Agencije za državnu službu-agencija za štele!

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
dijaliza

#1 Agencije za državnu službu-agencija za štele!

Post by dijaliza »

21.08.2007 @ 06:20:00
BiH najvećim dijelom, ima nestručnu i stranačku administraciju

U ratnom i poratnom razdoblju u Bosni i Hercegovini u organe državne služe i lokalne samouprave u radni odnos, u pravilu, u radni odnos primalo se bez javnog natječaja te po ''rodijačkom'' i stranačkom principu.

Tako su umjesto sposobnih i obrazovanih najčešće posao dobivali nesposobni i podobni namještenici i državni službenici, a umjesto učinkovite administracije BiH danas najvećim dijelom, ima nestručnu i stranačku administraciju.

Brojni su i svakodnevni primjeri u praksi koji potvrđuju tu njezinu neučinkovitost i stranačku opredijeljenost, a podaci Agencija za državnu službu Federacije BiH koja je u proteklom periodu izvršila reviziju 4.250 radnih mjesta državnih službenika, odnosno 81,2 posto od njihovog ukupnog broja u FBiH potvrđuju i njezinu nestručnost.

Revizija izvršena u 350 organa, odnosno 77,6 posto od ukupnog broja organa državne službe, otkrila je alarmantan podatak da u organima državne službe namještenici zauzimaju 69,1 posto radnih mjesta, što, također, ukazuje na lošu kadrovsku politiku u FBiH.

Ukoliko se ovakvo stanje u dogledno vrijeme želi promijeniti u idućem razdoblju treba žurno poraditi na razvijanju javne uprave kao servisa građana, bez birokratizma i birokratske arogancije, sukladno europskim trendovima elektronske uprave, ali i smanjivanje broja uposlenih u državnoj službi.

S obzirom da reforma državne službe predstavlja jedan od 16 prioriteta iz Studije izvodljivosti i jedan od šest ključnih prioriteta Europskog partnerstva, za očekivati je da će i Agencija za državnu službu Federacije BiH jače nastojat osigurati funkcioniranje javne uprave u skladu s praksom Evropske unije.

U suprotnom državna služba u BiH će i dalje biti samo dobro ''uhljebljenje'' za stranačke simpatizere, a građani će i dalje biti taoci njezinog neučinkovitog rada i birokratskog ponašanja.

(Bljesak.info)

U državnu službu od kraja rata pa do danas (a vjerovatno ce tako biti i dalje), nije primljen ni jedan jedini, ali bas nijedan službenik a da pri tome nije imao neku šteluNaše je da gledamo i naravno možemo o tome pricati
a usput treba gledati kako otici odavde pa nek oni vladaju kome hoće i kako hoće.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

Post by Truba »

kako su mene sjebali u općini stari grad da je za ne povjerovati...

puste te da prepisuješ... sve prepišeš iz knjige... jer stvarno ne znam ko je u općini odgovoran za automobile :D:D:D
i onda 65% odgovorio a minimum je 70%

da ideš dalje

i dan danas imam noćne more dok sam konkurisao za državnu službu :roll:

jadno se osjećam jer osoba koja je iz čekrčića ima bolju štelu od mene koji čitav život gledam s prozora u općinu...
obuca

Post by obuca »

pa vidi na posao.ba sta traze da te uposle a vec uposleni nemaju ni pola od toga. upitno do balcaka jebiga. :? aj sto ti konkurises ali zaposlit se neces nikada. cirkus majku im njihovu
Truba

Post by Truba »

najviše te sprče na intervjuu

gdje dobiješ 75% za dobar dan kako se zovete... ap te pitaju ono što nisi znao u pisanom dijelu i kraj...

2 minute 75% učinka... mutavac bi više izvukao... naravno ako ima štelu
uvjek dobar gost

Post by uvjek dobar gost »

Provincijalizam i renesansa... zato nam i jeste ovakoooo....... dobrooooo....
Truba

Post by Truba »

negdje sam čitao da su nekog inžinjera izbacili da bi ubacili neku budalu što printer nije znao prikopčati...
Sogan

Post by Sogan »

na nasim prostorima nepotizam u drzavnoj sluzbi ima kontinuitet jednako dug kao i sam pojam drzavne sluzbe... on je u sustini norma u svim epohama, podnebljima i sistemima a zamjenjen je meritokratijom jedino u zemljama gdje se konsolidovala liberalna demokratija, gdje su politika, privreda i privatni zivot individue institucionalno razdvojeni... cak i tu sa izuzetkom apsolutno najvisih pozicija u birokratiji... gdje se doduse ne prate iskljucivo nepotisticki kriteriji vec se uzimaju u obzir i druge interesne formacije.

ali meni licno daleko misterioznija pojava, iz perspektive danasnje BiH, jeste da zastrasujuca vecina radno-sposobnih gradjana, posebno onih visoko-obrazovanih, sanja o karijeri cinovnika u drzavnoj sluzbi... razumijem da to vuce korijenje iz bivseg sistema, ali me cudi da se reproduciralo i kod mladjih narastaja :?
debela

Post by debela »

Sogan wrote:ali meni licno daleko misterioznija pojava, iz perspektive danasnje BiH, jeste da zastrasujuca vecina radno-sposobnih gradjana, posebno onih visoko-obrazovanih, sanja o karijeri cinovnika u drzavnoj sluzbi... razumijem da to vuce korijenje iz bivseg sistema, ali me cudi da se reproduciralo i kod mladjih narastaja :?
nema tu nista misteriozno, a jos manje ima veze sa bivsim sistemom. situacija u bosni je takva da jedino cate na drzavnim jaslama imaju siguran posao, da ne rade na ugovore od tri mjeseca, da su kreditno sposobni pa mogu krenuti u rjesavanje zivotnih problema, da im se uplacuju doprinosi za zdravstveno i penziono osiguranje, da ukratko ne moraju svako jutro razmisljati hoce li mi budala danas dati otkaz jer je ustao na lijevu nogu.
Truba

Post by Truba »

nije problem otkaz
i to je za ljude

ali je problem što posao ljudi traže bukvalno godinama i onda rade tri mjeseca dobiju 2 plaće i noga :(
dijaliza

Post by dijaliza »

Na preko 50 konkursa bio. Na njih 30 sam bio drugi na listi, sa zaostatkom od 0,20 do 5-6. bodova za prvim, koji je, naravno primljen na posao.

I nakon 2,5 godine bezuspješnih pokušaja, budem i ja prvi na listi! I šta se dogodi. Oni zaposle trećeg sa liste! Bingo!!!
Truba

Post by Truba »

dijaliza wrote:Na preko 50 konkursa bio. Na njih 30 sam bio drugi na listi, sa zaostatkom od 0,20 do 5-6. bodova za prvim, koji je, naravno primljen na posao.

I nakon 2,5 godine bezuspješnih pokušaja, budem i ja prvi na listi! I šta se dogodi. Oni zaposle trećeg sa liste! Bingo!!!
ne mogu vjerovati :-) :-) :-)

jesi li tužio ili dizao frku...
ja sam odustao nakon trećeg rangiranja.... jednostavno vidim koliko je sati... mjesecima kasnije su mi dolazile odbijenice i pozivnice za nove intervjue

najmoćnije mi je bilo kad su mi izračunali da sam diplomirao 14. u mjesecu a konkurirao 1 u mjesecu i fali mi 14 dana radnog staža

:D:D:D

ovdje na mojim konkurssima je sve bilo legalno... frajer izađe iz ureda načelnika... odradi 100 test za posao u uredu načelnika i vrati se raditi u ured načelnika

:D

bosno moja divna mila
uvjek dobar gost

Fakat nevjerovatno..... :( :x
Truba

Post by Truba »

i još 1 problem

mladi ljudi koji ne rade obično nemaju dovoljno staža da konkuriraju... (nemaju ni potvrda da su radili, niti im je uplaćivan staž)
nekad se traže 3 nekad 2 nekad 5 godina

a mladi ljudi koji imaju staža ne mogu tako prečesto tražiti slobodne dane... jer ispitivanja 11 kandidata traju od 11 do 4 sata... + pauza za burek komisiji

dakle trebaš imati dobar posao s kojeg možeš pobjeći kad oćeš :D

dakle s države u državnu službu
uvjek dobar gost

Sa sise na još veću....
Ma to je sve unaprijed zaposleno pa se konkursi samo onako objavljuju... za kolege koje se samo rotiraju po položajima.... ja sam konkurisao u Ministarstvu spoljnih poslova i u FIPI.... tražili da se nacionalno i vjerski opredjelim... mimo fakultetskih diploma i iskustva na terenu.... na moje da sam Bosanac... muk i onaj glupi izraz lica... ne može to... ja rekoh da sam eskim daaj mi moje papire i preko vrata uz pregršt psovki upućenih vjerskoj mafiji....

ko fol nekad ko nije bio u partiji nije mogao biti direktor... danas ko nije podoban član neke od stranaka ne može ni da se zaposli u masi institucija i firmi....
Prpa.ba

Post by Prpa.ba »

Kakvi konkursi ba, pravilo je da se konkurs objavljuje za radna mjesta koja su odavno popunjena, samo se to konkursom "legalizuje" :)

EDIT: goste, preduhitri me :x :D
Sogan

Post by Sogan »

debela wrote:
Sogan wrote:ali meni licno daleko misterioznija pojava, iz perspektive danasnje BiH, jeste da zastrasujuca vecina radno-sposobnih gradjana, posebno onih visoko-obrazovanih, sanja o karijeri cinovnika u drzavnoj sluzbi... razumijem da to vuce korijenje iz bivseg sistema, ali me cudi da se reproduciralo i kod mladjih narastaja :?
nema tu nista misteriozno, a jos manje ima veze sa bivsim sistemom. situacija u bosni je takva da jedino cate na drzavnim jaslama imaju siguran posao, da ne rade na ugovore od tri mjeseca, da su kreditno sposobni pa mogu krenuti u rjesavanje zivotnih problema, da im se uplacuju doprinosi za zdravstveno i penziono osiguranje, da ukratko ne moraju svako jutro razmisljati hoce li mi budala danas dati otkaz jer je ustao na lijevu nogu.
da, poznat mi je taj nacin rezonovanja koji je masovan do te mjere da se moze nazvati i mentalitetom, a koliko se sjecam itekako je postojao i u bivsem sistemu... ipak, ne zivim dole tako da ne znam da li je to jedina moguca strategija za trazenje svog mjesta pod suncem niti da li se kreativnost i energija utroseni na trazenje drzavne sluzbe moze preusmjeriti u poduzetnost ili pak koliko je pokusaj da sopstvenu kompetenciju iskoristis u stvaranje posla manje perspektivno od ocekivanja da ce ti neko dati posao na osnovu kompetencije... ali pouzdano znam da sve dok takav stav ljudi ostane dominantan, BiH ce i dalje imati 7 malih i srednjih preduzuca na hiljadu stanovnika dok je u blizem okruzenju ta cifra u prosjeku 70... drzava ce i dalje imati niske prihode jer malo smo trziste da bi pdv hranio aparat i penzione fondove... i krug se zatvara tako sto ce nepotizam i korupcija i dalje biti kriterij u pristupu tim oskudnim drzavnim jaslima... a to je samo ekonomski odraz... korelaciju sa politickom svijesti necu ni spominjati jer nije tema...
debela

Post by debela »

znam puno pokusaja stvaranja cijelih mreza tzv. malih i srednjih preduzeca ali se uglavnom nije pomaklo sa mrtve tacke. ne zbog neinventivnih pojedinaca, ne zbog sposobnih pojedinaca, koji imaju i znanje, zelju, potrebni kapital na kraju balade ali nemaju podrsku drzave. naprotiv, drzava sa svojim zahtjevima i pravilima je unistila svaki pokusaj napretka.

i sta sa svim tim ima mali covjek koji bi samo da radi i da osjeti kakvu takvu sigurnost u zivotu. jebiga.
uvjek dobar gost

Ja sam na sadašnjem poslu usko vezan i upoznat sa svim (ne baš sa svim ali sa velikim dijelom) neradom državnih, entitetskih, kantonalnih i opštinski činovnika..... to je sve ista banda... ne daju ljudima na terenu priliku da se maknu sa mrtve tačke, čim se neko i makne oni se potrude da ga vrate u rikverc.....

Ista je to banda....
Post Reply