Agresija Republike Hrvatske na BiH

Post Reply
zico

Post by zico »

Do danas u Hagu od optuženih 146 osoba raspodjela sljedeća:

1) Srba 106 (72,6 %)
2) Hrvata 31 (21,23%)
3) Bošnjaka 9 (6,16%)

Do sada je izrečeno 729 godina zatvorske kazne, s napomenom da svi optuženi Hrvati i Srbi još uvijek nisu u Hagu.

Od toga na pojedine narode otpada:

1) Srbi 554 godine kazne (76%)
2) Hrvati 142 godine kazne (19,4%)
3) Bošnjaci 33 godine kazne (4,5 %)
Vag.Manipulacija ti napisa o stradalnicima rata a ti odgovaraš sa optuženima u Haagu...A već sam jednom i napisao da je cjelokupni vrh JNA izuzet od optužbi iz bogtepitakojihrazloga...
A također sam napisao a nitko mi nije odgovorio je li moralno suditi za Herceg Bosnu a ozakoniti RS!!!
I da me ne bi krivo razumjeli ,sud u Haagu je potreban iako je vidljivo da je politički motiviran i moj odgovor je da treb suditi za Herceg Bosnu no isto tako tvrdim da je odnod međunarodne zajednice prema osvajanjima bosanskih i hrvatskih Srba bio direktan povod i za osnivanje
Herceg Bosne...Jer zločincima se sude iz dva razloga,prvi je da dobiju zasluženu kaznu a drugi da bi se poslala jasna poruka....
A kakva je poruka poslana 1991,92 i 93 od strane međunarodne zajednice...Osvajanja se isplate!!! Postati ću Vam što je sadržavao famozni plan Z4 koji je bio nuđen Srbima u Hrvatskoj pa ćete vidjeti o čemu piđem i što se sve moglo dobiti na silu....

P.S.

I inače dr. za tebe sam porimijetio da si opsjednut Hrvatima.Nisi nijednu temu otvorio koja nema u sebi negativnih konotacija prem Hrvatskoj i Hrvatima.U čemu je problem?Stavrno me zanima...
zico

Post by zico »

A što da velim..Tu slobodnu dalmaciju ste često puta etiketirali kao izrazito antibosansku novinu iako uređivačka politika ovisi o stvarnim vlasnicima novina....
Je li možda vidiš da je negdje branim takvu politiku...
Na forum.hr se javlja dosta Hrvata iz BiH..ima ih svakakvih ,od zaluđenih
do korektnih,no u svakom slučaju mnoge stvari znaju iz iskustva...Pokušati ću nači neke pojedinosti pa mi Vi možda možete napisati kontra odgovor...
Ja se ne pravim previše upućenim o zbivanjim u BiH i ne smatram da moja treba biti zadnja no neke stvari su mi poznate iz rasprava i iz priča
a htio bih znati više pa makar bilo i nepovoljno za " mene i moje"...
Tomo82

Post by Tomo82 »

Prenj wrote:Tomo,

a da malo posmatramo stvari u sirem kontekstu?
Sta mislis, zasto je Ivica Rajic poslat da napravi pokolj u Stupnom Dolu, u jedinom preostalom podrucju (Vares i okolina) u kojem do tada UOPSTE nije bilo sukoba izmedju Armije BiH i HVOa?
Ne znam. Rajic je bio loose cannon, neki kazu da je odigrao ulogu koja mu je bila namjenjena od neke trece strane...
Upuceniji kazu da se u hrvatsko-muslimanskom sukobu nista nije slucajno odigralo, spominju se i neke britanske spije i sl.
Ne poznajem situaciju dovoljno da bi mogao argumentirano raspravljati, mogu samo googlati i c/p neke nebuloze kao dr.
Problem je sto Bosnjaci stvari gledaju crno-bijelo, zna se tko je bio slabiji i izvukao deblji kraj u S.Bosni.
Ljudi iz Doljana, Grabovice i sl. imaju svoja imena i prezimena kao i oni u Ahmicima i Stupnom Dolu.
zico

Post by zico »

27.06.1992 godine u Modrici bili tenkovi Hrvatske vojske ,
a 28.06.1992 . sutradan su u Modrici usli cetnicki tenkovi iz SR Jugoslavije,
a Modrica se nalazi u BiH,
a sta su trazili tu tenkovi stranih drzava
Na ovo sam htio odgovoriti.
Kojsino ovaj tvoj odnos prema Bos.Posavini je nešto novo kada je BiH javnost u pitanju....
Do sada se u slučaju Posavine HVu zamjerao odlazak a ne dolazak na BiH teritorij...
Zato naglašavam da HV i Hrvatsku treba suditi prema onom što se radilo
na teritoriju BiH a ne po samom boravku na teritoriju BiH jer mogli bi se iznenaditi kada bi recimo pokrenuli tužbu protiv RH i kada Vam netko
objasni da suverene države imaju pravo intervenirati na teritoriju države s koje dolaze napadi...
Mislim da Vi u BiH podcjenjujete ovu činjenicu jer npr. Sl.Brod(poginulo najviše djece u Hrvatskoj) je nekoliko mjeseci dobivao porciju sa Motajice...Kada je pao Bos.Brod prestalo je i granatiranje Sl.Broda tako da i taj famozni dogovor oko Posavine biva podosta iznuđen silom a ne nekom iznenadnom ljubavi Hrvata i Srba...
A kada opravdano zamjerate BiH Hrvatima okretanje ploče zaboravljate često da ste i među svojim redovima imali sličnu pojavu,ne mislim samo na Abdića...U vezi s ovim mogu još nadodati Ismeta Đuherića,zapovjednika muslimanske(tako se naziva) postrojbe u sklopu VRSa i to baš iz pomenutog Bos.Broda...Bio je intervju s njim u BHDanima...Ja još mogu nadodati da taj čovjek ne smije prijeći PREKO tj.
u Sl.Brod da ga ne bi dohvatili njegovi ..Zanimljivo je da su mu Srbi ubili oca prilikom pregledavanja jednog autobusa kojim se dotični vozio.
Za rafal koji je dobio u prsa bilo mu je dovoljno sumnjivo ime..Kasnije je netko primijetio da su se zahebali...

Zašto ovo pišem,za to što mislim da je stvarni rat bio mnogo složeniji i da su pojedini ljudi različito reagirali na različite situacije...Treba se staviti u njihove pozicije i pokušati objasniti
Naravno sam gledao Discovery dokumentarac o Američkim gangsterima.
Tamo sam vidio sklapanje raznih saveza pa zatim i ubijanje tobožnjih saveznika.Tako Vam je bilo i ovdje,radili su se savezi s đavlom a u biti
svi su vodili računa o sebi...
Eventualno savezništvo Tuđmana i Slobe(nije po meni u potpunosti dokazano) je također bilo iznuđeno.Imao je Slobo čime utjecati na Franju..Držao mu je trećinu zemlje...Ja mislim da je i međ.zajednica igrala toplo,hladno po pitanju BiH.Ne treba zaboraviti izjave Owena,Stoltenberga..Ovaj zadnji je dao jednu fašitičku izjavu Da smo mi svi u BiH,Hrvatskoj Srbi samo to ne želimo priznati!!! Bem ti nepristranost....
Promejna pritupa u međunarodnoj zajednici je došla i promjenom administracija u Francuskoj,Engleskoj i u SADu...
zico

Post by zico »

27.06.1992 godine u Modrici bili tenkovi Hrvatske vojske ,
a 28.06.1992 . sutradan su u Modrici usli cetnicki tenkovi iz SR Jugoslavije,
a Modrica se nalazi u BiH,
a sta su trazili tu tenkovi stranih drzava
Na ovo sam htio odgovoriti.
Kojsino ovaj tvoj odnos prema Bos.Posavini je nešto novo kada je BiH javnost u pitanju....
Do sada se u slučaju Posavine HVu zamjerao odlazak a ne dolazak na BiH teritorij...
Zato naglašavam da HV i Hrvatsku treba suditi prema onom što se radilo
na teritoriju BiH a ne po samom boravku na teritoriju BiH jer mogli bi se iznenaditi kada bi recimo pokrenuli tužbu protiv RH i kada Vam netko
objasni da suverene države imaju pravo intervenirati na teritoriju države s koje dolaze napadi...
Mislim da Vi u BiH podcjenjujete ovu činjenicu jer npr. Sl.Brod(poginulo najviše djece u Hrvatskoj) je nekoliko mjeseci dobivao porciju sa Motajice...Kada je pao Bos.Brod prestalo je i granatiranje Sl.Broda tako da i taj famozni dogovor oko Posavine biva podosta iznuđen silom a ne nekom iznenadnom ljubavi Hrvata i Srba...
A kada opravdano zamjerate BiH Hrvatima okretanje ploče zaboravljate često da ste i među svojim redovima imali sličnu pojavu,ne mislim samo na Abdića...U vezi s ovim mogu još nadodati Ismeta Đuherića,zapovjednika muslimanske(tako se naziva) postrojbe u sklopu VRSa i to baš iz pomenutog Bos.Broda...Bio je intervju s njim u BHDanima...Ja još mogu nadodati da taj čovjek ne smije prijeći PREKO tj.
u Sl.Brod da ga ne bi dohvatili njegovi ..Zanimljivo je da su mu Srbi ubili oca prilikom pregledavanja jednog autobusa kojim se dotični vozio.
Za rafal koji je dobio u prsa bilo mu je dovoljno sumnjivo ime..Kasnije je netko primijetio da su se zahebali...

Zašto ovo pišem,za to što mislim da je stvarni rat bio mnogo složeniji i da su pojedini ljudi različito reagirali na različite situacije...Treba se staviti u njihove pozicije i pokušati objasniti
Naravno sam gledao Discovery dokumentarac o Američkim gangsterima.
Tamo sam vidio sklapanje raznih saveza pa zatim i ubijanje tobožnjih saveznika.Tako Vam je bilo i ovdje,radili su se savezi s đavlom a u biti
svi su vodili računa o sebi...
Eventualno savezništvo Tuđmana i Slobe(nije po meni u potpunosti dokazano) je također bilo iznuđeno.Imao je Slobo čime utjecati na Franju..Držao mu je trećinu zemlje...Ja mislim da je i međ.zajednica igrala toplo,hladno po pitanju BiH.Ne treba zaboraviti izjave Owena,Stoltenberga..Ovaj zadnji je dao jednu fašitičku izjavu Da smo mi svi u BiH,Hrvatskoj Srbi samo to ne želimo priznati!!! Bem ti nepristranost....
Promejna pritupa u međunarodnoj zajednici je došla i promjenom administracija u Francuskoj,Engleskoj i u SADu...
vaginalna_manipulacija

Post by vaginalna_manipulacija »

Cuj dr., da ponovim ovo što je rekao zico, ne uspoređujem omjer optuženih i onih kojima se sudi u Hagu nego omjer stradalih civila i vojnika u hrvatsko-bošnjačkom sukobu.

Znači - omjer stradalih u tom sukobu je 1:1.

Omjer broja stanovnika je 3:1 u korist Bošnjaka.

Sad izračunaj ko je više stradao u tom sukobu.

Što se tiče optuženih u Hagu ni tu nije konačan broj jer se pouzdano zna da se pripremaju optužnice i protiv ljudi iz ratnog bošnjačkog vrha.
Liska

Post by Liska »

Slazem se, sve je do ugla gledanja. Moja pitanja su vise pravne prirode i u nekom mogucem pravnom postupku ce sigurno biti postavljena i razmatrana. Kad naseg pravnog zastupnika upitaju kako je moguce da Haris Silajdzic, Cenigic i ostali imaju apartmane i sve besplatno u Zagrebu i kako im je omoguceno da prevoze oruzje u BiH, kako je to Hrvatska izgradila put kojim su se izvlacile izbjeglice iz BiH (od kojih je dobar dio Bosnjaka) i sl. imati ce dobrih problema da to objasni a da ne upadne u kontradikciju. Slicne stvari se nece pojavljivati u dokazivanju agresije Srbije nad BiH.
A sad drugo, i ja tebe mogu pitati "kakvi su to oslobodioci koji su odlucili da nisam podoban za mostarski bataljon, zbog prezimena",
"kakvi je to Armija koja ubija stanovnistvno zemlje koju brani,(Grabovica, Doljani, Krizancevo selo, Uzdol...),
"kakva je to Armija koja zatvara stanovnistvo svoje zemlje u skole, muzeje i tamo ih podvrgava surovim postupcima i selektivnim ubijanjima"
"kakva je to Armija koja unistava preko 300 objekata Katolicke crkve- podatak sa svim detaljima objavljen od Biskupske konferencije BiH",
"kakva je to Vlada koja pusta jedan citav dio zemlje da se sam organizira za borbu" itd. Dobro znas da stvari nisu crno-bijele. Isto tako bih mogao postaviti pitanje koja Vlada u Sarajevu, jer je dozivjela toliko promjena a sve bez izbora. Npr. nikada nije izvrsena promjena na celu Predsjednistva BiH u skladu s Ustavom BiH. I toliko drugih stvari je odradjeno na nacin da se favorizirao samo jedan narod i jedna opcija. Koje Predsjednistvo kad su njemu pitao samo jedan covjek? Isto tako stoji cinjenica da imamo puno njih koji sanjaju BiH u kojoj ce jedan ili dva naroda biti manjina koju nitko ni za sto nece pitati. Ili da kazem da postoji mocna manjina koja bi bila najsretnija da dva naroda odu a ostave zemlju njima na upravljanje. :lol:
gavrilo

Post by gavrilo »

vaginalna_manipulacija wrote:Znači - omjer stradalih u tom sukobu je 1:1.

Omjer broja stanovnika je 3:1 u korist Bošnjaka.

Sad izračunaj ko je više stradao u tom sukobu.
:? :-?

izvini ali ovo ti je lose poredjenje... znaci trebalo je 3 puta vise bosnjaka da strada ili sta ?
joker

Post by joker »

dr.
imas doktorsku disertaciju za ovo... svaka cast...
mr__bosnjak

Post by mr__bosnjak »

Hrvatska je izvrsila agresiju na BiH to je sigurno.
Ova pitanja su mlacenje suplje jer ako stvarno sagledamo vidjecemo istinu.
Tudzman i Hrvati nisu mogli uraditi isto ko i Srbi zbog maolobrojnosti, losijeg oruzja i jos masa stvari. Tako oni priznaju suverenu BiH i vezu zastave sa Bosnjacima dok bosnjacki politicari se odusevljavaju i govore o zajednistvo.
Istovremeno Srbi znaju sta bi mogli uradit pa otvoreno prijete istrjebljenjem i ratom. I jos nepriznaju BiH. Ovako su Bosnjaci odma vidjeli o cemu se radi. Opet i tu ima previse naivnosti koja ne nestaje dok Srbi nevrse napad a lokalni Srbi im se pridruzuju te zapocinju tako jasnu i totalno dokazanu agresiju na Bosnu i Hercegovinu.
Jadni narod se organizuje i uz pomoc vlade stvara se Armija Republike Bosne i Hercegovine koja se goloruka organizuje i ide u odbranu.
A vec tada vecina Hrvata nju nepriznaje. Znaci legalnu armiju drzave koju su priznali. Ako su zaista htjeli branit Bosnu zasto nisu pristupili njenoj armiji nego poceli formirat neke "autonomije" gdje odma ne-Hrvatima prvenstveno Bosnjacima uskracuju prava. Ali Armija BiH nece jos neprijatelja te nastavlja sa odbranom protiv javnih agresora. Hrvatska da se predstavi dobrom pusta bosnjacke izbjeglice da kod nje dodzu, pomazu odbrani oruzjem ali joj opet NEPRISTUPAJU.
I onda pocinju poslije godinu sa napadima istrjebljenjem i Armija BiH logicno ide u odbranu da ih srusi a oni ne kapituliraju nego nastavljaju sa sa borbom protiv legalne armije BiH sa cime je zapoceta agresija.
Eh, ja ne opravdam to sto su pojedinci iz redova Armije BiH izvrsili zlocine nad Srbima i Hrvatima ali su to pojedinacni zlocini koji su bili u manjini. Naime, desavali su se u nekim mjestima npr. Grabovica, ali inace na slobodnom podrucju znaci podrucju Armije BiH Hrvati su slobodni. Kao sto su to vecinom i Srbi osim kada se radilo o pojedinacnim zlocinima.
A to sto su lideri Srba i Hrvata svoj narod nagovarali pa cak i prijetili da se premjeste pa su Srbi i Hrvati vecinom nestali sa slobodnog podrucja na okupirano je drugo. Da kazemo dok sam ja bio u Visokom za vrijeme agresije pored nas je zivio Srbin. Njega su trazili Armija RS da ode u Ilijas a on vec star nec svoje ognjiste da napusti kad jednog dana, boooom granata pade na njegovu kucu i to tacno iz pravca Ilijasa i sve geleri po nasoj kuci.

Ali evo skreno sam sa teme, naime Hrvatska je zapocela agresiju ali Armija BiH je pocela lomit i pobjedzivat, sve vise oslobadzat.
HVO rusi Stari Most da se Mostar ne oslobodi, Siroki Brijeg je samo cekao, Kiseljak bi bio oslobodzen da nije bilo Srba koji su usli tamo i stali na stranu HVO-a. Tako se morao potpisat Vasingtonski sporazum.
Hrvatska vidi da osvajanje Srba kod njih je direktno povezano sa BiH i javise Bihacem. Vide da im vise ide u korist Armija BiH nego Armija RS pa opet pomazu u odbrani protiv zajednickog neprijatelja a naravno da je Armija BiH prihvata. Svaka bi armija na svijetu htjela vise pomoci.

I onda Srbi vise nemogu, Armija BiH deblokira Bihac, oslobdza Bosanski Petrovac, Sanski Most, sve ide vise u njenu korist. HV je na njenoj strani i islo je ka osobodzenju da se opet nije namtnuo neki sporazum. Ovaj puta Daytonski. Znaci Vasingtonski je spasio Hrvate a Dayton Srbe a Bosnjake je spasila i totalno bi spasila da nije bilo sporazuma Armija BiH.
Tako da se agresija desila je jasno, i dalmatinka je iskrena koja to priznaje i mislim da bi se Hrvati pokazali vecima od Srba ako bi priznali i to zavrsili.
Eto.
kojsino

Post by kojsino »

Zico,
sto se tice Posavine pogledaj na datum april, maj, juni 1992...
sta su radili tenkovi drzave Hrvatske tamo , kao i tenkovi Sr Jugoslavije ?
PS.
Bosanski Brod je pao u oktobru, uz rusenjem mosta .
Tomo82

Post by Tomo82 »

Kojsino, jesi cuo/cula za zagrebacki sporazum?
A hrvatski tenkovi su tada tamo sredjivali stanje jer se iz posavine napadala Hrvatska.
Po ratnom pravu jedinice napadnute zemlje imaju pravo uci 40 km na teritorij druge zemlje i vrsiti "aktivnu obranu"
Apos

Post by Apos »

Tomo82 wrote:Kojsino, jesi cuo/cula za zagrebacki sporazum?
A hrvatski tenkovi su tada tamo sredjivali stanje jer se iz posavine napadala Hrvatska.
Po ratnom pravu jedinice napadnute zemlje imaju pravo uci 40 km na teritorij druge zemlje i vrsiti "aktivnu obranu"
Što je nekima jako "MRSKO" :P
Prenj

Post by Prenj »

Tomo82 wrote:
Prenj wrote:Tomo,

a da malo posmatramo stvari u sirem kontekstu?
Sta mislis, zasto je Ivica Rajic poslat da napravi pokolj u Stupnom Dolu, u jedinom preostalom podrucju (Vares i okolina) u kojem do tada UOPSTE nije bilo sukoba izmedju Armije BiH i HVOa?
Ne znam. Rajic je bio loose cannon, neki kazu da je odigrao ulogu koja mu je bila namjenjena od neke trece strane...
Upuceniji kazu da se u hrvatsko-muslimanskom sukobu nista nije slucajno odigralo, spominju se i neke britanske spije i sl.
Ne poznajem situaciju dovoljno da bi mogao argumentirano raspravljati, mogu samo googlati i c/p neke nebuloze kao dr.
Problem je sto Bosnjaci stvari gledaju crno-bijelo, zna se tko je bio slabiji i izvukao deblji kraj u S.Bosni.
Ljudi iz Doljana, Grabovice i sl. imaju svoja imena i prezimena kao i oni u Ahmicima i Stupnom Dolu.
Prije pokolja u Stupnom Dolu, u Varesu se zivjelo potpuno mirno, sto nacionalnim geografima nije odgovaralo, izmedju ostalog jer su u Varesu zivjeli uglavnom Hrvati, koji bi u slucaju podjele BiH na tri etnicki cista dijela ostali da zive na 'bosnjackoj' teritoriji, jer Vares je bio smjesten daleko od zamisljenih linija podjele.
Stupni do je trebao da posluzi samo kao provokacija za sukob koji bi za posljedicu imao preseljenje Hrvata iz Varesa na 'hrvatske teritorije'.
To se i desilo.
HVO nije ni pokusao braniti grad. Evakuisali su i sebe i civile za par dana (preko srpske teritorije, dio HVOa je ostao u Dastanskom, na rubu srpske teritorije) i Armija BiH je skoro bez borbe uzela Vares.

Sada vise Varesaka zivi u Hercegovini nego u Varesu. Republika Hrvatska im je tamo napravila kuce.
vaginalna_manipulacija

Post by vaginalna_manipulacija »

izvini ali ovo ti je lose poredjenje... znaci trebalo je 3 puta vise bosnjaka da strada ili sta ?
Bože sačuvaj! Otkud si izveo takav zaključak? Nisam rekao ko i koliko ljudi treba da strada, meni je svake žrtve žao bez obzira kako se ko zvao. Samo sam htio napraviti poređenje u omjeru stradalih a svaka žrtva je žrtva.

------------------------------------------------------------------

Izetbegović Tuđmanu dva puta nudio podjelu Bosne!

Alija Izetbegović nudio je u siječnju 1994. godine Franji Tuđmanu podjelu Bosne i to dvaput u deset dana, potvrdio je bivši ministar vanjskih poslova Hrvatske i autor knjige "Vanjski poslovi - Politika iza kulisa" Mate Granić.

Alija Izetbegović nudio je u siječnju1994. godine Franji Tuđmanu podjelu Bosne i to dvaput u deset dana, potvrdio je bivši ministar vanjskih poslova Hrvatske i autor knjige "Vanjski poslovi - Politika iza kulisa" Mate Granić.

"Nepravedno je i jednostrano za to optuživati samo Tuđmana, jer su to do zaključivanja washingtonskih pregovora i uključivanja SAD u mirovne procese činili svi: od Miloševića i Karadžića, preko Mate Bobana i Bošnjaka s Alijom Izetbegovićem na čelu, međunarodne zajednice uz podršku EU, posebno Velike Britanije i Francuske do Tuđmana, koji je mislio da je labava unija od tri republike najbolje rješenje za BiH, izjavio je Granić u intervju Nezavisnim novinama

Prema Granićevim riječima U Bonu 9.siječnja1994. i Genevi deset dana kasnije, pokušavano je doći do rješenja statusa BiH diplomatskim putem.

"Na stolu je bio prijedlog da se BiH uredi kao unija od tri republike. Prvom tajnom sastanku, održanom nakon službenih razgovora, oko 23 sata na inicijativu bošnjačke strane, prisutni su Izetbegović, Tuđman, Haris Silajdžić, Hido Beščević i ja. Alija nudi da odustanemo od srednje Bosne, koja bi pripala Bošnjacima, a da Hrvatima pripadne sve južno i zapadno od Prozora do doline Neretve. Mostar bi bio podijeljen na desnu i lijevu obalu. Tuđman je to odbio. Deset dana kasnije na sastanku s Tuđmanom i Izetbegovićem nalazimo se Silajdžić, ja i Miomir Žužul. Izetbegović nudi da Hrvatima pripadne sve ispod Prozora. Tuđman je kratko razmislio, pogledao me i rekao odlučno: "Ne." Time je završio period pokušaja podjele BiH od hrvatske ili bošnjačke strane, zaključio je Granić.
kojsino

Post by kojsino »

Moj TOMO 82,
ovo je bilo prije Zagrebackog sporazuma..
PS.
E da ti je bilo vidjeti onaj VBR na kamionu, kada sa pijace u TRNJANIMA- Hrvatska, opali po Posavini, pa onda na punjenje u Sl.Brod ("Djuro Djakovic")....
zico

Post by zico »

I onda Srbi vise nemogu, Armija BiH deblokira Bihac, oslobdza Bosanski Petrovac, Sanski Most, sve ide vise u njenu korist.
Ajde ti dečko malo kod Atifa Dudakovića na tečaj....
Ja ga gledao i slušao prije nekoliko mjeseci ....Čudo je da su i izdržali toliko pored opsade od strane Srba i pored unutarnjeg rata...

No treba biti pošten i reći da je Tuđman bio opsjednut banovinom
Hrvatskom ali velika je razlika u nečijim snovima i u realpolitici...
On u ono doba nije vjerovao da Bosna može opstati...mislim to ga ne opravdava ali kao što je napisao jednom Fadil ima tu još nečega...
To nešto još nisam otkrio ali i zadnji proglas zelenih beretki mi govori
da je bilo i kontraobavještajnih djelovanja...jer u tom proglasu se navodi
da je granatiranje Sarajeva od strane HVOa podvala isto kao što je
podvalama bila minirana i akcija deblokade Sarajeva preko Igmana...
Navode da su ključni saboteri takvih akcija bili ljudi poput Ivice Rajića...
zico

Post by zico »

Zico,
sto se tice Posavine pogledaj na datum april, maj, juni 1992...
sta su radili tenkovi drzave Hrvatske tamo , kao i tenkovi Sr Jugoslavije ?
PS.
Bosanski Brod je pao u oktobru, uz rusenjem mosta
Kojsino...što se tiče HV mogu ti reći da su rasteretili ratište u Hrvatskoj.
A sem toga ili nisi pročitao ili ne znam što,ali obrati pažnju na moj prehodni post o ovome i pronađi riječ Motajica....
kojsino

Post by kojsino »

Pogledaj naslov teme...
zico

Post by zico »

Pogledaj naslov teme...
Hebi ga ,glup sam...Ne razumijem...
zico

Post by zico »

Prije pokolja u Stupnom Dolu, u Varesu se zivjelo potpuno mirno, sto nacionalnim geografima nije odgovaralo, izmedju ostalog jer su u Varesu zivjeli uglavnom Hrvati, koji bi u slucaju podjele BiH na tri etnicki cista dijela ostali da zive na 'bosnjackoj' teritoriji, jer Vares je bio smjesten daleko od zamisljenih linija podjele.
Stupni do je trebao da posluzi samo kao provokacija za sukob koji bi za posljedicu imao preseljenje Hrvata iz Varesa na 'hrvatske teritorije'.
To se i desilo.
HVO nije ni pokusao braniti grad. Evakuisali su i sebe i civile za par dana (preko srpske teritorije, dio HVOa je ostao u Dastanskom, na rubu srpske teritorije) i Armija BiH je skoro bez borbe uzela Vares.

Sada vise Varesaka zivi u Hercegovini nego u Varesu. Republika Hrvatska im je tamo napravila kuce.
Ovakvu sam priču i ja čuo.Žalosno ali izgleda istinito...
zico

Post by zico »

Moja pitanja su vise pravne prirode i u nekom mogucem pravnom postupku ce sigurno biti postavljena i razmatrana.
Tako je Liska.Treba razlučiti pravo i pravdu.Nije to uvijek isto.

Ja sam siguran da bi se , ne u ratnom smislu nego onako
politički, Bošnjaci i Hrvati dokačili po pitanju uređenja BiH i da ne bi rata među nama.
Znam da i među Hrvatskim korpusom postoje dvije struje ili dva viđenja
i da hercegovačka strana silno želi ujedinjenje sa Hrvatskom...
U Hrvatskoj građani nikada nisu iskazivalu nekakvu želju prema teritorijalnoj ekspanziji...možda određeni krugovi porijeklom iz BiH...
Rat između Hrvata i Bošnjaka sam u svojoj interpretaciji nazvao ratom za ostatke ostataka...možda griješim ali meni se čini tako...
Tako i u prirodi nakon velikog potresa imate nekoliko manjih dok se tlo ne smiri.
mr__bosnjak

Post by mr__bosnjak »

zico wrote:
I onda Srbi vise nemogu, Armija BiH deblokira Bihac, oslobdza Bosanski Petrovac, Sanski Most, sve ide vise u njenu korist.
Ajde ti dečko malo kod Atifa Dudakovića na tečaj....
Ja ga gledao i slušao prije nekoliko mjeseci ....Čudo je da su i izdržali toliko pored opsade od strane Srba i pored unutarnjeg rata...

No treba biti pošten i reći da je Tuđman bio opsjednut banovinom
Hrvatskom ali velika je razlika u nečijim snovima i u realpolitici...
On u ono doba nije vjerovao da Bosna može opstati...mislim to ga ne opravdava ali kao što je napisao jednom Fadil ima tu još nečega...
To nešto još nisam otkrio ali i zadnji proglas zelenih beretki mi govori
da je bilo i kontraobavještajnih djelovanja...jer u tom proglasu se navodi
da je granatiranje Sarajeva od strane HVOa podvala isto kao što je
podvalama bila minirana i akcija deblokade Sarajeva preko Igmana...
Navode da su ključni saboteri takvih akcija bili ljudi poput Ivice Rajića...
Pa zato su i heroji. Organizovali su se goloruki i pruzili odbranu agresoru i odbranili grad. 4 godine su trpjeli opsadu gdje nije bilo hrane, vode, struje a oni su uzvracali vatru i nisu dali da se Bihac okupira. I plus se borili protiv izdajica koji su se udruzili sa agresorom i nisu im dali da okupiraju ikakva podrucja. I na kraju iskoristili "Oluju" i deblokirali grad i jos oslobodili mjesta kao ovi sto sam naveo a ti citirao. Da nije bilo njih vjerovatno nebi i bilo Hrvatske. Hajde ti to uvidi pa onda ako tolko volis Hrvatsku budi njima zahvalan.
afilado

Post by afilado »

Ja se sjecam dobro kada je pocelo u hrvatskoj,i kada je moj stari rekao
da ce kod nas jos gore biti.Tada je sva solidarnost naravno
bila uz nase prijatelje hrvate.Kada je pocelo u BiH,nije bilo
dvoumice da muslimani i katolici zajedno idu u borbu protiv
cetnika.Eh sad,za nas sve bosance muslimane je ta izdaja
bosanaca katolika (ne svugdje) bila jako razocaravajuca.Jer,
od cetnika smo znali sta da ocekujemo,cetnik je cetnik,on ide
da kolje muslimane.Ali "hrvat" tako da postupa i svom jedinom
prijatelju muslimanu noz u ledja da ubode,to je stvar karaktera
i licemjerja.Sto vam je to trebalo?
Slusali ste vaseg Hitlera,koji pojma nema o bosni i njenim stanovnicima,bivsi komunist....
I unatoc svemu,i sami vidite,muslimani su opet spremni da
sve zaborave i jednostavno negledaju na hrvate kao na cetnike.
To je uopste razlika cetnika i Hrvata,jer postoje intelektne struje
u Hrvatskoj koje se javno protive i nemogu da se identifikuju sa tim
sto je u njenim imenom ucinjeno,dok toga kod srpskog naroda
nepostoji.Oni jos zive u 1389 godini i uzivaju u toj svojoj psihozi
poraza protiv turaka.
Tomo82 i ostali,ucinjeno je zlocina u ime BiH,ali to se i priznaje sa nase strane,samo
razlika je dali se te necovjecje stvari cine sistematski ili su
ucinjene od nekih napusenih kriminalaca.
mr__bosnjak

Post by mr__bosnjak »

afilado wrote:Ja se sjecam dobro kada je pocelo u hrvatskoj,i kada je moj stari rekao
da ce kod nas jos gore biti.Tada je sva solidarnost naravno
bila uz nase prijatelje hrvate.Kada je pocelo u BiH,nije bilo
dvoumice da muslimani i katolici zajedno idu u borbu protiv
cetnika.Eh sad,za nas sve bosance muslimane je ta izdaja
bosanaca katolika (ne svugdje) bila jako razocaravajuca.Jer,
od cetnika smo znali sta da ocekujemo,cetnik je cetnik,on ide
da kolje muslimane.Ali "hrvat" tako da postupa i svom jedinom
prijatelju muslimanu noz u ledja da ubode,to je stvar karaktera
i licemjerja.Sto vam je to trebalo?
Slusali ste vaseg Hitlera,koji pojma nema o bosni i njenim stanovnicima,bivsi komunist....
I unatoc svemu,i sami vidite,muslimani su opet spremni da
sve zaborave i jednostavno negledaju na hrvate kao na cetnike.
To je uopste razlika cetnika i Hrvata,jer postoje intelektne struje
u Hrvatskoj koje se javno protive i nemogu da se identifikuju sa tim
sto je u njenim imenom ucinjeno,dok toga kod srpskog naroda
nepostoji.Oni jos zive u 1389 godini i uzivaju u toj svojoj psihozi
poraza protiv turaka.
Tomo82 i ostali,ucinjeno je zlocina u ime BiH,ali to se i priznaje sa nase strane,samo
razlika je dali se te necovjecje stvari cine sistematski ili su
ucinjene od nekih napusenih kriminalaca.
Covjece u tebe nacija i vjera ko sarena salata. Gdje su ti ateisti. Gdje su ti Bosnjaci. Nisu muslimani i katolici isli zajendo nego Bosnjaci i Hrvati. Muslimani i katolici su sljedbenici islama(Muhammedovog ucenja) i Vatikana i njegovog hriscanskog ucenja koje se zove katolicanstvo.

Bosnjaci su potomci Bosnjana i autohtoni u Bosni i Hercegovini.
Hrvati su potomci perzijskog plemena i autohtoni su u Hrvatskoj.
Zato moras to popravit a inace se slazem u potpunosti.

Samo da dodam da su Hrvati ko i Srbi uvijek bili neprijatelji Bosne samo sto su Srbi "hajmo klat" a Hrvati "hajmo se pravit drugovi pa onda..."
Oba naroda su posrbljavali i hrvatizovali, oba su htjeli prisvojiti Bosnu i oba su izvrsili agresiju ali ako se sagledaju svi zlocini srpski definitivno prevaljuju.
Eto.
Post Reply