Agencija za zastupanje u osiguranju
Moderator: anex
- aida123
#1 Agencija za zastupanje u osiguranju
Zna li neko kakav je proces otvaranje agencije za zastupanje u osiguranje?Sta je neophodno za polaganje licence savjetnika u prodaji osiguranje?Kako osudjujete ovu vrstu posla?S obzirom da radim za jednu od osiguravajucih kuca na nasoj teritoriji i imam jako dobre rezultate al mizernu placu odlucujem se polako za ovaj korak..Ma da ono u neku ruku budem malo i skepticna..Ima li neko onako prijateljski savjet?
- Miki123
#2 Re: Agencija za zastupanje u osiguranju
Registruješ firmu, d.o.o. Možeš imati samo jednu šifru djelatnosti (ne znam koja je po novoj klasifikaciji, zastupanje u osiguranju ja mislim), onda tražiš i ako ispuniš uslove dobiješ saglasnost od agencije za nadzor osiguranja, direktor može biti osoba koja ima položen taj ispit kod agencije za nadzor osiguranja + mora se uplatiti 3.000,00 KMaida123 wrote:Zna li neko kakav je proces otvaranje agencije za zastupanje u osiguranje?Sta je neophodno za polaganje licence savjetnika u prodaji osiguranje?Kako osudjujete ovu vrstu posla?S obzirom da radim za jednu od osiguravajucih kuca na nasoj teritoriji i imam jako dobre rezultate al mizernu placu odlucujem se polako za ovaj korak..Ma da ono u neku ruku budem malo i skepticna..Ima li neko onako prijateljski savjet?
- poznanik
#3 Re: Agencija za zastupanje u osiguranju
Last edited by poznanik on 11/01/2011 20:18, edited 1 time in total.
- aida123
#4 Re: Agencija za zastupanje u osiguranju
Ok,znam da polaganje za licencu je 300 KM i aktivacija licence kosta 1500 KM..A to 3000KM je neki kao pocetni kapital da bi drustvo pocelo sa radom ili?Miki123 wrote:Registruješ firmu, d.o.o. Možeš imati samo jednu šifru djelatnosti (ne znam koja je po novoj klasifikaciji, zastupanje u osiguranju ja mislim), onda tražiš i ako ispuniš uslove dobiješ saglasnost od agencije za nadzor osiguranja, direktor može biti osoba koja ima položen taj ispit kod agencije za nadzor osiguranja + mora se uplatiti 3.000,00 KMaida123 wrote:Zna li neko kakav je proces otvaranje agencije za zastupanje u osiguranje?Sta je neophodno za polaganje licence savjetnika u prodaji osiguranje?Kako osudjujete ovu vrstu posla?S obzirom da radim za jednu od osiguravajucih kuca na nasoj teritoriji i imam jako dobre rezultate al mizernu placu odlucujem se polako za ovaj korak..Ma da ono u neku ruku budem malo i skepticna..Ima li neko onako prijateljski savjet?
- Miki123
#5 Re: Agencija za zastupanje u osiguranju
aida123 wrote:Ok,znam da polaganje za licencu je 300 KM i aktivacija licence kosta 1500 KM..A to 3000KM je neki kao pocetni kapital da bi drustvo pocelo sa radom ili?Miki123 wrote:Registruješ firmu, d.o.o. Možeš imati samo jednu šifru djelatnosti (ne znam koja je po novoj klasifikaciji, zastupanje u osiguranju ja mislim), onda tražiš i ako ispuniš uslove dobiješ saglasnost od agencije za nadzor osiguranja, direktor može biti osoba koja ima položen taj ispit kod agencije za nadzor osiguranja + mora se uplatiti 3.000,00 KMaida123 wrote:Zna li neko kakav je proces otvaranje agencije za zastupanje u osiguranje?Sta je neophodno za polaganje licence savjetnika u prodaji osiguranje?Kako osudjujete ovu vrstu posla?S obzirom da radim za jednu od osiguravajucih kuca na nasoj teritoriji i imam jako dobre rezultate al mizernu placu odlucujem se polako za ovaj korak..Ma da ono u neku ruku budem malo i skepticna..Ima li neko onako prijateljski savjet?
Nije.. ti firmu registruješ kao d.o.o. i minimalni kapital je 2.000,00 KM, sve po Zakonu o privrednim društvima.
Agencija će ti tražiti notarski obrađenu odluku o osnivanju i statut i na temelju toga (i još nekih dokumenata) ti izdaju saglasnost u formi rješenja koju ti, zajedno sa stvarima koje traži sudski registar, priložiš istom da bi dobila rješenje o registraciji.
Nije pretjerano komplikovano.
Direktor u jednom takvom društvu mi je rekao da je morao uplatiti 3.000 KM a ne sjećam se sad za šta. Može biti da je tada (prije 1,5 godinu) aktivacija licence koštala 3 hiljade, pa sad prepolovili.