ajde ili hajde, oces ili hoces ?
- brezan
#1 ajde ili hajde, oces ili hoces ?
Zasto sve cesce pisemo ajde a ne hajde ili oces a ne hoces? To je posebno ucestalo kod tinejdzera i skolske djece i nacina pisanja na FB-u i forumima. H se uvijek kod nas upotrebljavalo gdje god mu je bilo mjesto ali smo ga izgleda i mi poceli izbacivati iz upotrebe. Jesmo li to pokupili sa srpskih i hrvatskih tv kanala posto se kod njih h izbacuje iz upotrebe gdje god je to moguce? Ovaj primjer mozda ima i dublju dimenziju-
-zasto se mi prilagodjavamo njima a ne oni nama?
-zasto se mi prilagodjavamo njima a ne oni nama?
- victom
#2 Re: ajde ili hajde, oces ili hoces ?
Tipični razgovor 2 tinejdžera:
-Alaa ti
-Alaa mi.
Sasvim normalno, kad je pola stanovništva nepismeno, a djeca nauče od roditelja.
-Alaa ti
-Alaa mi.
Sasvim normalno, kad je pola stanovništva nepismeno, a djeca nauče od roditelja.
- Aleluja
#3 Re: ajde ili hajde, oces ili hoces ?
...ovdje je suvišno hlopta ali izgleda nekima normal 
- brezan
#4 Re: ajde ili hajde, oces ili hoces ?
Samo neka niko ne pokusava da uspostavi nekakvu ravnotezu pa da kaze kako neki kod nas upotrebljavaju h gdje god je to moguce. Kod obicnog svijeta a posebno djece ces rijetko ili nikada cuti laHko ili kaHva, nego se kaze kako smo uvijek govorili lako ili kafa.
Dok sa druge strane tamo gdje i jesmo oduvijek upotrebljavali h kao u rijecima "hajde i hoces" cak i tu polako pocinjemo na izbjegavamo h. Dakle ne da mi previse upotrebljavamo h nego sada ga skoro nikako ne upotrebljavamo osim ako se mora. Ocit primjer da se ne drzimo za nase nego se hvatamo za tudje.
Kada cujem neko dijete da kaze oces ili ajde ospem se sav. Pitam se jesu li ga roditellji ikada icemu naucili kada ga ni pricat nisu kako treba naucili. Ono malo i balavo a fura se na srbijansko i njihove fazone kada je govor u pitanju.
Dok sa druge strane tamo gdje i jesmo oduvijek upotrebljavali h kao u rijecima "hajde i hoces" cak i tu polako pocinjemo na izbjegavamo h. Dakle ne da mi previse upotrebljavamo h nego sada ga skoro nikako ne upotrebljavamo osim ako se mora. Ocit primjer da se ne drzimo za nase nego se hvatamo za tudje.
Kada cujem neko dijete da kaze oces ili ajde ospem se sav. Pitam se jesu li ga roditellji ikada icemu naucili kada ga ni pricat nisu kako treba naucili. Ono malo i balavo a fura se na srbijansko i njihove fazone kada je govor u pitanju.
- Aleluja
#5 Re: ajde ili hajde, oces ili hoces ?
...a tu je problem... znala sambrezan wrote:Samo neka niko ne pokusava da uspostavi nekakvu ravnotezu pa da kaze kako neki kod nas upotrebljavaju h gdje god je to moguce. Kod obicnog svijeta a posebno djece ces rijetko ili nikada cuti laHko ili kaHva, nego se kaze kako smo uvijek govorili lako ili kafa.
ps. neka se (h)vata ko zašto (h)oće!
-
Pripovjedac
#6 Re: ajde ili hajde, oces ili hoces ?
E tu se ne bih složio. Barem u mojoj sredini, tj. u Stocu, rijetko kojeg Bošnjaka ćeš naći da ne govori lahko, bez obzira na dob. Ali mi smo ovdje uvijek tako zborili. Kahva i kafa... Nekad se kaže jedno, nekad drugo.brezan wrote:Samo neka niko ne pokusava da uspostavi nekakvu ravnotezu pa da kaze kako neki kod nas upotrebljavaju h gdje god je to moguce. Kod obicnog svijeta a posebno djece ces rijetko ili nikada cuti laHko ili kaHva, nego se kaze kako smo uvijek govorili lako ili kafa.
I da, prilagođavamo se. I to previše. Nema kvalitetnog programa na našim televizijama, pa omladina gleda hrvatske i srbijanske. Pa ima slučajeva "Što mi govorimo 'babo', a oni 'tata'? Što se hoćemo razlikovat od svih?" itd. itd. Privatno, upotrebljavam H gdje ga ima. Nije radi nekog nacionalističkog ćejfa, jednostavno su me tako kući naučili govorit.
- brezan
#7 Re: ajde ili hajde, oces ili hoces ?
Da tu je problem. Roditelji koji ne nauce dijete da pravilno govori svoj jezik vec ga puste da ga televizija odgaja i to kanali neke druge drzave.Aleluja wrote: ...a tu je problem... znala sam
- brezan
#8 Re: ajde ili hajde, oces ili hoces ?
Upravo to. I na taj nacin djeca dobivaju sliku da je nase pogresno a njihovo pravilno. Kako mi mozemo reci "babo" kada se kod njih kaze "tata". Cim se kod njih tako kaze onda mora da je tako pravilno i "in". A ovo nase ne glupo i seljacko. I na kraju se svede na to da smo mi krivi sto imamo svoju kulturu jer eto odakle nam pravo da se razlikujemo od njih pa daj da im se prilagodimo sto prije.Pripovjedac wrote: Pa ima slučajeva "Što mi govorimo 'babo', a oni 'tata'? Što se hoćemo razlikovat od svih?"
Nikada se kod nas nije govorilo ajde i oces, nego se fino govorilo hajde i hoces. Al od skora tako vise nije.
-
fixer
#9 Re: ajde ili hajde, oces ili hoces ?
Ucinimo sve da se sto vise razlikujemo.
-
song
#10 Re: ajde ili hajde, oces ili hoces ?
Mislio sam da ce na ovoj temi biti nesto o jeziku i pravilnom izgovaranju,kad ono opet o "nasim" i "njihovim",steta.Usput da dodam kod nas se uvjek govorilo i tata i babo a govori se i sada.
- Jack Be Nimble
#11 Re: ajde ili hajde, oces ili hoces ?
Hajde/hoces normalno mi.
Kada cujem kahva/kava krv mi na usi izlazi
Kada cujem kahva/kava krv mi na usi izlazi
- brezan
#12 Re: ajde ili hajde, oces ili hoces ?
Njegovati svoj identitet odnosno "nase" nije nista lose. Dapace, to bi svi trebali da radimo. I ja nema nista protiv njihovog nego mi smeta sto mi gubimo nase a uzimamo tudje.song wrote:Mislio sam da ce na ovoj temi biti nesto o jeziku i pravilnom izgovaranju,kad ono opet o "nasim" i "njihovim",steta.Usput da dodam kod nas se uvjek govorilo i tata i babo a govori se i sada.
- brezan
#13 Re: ajde ili hajde, oces ili hoces ?
fixer wrote:Ucinimo sve da se sto vise razlikujemo.
Koji spin, ni Slavuj ti nije ravan.
Hajde onda de se svi kolektivno prekrstimo pa da budemo svi iste vere na ovom Balkanu, jer da se ne bi ko uplasio tih nasih razlika.
Ja ovdje ne govorim o tome da djecu ucimo da se razlikujemo nego da ih ucimo onome sto je nase. Nema potrebe da gazimo nas nacin govora i da se prilagodjavamo drugima. Jel to nase ne valja? I na kraju krajeva, sta fali ako se razlikujemo? Jel se to treba bojati razlika?
-
song
#14 Re: ajde ili hajde, oces ili hoces ?
Ne kontam kakve veze ima ono sto sam je napisao sa tvojim odgovorom,ja nigdje ne pisah da je lose njegovati identitet ili nesto slicno.brezan wrote:Njegovati svoj identitet odnosno "nase" nije nista lose. Dapace, to bi svi trebali da radimo. I ja nema nista protiv njihovog nego mi smeta sto mi gubimo nase a uzimamo tudje.song wrote:Mislio sam da ce na ovoj temi biti nesto o jeziku i pravilnom izgovaranju,kad ono opet o "nasim" i "njihovim",steta.Usput da dodam kod nas se uvjek govorilo i tata i babo a govori se i sada.
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
-
delightful
#16 Re: ajde ili hajde, oces ili hoces ?
brezane, trolas.... truhlo ti je to....