After Karadzic- dokumentarac BBC
- IBM
#1 After Karadzic- dokumentarac BBC
Whatever happened to the people behind Bosnian Serb wartime leader Radovan Karadzic? He is now in The Hague on genocide charges, but what about the others, those who created an atmosphere of fear across Bosnia, killed or chased from their homes tens of thousands of non-Serbs?
Alan Little, who reported for the BBC throughout the war, has been back to find out. He found most of those in power in the Serb part of Bosnia ("Republika Srpska") remarkably oblivious to the events of 1992.
Most of them would say they simply "defended their homes" and would blame paramilitaries from Belgrade for bringing violence to Bosnia. They are challenged by witnesses who make sure that what happened in the streets of Bijeljina, and across Eastern Bosnia, in the spring of 1992 is not forgotten.
Broadcast on Newsnight, 17 September 2008
http://www.youtube.com/watch?v=VZglul7P ... annel_page
http://www.youtube.com/watch?v=G6C0cbVy ... re=channel
Alan Little, who reported for the BBC throughout the war, has been back to find out. He found most of those in power in the Serb part of Bosnia ("Republika Srpska") remarkably oblivious to the events of 1992.
Most of them would say they simply "defended their homes" and would blame paramilitaries from Belgrade for bringing violence to Bosnia. They are challenged by witnesses who make sure that what happened in the streets of Bijeljina, and across Eastern Bosnia, in the spring of 1992 is not forgotten.
Broadcast on Newsnight, 17 September 2008
http://www.youtube.com/watch?v=VZglul7P ... annel_page
http://www.youtube.com/watch?v=G6C0cbVy ... re=channel
- Soul_Sista
#2 Re: After Karadzic- dokumentarac BBC
After Karadzic - still Karadzic.
- bijelo_dugme
#3 Re: After Karadzic- dokumentarac BBC
"After Karadzic, more Karadzic"
- sheilak
#4 Re: After Karadzic- dokumentarac BBC
Joj, meni ovo sve sega!
Ko je ovdje lud?
Kao, sta je sa spodobama nakon Karadzica? Pa, sta ce biti? Sve su to sada ugledni biznismeni, politicari, ugledni porodicni ljudi, doduse, jos uvijek zadrigli i krvozedni,pohlepni i bez imalo morala. Isti oni ljudi s kojima su onda i britanski politicari pregovarali, dajuci im politicki kredibilitet , a sve uz guslarske zvuke, sljivovicu i cvarke, onako domacinski. I sada se jednako ponasaju .
Ko je ovdje lud?
Kao, sta je sa spodobama nakon Karadzica? Pa, sta ce biti? Sve su to sada ugledni biznismeni, politicari, ugledni porodicni ljudi, doduse, jos uvijek zadrigli i krvozedni,pohlepni i bez imalo morala. Isti oni ljudi s kojima su onda i britanski politicari pregovarali, dajuci im politicki kredibilitet , a sve uz guslarske zvuke, sljivovicu i cvarke, onako domacinski. I sada se jednako ponasaju .
-
tempora
#5 Re: After Karadzic- dokumentarac BBC
IBM ne kontam onaj prvi snimak, otkud se krvnik i zrtva nadjose na slikanju? Zadnja scena prvog snimka? 
- Ja_Ja
#6 Re: After Karadzic- dokumentarac BBC
Jedinu stvar sto ne kontam jeste kako covjek moze psihicki da podnese da zivi u gradu i da se susrece sa svojim krvnikom. Mislim da bi ja licno malo drugacije reagovao. Uzas!
- Pietje_Bel
#7 Re: After Karadzic- dokumentarac BBC
Gdje mogu pogledati dio 3? dio 4 itd?
- hik--meta
#8 Re: After Karadzic- dokumentarac BBC
jusuf bas ispade glup na kraju, i jos skinu naocale i smije se ko sav sretan...tempora wrote:IBM ne kontam onaj prvi snimak, otkud se krvnik i zrtva nadjose na slikanju? Zadnja scena prvog snimka?
- IBM
#9 Re: After Karadzic- dokumentarac BBC
hmmm... znam da tako izgleda na prvi pogled, i ja sam isto reagovao, ali sam onda pogledao snimak par puta i raspitao se malo o situaciji promjenio sam stav. Jusuf kolko je meni poznato, danas zivi u tom gradu......sami vidite da je onom cetnickom komadantu neugodno ispitivanje novinara, jer se boji, boji se suda. A poslusajte sta Jusuf kaze kad ga novinar pita to za slikanje : "I hope this is his last photograph", i sama cinjenica da on tu javno, pred kamerama, pred covjekom koji ga je odveo u logor(i koji to negira!) upire prstom u zlocinca je meni hrabar potez, fakerski u nekom pogledu.... ja sam njegov potez shvatio kao "mozemo se mi slikati ali neces ti dugo jos na slobodi biti"....hik--meta wrote:jusuf bas ispade glup na kraju, i jos skinu naocale i smije se ko sav sretan...tempora wrote:IBM ne kontam onaj prvi snimak, otkud se krvnik i zrtva nadjose na slikanju? Zadnja scena prvog snimka?
-
tempora
#10 Re: After Karadzic- dokumentarac BBC
Skontala sam tu njegovu posljednju recenicu, ali nisam skontala kako dodje do slikanja. Nisam apsolutno razmisljala o nekakvom sudu/osudi nego o tome sto ga je nagnalno, tj kako je dosao u situaciju da se sa dzelatom slika. I uistinu treba imati hrabrosti pa zivjeti u Bijeljini. Ko iole zna nesto o stradanjima tog grada , ne moze ostati ravnodusan na ovakve snimke. A ovakvi snimci su nam ujedno i potrebni kada sirimo svoju netolerantnost prema svima onima koji su prezivjeli i danas zive na teritorijama koje nisu dozivjele etnicko ciscenje i genocid. Malo znamo a jos manje zelimo da znamo.IBM wrote:hmmm... znam da tako izgleda na prvi pogled, i ja sam isto reagovao, ali sam onda pogledao snimak par puta i raspitao se malo o situaciji promjenio sam stav. Jusuf kolko je meni poznato, danas zivi u tom gradu......sami vidite da je onom cetnickom komadantu neugodno ispitivanje novinara, jer se boji, boji se suda. A poslusajte sta Jusuf kaze kad ga novinar pita to za slikanje : "I hope this is his last photograph", i sama cinjenica da on tu javno, pred kamerama, pred covjekom koji ga je odveo u logor(i koji to negira!) upire prstom u zlocinca je meni hrabar potez, fakerski u nekom pogledu.... ja sam njegov potez shvatio kao "mozemo se mi slikati ali neces ti dugo jos na slobodi biti"....hik--meta wrote:jusuf bas ispade glup na kraju, i jos skinu naocale i smije se ko sav sretan...tempora wrote:IBM ne kontam onaj prvi snimak, otkud se krvnik i zrtva nadjose na slikanju? Zadnja scena prvog snimka?
- IBM
#11 Re: After Karadzic- dokumentarac BBC
upravo, ima samo 2 dijela.bandit wrote:Pietje_Bel wrote:Gdje mogu pogledati dio 3? dio 4 itd?
Mislim da je to citav dokumentarac, da nema 3 dijela ....