"Aftermarket" Cd/mp3 player kod vozila sa board comp

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

psiho

#1 "Aftermarket" Cd/mp3 player kod vozila sa board comp

Post by psiho »

Da li je moguće ugraditi u P 307 HDI 2006 god. koji posjeduje board comp jedan od nekih cd/mp3 playera (npr Sony) a da ne dođe do kolizije i problema sa kompašom, jer se putem fabričkog playera upravlja sa board komp. (pomoću komandne tipke "menu" i kursora sa tipkom "ok") i ostalim opcijama u autu (parkinga assistance, provjera grešaka po sistemima, ne mogu da sjetim svega).
Za ovo je potreban jedan vrstan auto električar, jer je pug pravo zayeban što se tiče elktronike, čuo sam da se ni kleme sa akumulatora ne smiju skidati tek tako, inače kuršlus...
hookah

#2 Re: "Aftermarket" Cd/mp3 player kod vozila sa board comp

Post by hookah »

to za kleme je istina, ista stvar i kod lagune. a kako mislis preko radija pristupas board compu? (nisam nikad imao priliku vozit 307) je li postoji drugi nacin za to ili samo preko radija?
psiho

#3 Re: "Aftermarket" Cd/mp3 player kod vozila sa board comp

Post by psiho »

preko radija su glavne komande, a imaju takođe i komande na volanu, desna palica ima komande za radio i jednu tipku za potrošnju goriva, lijeva palica je tempomat, ali radio je tu glavni
hookah

#4 Re: "Aftermarket" Cd/mp3 player kod vozila sa board comp

Post by hookah »

onda sumnjam da se to moze mijenjati... nemam nekog iskustva s tim, ali vodjen logikom tako mogu zakljucit :D sto se tice komandi na volanu za player, to se moze izvesti odgovarajucim adapterom za vecinu sony i kenwood playera... a kod tebe je kao malo suprotna situacija :D
psiho

#5 Re: "Aftermarket" Cd/mp3 player kod vozila sa board comp

Post by psiho »

ma nemam pojma, tek sam kupio auto, ovo dosada što sam uspio da skontam služi me izvrsno, nego bih volio instalirat neki jak player, a i da se može izvaditi pločica, to mi je skoro prioritet, jer pored ove naše policije, počeće nam bubrege vadit na ulici
hvala ti svakako, valjda će se javiti neki od stručnjaka
citroen

#6 Re: "Aftermarket" Cd/mp3 player kod vozila sa board comp

Post by citroen »

Milsis koriste isti displej,kakve veze ima board sa muz.playerom...???? moze se kupiti adapter koji se postavi na fabricki player i imas opcije SD kartica,USB,to kosta negdje oko 350KM za peugeot ovdje kod nas i to u CARAUDIO servisu na vracama, a cuo sam da se mogu nabaviti i neki kenwood playeri koji su kompatibilni sa ovim kontrolama pored volana,i sa displejom
psiho

#7 Re: "Aftermarket" Cd/mp3 player kod vozila sa board comp

Post by psiho »

ne znam da objasnim, moraću slikati da vam pokažem
citroen

#8 Re: "Aftermarket" Cd/mp3 player kod vozila sa board comp

Post by citroen »

evo kako to izgleda

Image
AmADin_gospo

#9 Re: "Aftermarket" Cd/mp3 player kod vozila sa board comp

Post by AmADin_gospo »

psiho wrote:Da li je moguće ugraditi u P 307 HDI 2006 god. koji posjeduje board comp jedan od nekih cd/mp3 playera (npr Sony) a da ne dođe do kolizije i problema sa kompašom, jer se putem fabričkog playera upravlja sa board komp. (pomoću komandne tipke "menu" i kursora sa tipkom "ok") i ostalim opcijama u autu (parkinga assistance, provjera grešaka po sistemima, ne mogu da sjetim svega).
Za ovo je potreban jedan vrstan auto električar, jer je pug pravo zayeban što se tiče elktronike, čuo sam da se ni kleme sa akumulatora ne smiju skidati tek tako, inače kuršlus...
ako želiš CD-mp3-USB itd itd, najbolje ti je da u kaseti auta ugradiš CD player, sa svog fabričkog izvučeš EURO đek i uštekaš u taj (ostaviš napajanje na fabričkom radi komandi i kodova). nit se vidi tak oda nemoraš vaditi pločicu kad izlaziš. eventualno nabavi daljinski da se ne moraš saginjati da šaltaš stanice ili pojačavaš/smanjuješ.
rimano

#10 Re: "Aftermarket" Cd/mp3 player kod vozila sa board comp

Post by rimano »

psiho wrote:Da li je moguće ugraditi u P 307 HDI 2006 god. koji posjeduje board comp jedan od nekih cd/mp3 playera (npr Sony) a da ne dođe do kolizije i problema sa kompašom, jer se putem fabričkog playera upravlja sa board komp. (pomoću komandne tipke "menu" i kursora sa tipkom "ok") i ostalim opcijama u autu (parkinga assistance, provjera grešaka po sistemima, ne mogu da sjetim svega).
Ja sm na svoj 307 skinuo kleme kamaru puta i nikad se nista nije desilo osim sto izgubim memorisane stanice na radiu. Jedino sto moras je sacekati sa paljenjem auta minutu do dvije nakon vracanja kleme da se svi racunari podignu, u suprotnom samo ce ti verglati.
Better Man

#11 Re: "Aftermarket" Cd/mp3 player kod vozila sa board comp

Post by Better Man »

Koliko znam, barem je kod mene u Renaultu tako, a to je da je jedan display za board comp i on se nalazi kod istrument table, dok je drugi za mp3 radio player.
johntra

#12 Re: "Aftermarket" Cd/mp3 player kod vozila sa board comp

Post by johntra »

Čovjek je vjerovatno mislio na to da koriste isti displej, slična stvar je i u Opelima...sumnjam da se to može spojiti, možda samo komande na volanu, ali ni za to nisam siguran...ostaje ti board ispis, kako god, dok gubiš radio/cd...uglavnom, totalno gubljenje vremena i para jer su HU sa serijskom ugradnjom sasvim solidni za ta auta, a i mirnije spavaš, jer lopovi to i ne kradu...džaba ti pločica i da je nosiš sa sobom, jer je bilo mnogo slučajeva obijanja auta i uzimanja HU bez pločica...
emko1234

#13 Re: "Aftermarket" Cd/mp3 player kod vozila sa board comp

Post by emko1234 »

zato je vw recimo dobar..displej izmedju satova,na rucici brisaca dvije tipke :D a na rucici zmigavaca tipke za tempomat..i nema nikakve frke ..oces da izvadis fabricki plejer i da stavis gramofon?sve moze :D
respo

#14 Re: "Aftermarket" Cd/mp3 player kod vozila sa board comp

Post by respo »

ako mislis da ti "glavni" ekran na sredini pokazuje broj pjesme na cd-u koja je radio stanica i to
nemas nikakvih problema zamjeniti cd player
samo sto kad stavis taj cd player nece ti vise gore pisati broj pjesme nego ces normalno na ekranu od tog playera to gledati
komande na volanu zaboravi osim ako uzmes adapter koji je pomenuo citroen
to za kleme je glupost najveca
cuj ne smiju se skinuti
a kad radis nesto sa strujom preporucljivo skinuti klemu sacekati da se sistem isprazni pa tek onda raditi kao recimo razvodjenje zvucnika stavljanje novog cd playera i sl da ne nabrajam ostalo vezano za struju

nego ti slobodno vadi taj player stavi novi i vozi

p.s. ustvari jeli ti taj cd 1DIN zauzima ili 2 DIN-a
tj jeli ovaj
Image
ili mozda ovaj
Image
psiho

#15 Re: "Aftermarket" Cd/mp3 player kod vozila sa board comp

Post by psiho »

evo kako izgleda
Image

ovo su glavne komande: menu, escape, cursor i ok.
Image

tri glavne opcije: audio, trip computer i podešavanja (jezik etc)
Image

trip compaš
Image

mene interesuje da li je moguće uvaliti ovdje kakav dobar sony ili kenwood mp3 sa 6 izlaza od po 50 w (toliko ima zvučnika u autu, dva ispod šajbe, dva u prednjim vratima, i dva u zadnjim vratima, ne znam od koliko su wati i kojeg su otpora, to bih morao otvarati plastike) i da se zadrže funkcije upravljanja bordom

postoji još i tipka na desnoj komandi na volanu, ali to je samo shortcut koji ide direktno na trenutnu potrošnju, a kao što vidite, ima još mnogo opcija na bordu, kao što su programiranje kilometraže do slijedećeg sipanja, prosjek potrošnje itd...

ako se iko išta ovdje razumije, slobodno kometirajte, samo nemojte glupe komentare tipa "kupi golfa" jer sam imao golfa i neću više, a ovaj kolega što stavlja gramoffone u vw, nek nekome drugom tu priču ispriča, to je nažalost nemoguće
respo

#16 Re: "Aftermarket" Cd/mp3 player kod vozila sa board comp

Post by respo »

pogledaj prvo onda mozes li na rucici koja je ispod brisaca mjenjati ove funkcije na ovom ekranu sa onim kolutom sto je za trazenje stanica
ako mozes onda nema problema da stavis bilo koji aftermarket cd player ili cak i dvd

a mozes i jednostavno pogledati i u upustvo da vidis moze li ostalo preko onog "sticka" koji je za radio
Image
znaci pretpostavljam da imas ovo
johntra

#17 Re: "Aftermarket" Cd/mp3 player kod vozila sa board comp

Post by johntra »

je li ti to fakat slaba muzika toliko da moraš staviti novi player?
respo

#18 Re: "Aftermarket" Cd/mp3 player kod vozila sa board comp

Post by respo »

pa iskreno slabi su zvucnici a player ko player nije los samo je problem u podrzavanju formata
zbog toga se najvise mjenja player
a zvucnike komotno promijeni jer su preslabi ako bar malo pojacas vise muziku pocne krcati
psiho

#19 Re: "Aftermarket" Cd/mp3 player kod vozila sa board comp

Post by psiho »

respo wrote:pogledaj prvo onda mozes li na rucici koja je ispod brisaca mjenjati ove funkcije na ovom ekranu sa onim kolutom sto je za trazenje stanica
ako mozes onda nema problema da stavis bilo koji aftermarket cd player ili cak i dvd
ne može, probao
respo wrote:a mozes i jednostavno pogledati i u upustvo da vidis moze li ostalo preko onog "sticka" koji je za radio
Image
znaci pretpostavljam da imas ovo
imam i to, najveća glupost, kvalitet zvuka jako loš

mjenja mi se zato što nema mp3 formata
respo

#20 Re: "Aftermarket" Cd/mp3 player kod vozila sa board comp

Post by respo »

probaj preko ovoga trebalo bi da moze da biras sve funkcije na tom ekranu
psiho

#21 Re: "Aftermarket" Cd/mp3 player kod vozila sa board comp

Post by psiho »

aaa do mene je nisam dobro vidio sliku, ti mi pokazuješ komandu na volanu, da to je ta, i ne može se komp upravljat sa kolutom, samo memorisane stanice
ja sam mislio da je to onaj mp3 player sto se utakne u upaljač (mala slika)

nije ni loš zvuk toliko, fabrički, i ne krči kad se odvrne do kraja, ali ide samo cd i radio, znači nema usb stika, nema mp3
psiho

#22 Re: "Aftermarket" Cd/mp3 player kod vozila sa board comp

Post by psiho »

respo wrote: Image
auuuu jes dobar, koliko košta i gdje se može kupiti, i da li paše u 307?
respo

#23 Re: "Aftermarket" Cd/mp3 player kod vozila sa board comp

Post by respo »

trebalo bi da pase
a ovaj tvoj problem
ako zamjenis neces moci mjenjati vrijeme i tako te stvari
naravno opet to se moze rijesiti sa adapterima i klincima
pa sad je na tebi jeli se tebi da zezati s tim ili ti je jeftinije ostaviti fabricki bez ikakvih problema i da samo zamjenis zvucnike recimo
dottore

#24 Re: "Aftermarket" Cd/mp3 player kod vozila sa board comp

Post by dottore »

svi Alpine playeri podrzavaju komande na volanu, te bordove i sl. :wink:

samo sto ce ti mozda trebati adapteri
i ne bih ti preporucio da mjenjas samo zvucnike, jer neces postici neki efekt
respo

#25 Re: "Aftermarket" Cd/mp3 player kod vozila sa board comp

Post by respo »

upravljanje kod volana podrzava svaki veci proizvodjas alpine sony kenwood uz odgovarajuci adapter

a to da nece dobiti nista ako promijeni samo zvucnike varas se dottore
skini zvucnik pa ces vidjeti da je jacina zvucnika 14w vjerovao ili ne bar je takav kod mene bio
a staviti bilo kakav od 50 je velika razlika
Post Reply