agencija za državnu službu - dokumenti
Moderator: anex
- Duhovni Vođa
#1 agencija za državnu službu - dokumenti
ljudi, ima li neko na ovom dunjaluku ko zna šta se smatra relevantnim i prihvatljivim uvjerenjem o radnom stažu u struci prilikom prijave na oglase ADS-a
nigdje na stranici nisam uspio naći taj podatak.
-
dinass56
#2 Re: agencija za državnu službu - dokumenti
Duhovni Vođa wrote:ljudi, ima li neko na ovom dunjaluku ko zna šta se smatra relevantnim i prihvatljivim uvjerenjem o radnom stažu u struci prilikom prijave na oglase ADS-a
imas na adsfbih odjeljak popularni dokumenti, primjer uvjerenja,samo ga malo prepravi i to je to, provjereno pali 100 %.
- jedna tamo
#3 Re: agencija za državnu službu - dokumenti
ovo sam ja isto nedavno pitala, znači radno iskustvo u struci znači ako si radio u svojoj struci nakon što si završio fax, a dokument koji šalješ je listing iz PIA koji možeš fotokopirat i ovjerit u opštini i slat fotokopiju ili možeš tražiti od poslodavca da ti napiše od kad do kad si radio ..isto tako i tu potvrdu od poslodavca možeš fotokopirat i ovjerit u opštini i tako slati
- Duhovni Vođa
#4 Re: agencija za državnu službu - dokumenti
pa može li ono uvjerenje od PIO-a gdje se vidi od kad do kad sam radio u nekoj firmi?? hoće li mi to priznati?
- JoseMujica
- Grijem se na: malograDŽane
- Vozim: Tuarega
- Horoskop: Poskok
#5 Re: agencija za državnu službu - dokumenti
nije radni staž u pitanju već radno iskustvo. Dakle samo preporuke bivših poslodavaca, a ne radna knjižica (nju moređ nako pride metnut).
- Duhovni Vođa
#6 Re: agencija za državnu službu - dokumenti
kako ću, živ ti meni bio, od sadašnjeg poslodavca tražiti preporuku za traženje novog posla?? pa ne bi se živ kući vratioJoseMujica wrote:nije radni staž u pitanju već radno iskustvo. Dakle samo preporuke bivših poslodavaca, a ne radna knjižica (nju moređ nako pride metnut).
šta je sa diskrecijom?
- jedna tamo
#7 Re: agencija za državnu službu - dokumenti
pa fino sam ti objasnila, radnu knjižicu ne priznaju jer ja sam slala i pošalju mi kao nepotpuni dokumenti
znači ili iz PIA izvod ili od poslodavca da ti fino napiše potvrdu od kad do kad si radio trećeg nema
znači ili iz PIA izvod ili od poslodavca da ti fino napiše potvrdu od kad do kad si radio trećeg nema
- Duhovni Vođa
#8 Re: agencija za državnu službu - dokumenti
znači prolazio ti je iz PIA izvod i prihvatali su taj dokument kao dokaz?jedna tamo wrote:pa fino sam ti objasnila, radnu knjižicu ne priznaju jer ja sam slala i pošalju mi kao nepotpuni dokumenti
- jedna tamo
#9 Re: agencija za državnu službu - dokumenti
da, sad sam poslala to na konkurs jer fino ti piše na ADS šta treba...
više puta sam slala radnu knjižicu i to ne priznaju....
samo da znaš za PIO ti treba 20 KM
- Duhovni Vođa
#10 Re: agencija za državnu službu - dokumenti
ali ja to već imam, izvadio sam neki dan, ali su meni naplatili samo 10 KM i dobio sam onaj papir na kojem piše Uvjerenje o podacima registrovanim u matičnoj evidenciji (to je onaj dokument na tankom papiru i isprintan na onim starim printerima).jedna tamo wrote:da, sad sam poslala to na konkurs jer fino ti piše na ADS šta treba...
Tu pišu svi moji lični podaci, zajedno sa svim poslodavcima, zarađenim platama, šifrom zanimanja, završenim fakultetom itd....
ne kontam kako su tebi uzimali 20 KM, a meni samo 10 KM... sad mi je to šuha neka pravo.
je li govorimo o istom dokumentu?
- jedna tamo
#11 Re: agencija za državnu službu - dokumenti
govorimo al meni je rekla da mi treba još neka šifra pojma nemam i tu šifru sam platila 10KM i ja sam vadila neki dan, baš ja došla kad su im preko vikenda pokrali kompjutere pa su morali ići u glavnu zgradu da mi isprintaju
sad neznam za tu šifru ja sam poslala i to
- Duhovni Vođa
#12 Re: agencija za državnu službu - dokumenti
jedna tamo wrote:govorimo al meni je rekla da mi treba još neka šifra pojma nemam i tu šifru sam platila 10KM i ja sam vadila neki dan, baš ja došla kad su im preko vikenda pokrali kompjutere pa su morali ići u glavnu zgradu da mi isprintaju![]()
pa nije valjda da ću radi toga izgubiti konkurs, radi te šifre, sjooooooooooo, kako me nervira nigdje ništa ne piše na stranici ADS-a
a gotovo šta ću, poslat ću bez toga pa ćemo vidjeti.
ako ima neko ko pouzdano zna, volio bih da se javi pa da mi otkloni sumnje. hvala!
- JoseMujica
#13 Re: agencija za državnu službu - dokumenti
pa bolan fino pitaš trenutnog poslodavca da ti napiše potvrdu da radiš kod njega na kojoj ima od kada radiš i na kojim poslovima....slaži da ti treba za općine ili starcima za socijale...bidni duhovno inventivan misha mu
šta ti ima pisati, ako si učio za državni, javni, jal pravosudni onda bi sam trebao znati da radna knjižica nije dokaz radnog iskustva. I onda se čudimo što nam je država u klincu kada takvi eksperti trče da rade za nju

šta ti ima pisati, ako si učio za državni, javni, jal pravosudni onda bi sam trebao znati da radna knjižica nije dokaz radnog iskustva. I onda se čudimo što nam je država u klincu kada takvi eksperti trče da rade za nju
-
L@BuD
#14 Re: agencija za državnu službu - dokumenti
Ako nemaš jaku štelu nemoj se ni prijavljivati džabe trošiš vrijeme.
- Duhovni Vođa
#15 Re: agencija za državnu službu - dokumenti
prijatelju, procjena nečijeg "ekspertizma" ili "diletantizma" je vrlo velika odgovornost za osobu koja procjenjuje. znači, moraš baš biti baš frajer da bi nekoga procijenio na osnovu dva napisana posta na forumu. odnosno, moraš biti ekstremno neupućen, da ne kažem priglup.JoseMujica wrote:pa bolan fino pitaš trenutnog poslodavca da ti napiše potvrdu da radiš kod njega na kojoj ima od kada radiš i na kojim poslovima....slaži da ti treba za općine ili starcima za socijale...bidni duhovno inventivan misha mu![]()
šta ti ima pisati, ako si učio za državni, javni, jal pravosudni onda bi sam trebao znati da radna knjižica nije dokaz radnog iskustva. I onda se čudimo što nam je država u klincu kada takvi eksperti trče da rade za nju![]()
na žalost radim za takvu firmu u kojoj nisam u mogućnosti tražiti takav dokument zbog robovlasničkih odnosa koji su uspostavljeni ne samo u neformalnom smislu, nego su i definisani internim aktima.
to laganje da mi treba starcima ne dolazi u obzir, jer su mi ušli u sve životne sfere.
znam da je teško zamisliti, ali multinacionalne korporacije imaju vrlo specifične i perfidne metode kontrolisanja svojih radnika (ups, sorry, robova...)
i btw. citiraj mi gdje sam ja napisao da mislim da je radna knjižica dokaz radnog iskustva, molim te? nigdje. samo sam pitao šta se smatra relevantnim dokumentom za dokazivanje radnog iskustva, jer na kompletnoj stranici ADS-a nisam uspio naći instrukciju ili objašnjenje.
-
L@BuD
#16 Re: agencija za državnu službu - dokumenti
U našoj državi sve što je logično ne prakticira se, samo može obratno tako da me ne čudi da radna knjižica nije dokaz radnog iskustva.Uostalom primaju se oni koji već rade u službi nemoj džabe slati dokumenta.
- JoseMujica
#17 Re: agencija za državnu službu - dokumenti
što bi ti to bilo logično? Pa kako će se neko informisati o radnom iskustvu iz radne knjižice kad tamo samo piše đe si radio i od kada do kada? Nigdje veoma bitnih informacija o tome šta si radio i da li tvoje radno iskustvo korespondira ili odgovara na bilo koji način poziciji radnog mjesta za koje apliciraš. A isto tako koliko ima ljudi što imaju radno iskustvo, a niđe dana radnog staža upisanog u RK?! npr. svi koji su radili za strance.
A naravno ove sa štelom niko i ne pita....za njih more sve proći...sjetim se samo onog oglasa iz MAC-a đe su tražili lika sa Muzičkom akademijom
Nego ljudi obavezno gdje god radite ili ste radili, pa makar jedan mjesec obavezno uzimajte pisane preporuke od poslodavaca i dobro ih čuvajte.
A naravno ove sa štelom niko i ne pita....za njih more sve proći...sjetim se samo onog oglasa iz MAC-a đe su tražili lika sa Muzičkom akademijom
Nego ljudi obavezno gdje god radite ili ste radili, pa makar jedan mjesec obavezno uzimajte pisane preporuke od poslodavaca i dobro ih čuvajte.
-
zvrk
#18 Re: agencija za državnu službu - dokumenti
evo sa drzavne agencije jedan od odgovora
a odgovor na ovo pitanje se nazire iz njega
http://www.help.ads.gov.ba/index.php?pa ... &id=66&c=1
a odgovor na ovo pitanje se nazire iz njega
http://www.help.ads.gov.ba/index.php?pa ... &id=66&c=1