Abdullah ibn Abbas, r.a. prenosi da je Allahov Poslanik, sallallahu 'alejhi ve selleme, imao običaj učiti slijedeću dovu: "Allahu dragi, Tebi se pokoravam, Tebe vjerujem, u Tebe se uzdam, Tebi se smjerno obraćam i samo se u ime Tvoje borim i parničim (prepirem) Allahu moj, utječem se Tvome dostojanstvu, nema drugog boga osim tebe, da me sačuvaš od zablude; Ti si vječno Živi, Besmrtni, a svi džini i ljudi (nevidljiva i vidijiva stvorenja) jesu smrtnici." (Muttefekun alejhi)
Ajeti, hadisi, dove....
- miskin
#201 Re: Ajeti, hadisi, dove....
Zahvaljujem , pa sta da kazem navikao sam 
Abdullah ibn Abbas, r.a. prenosi da je Allahov Poslanik, sallallahu 'alejhi ve selleme, imao običaj učiti slijedeću dovu: "Allahu dragi, Tebi se pokoravam, Tebe vjerujem, u Tebe se uzdam, Tebi se smjerno obraćam i samo se u ime Tvoje borim i parničim (prepirem) Allahu moj, utječem se Tvome dostojanstvu, nema drugog boga osim tebe, da me sačuvaš od zablude; Ti si vječno Živi, Besmrtni, a svi džini i ljudi (nevidljiva i vidijiva stvorenja) jesu smrtnici." (Muttefekun alejhi)
- miskin
#202 Re: Ajeti, hadisi, dove....
Abdullah ibn Abbas, r.a. je rekao: "Allah nam je dosta, i divan li je On Gospodar." (Hasbunallahu ve ni'me-l-vekil) rečenica je koju je Ibrahim, alejhisselam, izgovorio kad je bačen u vatru, a i Muhammed, sallallahu ‘alejhi ve selleme, kad su mu rekli: "Neprijatelji se okupljaju zbog vas, treba da ih se pričuvate", pa im je to učvrstilo vjerovanje, te su rekli: "Dovoljan je nama Allah; divan je On Gospodar."
U jednom drugom Buharijinom rivajetu stoji da je to bila posljednja riječ koju je izgovorio Ibrahim, a.s., prije nego što je bačen u vatru.
U jednom drugom Buharijinom rivajetu stoji da je to bila posljednja riječ koju je izgovorio Ibrahim, a.s., prije nego što je bačen u vatru.
- miskin
#203 Re: Ajeti, hadisi, dove....
Ebu Hurejre, r.a. prenosi da je Allahov Poslanik, s.a.v.s., rekao: "Ući će u Džennet ljudi čija su srca poput ptičjih srca" (Muslim)
(Značenje: oslanjaju se na Allaha, a kaže se: "srca su im nježna i mehka".)
(Značenje: oslanjaju se na Allaha, a kaže se: "srca su im nježna i mehka".)
- miskin
#204 Re: Ajeti, hadisi, dove....
Dzabir ibn Abdullah, r.a. pripovijeda, da je izašao u borbu sa Poslanikom, s.a.v.s., prema Nedždu, pa kada se vratio Poslanik, s.a.v.s., vratio se on sa njima. Popodnevni odmor ih zadesi u dolini Kaktusove šume.
Zaustavi se tu Poslanik, s.a.v.s., ljudi se razidoše po hladovini kaktusa, a Resullullah se smjesti pod hlad drveta (semura), objesivši o njega svoju sablju. Svi nakratko zaspasmo. Tada nas probudi Poslanik, s.a.v.s. Kraj njega je bio neki beduin. Reče nam: "Ovaj ovdje je zgrabio moju sablju dok sam spavao. Ja se probudih, a ona u njegovoj ruci, isukana. Upita me: "Ko će te odbraniti od mene?"
Rekoh: "Allah", i to tri puta ponovih. Resullullah, a.s., ga nije kaznio i beduin je sjeo."
U drugom predanju kazuje Džabir, r.a.: "Bili smo sa Poslanikom, s.a.v.s., u Bitki Zaturrika'i (noge su im bile izbodene trnjem pa su ih smotali krpama), gdje smo našli jedno krošnjasto stablo, te smo ga ostavili za Poslanika, s.a.v.s. U međuvremenu je došao mušrik, a Poslanikova sablja bila je obješena na drvo.
Mušrik je zgrabi i reče: ‘Bojiš li me se?' Reče: 'Ne. ‘ Reče: 'Ko će te odbraniti od mene. ‘ Reče: 'Allah."'
A u rivajetu Ebu- Bekr el-Ismailija u njegovom sahihu: reče: "Ko će te odbraniti od mene." Reče: "Allah", pa ispade sablja iz njegove ruke, pa je Poslanik, s.a.v.s., uze i reče: "Ko će tebe odbraniti od mene?" Reče: "Postupi dobro." Reče: "Svjedočiš li da nema boga sem Allaha i da sam ja Allahov Poslanik?" Reče: "Ne, ali ti obećavam da se neću boriti protiv tebe niti biti sa narodom, koji se bude protiv tebe borio", na što ga pusti. Mušrik se vrati svom narodu pa reče: "Dolazim vam od najboljeg čovjeka." (Muttefekun alejhi)
Zaustavi se tu Poslanik, s.a.v.s., ljudi se razidoše po hladovini kaktusa, a Resullullah se smjesti pod hlad drveta (semura), objesivši o njega svoju sablju. Svi nakratko zaspasmo. Tada nas probudi Poslanik, s.a.v.s. Kraj njega je bio neki beduin. Reče nam: "Ovaj ovdje je zgrabio moju sablju dok sam spavao. Ja se probudih, a ona u njegovoj ruci, isukana. Upita me: "Ko će te odbraniti od mene?"
Rekoh: "Allah", i to tri puta ponovih. Resullullah, a.s., ga nije kaznio i beduin je sjeo."
U drugom predanju kazuje Džabir, r.a.: "Bili smo sa Poslanikom, s.a.v.s., u Bitki Zaturrika'i (noge su im bile izbodene trnjem pa su ih smotali krpama), gdje smo našli jedno krošnjasto stablo, te smo ga ostavili za Poslanika, s.a.v.s. U međuvremenu je došao mušrik, a Poslanikova sablja bila je obješena na drvo.
Mušrik je zgrabi i reče: ‘Bojiš li me se?' Reče: 'Ne. ‘ Reče: 'Ko će te odbraniti od mene. ‘ Reče: 'Allah."'
A u rivajetu Ebu- Bekr el-Ismailija u njegovom sahihu: reče: "Ko će te odbraniti od mene." Reče: "Allah", pa ispade sablja iz njegove ruke, pa je Poslanik, s.a.v.s., uze i reče: "Ko će tebe odbraniti od mene?" Reče: "Postupi dobro." Reče: "Svjedočiš li da nema boga sem Allaha i da sam ja Allahov Poslanik?" Reče: "Ne, ali ti obećavam da se neću boriti protiv tebe niti biti sa narodom, koji se bude protiv tebe borio", na što ga pusti. Mušrik se vrati svom narodu pa reče: "Dolazim vam od najboljeg čovjeka." (Muttefekun alejhi)
- miskin
#205 Re: Ajeti, hadisi, dove....
Omer ibn El-Hattab pripovijeda da je čuo Allahovog Poslanika, sallallahu ‘alejhi ve selleme, kada je rekao: "Kada biste se vi istinski uzdali i oslanjali na Allaha, dž.š., On bi vas opskrbljivao kao što opskrbljuje ptice.Ujutru krenu letjeti praznih stomaka, a vraćaju se punih."(Tirmizi)
- miskin
#206 Re: Ajeti, hadisi, dove....
Ebu Omer Bera ibn Azib, r. a. prenosi da je Allahov Poslanik, saliallahu'alejhi ve selleme, rekao: "O, čovječe, kada legneš u svoju postelju reci: 'Allahu moj, predajem Tebi dušu svoju, okrećem Tebi lice svoje, prepuštam Tebi probleme svoje, pa na Tebe se oslanjam, nadajući se Tebi i strahujući od Tebe; nema sigurnog skloništa i pribježišta osim Tebe. Ja vjerujem u Tvoju Knjigu koju Si objavio, i Tvog Poslanika kojeg si poslao. ‘
Ako to proučiš i te noći umreš, umro si u potpunoj čistoći (fitretu), a ako osvaneš, uradio si hajr - dobro."
U jednom drugom rivajetu, stoji: "Kada budeš pošao na spavanje, uzmi abdest, kao što ga uzimaš za namaz, zatim lezi na svoju desnu stranu i to reci... I neka ti to budu zadnje riječi pred spavanje." (Muttefekun alejhi)
Ako to proučiš i te noći umreš, umro si u potpunoj čistoći (fitretu), a ako osvaneš, uradio si hajr - dobro."
U jednom drugom rivajetu, stoji: "Kada budeš pošao na spavanje, uzmi abdest, kao što ga uzimaš za namaz, zatim lezi na svoju desnu stranu i to reci... I neka ti to budu zadnje riječi pred spavanje." (Muttefekun alejhi)
- miskin
#207 Re: Ajeti, hadisi, dove....
Ebu Bekr Es-Sidik je rekao: "Pogledao sam u stopala mušrika kad smo bili u pećini. Oni su bili nama nad glavama, pa upitah: "O Allahov Poslaniče, da neko od njih pogleda pod svoja stopala, vidio bi nas." On mi reče: "Šta misliš, o Ebu-Bekre, o dvojici sa kojima je Allah treći?"(Muttefekun alejhi)
- miskin
#208 Re: Ajeti, hadisi, dove....
Ummu Seleme Hind bint Ebi Umejje pripovijeda da bi Allahov Poslanik, sallallahu 'alejhi ve selleme, kad bi iziazio iz kuće, govorio: "U ime Allaha, u Allaha se uzdam i na Njega se oslanjam. Allahu dragi, ja se Tebi utječem od svoje lične zablude, i da me neko drugi u zabludu ne zavede, da ne zgriješim i da me drugi na grijeh ne navede, da kome zlo ne učinim, ill da ko meni ne učini zio, da iz neznanja pogriješim, ill da me neko drugi zbog svoga neznanja u grijeh ne odvede." (Tirmizi)
- miskin
#209 Re: Ajeti, hadisi, dove....
Ebu-Hurejre, r.a., prenosi da je Allahov Poslanik, s.a.v.s., rekao: "Daleko bio (od Allahove milosti), daleko bio, daleko bio svako onaj ko dočeka starost svojih roditelja, ili jednog od njih, a (zbog njih) ne uđe u Džennet!" (Muslim)
- miskin
#210 Re: Ajeti, hadisi, dove....
Enes r.a. veli da je Allahov Poslanik, sallallahu 'alejhi ve selleme, rekao:“ Ko rekne (pri izlasku iz kuće): U ime Allaha, pouzdavam se i oslanjam na Allaha i nema nikakve moci niti snage osim samo sa Allahom.“ Takvom čovjeku se rekne:“Upućen si , zaštićen si, sačuvan si i od njega šejtan pobjegne.“ (Ebu Davud, Tirmizi, hasen i Nesai)
Ebu Davud u svom rivajetu dodaje rečenicu:“ Jedan šejtan govori drugom,“ Kako je tebi sa čovjekom koji je upućen, zaštićen i sačuvan.
Za one koji je zele uciti na arapskom evo to je ta dova : Bismillahi tevekeltu alellahi la havle ve la kuwete illa billah (U ime Allaha, pouzdavam se i oslanjam na Allaha i nema nikakve moci niti snage osim samo sa Allahom)
Ebu Davud u svom rivajetu dodaje rečenicu:“ Jedan šejtan govori drugom,“ Kako je tebi sa čovjekom koji je upućen, zaštićen i sačuvan.
Za one koji je zele uciti na arapskom evo to je ta dova : Bismillahi tevekeltu alellahi la havle ve la kuwete illa billah (U ime Allaha, pouzdavam se i oslanjam na Allaha i nema nikakve moci niti snage osim samo sa Allahom)
- miskin
#211 Re: Ajeti, hadisi, dove....
Prenosi se od Enesa, r.a., da je rekao: "Bila su dva brata, u doba Poslanika, s.a.v.s. Jedan bi dolazio kod Poslanika, s.a.v.s., a drugi bi privređivao. Tužio se ovaj što privređuje Poslaniku, s.a.v.s., na svoga brata, pa mu Poslanik, s.a.v.s., reče: "Možda ti zbog njega stiže opskrba."' - (Tirmizi sa sahih senedom)
- miskin
#212 Re: Ajeti, hadisi, dove....
Prenosi se od Ebu Hurejre da je Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: ''Kada čujete ikamet, idite korakom (polahko), budite smireni i skrušeni, i ne žurite.“ (Muttefekun alejhi)
Znaci da trebamo ici polako i smireno, a ne trcati da stignemo, sto ne stignemo poslije upotpuniti ako smo propustili citav rekat ili vise.
Znaci da trebamo ici polako i smireno, a ne trcati da stignemo, sto ne stignemo poslije upotpuniti ako smo propustili citav rekat ili vise.
- miskin
#213 Re: Ajeti, hadisi, dove....
Prenosi Ebu Hurejre od Vjerovjesnika, sallallahu alejhi ve sellem, da je rekao: ''Kad god neko ode u džamiju – jutrom ili naveče – Allah mu pripremi mjesto u Džennetu, koliko god puta ode ujutro i naveče.“ (Muttefekun alejhi)
- miskin
#214 Re: Ajeti, hadisi, dove....
Rekao je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem: ''Benu Seleme, ostanite u vašim kućama (nemojte se preseljavati u blizinu džamije), pisat će vam se koraci (nagrada za njih)“, i rekao je, sallallahu alejhi ve sellem: ''Svaki korak pri dolasku na namaz je sadaka“, i rekao je, sallallahu alejhi ve sellem: ''Hoćete li da vas uputim na ono čime će vam Allah izbrisati grijehe i povećati stepen (deredžu)?“ Rekoše: ''Hoćemo.'' On reče: ''Temeljno uzimanje abdesta u najtežim uvjetima, mnogo koraka do džamije i iščekivanje namaza. To je vaša pripravnost, to je vaša pripravnost.“ (Muslim)
- miskin
#215 Re: Ajeti, hadisi, dove....
Prenosi se od Ebu Zerra, radijallahu anhu, da je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem rekao: "Nipošto ne potcjenjuj ništa od dobrih djela, makar i da radosna lica sretneš svoga brata." (Muslim)
Ebu Hurejre, radijallhu anhu, prenosi da je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: "Uistinu sam vidio jednog čovjeka kako šeta po Džennetu zbog jednog drveta koje je posjekao i uklonio sa puta jer je smetalo prolaznicima." (Muslim)
Ebu Hurejre, radijallhu anhu, prenosi da je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: "Uistinu sam vidio jednog čovjeka kako šeta po Džennetu zbog jednog drveta koje je posjekao i uklonio sa puta jer je smetalo prolaznicima." (Muslim)
- miskin
#216 Re: Ajeti, hadisi, dove....
Od Ebu Hurejre se prenosi da je Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: ''Kada čovjek lijepo uzme abdest i krene u džamiju, ne želeći ništa drugo osim namaza, neće zakoračiti ni jedan korak a da mu Allah neće povećati jedan stepen i izbrisati po jedan grijeh, a kada uđe u džamiju, on je u namazu sve dok je u džamiji radi namaza. A meleki donose na njega salavat dok god se nalazi na mjestu na kojem je klanjao: 'Oprosti mu Allahu i smiluj mu se.''' (Buharija)
U jednoj predaji stoji: ''Jedan od vas je u namazu sve dok je namazom zauzet i dok ga jedino namaz sprečava da se vrati svojoj porodici.“
U jednoj predaji stoji: ''Jedan od vas je u namazu sve dok je namazom zauzet i dok ga jedino namaz sprečava da se vrati svojoj porodici.“
- miskin
#217 Re: Ajeti, hadisi, dove....
Rekao je Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem: ''Kada bi ljudi znali kakva je vrijednost ezana i prvog safa, i kada se ne bi mogli dogovoriti ko će učiti ezan ili stati u prvi saf nego bacanjem kocke, bacali bi kocku. A kada bi znali vrijednost ranjenja na namaz, oni bi se u tome natjecali.“ (Muttefekun alejhi)
I rekao je, sallallahu alejhi ve sellem: ''Najbolji saf muškaraca je prvi saf, a najslabiji je zadnji saf.” (Muslim)
I rekao je, sallallahu alejhi ve sellem: ''Najbolji saf muškaraca je prvi saf, a najslabiji je zadnji saf.” (Muslim)
- miskin
#218 Re: Ajeti, hadisi, dove....
Bezzar bilježi hadis od Ebu Derdaa da je rekao: ”Rekao je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem: ''Uistinu svaka stvar ima svoj najvredniji dio, a najvredniji dio namaza je početni tekbir, pa ga čuvajte'' (El-Kešf, 521),
a prenosi se od Ebu Hurejre hadis merfu‘: ''Svaka stvar ima svoj najodabraniji (najbolji) dio, a najodabraniji dio namaza je prvi tekbir (početni tekbir).“
a prenosi se od Ebu Hurejre hadis merfu‘: ''Svaka stvar ima svoj najodabraniji (najbolji) dio, a najodabraniji dio namaza je prvi tekbir (početni tekbir).“
- miskin
#219 Re: Ajeti, hadisi, dove....
Allahov Poslanik sallallahu 'alejhi we sellem, kaze:"Ko se probudi, a Ahiret mu najveca briga, Allah ce mu podariti snagu, ispunit ce njegovo srce bogastvom, a dunjaluk ce mu doci potcinjen. A ko se probudi, a dunjaluk mu najveca briga, Allah ce ga oslabiti, siromastvo ce uciniti medju njegovim ocima, a od dunjaluka mu nece doci osim ono sto mu je propisao." (Tirmizi, Ibn Madze, Ibn Hiban, Ahmed)
- miskin
#220 Re: Ajeti, hadisi, dove....
Bilježi Muslim hadis od Aiše, radijallahu anha, da je Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: ''Dva rekata sabaha (sabahskog sunneta) bolja su od dunjaluka i svega što je na njemu.
“ Bilježi Ebu Davud hadis merfu‘: ''Ne ostavljajte ih (sabahske sunnete) pa makar vas progonila konjica.''
Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, klanjao je dva rekata prije podnevskog farz-namaza, a ponekad bi klanjao četiri, kao što bilježi Tirmizi od Alije i Aiše, a autori Sunena bilježe hadis merfu‘ od Ummu Habibe: ''Ko bude klanjao prije i poslije podne-namaza (farza) po četiri rekata, Allah će ga zabraniti Vatri.“
Od Ibn Omera se prenosi hadis merfu‘: ''Smilovao se Allah čovjeku koji prije ikindije (farza) klanja četiri rekata.“ (Hadis bilježe Ebu Davud i Tirmizi sa dobrim senedom)
“ Bilježi Ebu Davud hadis merfu‘: ''Ne ostavljajte ih (sabahske sunnete) pa makar vas progonila konjica.''
Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, klanjao je dva rekata prije podnevskog farz-namaza, a ponekad bi klanjao četiri, kao što bilježi Tirmizi od Alije i Aiše, a autori Sunena bilježe hadis merfu‘ od Ummu Habibe: ''Ko bude klanjao prije i poslije podne-namaza (farza) po četiri rekata, Allah će ga zabraniti Vatri.“
Od Ibn Omera se prenosi hadis merfu‘: ''Smilovao se Allah čovjeku koji prije ikindije (farza) klanja četiri rekata.“ (Hadis bilježe Ebu Davud i Tirmizi sa dobrim senedom)
- miskin
#221 Re: Ajeti, hadisi, dove....
Ebu Davud i Tirmizi bilježe da je Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: ''Ne odbija se dova između ezana i ikameta.“ (Tirmizi je ovaj hadis ocijenio kao hasen.)
- miskin
#222 Re: Ajeti, hadisi, dove....
Buharija bilježi od Džabira da je Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: ''Ko kaže kada čuje ezan:
Allahumme Rabbe hazihi'd-da’veti't-tammeh, ve's-salati'l-kaimeh, ati Muhammedeni'l-vesilete ve'l-fadilete, veb’ashu mekamen mahmuden ellezi ve’adteh
(Allahu moj, Gospodaru ovog savršenog poziva i nastupajućeg namaza, podari Muhammedu 'El-Vesile' i 'El-Fadile', i proživi ga na hvale dostojnom mjestu koje si mu obećao), zaslužio je moj šefat na Sudnjem danu.“
Allahumme Rabbe hazihi'd-da’veti't-tammeh, ve's-salati'l-kaimeh, ati Muhammedeni'l-vesilete ve'l-fadilete, veb’ashu mekamen mahmuden ellezi ve’adteh
(Allahu moj, Gospodaru ovog savršenog poziva i nastupajućeg namaza, podari Muhammedu 'El-Vesile' i 'El-Fadile', i proživi ga na hvale dostojnom mjestu koje si mu obećao), zaslužio je moj šefat na Sudnjem danu.“
-
anneta
#223 Re: Ajeti, hadisi, dove....
I think, that you commit an error. I can prove it. Write to me in PM, we will talk.
- miskin
#224 Re: Ajeti, hadisi, dove....
Sufjan ibn Abdullah, r.a., kaže da je rekao: "O Allahov Poslaniče, reci mi nešto o islamu, da poslije tebe više nikog ne pitam." Alejhisselam reče: "Reci: 'Ja vjerujem u Allaha', i na tome čvrsto ustraj." - (Muslim)
- miskin
#225 Re: Ajeti, hadisi, dove....
Ebu-Hurejre, r.a., prenosi da je Allahov Poslanik, s.a.v.s., rekao: "Požurite sa dobrim djelima, jer će se pojavljivati smutnje koje će nastupati kao dijelovi mrkle noći; čovjek će osvanuti kao vjernik, a omrknuti kao nevjernik, ili će omrknuti kao vjernik, a osvanuti kao nevjernik - prodavat će svoju vjeru za dunjalučke stvari." - (Muslim)