ceco gakovic and fazoni?
affiliate marketing
Moderator: anex
-
Nefs-i Mulhima
#1 Re: affiliate marketing
@Premijernocom
ceco gakovic and fazoni?
ceco gakovic and fazoni?
- Alfons Kauders
#2 Re: affiliate marketing
Dobri.Premijernocom wrote: Dakle, kakvi smo sa affiliate marketingom kad je u pitanju nasa raja iz BiH?
$200 do $400 dnevno dobri.
Sto pitas?
- muha_sa
#3 Re: affiliate marketing
jesil ti živ covjeceAlfons Kauders wrote:Dobri.Premijernocom wrote: Dakle, kakvi smo sa affiliate marketingom kad je u pitanju nasa raja iz BiH?
Sto pitas?
- Alfons Kauders
#4 Re: affiliate marketing
muha_sa wrote:jesil ti živ covjeceAlfons Kauders wrote:Dobri.Premijernocom wrote: Dakle, kakvi smo sa affiliate marketingom kad je u pitanju nasa raja iz BiH?
Sto pitas?
što reko kolega Chisum--nema te ko Nataše Kampuš
Ma ziv, i volim ja vas... Al volim ove nake cifre malo vise...
Plus, nakotilo se previse idiota na koje fakat ne zelim da gubim vrijeme.
- Alfons Kauders
#5 Re: affiliate marketing
ma da budem iskren nije ta cifra samo od affiliatea, radimo jos neke stvari... al nemrem ici u detalje, ipak bih da ostanem aMonimanPremijernocom wrote:Alfons Kauders wrote:Dobri.Premijernocom wrote: Dakle, kakvi smo sa affiliate marketingom kad je u pitanju nasa raja iz BiH?
Sto pitas?
to je za nekog iz BiH solidna cifra![]()
radiš li na povećanju prosjeka?![]()
i dobro je što si se izvukao iz čeljusti domacih portala i vjecite politike koja obicnoj raji ne donosi apsolutno nista osim cira na zelucu, zelim ti jos vecu zaradu o kakvoj god vrsti AM se radi.![]()
zavisi kakav budem s vremenom... imam jednu idejicu, ali kontam da prije 2016 necu imati vremena da je pokusam postaviti na noge...
i tad cu imati vremena cisto onako kao pet project, s kolegama iz firme... ne ocekujem neku veliku lovu od toga, nekoliko stoja mjesecno u prvih par kvartala, a morao bi ulupati 15tak milja i nekoliko sedmica posla da krenemo... fol je sto bi moglo biti zanimljivo na duge staze (plan je da se tih nekoliko stoja povecava iz mjeseca u mjesec, s novim proizvodima/partnerima, da se jednostavno reinvestiraju prihodi u sirenje... ali ako se sve fino poslozi, tih nekoliko stoja se pretvara u nekoliko milja mjesecno, uz dovoljno posla za barem dva radnika full time)
ko sto rekoh, dugorocna varijanta, ne gledam da tu ista zaradim u narednih nekoliko godina... bio bih sretan da za 2-3 godine imam povrat ulozenog i dvoje zaposlenih... i u tom slucaju opet bi reinvestirao svu dobit da uvedem jos ljudi, narocito domacih, jer mi dobit na kratke staze ne znaci nista - radije bi za 5-10 godina imao firmicu sa desetak solidno placenih i uhodanih ljudi, taman i da licno nemam neku dobit od nje, nego nekakav jebacki auto ili vikendicu...
ne patim od tih stvari... kontra furka, vise volim stvarati nego trositi, bolje se osjecam
-
FreakyStyley
#6 Re: affiliate marketing
Odlicno, drago mi je da ima ovakva tema. Par pitanja za vas dvojicu.
Koncentrisete li se samo na jedan niche, samo na jedan produkt ili? Ciljate li na visokotrazene keyworde i "saturated" nichee ili kako? Jebe me malo terminologija, navik'o na engleski pa halalite.
E sad, ja zaradjujem online, ali se ne bavim affiliate marketingom, mada sam razmatrao i tu opciju ali trenutno nemam vremena, a iskreno ni volje da se potpuno fokusiram na to.
Ipak, interesuje me sve vezano za internet marketing, pa me najvise zanima kako tacno vi promovisete proizvode? Naravno, ne ocekujem da mi otkrijete metode od A do Z, cisto me zanima da li radite to ovako kako ja pretpostavljam, odnosno kako sam ja do sad uspio primjetiti, dakle:
SEO (sve sto dolazi pod to) + 1 proizvod=1 website (domena obicno ime proizvoda) + dobro napisan landing page.
Kako vidim dosta ljudi ulaze i u placeni marketing i backlinka svoj affiliate link sa review siteova i slicno.
Sad, da li za SEO unajmljujete nekoga online ili sami to radite? Pisete li svoje landing pages, moderirate li sami profile na drustvenim mrezama ako ih imate, odakle backlinkate?
Ja se izvinjavam na pomalo konfuznom postu, nisam jos kafu popio,a ni zapalio cigaru. Ne morate odgovorit u detalje, samo hocu okvirno da steknem ideju kako tacno vi rangirate stranice na Googleu i da, naravno zanima me na kraju, koliki vam je conversion rate otprilike? Odnosno koliko posjeta, a koliko saleova, ako nije previse indiskretno pitanje.
Koncentrisete li se samo na jedan niche, samo na jedan produkt ili? Ciljate li na visokotrazene keyworde i "saturated" nichee ili kako? Jebe me malo terminologija, navik'o na engleski pa halalite.
E sad, ja zaradjujem online, ali se ne bavim affiliate marketingom, mada sam razmatrao i tu opciju ali trenutno nemam vremena, a iskreno ni volje da se potpuno fokusiram na to.
Ipak, interesuje me sve vezano za internet marketing, pa me najvise zanima kako tacno vi promovisete proizvode? Naravno, ne ocekujem da mi otkrijete metode od A do Z, cisto me zanima da li radite to ovako kako ja pretpostavljam, odnosno kako sam ja do sad uspio primjetiti, dakle:
SEO (sve sto dolazi pod to) + 1 proizvod=1 website (domena obicno ime proizvoda) + dobro napisan landing page.
Kako vidim dosta ljudi ulaze i u placeni marketing i backlinka svoj affiliate link sa review siteova i slicno.
Sad, da li za SEO unajmljujete nekoga online ili sami to radite? Pisete li svoje landing pages, moderirate li sami profile na drustvenim mrezama ako ih imate, odakle backlinkate?
Ja se izvinjavam na pomalo konfuznom postu, nisam jos kafu popio,a ni zapalio cigaru. Ne morate odgovorit u detalje, samo hocu okvirno da steknem ideju kako tacno vi rangirate stranice na Googleu i da, naravno zanima me na kraju, koliki vam je conversion rate otprilike? Odnosno koliko posjeta, a koliko saleova, ako nije previse indiskretno pitanje.
- Alfons Kauders
#7 Re: affiliate marketing
drug ja nista od tog ne radim, jednostavno nije mi struka... sto ce reci da su kolege zaduzene za sve navedeno... ovo s vremenom je i kod nas problem - jer vec raja ima bruku posla i ne mogu traziti od njih da gube vrijeme na neku novu ideju (ne mogu ih ni platiti, jer jednostavno vise para bi dobili sa strane, tako da cu morati angazovati ljude mimo nase firme - moji su mi preskupi haha)FreakyStyley wrote:Odlicno, drago mi je da ima ovakva tema. Par pitanja za vas dvojicu.
Ja se izvinjavam na pomalo konfuznom postu, nisam jos kafu popio. Ne morate odgovorit u detalje, samo hocu okvirno da steknem ideju kako tacno ljudi rangiraju stranice na SERP-u kada se radi o affilate marketingu i da, naravno zanima me na kraju, koliki vam je conversion rate otprilike? Odnosno koliko posjeta, a koliko saleova, ako nije previse indiskretno pitanje.
mada nisam tehnicar, mogu ti reci svoje iskustvo
SEO - bitan, ali u nasem slucaju ne toliko, jer se ide na originalnost i na stvari kojih jednostavno nema, dakle nije saturated niche... naravno to ne znaci da se ne koriste standardne SEO sitnice koje su sveprisutne - ali da nam je to primarni fokus - nije... to je barem moje iskustvo, radi se SEO, ali da se zaposljava neko cisto radi toga - jok... nema potrebe, takav niche, kvalitet sadrzaja je puuuno vazniji
oko unajmljivanja zavisi od obima i vrste posla - meni se ne bi isplatilo da sam to radim, cak i da znam kako, jednostavno jeftinije me izadje unajmiti nekog i posteno platiti za odradjeni posao... isto i za social - tu bi mi opet bilo jeftinije uposliti nekog klinca da bude kvazi social editor - mada bi se tu radilo o svega nekoliko sati posla sedmicno (barem u nasem slucaju)
sto se tice sadrzaja, to zavisi od niche - ovo sto bi mi ganjali nije bas za svakog, jer nam trebaju ljudi koji vrlo dobro poznaju industriju, a ujedno moraju biti strahota s engleskim, znati neke stvari o SEO itd... naravno, native speaker se takodjer mora angazovati da sredi sve prije objave
sto se tice keyworda, tu treba biti pazljiv i dobro pregledati terms, jer nerijetko ima ogranicenja s kojim se ne smije zajebavati... o nekim black hat SEO stvarima da i ne pricam... dakle treba pametno raditi keyword research, ali i tu ima dosta stvari koje treba imati na umu - npr za ovo sto ja planiram, radilo bi se po nekoliko hiljada rijeci u jednoj objavi, tako da ce se pomenuti sve i svasta, a keywordsi ce biti slicni na vecini stvari (nekoliko osnovnih kategorija, sa izmjenama za specificne proizvode i usluge, varijacije)
conversion rate je najcesce vrlo nizak, zato se ide na volume... to ti uvijek zavisi od nichea... poznajem covjeka koji je jako uspjesan u svom nicheu (mozda i najjaci na svijetu), i on ima smijesno nizak conversion rate - ali u toj industriji commission je $50-$150... nekad i vise... dakle da od milion posjeta ima jedan promil, to je opet solidna cifra - a ima puuuno vise od promila
uglavnom ima metar stvari na koje treba obratiti paznju, ima dosta lafine, dosta nepostenih igraca i dosta propalih firmi... ja nisam strucnjak, nije ni firma u kojoj radim - to nam je nesto sporedno, ali eto znam osnove i ako se odradi pametno, moze biti hajra... s ovim sto smo vec radili nisam bio bas presretan, nekad je znalo biti jako unosno, a nekad prilicno bezveze - jednostavno ima metar faktora i raznih industrija, pa nema bas previse one-size-fits all objasnjenja
- Alfons Kauders
#8 Re: affiliate marketing
Premijernocom wrote:hvala za post, koji by the way uopste nije konfuzan ne zanm otkud ti to.FreakyStyley wrote:Odlicno, drago mi je da ima ovakva tema. Par pitanja za vas dvojicu.
Ja se izvinjavam na pomalo konfuznom postu, nisam jos kafu popio. Ne morate odgovorit u detalje, samo hocu okvirno da steknem ideju kako tacno ljudi rangiraju stranice na SERP-u kada se radi o affilate marketingu i da, naravno zanima me na kraju, koliki vam je conversion rate otprilike? Odnosno koliko posjeta, a koliko saleova, ako nije previse indiskretno pitanje.
moram ti reci da su se stvari drasticno promijenile sa Hummingbirdom i sad vecina tih fora koje su frcerale tipa forced backlinking, ime proizvoda u domeni, i placeni marketing jednostavno cine samo temelj a ne i formulu uspjeha.
za kolegu alfonsa ne znam, ali ja radim dobro razradjeni funnel koji mora biti dinamican u svojoj osnovi, dakle nema vise formule po kojoj mozes raditi, sada vise moras biti tacan nego originalan.
da se vratim na tvoje pitanje...
proizvod ili servis se promovise sam od sebe, placanje promocije je korisno ali u isto vrijeme nepotrebno pod uslovom da uradis ovako:
1. 75% posla provedi u keyword research vremenu
2. 5% posla izdvoji na fine tuning onoga sto ti je keyword research dao kao pozitivan rezultat u kontekstu onoga na cemu zelis da zaradis i na pokretanje website-a
3. 10% posla je email list building
4. 10% monetizacija
( usko orijentisan niche je presudan, cak je i tu doslo do drasticne promjene pa tako niche sirokog spektra daje manje rezultata od onog koji je usko orijentisan, tipa skidanje kila, to je recimo presiroko, ali ako na primjer radis skidanje kila kod trudnica, ti si dobro izostrio svoju buducu publiku koja dolazi sama bez promocije, tzv passive income koji dozivljava procvat zadnjih 18 mjeseci.)
Dobro uradjen landing page ne vrijedi nista ili vrijedi u zanemarljivom obliku , ako iza toga ne stoji univerzalan funnel.
Nakon Hummingbirda, backlinking vise daje stete nego koristi, ne tvrdim da ne valja to raditi ili da treba prestati, ali old-school backlinking je sada nazalost postao stetan, i to se sada radi mnogo sofisticiranije. Ukratko, backlinking ne moze vise biti "cek bez pokrica", link na mjestu koje posjecuju 3 covjeka i jedan pauk vise nije povecanje traffica nego negativan score.
licno, ne unajmljujem nikoga za SEO, za druge ne znam, znam par ljudi koji to rade ali ja ne iz prostog razloga sto sam u poziciji da nemam potrebe to da radim, jednostavno je, ako sve u vezi istrazivanja trzista, prometa, postavke sitea, contenta, i iznad svega funnela obavis kako treba, SEO se sam od sebe generise na pozitivan nacin uz povremeni tweak tu i tamo.
Proslo je vrijeme kupovine autoriteta, sad imas samo jedan nacin da budes uspjesan:
1. budi friend sa Googleom i daj mu ono sto trazi, ne pokusavaj kupovinom ili folovima da nadmudris sistem, dakle sistem koji ti nudi sve na dlanu da dobro zaradis, jednostavno ga ispostujes bez izuzetaka, uz naravno kvalitet sadrzaja, proizvoda ili usluge.
izvini ako je bilo preopsirno ali ovo je takva vrsta posla, ako te negdje nisam ispostovao ili sam nesto preskocio javi, tu sam.
Hummingbird je promijenio dosta stvari, ali na svu srecu ujedno je zavio dosta supaka u crno, sto je odlicno za ljude poput nas
-
FreakyStyley
#9 Re: affiliate marketing
Hvala puno obojici na odgovoru, drago mi je sto i kod nas ima ljudi koji vide potencijal u internet marketingu.
Da vas ne citiram posebno:
@premijernocom
Iskreno i meni se cini da je nakon svakog Googleovog algoritam updatea Black Hat SEO sve vise beskoristan, prakticno mrtav vec neko vrijeme, tako da je White Hat i igranje po Googleovim pravilima, cini mi se, jedini nacin da se nesto konkretno i dugorocno zaradi od Affiliate Marketinga vec dugo. To nuzno i nije losa stvar, po meni.
Sto se tice samih proizvoda, odakle ih uzimas, jer koliko ja znam Clickbank ne radi u BiH, koja je najbolja alternativa slicna Clicbanku? Ili uzimas affiliate linkove direktno sa sluzbenih stranica proizvoda?
Sta za domenu, hosting, izgled i sam content stranice? Narucujes clanke online ili ih sam pises? Radi li se o review clancima i da li imas samo jednu stranicu na koju si fokusiran i sa koje ti dolazi najveci dio prihoda ili vise njih, svaku za jedan niche ili cak keyword? Imas li pored affilate linkova ad sense na stranici, ako imas donese li ista dodatnog kesa?
Nadam se da ne pitam previse. Ja zaradjujem online nesto vise od godinu dana, primarno od pisanja clanaka tj. contenta za websiteove i poprilicno sam zadovoljan, jer se svakim novim Googleovim updateom sam content stranice vise cijeni u ocima samog Googlea, tako da je potraznja za kvalitetnim piscima (a malo ih je) poprilicno velika.
@Alfons Kauders
Znaci u principu to sto ti radis je ponajvise ulaganje u affiliate marketing, sto ti se vidim odlicno isplacuje jer si okruzen strucnim ljudima, a i mozes platit druge online.
Jebi ga, pocetni kapital je bitan u svakom poslu.Cini mi se da je u cijelom procesu najbitnije dobro odabrati niche i proizvod.
Da vas ne citiram posebno:
@premijernocom
Iskreno i meni se cini da je nakon svakog Googleovog algoritam updatea Black Hat SEO sve vise beskoristan, prakticno mrtav vec neko vrijeme, tako da je White Hat i igranje po Googleovim pravilima, cini mi se, jedini nacin da se nesto konkretno i dugorocno zaradi od Affiliate Marketinga vec dugo. To nuzno i nije losa stvar, po meni.
Sto se tice samih proizvoda, odakle ih uzimas, jer koliko ja znam Clickbank ne radi u BiH, koja je najbolja alternativa slicna Clicbanku? Ili uzimas affiliate linkove direktno sa sluzbenih stranica proizvoda?
Sta za domenu, hosting, izgled i sam content stranice? Narucujes clanke online ili ih sam pises? Radi li se o review clancima i da li imas samo jednu stranicu na koju si fokusiran i sa koje ti dolazi najveci dio prihoda ili vise njih, svaku za jedan niche ili cak keyword? Imas li pored affilate linkova ad sense na stranici, ako imas donese li ista dodatnog kesa?
Nadam se da ne pitam previse. Ja zaradjujem online nesto vise od godinu dana, primarno od pisanja clanaka tj. contenta za websiteove i poprilicno sam zadovoljan, jer se svakim novim Googleovim updateom sam content stranice vise cijeni u ocima samog Googlea, tako da je potraznja za kvalitetnim piscima (a malo ih je) poprilicno velika.
@Alfons Kauders
Znaci u principu to sto ti radis je ponajvise ulaganje u affiliate marketing, sto ti se vidim odlicno isplacuje jer si okruzen strucnim ljudima, a i mozes platit druge online.
-
FreakyStyley
#10 Re: affiliate marketing
Hvala.
Za sad planiram ostati samo na pisanju, ali vidjecu da se u skorijoj buducnosti fokusiram i na affiliate marketing.
Za sad planiram ostati samo na pisanju, ali vidjecu da se u skorijoj buducnosti fokusiram i na affiliate marketing.
- Phosphorus
#11 Re: affiliate marketing
To je zapravo klasični vid prodaje - prodaja knjige... a affiliate je kada neko preko moje stranice kupi neki proizvod na stranici prodavača. A ja od te prodaje dobijem određeni procenat.. Dakle ja sam partner-posrednik.Premijernocom wrote:Za pocetak sam duzan dati i jedan primjer.
...
ovo je najjednostavnij oblik affiliate marketinga, ima ih bezbroj, s tim da ste vi ovdje u ulozi onoga ko nudi proizvod, dakle ne prodajete tudji prozvod niti nudite tudju uslugu.
...
Tj. bez dobrog sadržaja (+ dobrog SEO i SEM-a) me nema nigdje u aff marketingu? Npr. imam dobar blog o naočalama i na njemu reklame sa linkovima na naočale sa Amazon-a? Može to biti PPClick ili PPSale, nebitno, potreban mi je sadržaj...
Toliko sam ja upoznat sa ovim, a pitam vas iskusnije kako zaraditi bez sardržaja? A da ne klikam po čitav dan? Malo teže jelde?
- Alfons Kauders
#12 Re: affiliate marketing
nikakoPhosphorus wrote: Toliko sam ja upoznat sa ovim, a pitam vas iskusnije kako zaraditi bez sardržaja? A da ne klikam po čitav dan? Malo teže jelde?
- Alfons Kauders
#13 Re: affiliate marketing
neFreakyStyley wrote: @Alfons Kauders
Znaci u principu to sto ti radis je ponajvise ulaganje u affiliate marketing, sto ti se vidim odlicno isplacuje jer si okruzen strucnim ljudima, a i mozes platit druge online.Jebi ga, pocetni kapital je bitan u svakom poslu.Cini mi se da je u cijelom procesu najbitnije dobro odabrati niche i proizvod.
moja ekipa radi nesto sasvim deseto, ali ima malo "overlapa" pa eksperimentisemo... ono, kad vec postoji prilika, sto da ne
po meni, najbitnije je odabrati niche koji jako dobro poznajes, a ne neki koji obecava dosta rasta ili potencijalne zarade... kao prvo, vece su sanse da ces svoje znanje i afinitet prema struci pretociti u nesto korisno za druge, nesto sto ce ti zaista privlaciti ljude i sto ce im pomoci... drugo - manja je konkurencija nego u ovim drugim, gdje se svi zalete kontajuci da ce se obogatiti
kao sto rekoh, mi radimo nesto drugo, i kontamo se fokusirati iskljucivo na taj relativno mali niche... ne zato jer se mogu zaraditi milioni, vec zato jer smo dobro pozicionirani... po meni - bolje je zaraditi par milja mjesecno na siguricu, sto je fin bonus za par ljudi koji bi to radili usput, nego kontat kako zaradit lovu za jahtu i krenuti s nekim ogromnim ambicijama
- Alfons Kauders
#14 Re: affiliate marketing
ovo zavisi od industrije... ako imas namjeru raditi skuplje proizvode, recimo da se specijaliziras za fotoaparate, gdje valja pisati o objektivima od par milja, onda kratki opis ne pomaze... a neki opsirni tekst ne dolazi u obzir, jer ce svako guglati profesionalni review tog objektiva, i garant neces biti ni na mapi...Premijernocom wrote:kad su clanci ili content u pitanju, licno radim sam iako znam neke koji rade outsourcing i dobro im ide, ali tu za bilo kakvu vecu zaradu moras biti striktno orijentisan na dvije vrste keywordsa: Derivative , i Semantic...s tim da princip kratkih tekstova vise ne pije vode kao prije, to su sada dugacki postovi sa umjerenim koristenjem keyworda (na tekstu od recimo 500 rijeci sto je malo, ne smijes imati vise od 50 kljucnih rijeci)
koliko znam, preko par ljudi koji su radili srodne stvari, ide se na min 300 rijeci sadrzaja, bez keyword stuffinga (recimo da imas keyword u naslovu, eventualno u podnaslovu, URLu i par puta u tekstu - dovoljno)... 50 na 500 mi zvuci 5 puta previse, ali ipak vidim da o ovom znas vise od mene
uglavnom, po meni bi bilo idealno naci niche koji:
* jako dobro poznajes
* nije saturated
* ima dosta potencijala za rast
ako se krene raditi nesto u cemu si zelen, em ne mozes raditi dobar sadrzaj, em ne mozes ocijeniti ako je outsourceani sadrzaj kvalitetan, aktuelan originalan
saturated nich - opet primjer profesionalne foto opreme - dobiti 3% provizije na objektivu od $3000 zvuci super... samo sto se tu nikad neces probiti... isto vazi za consumer electronics u svim agregatnim stanjima
rast - za ovo vec treba imati malo bolji njuh i potrositi dosta vremena na istrazivanje... recimo da prepoznas neki novi trend u odredjenom sektoru, pa da se fokusiras na to i da rastes uporedo s njim
- Alfons Kauders
#15 Re: affiliate marketing
jos bolje 1.05 do 1.10Premijernocom wrote:Alfons Kauders wrote:
kao sto rekoh, mi radimo nesto drugo, i kontamo se fokusirati iskljucivo na taj relativno mali niche... ne zato jer se mogu zaraditi milioni, vec zato jer smo dobro pozicionirani... po meni - bolje je zaraditi par milja mjesecno na siguricu, sto je fin bonus za par ljudi koji bi to radili usput, nego kontat kako zaradit lovu za jahtu i krenuti s nekim ogromnim ambicijama
kladionicarskim rijecnikom oslikano: igras na kvote od 1,10 do 1,25
ali dobra metafora... sansa da se neko solo probije na nekom vec razvijenom trzistu je nikakva - bolje je te pare potrositi u kladionici ili na loto... danas se to radi sa timovima od 20, 30 i vise ljudi... da dosta fundinga, tako da ti novi igraci mogu priustiti da mjesecno trose $100k i rade nekoliko kvartala (ili cak par godina) bez dobiti...
to je dakle isto kao da vrbanjusa uzme manchester... nije nemoguce, ali isto ko da i jest
zato se ni mi ne zalijecemo, hocemo da sve fino ispipamo, probamo, pa ako se isplati - ulupamo pare i vrijeme... radije cu biti prvak druge kantonalne lige nego vrbanjusa na gostovanju u manchesteru
-
FreakyStyley
#16 Re: affiliate marketing
50 na 500 rijeci je previse. Google ne trpi keyword stuffing. Radim na iwriter.com i privatno za klijente koje sam tamo upoznao i 99% njih trazi keyword density izmedju 1-2%, sto je neka optimalna vrijednost i u ocima Googlea. Dakle, ako je keyword jedna jedina rijec, a ne fraza, da bi keyword density bio izmedju 1-2% za clanak od 500 rijeci, kljucnu rijec treba spomenuti 4-5 puta.
U principu, clanak treba izgledati potpuno organski, kao clanak koji mozes procitati u novinama ili na nekom portalu. Normalno u nekim slucajevima moze zvucati kao sales pitch, zavisno od toga sta ljudi traze, ali clanke krcate kljucnim rijecima niko ne trazi.
U principu, clanak treba izgledati potpuno organski, kao clanak koji mozes procitati u novinama ili na nekom portalu. Normalno u nekim slucajevima moze zvucati kao sales pitch, zavisno od toga sta ljudi traze, ali clanke krcate kljucnim rijecima niko ne trazi.
- Alfons Kauders
#17 Re: affiliate marketing
daFreakyStyley wrote:50 na 500 rijeci je previse. Google ne trpi keyword stuffing. Radim na iwriter.com i privatno za klijente koje sam tamo upoznao i 99% njih trazi keyword density izmedju 1-2%, sto je neka optimalna vrijednost i u ocima Googlea. Dakle, ako je keyword jedna jedina rijec, a ne fraza, da bi keyword density bio izmedju 1-2% za clanak od 500 rijeci, kljucnu rijec treba spomenuti 4-5 puta.
iznad 2% se ne ide... onda ima caka sa inlinkingom, nofollow linkovima itd... uglavnom SEO pocinje od onog ko pise sadrzaj
zato se sad na blogovima i sl sve vise ide na duzi format... kako bi se organski moglo ubaciti nekih stvari koje su informativne, a ne izgledaju debilno za posjetitelja... pa recimo ako imas firmu koja radi stolariju, izolaciju... ubacis clanak koji ce kao odgovarati na pitanja... 500-1000 rijeci, recimo u tom formatu "kakva je usteda" i sl sranja... sad ako si npr fokusiran na bih, koristis nase cijene energenata itd... onda se rade usporedbe sa slicnim proizvodima i uslugama, "pros and cons" i sl... (ovo govorim iz perspektive obicne firme koja ganja search traffic, ne affiliate marketinga, al isti je princip)
- Alfons Kauders
#18 Re: affiliate marketing
ok semanticki, ali opet ostaje 15 sto je 3% i malo je neprirodno... u biti bolje je onda ici na duzi tekst i cao... igrati se s podnaslovima i stvarima koje sam pomenuo maloprije...Premijernocom wrote:ne vise od 50 na 500, a u tih 50 se nalazi najmanje 35 Semantičkih ( znaci ako je niche "camera", onda su semanticki primjeri "fotografija", "osvjetljenje", "flash backdrop", "lens exposure" itd.Alfons Kauders wrote:koliko znam, preko par ljudi koji su radili srodne stvari, ide se na min 300 rijeci sadrzaja, bez keyword stuffinga (recimo da imas keyword u naslovu, eventualno u podnaslovu, URLu i par puta u tekstu - dovoljno)... 50 na 500 mi zvuci 5 puta previse, ali ipak vidim da o ovom znas vise od menePremijernocom wrote:kad su clanci ili content u pitanju, licno radim sam iako znam neke koji rade outsourcing i dobro im ide, ali tu za bilo kakvu vecu zaradu moras biti striktno orijentisan na dvije vrste keywordsa: Derivative , i Semantic...s tim da princip kratkih tekstova vise ne pije vode kao prije, to su sada dugacki postovi sa umjerenim koristenjem keyworda (na tekstu od recimo 500 rijeci sto je malo, ne smijes imati vise od 50 kljucnih rijeci)
a minimum je 1,500 do 3,000 rijeci po najnovijem, sto zvuci jako naporno i zahtjevno ali, to je Google danas i nazalost tu se prica ne zavrsava, sada traze i Emociju (vjerovali ili ne), dakle priblizno receno traze da onaj ko to cita ima osjecaj da mu ti pomazes da stvori sebi sliku o onome sto mu treba, kako to da koristi, i gdje to da nabavi ,a da pritom od tebe dobije najbolji moguci savjet o tome sta da ne koristi a sta mu se najvise isplati.
ima toga dosta vezano za content ali mora se drzati korak sa najnovijim apetitima trazilice koji su jako izbirljivi ali istovremeno vrlo precizni i ne daju prostora nejasnocama, tako da ih je lakse savladati ako se ulaze dovoljno vremena i rada, te izdvaja vrijeme na svakodnevnu edukaciju.
3000 je pravo puno i mora se "razbijati" ilustracijama, slikama, masom podnaslova itd... da se kvalitetno organizuje sadrzaj... a nisam od tog posla, ima ljudi koji se brinu za to
-
Megiddo
#19 Re: affiliate marketing
Samo da se upišem. Puno je za čitati pa ću kad budem mogao. Definitivno dobra tema i definitivno bi mladi ljudi trebali malo proguglati u vezi ovoga, naročito ako znaju engleski jezik. 
-
FreakyStyley
#20 Re: affiliate marketing
Jednostavo politika Googlea je takva, sve se svodi na visokokvalitetan sadrzaj. Da bi stranica bila visoko rankirana mora "offer value to it's visitors". Dakle organski, informativan, koristan sadrzaj. Fair play od strane Googlea, po meni.