Sve zvjerke dolazi iz ceske :- )))))))))
Hendler:
Evo sto se Gregora tice, stvarno je jedan jako divni momak i fenomenalni hendler. ima nesto posebno u sebi sto svakog psa izludi da je iste sekunde zaljublen u njega i uradi u ringu sve sta zeli. Imali smo mnogo svadja jer Gregor ima profi trikove koje ja nisam pse ucila i ni neodobravam njih. ali cudo Amadeus plesao kako on zeljeo. Zajedno su bili fenomenalni tim, decko maltene dva metra, dugacak korak, kada potrci ringom uvjek je divno gledati nego kada psa izvodi zena koja jedva dise, grudnjak fata na ledjima i cela crvena u licu. Mislim da svaki super pas zasluzuje svog super hendlera. Da platiti hendlera nije sala ali pare koje hendleri zaradivaju ja nebi, nema sance, su pretezkzaradeni. to je tezak zivot, stalno na putu on i njegova zena dolaze kuci nekde u sredu malo izlube cerkicu i da opet tovare auto i opet hiljade kilometara putuju. Ja ako obidjem dve izlozbe mjesecno onda sam iscrpljena i ceznem za odmorom i spavanjem. To hendler nezna sta je. auto mu je kuca, ustaju ujutru. celi dans apsima tu istrcavanje, tu nejga za dlaku, jelo po benzinskim crpkama i svaku noc drugi hotel. Neznaju vikend nema godisnjeg. Divim se njima kako imaju snagu
Nadam se na CAC Sarajevo dolazimo zajedno u timu, jer sarajevske izlozbe su najlepse i jako sada nemaju neke kinoloske vrednosti, vjerujem da ce tobiti spektakl
I sada nazad uz afganistance:
I jako su to hrtovi, svi su ubjedeni koliko istrcavanja treba taj pas. Ne nikako. nasi jorkici trebaju vise kretanja i vise setnji. Hrtovi su dosta ljeni psi. i u kuci za njih ni neznate. ako nije u pitanju hrana, jer to odmah znate posto sve sto je ostavljeno do visine njihovog dofata onda je gotovo likvidirano. Psa mozete kaznjavati, tuci, to je jace nego on. " radije me ubij ali taj kolac, pitu, meso, cu pojest hem poginu". U kuci su ali bas lepote. Kada imanu mogucnost se istrcati na basti su sretni ali to napravi 3 kruga zestkom brzinom i sa izrazom jao sto sam se istrcao padne opet na svoj krevetic, najradije vasu seciju. Fenomenalno je kod njih,sto se nelinjaju. tako da vi u kuci nemate dlaka. Dlaka mu neopada pa je jako super za alergike.
Ali je to licnost ogromna, to nije igracka za djete to nije poslusan pas za gazdu koji se dere i ljeci svoje komplexe. Afghan vas voli samo ako zasluzite. nije to pas koji zbog hrane ce biti ispod vas sa podvinutim repom traziti mazenje. Za to ova licnost pas moze biti sretan samo sa velikom licnostom covekom, koji ce postavti njegovu pretesku narav. Dosta lice na macke. dodju kada oni zele, uradi sta oni zele.
Dlaka je jako zahtevna za odrazvanje.Ja necetkam svaki dan ali svakih deset dana kupam i to pazlivo sampone, kondicionere, balzame, uljeve i pocesljan mora biti do zadnje dlacice i isfeniran. To nije sala koja traja sat vremena.
Kada ali isfeniran afghan potrci svojim korakom kde se ni nedotice zemlje, on leti, on se smije onda je to pogled za sve pare sveta. Kod ringa afganistanaca ima uvjek najvise gledaoca,jer vidjeti njih, taj ponos tu ljepotu, to je nesto neverovatno.