[img]http://www.nezavisne.com/slike/nezavisne-nedjeljne.gif[/img][color=white]__[/color][/size=14]27.05.2006 [/size] wrote:
Sulejman Tihić, predsjedavajući Predsjedništva BiH i predsjednik SDA
Nataša Krsman
Sulejman Tihić: Silajdžić koči reforme
Neusvajanje ustavnih amandmana u bh. parlamentu može dovesti do toga da BiH ne zaključi Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju s EU, ali i da radikalizuje stanje u BiH i ojača uticaj visokog predstavnika u narednom periodu, ističe za "Nezavisne" Sulejman Tihić, predsjedavajući Predsjedništva BiH i predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA).
Naglašava da su posljedice neusvajanja amandmana u Parlamentarnoj skupštini BiH već vidljive i prenose se na dalji tok reformi, kao što je slučaj sa zastojem u reformi policije.
Odgovornost za ovakvo stanje u BiH on prebacuje na stranke i poslanike koji su bili protiv ovih amandmana. Naglašava da je ponovni povratak Harisa Silajdžića na političku scenu doveo do toga da se zakoči ustavna reforma i da rukovodstvo Stranke za BiH napusti razgovore o ustavnim promjenama i glasa protiv u parlamentu.
Za Tihića, Silajdžić i stranke okupljene u Patriotskom bloku nisu patriote, jer se na ovaj način ne bore za interese države, već za stranačke i lične interese.

Tihić naglašava da ne želi da širi pesimizam, ali tvrdi da su male šanse da se do oktobarskih izbora učini pozitivan pomak u oblasti svih reformi, iako se, kako kaže, on sam i stranka na čijem je čelu bore da se to promijeni, ali da su drugi odustali od toga.
Za loše stanje u Savjetu ministara BiH koje se prenosi i na parlament, Tihić ne smatra odgovornim isključivo Adnana Terzića, ali kaže da prvi čovjek snosi i zasluge i odgovornost. Tihić kaže da će, ukoliko mu stranka to ponudi, ponovo biti kandidat za člana Predsjedništva BiH i ocjenjuje da bi za ova mjesta upravo trebalo da se kandiduju predsjednici stranaka, jer su korisniji tu nego u izvršnoj vlasti.
NN: Atmosfera u političkom životu BiH u posljednje vrijeme prilično je napeta. Da li je, po Vašoj ocjeni, već počela predizborna kampanja ili je to posljedica nagomilanih problema i loših rezultata rada bh. vlasti?
TIHIĆ: Pravi odgovor bi bio kombinacija jednoga i drugoga. Ima i nagomilanih problema, a jedan od razloga sigurno jeste i neusvajanje amandmana na Ustav BiH. Među drugim razlozima je i izborna kampanja, koja i u svakoj drugoj zemlji utiče na rješavanje odeređenih pitanja, pogotovo na donošenje teških odluka. Rezultati nisu tako loši kada imamo u vidu aktuelnu političku situaciju. Međutim, problem je u funkcionisanju institucija BiH. Da institucije funkcionišu onako kako bi to trebalo, imali bismo daleko bolje rezultate.
NN: Koliko je za to odgovoran predsjedavajući Savjeta ministara Adnan Terzić?
TIHIĆ: Sve i zasluge i kritike pripadaju prvom čovjeku, na njemu su zasluge i odgovornost. Možemo reći da je predsjedavajući Terzić zaslužan za reforme, za evropski put i ono što je tu urađeno, a isto tako moramo priznati i da je odgovoran za ono što nije urađeno i situaciju kakva jeste. Međutim, ne može isključivo on snositi odgovornost, a ne i drugi članovi Vijeća ministara.
NN: SDA je u kriznim trenucima uvijek podržavala Terzića, ali ne zna se koliko ste zaista zadovoljni njegovim radom. Posljednji primjer je da Predsjedništvo SDA podržava Komisiju za istraživanje stradanja građana BiH, na čije je osnivanje Terzić, uprkos prvobitnom protivljenju ipak pristao?
NN: Gospodin Terzić uglavnom provodi program stranke, ali on ponekada ima neke izjave koje ne doprinose rješavanju problema kao što je to bilo u vezi s ovom komisijom. Izjavio je da, dok je on predsjedavajući, neće formirati komisiju i mislim da je takva izjava više izražavala njegovo afektivno stanje. Inače, kada je u pitanju komisija o kojoj govorimo, mi smo opredijeljeni da se utvrdi istina o stradanjima svih građana, svih ljudi koji su stradali. To je moguće samo ukoliko imamo zakon o ustanovljenju takve jedne komisije na državnom nivou, gdje će jasno biti navedeno šta su nadležnosti te komisije, kakav je njen mandat i sastav, te da su svi drugi organi dužni da postupaju po njenim zahtjevima, te da će ona raditi na cijeloj teritoriji BiH. Ako bi se išlo s parcijalnim rješenjima, kao što je sada urađeno u Vijeću ministara, ova komisija nema zakonsko uporište.
NN: Da li su imale zakonsko uporište slične komisije koje je ranije formirao visoki predstavnik? Ovdje je komisija nastala na osnovu zaključka oba doma parlamenta BiH.
TIHIĆ: I zaključak parlamenta i svi drugi zaključci moraju imati zakonsko uporište. Evo, recimo, kada se ta komisija obrati nekom organu i traži neke podatke, da li je taj organ dužan da ih da? Da postoji zakonski osnov, onda bi morao to da učni. Američki institut za mir i saradnji s parlamentom BiH radi na nacrtu zakonu o formiranju te komisije, gdje će tačno biti rečeno šta će ta komisija da radi, koji je njezin mandat i koje su obaveze drugih učesnika u postupku da se dođe do istine.
NN: Zašto su onda poslanici SDA glasali za ovaj zaključak prije više od dvije godine?
TIHIĆ: Mislim da se oni nisu snašli. Ja ne želim da se shvati da je stranka protiv komisije. Mi želimo komisiju na državnom nivou koja će ispitivati stradanje građana u svim krajevima BiH. Ona može da počne da radi od Sarajeva, nije nikakav problem. Sarajevo je glavni grad i logično je da se prvo tu stvari do kraja ispitaju, ali mora to biti jedna komisija koja će na isti način i istim metodama raditi i u Sarajevu, i u Foči, Bijeljini, Mostaru...
NN: Koliko je realno očekivati da se izmijeni Ustav BiH prije predstojećih izbora o čemu se govori nakon Vašeg povratka iz SAD?
TIHIĆ: Vidite, učinio sam sve da dođe do sporazuma o ustavnim reformama. Ne samo ja, već i drugi učesnici razgovora o ustavnim promjenama. I moj susret s Miloradom Dodikom u Doboju bio je dodatni doprinos ovim razgovorima. Veoma sam zabrinut za dalja događanja u BiH od kada ustavni amandmani nisu usvojeni. Jednostavno, ovo može biti loš znak i može dovesti do određene radikalizacije prilika u BiH. Može uticati negativno na postojeće reforme i već utiče na reformu policije, a da ne govorimo o tome kako mi kao država BiH možemo ispunjavati uvjete EU za Sporazum o stabilizaciji. Ovako sa tri člana Predsjedništva, Vijećem ministara kakvo jeste, parlamentom sa 42 poslanika, sa nikakvim nadležnostima države, to je teško očekivati. Mi smo po onim amandmanima jasno rekli da je država nadležna za ispunjavanje uslova za članstvo EU i NATO. Da smo usvojili taj amandman, za NATO i EU bila bi jedna adresa, a sada imamo najmanje tri adrese: entitete, kantone i državu. BiH najmanje može da izgubi četiri godine. Što se tiče SDA i mene lično spreman sam da dam svoj doprinos tome. Nažalost, mislim da drugi nisu. Neki su se umorili od toga, a neki jednostavno neće jer stavljaju lične i stranačke interese ispred države.
NN: Mislite na ove koji su glasali protiv ustavnih amandmana u parlamentu?
TIHIĆ: Prvenstveno mislim na one koji su glasali protiv i njih smatram odgovornim za neusvajanje amandmana i za zastoj BiH na putu integracije i jačanja države, te funkcionalnije i efikasnije vlasti uopće i zastoj na putu ka evroatlantskim integracijama.
NN: Neusvajanje amandmana na Ustav BiH ukazuje na razjedinjenost u bošnjačkom nacionalnom korpusu.
TIHIĆ: Većina Bošnjaka poslanika su glasali za amandmane. Nažalost, jedan poslanik SDA, koja ima deset poslanika, bio je protiv. Koji su razlozi ja ne mogu ulaziti u to. Jedan dio političara ponaša se neodgovorno i pokušava da iskoristi određena stradanja Bošnjaka, prognaničke populacije i nestalih za neke svoje kratkoročne političke ciljeve. Najlakše je narod uzbuniti i pričati im priče koje realno u ovom momentu nije moguće provesti. SDA je uvijek nastojala da ta stradanja naroda drži pod jednom vrstom kontrole i da učinimo sve što je realno moguće za rješavanje problema, te da ne radikalizujemo situaciju. Ovi to sada žele da urade, ali to neće ništa riješiti.
NN: Kada kažete ovi, mislite li na Patriotski blok na čelu sa Strankom za BiH i Harisom Silajdžićem?
TIHIĆ: Da, na njih mislim. Oni žele da radikalizuju stanje u bošnjačkom korpusu u BiH, ali to nisu patriote. Patriote se bore za državni interes, a oni se bore za lični inters.
NN: Koliko je ponovni povratak na političku scenu Harisa Silajdžića doprinio da se ne usvoje ustavni amandmani, iako su predstavnici njegove stranke od početka učestvovali u ovim pregovorima?
TIHIĆ: Mislim da je on ključna osoba koja je zaustavila usvajanje ovih amandmana, jer jednostavno i one ljude koji su u SBiH učestvovali i željeli sporazum on je zaustavio u tome. I nakon četiri godine izbivanja iz politike, iako je on tu uvijek na neki način bio prisutan, on je svoj povratak obilježio na ovaj način zaustavljanjem jednog važnog koraka naprijed za BiH.
NN: Politički analitičari procjenjuju da će i u redovima SDA doći do djelimičnog osipanja članstva kao što se ranije desilo i u SDP-u? Da li glasanje Mehmeda Žilića to potvrđuje?
TIHIĆ: U SDA nema podjela i neće doći do podjela. Odlazak jednog poslanika, ne odlazak, već njegovo isključenje, ne znači osipanje jer je stranka na svim nivoima jedinstvena. Naravno, demokratska smo stranka u kojoj postoje različita mišljenja. Ja činim sve i nastojim da zadržimo puno jedinstvo unutar stranke.
NN: Šta mislite zašto je Mehmed Žilić okrenuo leđa SDA u trenutku kada je jedinstven stav u stranci bio neophodan?
TIHIĆ: Zašto je gospodin Žilić to uradio i u zadnji trenutak promijenio stav i glasao drugačije ja samo mogu da pretpostavljam, ali on jedini zna. Najbolje je njega pitati za razlog. Mehmed Žilić i svi drugi koji su glasali protiv amandmana ne žele ništa više dobro ovoj zemlji nego mi koji smo glasali za amandmane.
NN: Koliko su realne procjene da će SDA i SDP ući u koaliciju nakon izbora?
TIHIĆ: Ne znam, vidjećemo to nakon izbora. To svakako zavisi i od rezultata izbora jer koalicije se prave s onima koji imaju povjerenje građana.
NN: Da li ste završili s koaliranjem sa Strankom za BiH?
TIHIĆ: Nismo završili. Buduća saradnja sa SBiH zavisiće od njihovog ponašanja i možda ovo negativno glasanje, kada su u pitanju amandmani, ne preporučuje tu saradnju, ali je ne isključuje jer ima mnogo drugih stvari oko kojih se mi možemo dogovoriti.
NN: Iz ove perspektive, ta saradnja je prilično zbunjujuća, ali valjda je u politici sve dozvoljeno?
TIHIĆ: Postoji mogućnost koalicije, svakako, ali ne samo s njima već i sa drugima. Vjerovatno postoje neki lični animoziteti koji bi mogli uticati na saradnju kada je u pitanju Stranka za BiH.
NN: Očekujete li da ćete pobijediti Silajdžića i ovog puta ukoliko se obojica kandidujete za članove Predsjedništva BiH?
TIHIĆ: Vjerujem da će građani BiH prepoznati ko radi i bori se za njihove interese i njihova prava, a ko se, eto, povremeno pojavljuje kada se raspišu izbori. Zbog toga očekujem da ću i ovoga puta dobiti njihovo povjerenje.
NN: Kandidovaćete se za člana Predsjedništva BiH?
TIHIĆ: Ukoliko organi SDA donesu odluku o mojoj kandidaturi ja ću to prihvatiti i to je moja obaveza kao predsjednika stranke.
NN: Da li bi bilo dobro da se predsjednici stranaka kandiduju za Predsjedništvo BiH, a da manje učestvuju u izvršnoj vlasti?
TIHIĆ: Ja to podržavam. Vjerovao sam kada sam bio izabran, tada su u sazivu Predsjedništva bili Mirko Šarović i Dragan Čović, koji su imali neposredni izborni legitimitet i jake pozicije u strankama kao potpredsjednici, da ćemo mi biti ta pokretačka snaga. Član Predsjedništva koji je istovremeno i predsjednik stranke ima daleko jače kapacitete i ima legitimitet da dogovara i rješava situacije. Ne znam šta će druge stranke uraditi, ali mislim da je to dobro.
NN: Kakva su izborna očekivanja SDA kada je u pitanju RS?
TIHIĆ: Očekujemo da SDA potvrdi poziciju najjače nesrpske stranke u RS, iako i u SDA imamo više kandidata iz reda srpskog naroda i očekujemo da će naš kandidat za potpredsjednika RS biti izabran.
NN: Gospodin Ivo Miro Jović kazao je da postoji bojazan da hrvatskog člana Predsjedništva izaberu predstavnici drugih naroda. Hoćete li imati svog kandidata za hrvatskog člana Predsjedništva?
TIHIĆ: Nismo o tome donijeli odluku. Vjerovatno da nećemo kada je već ostao postojeći Ustav mi ne možemo rasipati glasove na dva kandidata. Tako da ćemo imati kandidata za člana Predsjedništva iz RS i jednog iz FBiH.
NN: Pominjali ste rad bivšeg visokog predstavnika, da li su političari u BiH sposobni da probleme u državi počnu rješavati sami, dogovorom?
TIHIĆ: Ja sam se ponadao da nam ne treba više visoki predstavnik kad smo postigli politički sporazum o ustavnim promjenama što je bila prva faza. Bio sam uvjeren da nakon toga možemo postizati i sve druge političke sporazume i da nam neće trebati međunarodna zajednica. Neusvajanjem amandmana u parlamentu BiH prinuđeni smo da koristimo, da tako kažem, usluge visokog predstavnika. Visoki predstavik može napustiti BiH tek onda kada bude završena druga faza ustavnih reformi, a mi nismo završili ni prvu. Da su prihvaćene ustavne izmjene već bi uloga visokog predstavnika bila reducirana na manji broj pitanja, sada je i dalje ostalo prostora za njegovo miješanje i bez obzira ne želju sadašnjeg visokog predstavnika da se ne upliće u rad institucija, mislim da će se on ubrzo morati uključiti i iskoristiti svoje bonske ovlasti. Dok se ne promijeni Ustav, ostaje i visoki predstavnik.
NN: Da li Vama smeta samo naziv entiteta ili postojanje RS kao što to smeta Vašim aktuelnim političkim protivnicima iz Patriotskog bloka, koji su glas digli protiv entitetskog glasanja, a zbog ukidanja entiteta?
TIHIĆ: Dvoentitetsko uređenje BiH nije dobro, nije funkcionalno. Ono nema uporišta ni u ekonomskim, istorijskim, geografskim, saobraćajnim i bilo kojim drugim kriterijima. Ono je posljedica rata i ratnih linija razdvajanja. Međutim, to je rješenje koje stoji u Ustavu i može se promijeniti samo na ustavan način, znači uz suglasnost i volju svih političkih predstavnika, dakle i onih iz Republike Srpske. Sada se pitanje dvoentitetskog uređenja, ukidanja entiteta, FBiH i RS, ne može apsolvirati jer ne postoji za to politička volja i nije moguće da se neka rješenja nametnu. Protiv sam nametanja volje dva naroda jednom narodu na bilo koji način. Ali sam za rješavanje onoga o čemu se možemo dogovoriti. Ta pitanja koja možemo dogovoriti treba rješavati, a ova oko kojih nema dogovora sada treba ostaviti i rješavati ih kada to bude bilo moguće.
NN: Koliko BiH u ovako nesređenom stanju u državnoj vlasti i predizbornom trenutku može odgovoriti zahtjevima EU i ispuniti uslove koji stoje pred nama?
TIHIĆ: Ne možemo odgovoriti zahtjevima EU, mislim da to može ugroziti proces Sporazuma o pridruživanju jer BiH sa sadašnjim institucijama nije kompetentan partner EU. Partner EU nije samo država, kao što treba, nego entiteti i kantoni i vjerujem da će se to odraziti na mogućnost zaključenja Sporazuma o pridruživanju.
NN: Kakve su Vaše procjene do izbora šta se može učiniti u BiH u pozitivnom smislu kada su u pitanju reforme?
TIHIĆ: Nisam optimista, a ne želim da širim pesimizam. Sa svoje strane ću sve učiniti u okvirima mojih mogućnosti i nadležnosti posla koji radim. Kada je u pitanju reforma odbrane, ne vjerujem da tu može biti problema, a kada su u pitanju druge reforme bojim se da tu može doći do zastoja. Već imamo zastoje i blokade u reformi policije.
Zadovoljan radom Vlade RS
NN: Jeste li zadovoljni radom Vlade RS, koju je i SDA podržala?
TIHIĆ: Mi nismo imali dilema kada je bilo pitanje između Pere Bukejlovića i Milorada Dodika. Sasvim je jasno da je Dodik bolje rješenje, bez obzira što se mi nekada ne slažemo s nekim njegovim prijedlozima, a posebno nekim izjavama koje daje. No, ipak se radi o jednoj osobi koja je veoma dinamična, koja želi napredak i pozitivne promjene. Možda nekada u tome on zanemaruje stvarne mogućnosti, posebno promjene do kojih je došlo u preuzimanju nadležnosti institucija BiH, pa mu se dogodi da donese zakone koji su u nadležnosti države, kao što je bilo sa Specijalnim tužilaštvom. Međutim, ne možemo negirati iskreno opredjeljenje gospodina Dodika i njegove vlade da se bore protiv kriminala i da rade na hapšenju optuženih za ratne zločine. To što on rad nešablonski i malo trapavo, ne uvažavajući određene procedure, rezultat je toga što on dugo vremena nije bio u vlasti, pa treba da se navikne.
"Prošao sam patnje pet logora i hoću da bude istražena sudbina nestalih"
NN: Izjavljivali ste da se pitanje oko formiranja Komisije za Sarajevo ispolitizovalo.
TIHIĆ: Ja sam prošao pet logora i sve patnje koje čovjeka u takvim situacijama mogu snaći. Hvala bogu, ostao sam živ. Često kažem, ostao sam živ zahvaljujući nekim Srbima u logoru koji su me spasili kada su bile likvidacije, kada te jednostavno nahrani ili kada te pusti da se opereš nakon toliko vremena. Ja sam iskreno i do kraja opredijeljen za istraživanje sudbine nestalih ljudi, svih ljudi i svih stradanja. Kada kažem da sam protiv formiranja Komisije za Sarajevo, iako su tu i Bošnjaci, i Srbi, Hrvati i svi drugi građani, ne želim da se to pogrešno shvati, jer se to pitanje ispolitiziralo. Treba da imamo jednu komisiju, jedan zakon koji će to regulisati i da te poslove rade profesionalci, moralne ličnosti koje nisu pod političkim uticajem. Sada se može desiti da komisiju formira i neka općina i bojim se da se to ne ispolitizira i da ne ode dalje nego što treba. Svi koji su počinili zločine treba da odgovaraju i to treba da rade sudovi. Slažem se da treba da postoji jedno tijelo na nivou BiH koje će utvrditi istinu stradanja svih ljudi i evidentirati gdje se šta desilo, jer je teško očekivati da će svi biti kažnjeni. To će pomoći i ovim ženama iz različitih udruženja koje traže svoju djecu da nađu mir nakon svih patnji koje su prošle.