Air ABA
Moderator: Benq
- van Basten
#26 Re: Air ABA
http://www.airaba.ba/index.php?option=c ... &Itemid=45
evo link na kojem se "može saznati više o njihovoj fiksnoj telefoniji". Iskreno, sramotno malo informacija, ustvari nema ih nikako, ne bi bilo loše da je malo konkretnija.
evo link na kojem se "može saznati više o njihovoj fiksnoj telefoniji". Iskreno, sramotno malo informacija, ustvari nema ih nikako, ne bi bilo loše da je malo konkretnija.
-
visocicaguy
#27 Re: Air ABA
ja mislim da je to obicni ethernet (mada ne mora biti ethernet, moze biti nesto poput WiMAX-a), i da je saobracaj paketiziran, i to sav, te da koristi VoIP u pozadini.
-
Zejnil
#28 Re: Air ABA
Hmm. Tko što zna, nitko ništa ne zna, krhko je znanje...
Odavno nisam pročitao većih gluposti na forumu.
Odavno nisam pročitao većih gluposti na forumu.
- ALexis
- Location: Moj dom je dole u predgradju od centra prema zapadu,gdje sunce sja samo kad zalazi.
#29 Re: Air ABA
hvala na informacijamaSarayman wrote:Pretplata je 9.95 KM, s tim sto je vjerovatno sad i skuplja od januara. Ukljuceno 160 min. razgovora. Razgovor je 4 Pfeinga po minuti sa fiksnim mrezama u BiH.ALexis wrote:m-tel-ov homeline je poprilicno povoljan
uz 7km pretplate dobijes 150 minuta razgovora besplatno
a cijena razgovora je oko 0.9kf (nisam sigurna u cijene, govorim po sjecanju)
meni izgleda jeftiniji od Abe
ja kad sam se raspitivala u 9 mj.prosle godine meni su rekli da je 7 km
cini mi se da odosmo od teme
- ALexis
- Location: Moj dom je dole u predgradju od centra prema zapadu,gdje sunce sja samo kad zalazi.
#30 Re: Air ABA
moze li mi iko reci kada je jeftina a kada skupa tarifa razgovora?
- Tesla Edison
#31 Re: Air ABA
Svemu dođe kraj....
Nekad naveći alternativni telekom operater se ugasio...
Nema šta, telekomunikacije su skup sport. Logosoft zamalo da se ugasi da ga mtel nije kupio. T3 se također ugasio, BlicNet isto tako, Europronet možda će raditi do kraja godine i kraj.
U Sarajevu će ostati samo BH Telecom i Telemach.
Nema šta, telekomunikacije su skup sport. Logosoft zamalo da se ugasi da ga mtel nije kupio. T3 se također ugasio, BlicNet isto tako, Europronet možda će raditi do kraja godine i kraj.
Last edited by Tesla Edison on 19/10/2017 21:17, edited 1 time in total.
- MTV
#32 Re: Air ABA
Koji blicnet?!
Ovaj jos radi http://www.blic.net/latn/?page=3 On je u Banjaluci nesto kao bivsi HS kod nas.
U Sarajevu imas jos Logosoft (koji ruku na srce pokriva 2 ulice i 3 zgrade al TV ponudom dere guzove BHTelecomu) a uskoro i TXTV koji je po Dobrinji i Otoci razvukao optiku.
Kao sto kazes TK su skupe tako je nedavno ugasen happy a IZI pripoen Go Free-u.
Ovaj jos radi http://www.blic.net/latn/?page=3 On je u Banjaluci nesto kao bivsi HS kod nas.
U Sarajevu imas jos Logosoft (koji ruku na srce pokriva 2 ulice i 3 zgrade al TV ponudom dere guzove BHTelecomu) a uskoro i TXTV koji je po Dobrinji i Otoci razvukao optiku.
-
Vaya
#33 Re: Air ABA
Jel ovo definitivno? Znam da su usli u probleme, ali nisam znao da je skroz gotovo... Jel imas tacnu i provjerenu info?TESLA_EDISON wrote:Svemu dođe kraj....
Nema šta, telekomunikacije su skup sport. Logosoft zamalo da se ne ugasi da ga mtel nije kupio. T3 se također ugasio, BlicNet isto tako, Europronet možda će raditi do kraja godine i kraj.
-
ITNet
#34 Re: Air ABA
Yea gotovi su 100% Imali smo u firmi onu e-fax uslugu, samo nas nazvali i rekli gasimo sve za 2dana 
- Tesla Edison
#35 Re: Air ABA
Blicnet se ugasio u Sarajevu.MTV wrote:Koji blicnet?!
- MTV
#36 Re: Air ABA
Tesla je bio upravu!Vaya wrote:Jel ovo definitivno? Znam da su usli u probleme, ali nisam znao da je skroz gotovo... Jel imas tacnu i provjerenu info?TESLA_EDISON wrote:Svemu dođe kraj....
Nema šta, telekomunikacije su skup sport. Logosoft zamalo da se ne ugasi da ga mtel nije kupio. T3 se također ugasio, BlicNet isto tako, Europronet možda će raditi do kraja godine i kraj.
Ugasila se AirABA, prvi telekom operater u BiH koji nije bio u državnom vlasništvu
http://www.klix.ba/clanak/171026068
- Tesla Edison
#37 Re: Air ABA
Oni su bili senzacija kada su počeli sa radom. Bilo je pravo neobično imati 033 broj a da nije BH Telecom. Odmah poslije njih Mtel je počeo pružati uslugu fiksne telefonije u FBiH pod nazivom Home Line i radila je na CLL tehnologiji. Nedugo poslije pojavili su se T3 i EPN koji su vjerovatno ugašeni nešto ranije.
Inaće AirABA nije bila baš 100% privatna firma. Oni su ogranak američkog AT&T-a koji je, mislim, američki državni operater tako da... nije baš privatna kompanija u pravom smislu te riječi. U Hrvatskoj je postajala AirCro a u Srbiji AirNet kompanija koje su kao i AirAba pripadale AT&T-u.
Njihovo poslovanje često je bilo pod lupom RAK-a zbog načina na koji su ostvarivali međunarodne veze (IP SIM box koji nije baš 100% legalan u velikom dijelu EU). Također su imali u svom vlasništvu i Radio BA.
Inaće AirABA nije bila baš 100% privatna firma. Oni su ogranak američkog AT&T-a koji je, mislim, američki državni operater tako da... nije baš privatna kompanija u pravom smislu te riječi. U Hrvatskoj je postajala AirCro a u Srbiji AirNet kompanija koje su kao i AirAba pripadale AT&T-u.
Njihovo poslovanje često je bilo pod lupom RAK-a zbog načina na koji su ostvarivali međunarodne veze (IP SIM box koji nije baš 100% legalan u velikom dijelu EU). Također su imali u svom vlasništvu i Radio BA.
- ElRe
#38 Re: Air ABA
Air Aba nema nikakve veza sa AT&T niti je kada imala. Imali su samo interkonekciju sa AT&T.
- ElRe
#39 Re: Air ABA
U FiBH ce ostati samo Telemach i BH Telecom. Da li ce se HT pripojiti BHTu ili ga kupiti Telemach to je sada visa politika. U RSu ce biti MTEL i Telemach.TESLA_EDISON wrote:Svemu dođe kraj....
Jednostavno, to je proces i cilj liberalizacije i deregulacije trzista. Opstanu samo najbolji.
U SRB su ostali samo MTS i SBB, u Hrvatskoj HT i Vip u Sloveniji TS i Telemach.
- Tesla Edison
#40 Re: Air ABA
HT ima oko 35% dionica T-Com-a tako da će to prije ili kasnije postati T-Com. Čak im i naziv pomalo liči ili se meni to čini (HT-Eronet - T-Com)ElRe wrote:U FiBH ce ostati samo Telemach i BH Telecom. Da li ce se HT pripojiti BHTu ili ga kupiti Telemach to je sada visa politika. U RSu ce biti MTEL i Telemach.TESLA_EDISON wrote:Svemu dođe kraj....
Jednostavno, to je proces i cilj liberalizacije i deregulacije trzista. Opstanu samo najbolji.
U SRB su ostali samo MTS i SBB, u Hrvatskoj HT i Vip u Sloveniji TS i Telemach.
-
edys
#41 Re: Air ABA
U cilju zaštite prava krajnjih korisnika operatora AIRABA d.d. Sarajevo, koji je nedavno prestao sa radom, Regulatorna agencija za komunikacije (RAK) je izdala uputstvo telekom operatorima o načinu prenošenja telefonskih brojeva.
Naime, svi korisnici usluga operatora AIRABA d.d. Sarajevo, koji žele da nastave sa korištenjem telefonskih usluga kod drugog operatora uz zadržavanje postojećeg telefonskog broja, mogu prenijeti broj na način da, najkasnije do 15.12.2017. godine, podnesu zahtjev operatoru po vlastitom odabiru za prenos telefonskog broja. Odabrani operator će provesti dalju proceduru prenosa broja bez odlaganja.
Nakon 15.12.2017. godine, dalji prenos brojeva iz numeričkog opsega AIRABA d.d. Sarajevo biće onemogućen na Centralnoj administrativnoj bazi prenesenih brojeva (CADB).
Operatori telefonskih usluga u Bosni i Hercegovini i društvo QSS d.o.o. Sarajevo, kao upravitelj CADB, preduzeće sve radnje kako bi se omogućila realizacija svih zahtjeva za prenos brojeva korisnika AIRABA d.d. Sarajevo, u skladu sa datim rokom.
Obzirom na otežan postupak pribavljanja potvrda o izmirenju duga kod AIRABA d.d. Sarajevo, postupak prenosa broja može biti realizovan i bez potvrde o izmirenju dugovanja, uz obavezu korisnika da uz zahtjev priloži izjavu da je sa danom podnošenja zahtjeva za prenos broja izmirio sve dospjele finansijske obaveze u vezi sa korištenjem telekomunikacijskih usluga vezanih za broj za koji se traži usluga prenosa. Izjava mora biti ovjerena kod nadležnog organa.
Naime, svi korisnici usluga operatora AIRABA d.d. Sarajevo, koji žele da nastave sa korištenjem telefonskih usluga kod drugog operatora uz zadržavanje postojećeg telefonskog broja, mogu prenijeti broj na način da, najkasnije do 15.12.2017. godine, podnesu zahtjev operatoru po vlastitom odabiru za prenos telefonskog broja. Odabrani operator će provesti dalju proceduru prenosa broja bez odlaganja.
Nakon 15.12.2017. godine, dalji prenos brojeva iz numeričkog opsega AIRABA d.d. Sarajevo biće onemogućen na Centralnoj administrativnoj bazi prenesenih brojeva (CADB).
Operatori telefonskih usluga u Bosni i Hercegovini i društvo QSS d.o.o. Sarajevo, kao upravitelj CADB, preduzeće sve radnje kako bi se omogućila realizacija svih zahtjeva za prenos brojeva korisnika AIRABA d.d. Sarajevo, u skladu sa datim rokom.
Obzirom na otežan postupak pribavljanja potvrda o izmirenju duga kod AIRABA d.d. Sarajevo, postupak prenosa broja može biti realizovan i bez potvrde o izmirenju dugovanja, uz obavezu korisnika da uz zahtjev priloži izjavu da je sa danom podnošenja zahtjeva za prenos broja izmirio sve dospjele finansijske obaveze u vezi sa korištenjem telekomunikacijskih usluga vezanih za broj za koji se traži usluga prenosa. Izjava mora biti ovjerena kod nadležnog organa.
- Tesla Edison
#42 Re: Air ABA
Haha izbi mi slova iz ruke, taman krenuo ovo da kopiram sa stranice RAK-a kad vidim ti već objavio postedys wrote:U cilju zaštite prava krajnjih korisnika operatora AIRABA d.d. Sarajevo, koji je nedavno prestao sa radom, Regulatorna agencija za komunikacije (RAK) je izdala uputstvo telekom operatorima o načinu prenošenja telefonskih brojeva.
Naime, ovo u vezi potvrde. Sigurno je velika većina imala ugovore na dvije godine jer se tako dobijao priključak za 1 KM a inaće je bio oko 100 KM i samim tim ne bi mogli ni dobiti potvrdu o izmirenju jer dokle god traje ugovor, to je de facto dug. Ako je neko i imao duga, slobodno neka popuni izjavu jer su ovi sprašili iz Bosne kao da ih neko goni, čak su i bazne stanice ostavili na Tibri, BH BAU i sl
Kad smo kod baznih, zna li neko koliko se kreću Canopy bazne na tržištu?
- drndalo
#43 Re: Air ABA
Vidim da razmisljamo na slican nacin... Bar nas struja ne bi ubila ko u trafoima...
Doduse, ne znam bas sta bi s njih, ali valjda bi se moglo nesta zavrnit bar u Moldaviji ili Albaniji...
Doduse, ne znam bas sta bi s njih, ali valjda bi se moglo nesta zavrnit bar u Moldaviji ili Albaniji...