Ahmet Dzevdet-pasa

(H)istorija/povijest Bosne i Hercegovine, regiona, itd...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
IBM

#1 Ahmet Dzevdet-pasa

Post by IBM »

Sta znate o njemu? Kakvo je vase misljenje o njemu?
Giordano

#2 Re: Ahmet Dzevdet-pasa

Post by Giordano »

IBM wrote:Sta znate o njemu? Kakvo je vase misljenje o njemu?
:roll:

Nikad cuo!

Haj kazi nam koju,amo pravu!

Nemoj nam sad tamo nake legende!?

IBM

#3 Re: Ahmet Dzevdet-pasa

Post by IBM »

miki, ja sam historicar.......ja se ne bavim legendama kraljevicima i ajvaz-dedama:)
nego onako pitam da vidim koliko ima ljudi da zna, jer cim postavim post svi komentarisu kao da sve znaju.
Umjetnik a

#4 Re: Ahmet Dzevdet-pasa

Post by Umjetnik a »

Ahmed Dževdet-paša, ministar pravde
On je predvodio komisiju koja je radila na modernizaciji i kodifikaciji šerijatskog prava hanefijske škole. Zakonik koji su oni izadali zvao se MEDŽELLA (tur.Mecelle) osmanski građanski zakonik, spada među najvažnije osmanske tanzimatske akte. Puni naziv mu je Medžellei Ahkjami Adlije (tur.Mecelle-i Ahkami Adliyye), što znači Knjiga pravnih propisa. Ovaj zakonik predstavlja službenu kodifikaciju šerijatskog obligacionog, parničnog i dijelom stvarnog prava. Objavljivana je u službenom osmanskom zborniku zakona Destur (tur.Dustur). Medžella je uporedo objavljivana i na francuskom jeziku kao Osmanski građanski kodeks (Code civil ottoman).Mada formalno nije proglašena za zakon, Medžella je uživala silu i autoritet zakona.
Jazz_Junkie

#5 Re: Ahmet Dzevdet-pasa

Post by Jazz_Junkie »

Slab si mi ti historicar, IBM. Ovo misljenje ne bazira na ovoj temi nego na prethodnim ciji si ti autor odnosno copy-paste strucnjak.
Giordano

#6 Re: Ahmet Dzevdet-pasa

Post by Giordano »

IBM wrote:miki, ja sam historicar.......ja se ne bavim legendama kraljevicima i ajvaz-dedama:)
nego onako pitam da vidim koliko ima ljudi da zna, jer cim postavim post svi komentarisu kao da sve znaju.

"Slab si mi ti historicar, IBM. Ovo misljenje ne bazira na ovoj temi nego na prethodnim ciji si ti autor odnosno copy-paste strucnjak."
Jazz_Junkie

Vidi,vidi,pa nisam ti ja to moj bacho znao,da si ti "copy_paste" guru! :lol: :lol: :lol:

Ispade sad da si i ti isti onaj alternativac povjesnicar,kao i onaj piramidiot arheolog! :lol: :lol: :lol:

PS;....,zahvaljujem mojem jaranu "Jazz_Junkie" na onoj gore kratkoj informaciji!

IBM

#7 Re: Ahmet Dzevdet-pasa

Post by IBM »

miki, ne mislis valjda da cu poput lady-midnight ili danas ovdje pisati eseje pokusavajuci da vas naucim nesta(a njena namjera je zaista bila dobra).

Ja nemam namjeru gubiti vrijeme s tobom raspravljati, vec ako znas nesta o Dzevdet-pasi (a sumnjam da znas) onda napisi kao sto je Umjetnik a korektno napisao.

Nego da se vratimo konkretno na temu. Razlog sto sam otvorio ovu temu nije zbog Medzelle, vec zbog toga sto je Ahmet Dzevdet-pasa 1860-tih bio u Bosni. I veoma su vazna i interesantna pisma Ahmet Dzevdet-pase u kojima govori o zivotu i obicajima Bosnjaka-muslimana.

Preporucio bih vama cyber-historicarima cija stalna adresa nije u BiH da potraze knjigu Hamdije Kresevljakovica "Pisma Ahmet Dzevdet-pase".Svako dobro
Giordano

#8 Re: Ahmet Dzevdet-pasa

Post by Giordano »

IBM wrote:miki, ne mislis valjda da cu poput lady-midnight ili danas ovdje pisati eseje pokusavajuci da vas naucim nesta(a njena namjera je zaista bila dobra).

Ja nemam namjeru gubiti vrijeme s tobom raspravljati, vec ako znas nesta o Dzevdet-pasi (a sumnjam da znas) onda napisi kao sto je Umjetnik a korektno napisao.

Nego da se vratimo konkretno na temu. Razlog sto sam otvorio ovu temu nije zbog Medzelle, vec zbog toga sto je Ahmet Dzevdet-pasa 1860-tih bio u Bosni. I veoma su vazna i interesantna pisma Ahmet Dzevdet-pase u kojima govori o zivotu i obicajima Bosnjaka-muslimana.

Preporucio bih vama cyber-historicarima cija stalna adresa nije u BiH da potraze knjigu Hamdije Kresevljakovica "Pisma Ahmet Dzevdet-pase".Svako dobro

Hej jarane,ja sam ti rekao da nisam nikad cuo za tog gospodina Ahmet Dzevdet_pasu!
Sad mene zanima,da li je on ta pisma koja je pisao u Bosni 1860god.,upucivao tebi,tako da si ti zato tako dobro informiran,ili si ti to pokupio iz pomenute knjige gosp.Hamdije Kresevljakovica!
Ja predpostavljam da si ti uredno dobivao ta pisma,pa posto ja volim originalne stvari,onda bih te zamolio da mi posaljes kopije od tih pisama gosp.Ahmet Dzevdet_pase,kako bih se bolje upoznao sa tom vaznom osobom iz nase skorije povijesti!

Post Reply