate i kajete li se?

Mene podsjeća na one mučne i strašne dane boravka i školovanja u Dramskom studiju u Sarajevu gdje ste, kao i u Narodnom pozorištu vedrili i oblačili, i protjerivali, pomoću svojih pulena, sve ono što se protivilo Vašoj strahovladi.

Pa, evo čega se sjećam, a što je pismo mlade glumice vratilo u sjećanje.

Dramski studio bio je kloaka, leglo seksualnog zlostavljanja učenica i učenika, samo na podmukliji i sofisticiraniji način, što bi rekli nadrealisti: Njegove metode su perfidnije, on te prvo ponudi cigarom, pa te onda razbije.

Mladi, najinteligentniji i najdarovitiji studenti bili su žrtve Vašeg mobinga, sve je zamotavano u oblandu velikih ljubavi. Na kraju su ti učenici bježali iz Sarajeva stotinama kilometara daleko, kad bi se iskradali iz perverznih ralja svojih „profesora“, da bi se tek godinama nakon toga vraćali u Sarajevo, ali još uvijek u strahu od odmazde.

A učenice?

Njima je držana ruka na klitorisu za vrijeme individualne nastave i tumačeno“: iz p… se glumi, zato vas diram“. Šta smo mi, maloljetne, tad znale o glumi? Vjerovale smo svom profesoru. Polako smo se počele buniti, jedna drugoj povjeravati, ali smo uglavnom šutile. Vi ste to znali, naši profesori. Jednom je jedna od naših najstarijih kolegica, M. počela vrištati, izletjela na hodnik i urlala, u stanju strave i očaja, možda pomiješanom sa histerijom, ko zna. Svi vi, naši profesori ste izletjeli na hodnik, svi ste bili tu, a izletjeli su i svi učenici. Stvar je brzo zataškana, nastava je nastavljena. Šta je bilo sa našom talentiranom kolegicom, ne znam. Da li ste je nemilosrdno srušili ili je sama odustala, to ne znam. Uglavnom, nakon toga se nikad nije bavila glumom.

Ja znam da sam se tako grčila na tim časovima, da nakon toga nisam mogla ni govoriti, pa se nisam čula ni u prvom redu Kamernog teatra. Sreća je bila da sam u to vrijeme bila u gimnaziji, išla sam u dvije smjene, a kako se nastava u Dramskom studiju odvijala popodne, imala sam alibi da ne dolazim na nastavu.

Puno kasnije sam tek realizirala zašto su naše pojedine kolegice, iznimno talentirane djevojke ili same napuštale Dramski studio ili nemilice rušene na ispitima.

A, zašto Vi niste reagirali? Pitam Vas jer ste još jedini preživjeli profesor! Pa zato što ste bili i gori od tih naših profesora, i zato što je taj naš nesretni profesor bio direktor Kamernog teatra 55. Čula sam da je taj profesor, Miroslav Avram, profesor scenskog govora, nastavio svoje čuvene edukativne metode na ASU. Vi ste trgovali našim dječjim tijelima. Vi ste šutili, nastava se odvijala „normalno“, a Vi ste za uzvrat dobijali predstave u Kamernom teatru, postavljali tekstove koje ste htjeli, birali redatelje koje ste htjeli, naslovne uloge koje ste htjeli i suradnike koje ste htjeli. I, naravno, pošto je Vaš djever bio direktor MESS-a, štimali sebi žiri koji će Vam dodijeliti Zlatni lovor vijenac. Tako ste se okitili čak sa četiri zlatna lovor vijenca, a sve to preko zlostavljanja, preko suza nas glumica i glumaca koji nisu mogli ni da kroče na stazu glume.

Ja sam ukočeno stajala po strani. Šta sam mogla učiniti? Prijaviti ocu cijelu stvar? Kakav je nagao bio, ko zna šta bi vam svima napravio. Ili sam se trebala udaljiti? Prekinula sam zbog Dramskog studija moje violinsko obrazovanje, to je bio jedini način da se i dalje bavim umjetnošću. Uglavnom sam stajala po strani, propuštana na ispitima “uslovno“. Nisam Vam se mogla diviti, vašoj netalentiranosti, neduhovnosti, neduhovitosti. I, mada sam na drugoj godini igrala Petrunjelu u Narodnom pozorištu, čiji sam bila stipendista, što je san svake i starije glumice, morala sam kao netalentirana napustiti BiH, biti protjerana iz svoje domovine, kao jedina u povijesti te perverzne kloake, tog Vašeg studija. Zapita li se iko zašto Sarajevo kao jedini centar bivše nam domovine, nije imalo Pozorišnu akademiju? Pa, da bi vi, nekompetentni imali svoje uhljebljenje i imali svoj perverzni Dramski studio.

Čula sam da je taj profesor nastavio svoje čuvene edukativne metode i na ASU, ali to ne mogu tvrditi, neka o tome progovore studentice ASU, kao i moje kolegice sa Dramskog studija.

Kad sam se, nakon blistave karijere mlade prvakinje hrvatskog glumišta, vratila u svoje Narodno pozorište, nastavili ste sa svojim prljavim igrama protiv mene, a svoje razgovore s mladjim kolegama započinjali rečenicom: „A, zar Vi s tom osobom pijete kafu“? „Naravno da pijem, ona je izuzetna“, odgovorila Vam je jedna moja kolegica, sada daleko od domovine. Ali, ta moja kolegica imala je hrabrost i stav.

Nije bilo zamislivo da tada, prije 50 godina, mi mladi ispričamo ovaj užas. Tada biste sigurno, umjesto što se i dan danas šepirite scenama sarajevskih pozorišta, bili osuđeni za mobing i seksualno zlostavljanje i bio bi Vam zabranjen daljni rad, bili biste udaljeni od poštenog svijeta.

Tada, u doba vaših najvećih zločina, jer šutnja o zločinima je saučesništvo, kako napisa veliki Zlatko Paković, nosili ste križ oko vrata i križali ste prije izlaska na scenu. Ne znam kakav je to Krist bio, vjerovatno je bio bliži Amfilohijevom i Kačavendinom. Ako taj križ još uvijek nosite oko vrata, kleknite, pokajte se, molite za oprost. Prozivam Vas da odgovorite na moje pismo!

I, da znate. Nisam do sad šutila jer me bilo strah sredine. Nek misli ko šta hoće. I tako je od tada stasalo dovoljno samosvojnih mladih žena kao i ženskih organizacija koje bi me podržale. Šutila sam zbog vaših potomaka, jedina moja moralna dilema bila su vaša djeca koja su ni kriva ni dužna, a koja moraju istinu o svojim roditeljima doznati na ovakav način.

S gnušenjem i mučninom,

Hasija Borić

P.S.

Nije da mi ruka ne drhti pišući i nakon pedeset godina od ovog događaja. Ali me ohrabruje da pišem na kompjuteru koji mi je kćer darovala u zelji da se konačno povučem u svoju sobu i da slobodno pišem o svemu što želim.

Kaća Dorić najavila tužbu

Glumica Kaća Dorić nije se javno oglasila u vezi navoda i optužbi koje je u svom pismu iznijela Hasija Borić, ali jeste kratko odgovorila da je čitav slučaj prepustila advokatu te da će epilog uslijediti na sudu.
Last edited by drag_gost on 21/01/2021 04:54, edited 1 time in total.
drag_gost

#2 Re: Akademija Scenskih Umjestnosti - seksualni skandal?

Post by drag_gost »

Naletih i na ovu Facebook grupu: https://www.facebook.com/NisamTrazila/

Bas svega ima...
Toffee karamela

#3 Re: Akademija Scenskih Umjestnosti - seksualni skandal?

Post by Toffee karamela »

Pominje se Miroslav Avram? Je li to bivši muž Nade Đurevske? :shock:

U SA ova kloaka ako eksplodira Omar Mjesečar će imati zagarantovanog posla narednu deceniju
Zeleni12

#5 Re: Akademija Scenskih Umjestnosti - seksualni skandal?

Post by Zeleni12 »

Toffee karamela wrote: 20/01/2021 18:55 Pominje se Miroslav Avram? Je li to bivši muž Nade Đurevske? :shock:

U SA ova kloaka ako eksplodira Omar Mjesečar će imati zagarantovanog posla narednu deceniju
Avram je jevrejsko prezime, a napad na cast i ugled nekog visokopozicioniranog jevreja je antisemizam, napad na zasticenog medvjeda.
A sin im Jakov, tv voditelj, znaci 100 posto su u pitanju jevreji!
muha_sa

#6 Re: Akademija Scenskih Umjetnosti - seksualni skandal?

Post by muha_sa »

Ovu temu treba premjestit na razne diskusije.

kakvi sve monstrumi nas okružuju i sa kim djelimo vazduh :-)
plonker

#7 Re: Akademija Scenskih Umjetnosti - seksualni skandal?

Post by plonker »

Znaš kako kažu: "Ako nećeš ništa da uradiš, formiraj komisiju"
stubrijez

#8 Re: Akademija Scenskih Umjestnosti - seksualni skandal?

Post by stubrijez »

Zeleni12 wrote: 21/01/2021 06:27
Toffee karamela wrote: 20/01/2021 18:55 Pominje se Miroslav Avram? Je li to bivši muž Nade Đurevske? :shock:

Avram je jevrejsko prezime, a napad na cast i ugled nekog visokopozicioniranog jevreja je antisemizam, napad na zasticenog medvjeda.
Druze ovo sto si ti napiso je antisemitizam i govor mrznje. Samim tim sto si primjetio ime prije čina je nekorektno. Generalisanje najtezeg oblika. Bas me zanima tvoj stav da se radi o bosnjaku ili recimo hrvatu... Bas mi je zao, mislio sam da je fasizam pobijedjen.
Toffee karamela

#9 Re: Akademija Scenskih Umjestnosti - seksualni skandal?

Post by Toffee karamela »

nek je tebi zazvonilo odmah jevrejsko ime u antisemitskom uhu, nema veze što beknuti nemaš šta o tekućoj temi

kod Srba ima prezime Avram, evo ti malo onomastičke edukacije
zijancer

#10 Re: Akademija Scenskih Umjetnosti - seksualni skandal?

Post by zijancer »

u to društvo spada i jedan od osnivača pokreta collegium artisticum
Bloo
Globalna šefica

#11 Re: Akademija Scenskih Umjestnosti - seksualni skandal?

Post by Bloo »

Poselami Šuška.
Trajni.
drag_gost

#12 Re: Akademija Scenskih Umjestnosti - seksualni skandal?

Post by drag_gost »

Bloo wrote: 21/01/2021 20:26

Poselami Šuška.
Trajni.
Uzasan komentar. Hajde molim te prebaci temu u Razne Diskusije, ja sam fulio.
drag_gost

#13 Re: Akademija Scenskih Umjetnosti - seksualni skandal?

Post by drag_gost »

Scena je postavljena

#15 Re: Akademija Scenskih Umjestnosti - seksualni skandal?

Post by Scena je postavljena »

drag_gost wrote: 22/01/2021 10:18
Poselami Šuška.
Trajni.
Zasto kad na google trazilici ukucas "Hasija Boric klix.ba" nema nista o njenoj ispovijesti o seksualnom zlostavljanju u Dramskom studiju?
Klix je objavio o seksualnom zlostavljanju glumica u Beogradu, no o zlostavljanju glumica u Sarajevu tj. o Hasiji Boric, nista ne mogu naci na klixu.Cak je i postavljac teme dao link iz Oslobodjenja?
@ Bloo cemu cenzura?
muha_sa

#16 Re: Akademija Scenskih Umjetnosti - seksualni skandal?

Post by muha_sa »

Scena je postavljena

#17 Re: Akademija Scenskih Umjestnosti - seksualni skandal?

stubrijez wrote: 21/01/2021 15:33

Druze ovo sto si ti napiso je antisemitizam i govor mrznje. Samim tim sto si primjetio ime prije čina je nekorektno. Generalisanje najtezeg oblika. Bas me zanima tvoj stav da se radi o bosnjaku ili recimo hrvatu... Bas mi je zao, mislio sam da je fasizam pobijedjen.
Palestinci su semiti, kao i oko 10 posto jevreja( 90 posto danasnjih jevreja su hazari).
I posto Izraelci 70. godina etnicki ciste Palestinu, vrse genocid oni su najveci antisemiti i najveci fasisti, koji sve to rade pod zastitom Amerike. Otimaju imovinu, ubijaju djecu, hapse, tlace...i sve to bez ikakvih sankcija..
Dok srbi, bosnjaci, hrvati kad ucine ratni zlocin, mogu da zavrse u Hagu, ali ne i jevreji.. oni slobodno mogu ciniti ratne zlocine, ubijati djecu, etnicko ciscenje...bez straha da ce zavrsiti u Hagu jer su zasticeni.
Scena je postavljena

#18 Re: Akademija Scenskih Umjetnosti - seksualni skandal?

muha_sa wrote: 31/01/2021 12:13
N1.
Klix nista?
Cenzura na klixu.
stubrijez

#19 Re: Akademija Scenskih Umjestnosti - seksualni skandal?

Post by stubrijez »

Scena je postavljena wrote: 31/01/2021 12:17
Palestinci su semiti, kao i oko 10 posto jevreja( 90 posto danasnjih jevreja su hazari).
I posto Izraelci 70. godina etnicki ciste Palestinu, vrse genocid oni su najveci antisemiti i najveci fasisti, koji sve to rade pod zastitom Amerike. Otimaju imovinu, ubijaju djecu, hapse, tlace...i sve to bez ikakvih sankcija..
Dok srbi, bosnjaci, hrvati kad ucine ratni zlocin, mogu da zavrse u Hagu, ali ne i jevreji.. oni slobodno mogu ciniti ratne zlocine, ubijati djecu, etnicko ciscenje...bez straha da ce zavrsiti u Hagu jer su zasticeni.
I ti si za bana... bistris tu demagogiju znas ti vrlo dobro o cemu se ovde govorilo i nasta se mislilo. Nemoj se ti zamarat tim stvarima, ispravljat historiju, nasikiraces se nece ti se moc kurac dignut. Ako si musko..?
Scena je postavljena

#20 Re: Akademija Scenskih Umjestnosti - seksualni skandal?

stubrijez wrote: 01/02/2021 16:44
Scena je postavljena wrote: 31/01/2021 12:17

I ti si za bana... bistris tu demagogiju znas ti vrlo dobro o cemu se ovde govorilo i nasta se mislilo. Nemoj se ti zamarat tim stvarima, ispravljat historiju, nasikiraces se nece ti se moc kurac dignut. Ako si musko..?
Odmah me prijavi Bloo da me banuje :D
I mozda usput odg.zasto portal klix.ba nista nije objavio o ispovijesti H.Boric u kojoj se spominju:
-Kaca Doric Lesic
-Josip Lesic
- Miroslav Avram
moonca

#21 Re: Akademija Scenskih Umjetnosti - seksualni skandal?

Post by moonca »

:-)
Gledam video- ova zena sebe oplakuje.. nista konkterno nije rekla o sex. zlostavljanju.... -- zna se / shushkalo se, vrishtala je.... s takvim dokazima se ne dize optuznica... vishe o tome kako nije primljena, a jako nadarena za glumu. sviranje itd... :zoka: ..
Scena je postavljena

#22 Re: Akademija Scenskih Umjetnosti - seksualni skandal?

moonca wrote: 01/02/2021 20:06 :-)
Gledam video- ova zena sebe oplakuje.. nista konkterno nije rekla o sex. zlostavljanju.... -- zna se / shushkalo se, vrishtala je.... s takvim dokazima se ne dize optuznica... vishe o tome kako nije primljena, a jako nadarena za glumu. sviranje itd... :zoka: ..
Image
A ovo drzanje ruke za klitoris nije zlostavljanje?
I jos prosipanje suplje da se iz p.... glumi.

Ovaj Miroslav Avram i Torabi ocito imaju neke slicnosti.
Prvi hvatao glumice za medjunozje, prodavajuci pricu kako se tako glumi, a drugi hvatao zene za grudi da ih lijeci.
nina9399

#23 Re: Akademija Scenskih Umjetnosti - seksualni skandal?

Post by nina9399 »

@Scena je postavljena

Pustite forumasice poput moonce, to je stalni forumski inventar i mislim da kao sredovjecna zena nije u stanju prepoznati o cemu Hasija Boric prica, a bit ce da je negdje i kod moonce i kod ostalih koje brane zlostavljace prisutna i neka vrsta vjetovatno zavisti, to bi Freud mogao bolje objasniti zbog cega su a priori spremnije ne vjerovati zlostavljanim zenama i krvnicki ih napadati.
Osim toga, dosta forumasica ovdje nemaju svijest o tome sto znaci spolno zlostavljanje, bilo fizicko ili verbalno ili mizoginija koja je dosta prisutna ovdje. Nemaju cak ni osnovno poznavanje pojma feminizma, pa recimo napadaju feministkinje jer neke forumasice zele da se "svi slazu", a ako neko upozori na mizoginiju ovdje, onda ta osoba jel unosi razdor...

Sama cinjenica kud je krenula ova tema (u pravcu rasprave o antisemitizmu!), govori Vam puno o svemu ovdje.
un1ted
Location: Tema onih koji zaradjuju do 500KM viewtopic.php?f=77&t=82867&p=17676078#p17676

#24 Re: Akademija Scenskih Umjestnosti - seksualni skandal?

Post by un1ted »

Scena je postavljena wrote: 31/01/2021 12:10

Poselami Šuška.
Trajni.
Zasto kad na google trazilici ukucas "Hasija Boric klix.ba" nema nista o njenoj ispovijesti o seksualnom zlostavljanju u Dramskom studiju?
Klix je objavio o seksualnom zlostavljanju glumica u Beogradu, no o zlostavljanju glumica u Sarajevu tj. o Hasiji Boric, nista ne mogu naci na klixu.Cak je i postavljac teme dao link iz Oslobodjenja?
@ Bloo cemu cenzura?

Bože dragi, kakvo pitanje. Postavi ga Google i upitaj zašto nije indexirao ovu steanicu. Prije optužbe se informiši!
Scena je postavljena

#25 Re: Akademija Scenskih Umjestnosti - seksualni skandal?

un1ted wrote: 02/02/2021 08:42
Scena je postavljena wrote: 31/01/2021 12:10
@ Bloo cemu cenzura?

Bože dragi, kakvo pitanje. Postavi ga Google i upitaj zašto nije indexirao ovu steanicu. Prije optužbe se informiši!
Napisao sam da portal klix.ba nije nista objavio o ispovijesti H. Boric o seksualnom zlostavljanju u Dramskom studiju u kojem se negativno spominju Josip Lesic, Kaca Doric Lesic i Miroslav Avram.
I nema to veze sa Google, nego sa cenzurom portala klix.ba?
Je li ti sad jasnije?
Post Reply