Ajmo studenti!

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
cherry :)

#1 Ajmo studenti!

Post by cherry :) »

Maloprije citam clanak na Sarajevo-x.com-u, u akciji SIPA-e pretresli veliki broj fotokopirnica i zaplijenili oko 700 kopiranih knjiga. Znam da je to zakonom zabranjeno, ali ako pogledamo ko sve krsi zakon i prolazi nekaznjeno, smijesno je diskutovati :)
Kopirana knjiga kosta od 4-9 KM, originali su od 30 pa nadalje.. Postoje studenti koji zive u domovima, rade da bi platili stanovanje, pored toga uce i bore se, sami za sebe (slican clanak sam gledala na Hayatu prije neki dan), i sada bi trebali sami sebi obezbijediti knjige koje kostaju 30, 50, 80 KM? :) Ovo je sramota za nasu drzavu, da se pored svih problema ovim bave. Mislim da bi trebalo nesto da se uradi po tom pitanju, neki strajk ili slicno? :-)
casanova123

#2 Re: Ajmo studenti!

Post by casanova123 »

pa sta ako su im oduzete knjige.. opet ce se nastaviti kopirati jer tu ima love i obostrane koristi..

ja cu prvi evo sutra otici i printati neku knjigu.. zasto? ako moze skola tek tako da ih kopira mogu i ja :D
atko

#3 Re: Ajmo studenti!

Post by atko »

cherry :) wrote:Maloprije citam clanak na Sarajevo-x.com-u, u akciji SIPA-e pretresli veliki broj fotokopirnica i zaplijenili oko 700 kopiranih knjiga. Znam da je to zakonom zabranjeno, ali ako pogledamo ko sve krsi zakon i prolazi nekaznjeno, smijesno je diskutovati :)
Kopirana knjiga kosta od 4-9 KM, originali su od 30 pa nadalje.. Postoje studenti koji zive u domovima, rade da bi platili stanovanje, pored toga uce i bore se, sami za sebe (slican clanak sam gledala na Hayatu prije neki dan), i sada bi trebali sami sebi obezbijediti knjige koje kostaju 30, 50, 80 KM? :) Ovo je sramota za nasu drzavu, da se pored svih problema ovim bave. Mislim da bi trebalo nesto da se uradi po tom pitanju, neki strajk ili slicno? :-)
opet socijalaa pa dokle vise ... DA, obezbjedi sam sebi knjige ili napusti fax, u ostalom nije obavezan ... obezbjedisebi koru hljeba ili umri ... ako smatras da to nije fer mjenjaj stanje u drzavi ... ako mislis da je nepopravljivo mjenjaj drzavu ... al prestanite vise sa jebenom socijalom i kukanjem u kapitalizmu :x

evo jedan savjet za studente ... pordas telefon od 400 KM kupis od 150 a za ostatak knjige za naredne dvije godine :wink:
casanova123

#4 Re: Ajmo studenti!

Post by casanova123 »

@atko +10 :D
Bušman

#5 Re: Ajmo studenti!

Post by Bušman »

atko wrote:opet socijalaa pa dokle vise ... DA, obezbjedi sam sebi knjige ili napusti fax, u ostalom nije obavezan ... obezbjedisebi koru hljeba ili umri ... ako smatras da to nije fer mjenjaj stanje u drzavi ... ako mislis da je nepopravljivo mjenjaj drzavu ... al prestanite vise sa jebenom socijalom i kukanjem u kapitalizmu :x

evo jedan savjet za studente ... pordas telefon od 400 KM kupis od 150 a za ostatak knjige za naredne dvije godine :wink:
Ima i toga, potpuno si u pravu. Vaditi se na socijalu, a imati mobitel od stotina i stotina maraka nije ok. Ali, da li iko postavlja pitanje kvaliteta tih knjiga? Da li te knjige vrijede 30-40-50 maraka? Moje licno misljenje, cast izuzecima, da ne vrijede ni 5, pocevsi od knjiga sa mog fakulteta. Pa Azem je prodavao svoje knjige za te pare, a covjeku font nije konzistentan u cijeloj knjizi. Jos su njegove knjige i dobre kakvih ima.

Tako da, kao i za vecinu stvari u ovoj drzavi, mogu se naci jako pozitivne stvari za sve, ali i negativne. U ovom slucaju je to zastita intelektualnog vlasnistva, ali pitanje je sta je tu stvarno intelektualno?
Slo Burner
Grijem se na: Pelet
Vozim: Bembaru

#6 Re: Ajmo studenti!

Post by Slo Burner »

Studentska borba za kopirane knige me podsjeca na strajk za treci obrok :D
Hallooooooo necete se moci zaposliti kad zavrsite taj fax ! To je razlog zasto trebate na ulice
ultima_palabra

#7 Re: Ajmo studenti!

Post by ultima_palabra »

atko wrote:
cherry :) wrote:Maloprije citam clanak na Sarajevo-x.com-u, u akciji SIPA-e pretresli veliki broj fotokopirnica i zaplijenili oko 700 kopiranih knjiga. Znam da je to zakonom zabranjeno, ali ako pogledamo ko sve krsi zakon i prolazi nekaznjeno, smijesno je diskutovati :)
opet socijalaa pa dokle vise ... DA, obezbjedi sam sebi knjige ili napusti fax, u ostalom nije obavezan ... obezbjedisebi koru hljeba ili umri ... ako smatras da to nije fer mjenjaj stanje u drzavi ... ako mislis da je nepopravljivo mjenjaj drzavu ... al prestanite vise sa jebenom socijalom i kukanjem u kapitalizmu :x

Šta Čemerika radi od insana :lol: Slažem se u principu, mada stoji i ovo što @Bušman piše... uglavnom, ko hoće da uči snaći će se već nekako.
Bušman

#8 Re: Ajmo studenti!

Post by Bušman »

ultima_palabra wrote: Šta Čemerika radi od insana :lol: Slažem se u principu, mada stoji i ovo što @Bušman piše... uglavnom, ko hoće da uči snaći će se već nekako.
A onda opet imas problem pojedinih profesora kojima je eliminatorni zadatak na ispitu "Pokazite mi da ste kupili moju knjigu". Dobro znas da ima i toga.
vjesticanametli

#9 Re: Ajmo studenti!

Post by vjesticanametli »

gdje ce to studenti :oops: :lol:
ultima_palabra

#10 Re: Ajmo studenti!

Post by ultima_palabra »

Bušman wrote:
ultima_palabra wrote: Šta Čemerika radi od insana :lol: Slažem se u principu, mada stoji i ovo što @Bušman piše... uglavnom, ko hoće da uči snaći će se već nekako.
A onda opet imas problem pojedinih profesora kojima je eliminatorni zadatak na ispitu "Pokazite mi da ste kupili moju knjigu". Dobro znas da ima i toga.
Naravno, traže i potpis na određenoj strani.
VjecitiStudent

#11 Re: Ajmo studenti!

Post by VjecitiStudent »

Ima fakulteta koji tjeraju studente da kupe fotokopirane knjige po cijenama originalnih, kladim se da SIPA tamo nece zaviriti.
threshold

#12 Re: Ajmo studenti!

Post by threshold »

@Vjeciti, to se opet svodi na atko-vu izjavu.

Mijenjaj stanje ill suti i trpi.
VjecitiStudent

#13 Re: Ajmo studenti!

Post by VjecitiStudent »

threshold wrote:@Vjeciti, to se opet svodi na atko-vu izjavu.

Mijenjaj stanje ill suti i trpi.
Istina, jer koliko cujem, na kraju su se svi studenti u jednoj nasoj "renomiranoj" visokoskolskoj ustanovi na kraju poklopili i izletili lovu.
Ako si sami ne mogu pomoci, ni 100 ih SIPA izvuci nece, niti treba.
nermin9200

#14 Re: Ajmo studenti!

Post by nermin9200 »

svaka prica ima vise strana, pa tako i ova :mrgreen:

jedna je to da studenti nemaju novca za knjige... prica mi drug s ekonomije da je prosli semestar prof trazio novu knjigu (nekakvu s oklahoma state universitiy-ja) koja kosta 100 km... kud dalje :D kopirane knjige jesu jeftinije, i to je odlicno po novcanik svakog studenta, ali...

...tu su autorska prava. svaki profesor koji je napisao knjigu, sigurno ju nije napisao jer mu se pisala, nego da namakne koju dodatnu hiljadicu godisnje u vlastiti dzep. postoje profesori koji zasluzuju da kupimo njihovu novu knjigu, dok neki ne samo svojim ponasanje, nego i cijenom pa i samim onim sto su napisali ne zasluzuju da kupimo njihovu knjigu, a to je vec sljedeci problem...

...ranije navedena kvaliteta tih udzbenika. navodim samog sebe kao primjer. prof trazi da kupimo njegovu knjigu od 50 km jer ce nam trebati u zivotu :D asistent tog profesora nama na vjezbama govori: "nemojte kupovati tu knjigu. ta knjiga je glupost. mozete ju kupiti jedino da vam stoji u ormaru, jer ima lijepe korice..." i sta bi mu covjek... vecina nas je (oko 100 studenata) kupilo njegovu knjigu i u ovom i u proslom semestru... a i dalje cemo u toku studiranja, jer covjek je doslovno napisao nekih 6-7 knjiga samo za nas fax :mrgreen: a nekvalitetniju knjigu u zivotu nisam vidio...

...a ono sto ja subjektivno mislim, jeste da su kopirane knjige bez veze. nemam para da kupujem nove, ali omrzlo mi je gledati 2 stranice neke knjige na jednoj. knjige u ovom novom nacinu zivota gube svoju vrijednost... nekada su knjige bile sve, danas su nista... sve sto imate u knjigama, imate i na internetu, dapace, sve knjige mozete pronaci na internetu, isprintati ih i posjedovati svoju verziju iste te za nekih 7-8 km...to je dobro, ali fali ono malo duse... il sam ja nekakav nostalgicar :lol:

a opet nam vlada po sirotinji udara... ko fol se rjesavaju problemi kopiranih knjiga... ma daj ba... rjesavaju se problemi nakita njihovih zena, njihovog voznog parka, godisnjih odmora od (ne)rada... al stas :bih:

p.s. sorry zbog malih slova, mrsko mi bilo tipkat shift/caps lock... :lol: :lol:
Jokericious

#15 Re: Ajmo studenti!

Post by Jokericious »

Ja koliko znam na ekonomskom fakultetu imaju sve knjige u elektronskom obliku. Tako da nije nikakav problem kopirati knjigu...
atko

#16 Re: Ajmo studenti!

Post by atko »

ultima_palabra wrote: Šta Čemerika radi od insana :lol: ...
evo da ti precizno reCem... 1,76% svog zivota provoedoh u Americi ... dakle ostalih 98,24 je u BiH ... al uzecu ovo kao kompliment zbog rijeci "insan" u recenici ;) :D

ee zamisli kakav cu biti kad budem 30% u usa :D
cherry :)

#17 Re: Ajmo studenti!

Post by cherry :) »

atko wrote:

Atko, ne govorim u svoje ime, vec u ime 95% studenata iz Sarajeva. Ja, ako vec moram naglasiti (ne ja, nego mama ;)) meni moze obezbijediti knjige, ali i meni je zao dati za jednu knjigu oko 40-50 km, iako ih ja ne zaradjudjem.
Primitivnog si misljenja, ''ko ne moze sebi priustiti, nek ne studira''. Jel znas da upravo oni koji nemaju, da se upravo oni najvise bore da bi jednog dana njihova djeca imala nesto? :) Zavidim takvim ljudima, jer u takvim uslovima se bore i rade nesto, za razliku od nas ljencuga kojima mama pere ves, kuha, sprema stan i ostalo :) Trebao bi gledati i sa te strane.
Ductus Holedocus

#18 Re: Ajmo studenti!

Post by Ductus Holedocus »

+1
sad su najveci problem u drzavi fotokopirane knjige!!?? Aferim drzavo,aferim
Lopovi neka setaju slobodni,jer toboze nema mjesta u zatvorima,neka pedofili dr***u mjesecima pred oci djece,vi sutite..neka guzonjini sinovi haraju gradom..neka..i neka,a vi plijenite studentarijske knjige!
Ja da imam love,kolko zelim..ja bih svaku knjigu kupila orginalnu,ali sta cu kad je svaka moja knjiga najmanje po 100KM.Koliko predmeta na godini toliko knjiga i + praktikume i cuda!
Lijepo je imati stalazu sa knjigama debelih korica u kuci,moram priznati!
Hopkins

#19 Re: Ajmo studenti!

Post by Hopkins »

Bitno je da master teze i doktorske disertacije nasih vrlih profesora nisu plagirane. O knjigama iz kojih studenti uce da ne govorim.

Jos nesto: zasto se ne kazne profesori koji kopiraju materijale iz knjiga stranih autora i dijele ih studentima koji iz istih uce?
snaga_znanja

#20 Re: Ajmo studenti!

Post by snaga_znanja »

Mrsko mi bilo citati uvod. Ali po naslovu mi se cini da me neko na pivaru zove! :D
Revolucionar ★

#21 Re: Ajmo studenti!

Post by Revolucionar ★ »

Ubleha .. provesti provjeru doticnih knjiga, sve je cisti copy/paste iz drugih izvora, samo sabrani na jednom mjestu

.. A druga stvar, sto se ne slazem sa kolegom Atkom ni 1 % u njegovoj izjavi da fukara ne treba ni studirat .. moj drug je dijete iz Srebrenice, bez oca i majke, otac je šehid , oboje su poginuli u ratu. Prakticno je covjek bez ikoga svog, skoluje se uz pomoc preostale porodice i radom, i svaka marka mu je vazna ali bas svaka jer vozari svaki dan, a cijene autobusa i voza itekako su visoke . . ali covjek se bori .. hoce nesto od zivota, gura dalje . . i to sto drzava nije u stanju da mu obezbijedi barem besplatno skolovanje za zrtvu koju su njegovi roditelji podnijeli - sramota .. i kako onda reci da onaj ko ne moze priustit knjigu da se ne skoluje .. j**o sistem
susc_ovjek

#22 Re: Ajmo studenti!

Post by susc_ovjek »

Ja sam sirotinja, nemam za studij.

Jel legalno da nekom ukradem para da kupim sebi knjiga da mogu studirat da ne budem sirotinja?

Kopirane knjige = KRADJA!
nermin9200

#23 Re: Ajmo studenti!

Post by nermin9200 »

Revolucionar ★ wrote:Ubleha ..provesti provjeru doticnih knjiga, sve je cisti copy/paste iz drugih izvora, samo sabrani na jednom mjestu

.. A druga stvar, sto se ne slazem sa kolegom Atkom ni 1 % u njegovoj izjavi da fukara ne treba ni studirat .. moj drug je dijete iz Srebrenice, bez oca i majke, otac je šehid , oboje su poginuli u ratu. Prakticno je covjek bez ikoga svog, skoluje se uz pomoc preostale porodice i radom, i svaka marka mu je vazna ali bas svaka jer vozari svaki dan, a cijene autobusa i voza itekako su visoke . . ali covjek se bori .. hoce nesto od zivota, gura dalje . . i to sto drzava nije u stanju da mu obezbijedi barem besplatno skolovanje za zrtvu koju su njegovi roditelji podnijeli - sramota .. i kako onda reci da onaj ko ne moze priustit knjigu da se ne skoluje .. j**o sistem
:thumbup:
atko

#24 Re: Ajmo studenti!

Post by atko »

Revolucionar ★ wrote:Ubleha .. provesti provjeru doticnih knjiga, sve je cisti copy/paste iz drugih izvora, samo sabrani na jednom mjestu

izvrces kontekst i opet pucas socijalu ... udarnim examplom "srebrenicko djete" :shock: ... gledamo sami sebe u oci i lazemo ... izmisljamo izgovore ... pucamo socijale ... a decenije prolaze ...

bio bih jako grublji ... al potegnuo si srebrenicu pa cu ti odcutati mnogo toga jer ako sta kazem tek onda ces izvrtati rjeci ...

samo cu ti reci ... saberi donacije za srebrenicu podjeli sa brojem zivih srebrenicana i zapitaj se gdje su te cifre ??? za to nije kriva ni sipa ni zakon o autorkim pravima ni moj stav po tom pitanju ...

ako cemo pricat o zakonu - daj da pricamo ... ako cemp izvlaciti kviska iz rukava onda mogu i ja svoju zivotnu pricu da potegenem ... sjeo bi na guzicu :wink:
Last edited by atko on 29/03/2012 01:16, edited 1 time in total.
atko

#25 Re: Ajmo studenti!

Post by atko »

cherry :) wrote: Atko, ne govorim u svoje ime, vec u ime 95% studenata iz Sarajeva. Ja, ako vec moram naglasiti (ne ja, nego mama ;)) meni moze obezbijediti knjige, ali i meni je zao dati za jednu knjigu oko 40-50 km, iako ih ja ne zaradjudjem.
Primitivnog si misljenja, ''ko ne moze sebi priustiti, nek ne studira''. Jel znas da upravo oni koji nemaju, da se upravo oni najvise bore da bi jednog dana njihova djeca imala nesto? :) Zavidim takvim ljudima, jer u takvim uslovima se bore i rade nesto, za razliku od nas ljencuga kojima mama pere ves, kuha, sprema stan i ostalo :) Trebao bi gledati i sa te strane.
i ja govorim u ime 99.9% studenata, radnika, penzionera itd itd ... :wink:
Post Reply