Agrokomerc piletina i jaja

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

Post Reply
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#1 Agrokomerc piletina i jaja

Post by PipiDugaDevetka »

Na dan dočeka Nove godine sam se i ja uključio u ''groznicu kupovine'' hrane, pa sam oko 17 sati 31. 12. 2009. g. bio u malo većoj samoposluzi DP Marketa da bih kupio potrebne namirnice.

Na rashladnoj stalaži sam zatekao raznu piletinu sa po jednim ili dva pakovanja (Pokupovao narod skoro sve), ali Agrokomerc piletine je bilo nekoliko komada (Očigledno, niko je nije kupio).

Već nekoliko mjeseci kupujem ovu piletinu i jaja od iste firme. Piletina neugledno upakovana u kese, crvenkaste boje meso (Valjda od hrane kojoj dodaju neke minerale, šta znam od čega je crvenkasto meso) i tukne malo, curi iz kese crvenkasta voda, potrebno je skidati zaostale komade perja prije kuhanja...

Kod kupovine hrane osnovna stvar mi je to da je zdravstveno ispravna, ali ja nemam laboratoriju kući da provjerim da li su koke/pilići tretirani nekom od hemikalija, hormonima, ''galofacima'' i slično.

Međutim, imam gospodju mamu (Gazi 86. godinu života), moju gospodju mamu - lakmusicu (Od lakmus-papir), nepokretnu već evo trinaesta godina nakon moždanika. Od svog ostalog mesa kojim je hranim, ledenica moja, obehuti se, pa samo kunja, zbori nepovezano,...Pa joj rijetko i kupujem meso, češće joj kupim ribu, tunjevinu i ostalu plavu ribu i onda je hranim. Sarmu od tunjevine i punjene paprike joj pravim.

Piletina i jaja Agrokomerc su prava stvar! Matera ne pada u ''komu'', nema nikakvih posljedica kada se najede ove piletine Ipak, za svaki slučaj, skidam masne dijelove i kožicu jer u masnoćama se najviše akumuliraju nepoželjne hemijske tvari!

:sax: :thumbup: :bih: :thumbup:
fixer

#2 Re: Agrokomerc piletina i jaja

Post by fixer »

PipiDugaDevetka wrote:Na dan dočeka Nove godine sam se i ja uključio u ''groznicu kupovine'' hrane, pa sam oko 17 sati 31. 12. 2009. g. bio u malo većoj samoposluzi DP Marketa da bih kupio potrebne namirnice.

Na rashladnoj stalaži sam zatekao raznu piletinu sa po jednim ili dva pakovanja (Pokupovao narod skoro sve), ali Agrokomerc piletine je bilo nekoliko komada (Očigledno, niko je nije kupio).

Već nekoliko mjeseci kupujem ovu piletinu i jaja od iste firme. Piletina neugledno upakovana u kese, crvenkaste boje meso (Valjda od hrane kojoj dodaju neke minerale, šta znam od čega je crvenkasto meso) i tukne malo, curi iz kese crvenkasta voda, potrebno je skidati zaostale komade perja prije kuhanja...

Kod kupovine hrane osnovna stvar mi je to da je zdravstveno ispravna, ali ja nemam laboratoriju kući da provjerim da li su koke/pilići tretirani nekom od hemikalija, hormonima, ''galofacima'' i slično.

Međutim, imam gospodju mamu (Gazi 86. godinu života), moju gospodju mamu - lakmusicu (Od lakmus-papir), nepokretnu već evo trinaesta godina nakon moždanika. Od svog ostalog mesa kojim je hranim, ledenica moja, obehuti se, pa samo kunja, zbori nepovezano,...Pa joj rijetko i kupujem meso, češće joj kupim ribu, tunjevinu i ostalu plavu ribu i onda je hranim. Sarmu od tunjevine i punjene paprike joj pravim.

Piletina i jaja Agrokomerc su prava stvar! Matera ne pada u ''komu'', nema nikakvih posljedica kada se najede ove piletine Ipak, za svaki slučaj, skidam masne dijelove i kožicu jer u masnoćama se najviše akumuliraju nepoželjne hemijske tvari!

I od mene pozitivna iskustva. Vrijeme je da domaci proizvodi dobiju udjel koji zasluzuju :)
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#3 Re: Agrokomerc piletina i jaja

fixer wrote: I od mene pozitivna iskustva. Vrijeme je da domaci proizvodi dobiju udjel koji zasluzuju :)
Samo da ne ureknemo, pa da se u želji za većim profitom ne desi neka promjena na lošije. Nadam se da će se držati propisa,....Samo ne znam kojih.
zijancer

#4 Re: Agrokomerc piletina i jaja

Post by zijancer »

:mrgreen: :mrgreen: kad ono :shock: fino iznenađenje :razz: :razz: :razz: :razz:
Toto
Grijem se na: solarno
Vozim: EJ

#5 Re: Agrokomerc piletina i jaja

Post by Toto »

PipiDugaDevetka wrote: Već nekoliko mjeseci kupujem ovu piletinu i jaja od iste firme. Piletina neugledno upakovana u kese, crvenkaste boje meso (Valjda od hrane kojoj dodaju neke minerale, šta znam od čega je crvenkasto meso) i tukne malo, curi iz kese crvenkasta voda, potrebno je skidati zaostale komade perja prije kuhanja...
Komentar sto se tice crvenkaste boje pileceg mesa.

Meso zivine koje je rasla u prirodi je crvenkaste boje.
Nekoliko godina sam se bavio ekstenzivnim uzgojem i tovom peradi za domace potrebe i tada sam istrazivao i ishranu peradi.
U strucnoj literaturi koja je govorila o tovu zivine i proizvodnji kokosijeg mesa se navodilo vise tipova koncentrata za ishranu. Jedan od tipov koncentrata je bio namjenje za izbjeljivanje mese i daje se zivini 2-3 sedmice prije klanja. Postoje i posebni koncentrati za koke nosilje.

U nekoliko cikluca sam tovio koke koje sam kupovao u farmama koka nosilja. Farame nosilja poslije jedne godine eksploatacije prodaju koke nosilje veoma jeftino i mi smo ih kupovali i tovili. To je bila jako rentabilna varijanta tova za domace potrebe. Koke su po svemu bile ok osim sto u tom dobu kokama opada produktivnost (smanjuje se broj snesenih jaja u sedmici) i koke nisu vise rentabilne, pa uzgajivaci obnavljaju jato. Te koke su imale skroz bijelo meso kada bi izasle iz farmi, ali bi im meso postalo crvenkasto poslije 1-2 mjeseca ishrane prirodnom hranom (zitarice, trava itd). Takodje im se mijenjala boja ljuske i zumanjca. Ljuska vise nije bila bijela i zumnjce je bilo narandasto.

Posto se u ovome slucaju radi o domecem proizvodjacu mesa moguce su dva slucaja:
-da prozvodjac nije imao novaca da kupuje posebnu hranu za izbjeljivanje mesa koja se daje par sedmica prije klanja, pa nastvio tov samo jednom vrstom koncentrata ;
-da se proizvodjac opredjelio za pravjenje vlastite mjesavine za tov koka u koji ne stavlja kemikalije za izbjeljivanje mesa.

Slicna stvar je i sa crvenim i bijelim mesom potocne kalifornijske pastrmke. Meso potocne pastrmke je prirodno bijelo - na sto smo mi i navikli. Zadnji godina nasi uzgajivaci su -na zahtjev zapadnog trista- poceli u hranu za tov kalifornijske pastrmke koristiti dodatke za "farbanje" mesa pastrmke u crvenu boju. Crveno i bijelo meso tovljenih pastrmki su potpuno istog kvaliteta jer sve tovljene ribe jedu skoro istu vrstu koncentrata.
starii

#6 Re: Agrokomerc piletina i jaja

Post by starii »

PipiDugaDevetka wrote:
fixer wrote: I od mene pozitivna iskustva. Vrijeme je da domaci proizvodi dobiju udjel koji zasluzuju :)
Samo da ne ureknemo, pa da se u želji za većim profitom ne desi neka promjena na lošije. Nadam se da će se držati propisa,....Samo ne znam kojih.

pipi de ti pristavi jedno pile pa cemo mi da dodemo da probamo :-D
neki

#7 Re: Agrokomerc piletina i jaja

Post by neki »

Cuo sam da je dio Agrokomerca za piletinu i jaja kupio Teloptic. Nadam se da ce i Agrokomerc podici kako to rade sa Milkosom
PipiDugaDevetka

#8 Re: Agrokomerc piletina i jaja

starii wrote: pipi de ti pristavi jedno pile pa cemo mi da dodemo da probamo :-D
Patku, patku sa Miljacke, Željeznice ću ja pristaviti. Iznervirane patke podivljale, pa osvajaju Zlatnu dolinu.

@Toto,
Hvala na inormaciji da je crvenilo mesa znak prirodne ishrane pilića. Kuhanjem nestane crvenila. I jaja, odnosno, žumanjci su im mnogo žući, skoro, pa crvenkasti. Kod AC jaja sam primjetio da nema devijacija kao kod drugih proizvođača, pa zašiljeni dio jajeta bude baš šiljat, neprirodno šiljat. Nema toga kod AC jaja. O lila i potpuno bijelim jajima, te o dva žumnjka u jednom jajetu, nema govora (Da ne spominjem ime proizvođača čija sam jaja kupovao donedavno). Ovo uduplavanje žumanjaka u jajima govori mi da su koke tretirane hormonima, e sada da li je to dozvoljeno i da li je radjeno po propisima, ne znam.

@neki,
Piše na pakovanju da je firma majka Teloptic. Ma šta neko mislio o gazdi, nije me briga, vazno mi je da su pilići i jaja zdravstvno ispravni. I ostali, pa i strani proizvođači, gazde imaju aferima, tamo u svojim zemljama.
StupskaBitanga

#9 Re: Agrokomerc piletina i jaja

Post by StupskaBitanga »

Da ja sam isto tako vidio i Agrokomerc keks

Moje oduševljenje je sljedeće
Naime, kupim ja pileći narezak i vidim ukusan kada pogledam na konzervi proizvodi se u pogonima Agrokomerca za tu trgovačku marku
Ja sam oduševljen
Post Reply