Afera PELAK - Pocelo sudjenje

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
burekodsira

#176 Re: Afera PELAK - Pocelo sudjenje

Post by burekodsira »

važno obavještenje za sve oštećene:

Poziv na osnivačku skupštinu udruženja prevarenih i oštećenih građana

pozivaju se svi oštećeni/prevareni građani od strane agencija za nekretnine "Pelak" (Mihrije Pelak) i "2A" (Mirzete Avdija) i svi oni koji mogu i žele pomoći na osnivaču skupštinu

PONEDJELJAK, 20. juni u 18.00h, Hotel Radon Plaza

Određen broj oštećenih sastao i dogovorio da se osnuje udruženje koje će objediniti sve slučajeve i zajednički se boriti za prava prevarenih građana. Zbog toga je potrebno da što je moguće više prevarenih građana pridruži i učestvuje na skupštini. Takođe će biti prisutan i advokat koji će pomoći pri usvajanju statuta udruženja. Sve ostalo najbolje da se dogovara na licu mjesta.

Pošto se oštećeni građani nalaze i van Sarajeva i van BiH mole se svi koji su u prilici da ovo razglase kako bi poruka dospjela do svih. :thumbup:

Vezano za tekuće suđenje još informacija da je Mihrija Pelak prebačena u zatvor u Tuzlu, a da je njena sestra Mirza Avdija od lani u pritvoru u Zagrebu, navodno osuđena na 5godina.
burekodsira

#177 Re: Afera PELAK - Pocelo sudjenje

Post by burekodsira »

Osnovano Udruženje "Spas": Žrtve Mihrije Pelak traže novac od države

Građani koje je prevarila Pelak mogu se javiti na broj telefona 061/360-136

U sarajevskom hotelu "Radon Plaza" danas je osnovano udruženje građana koje je prevarila Mihrija Pelak. Udruženje, pod nazivom "Spas", osnovalo je petnaestak građana, a pozvani su svi ostali koji su oštećeni u ovom slučaju da im se pridruže.

Podsjetimo, građani su davali novac Mihriji Pelak za stanove koje nikada nisu dobili. Iako je Pelak proglašena krivom i osuđena na zatvorsku kaznu, prevareni građani, kojih je oko 180, nikada nisu dobili svoj novac natrag. Kažu da im sudska presuda nije nikakva satisfakcija, već da od države traže da im nadoknadi štetu.

- Ja sam psihički obolio nakon ove prevare. Svaki dan pijem po šaku lijekova. Imam sudsku presudu, ali novac nikada nisam dobio. Smatram da je država za sve odgovorna i da bi nas ona trebala obeštetiti - kazao nam je Sanel Đelmo, jedan od osnivača Udruženja "Spas".

Građani koje je prevarila Pelak mogu se javiti na broj telefona 061/360-136.

//Avaz
klmnopq

#178 Re: Afera PELAK - Pocelo sudjenje

Post by klmnopq »

.
burekodsira

#179 Re: Afera PELAK - Pocelo sudjenje

Post by burekodsira »

Image
Foto: CIN

Besplatni advokati i za funkcionere i biznismene
Mihriju Pelak iz Sarajeva, direktoricu firme Nekretnine Pelak, Kantonalni sud u Sarajevu osudio je 2009. godine na 20 godina zatvora zbog prevare, porezne utaje, krivotvorenja isprava i obmane pri dobijanju kredita, čime je ostvarila nezakonitu dobit od najmanje 5 miliona KM te oštetila budžet za blizu milion KM. Pelak je prevarila 131 osobu i tri firme, uzimajući od njih novac za stanove koje nikada nisu dobili.

Ona je na početku sudskog procesa, oktobra 2007. godine, sama plaćala svog branioca. U novembru te godine Pelak i njen advokat Muhidin Kapo su podnijeli zahtjev da ga sud imenuje po službenoj dužnosti, navodeći da nije u stanju da snosi troškove odbrane jer joj je sud blokirao imovinu.

Ovaj zahtjev je sud odbio. Kapo je potom otkazao punomoć Pelakovoj. Kako je postupak već bio u toku, te se radilo o krivičnom djelu za koje je Pelak morala imati branioca, sud je na njen zahtjev imenovao Kapu.

"To je paradoks i ironija našega pravosuđa: kao nije u mogućnosti da plaća", kaže Enes Kamenica, tužilac u ovom postupku.

Na prijedlog Tužilaštva Kantona Sarajevo, Općinski i Kantonalni sud u Sarajevu su u tri navrata blokirali ukupno 6 stanova i kuća, šest automobila te račun sa 175.000 KM. Izdat je i nalog za oduzimanje stomatološke opreme u vlasništvu njene kćerke, ali je ona uklonjena iz kuće.

Kantonalni sud je kasnije deblokirao sve osim jednog automobila i stana, jer nije bilo dokazano da se radilo o imovini stečenoj izvršenjem krivičnog djela. Presudom Vrhovnog suda Federacije BiH (FBiH) iz septembra 2010. godine deblokirana je i preostala imovina.

Za troškove njene odbrane Kapi je iz budžeta suda isplaćeno 47.560 KM.

kompletan tekst ovdje SA-X
nera18

#180 Re: Afera PELAK - Pocelo sudjenje

Post by nera18 »

I sta bi na kraju sa stanovima i ljudima koji kupise stanove preko nje?
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#181 Re: Afera PELAK - Pocelo sudjenje

Post by PipiDugaDevetka »

nera18 wrote:I sta bi na kraju sa stanovima i ljudima koji kupise stanove preko nje?
I mene zanima kako su se stvari na kraju završile? Da li je iko od prevarenih došao do svog novca ili stana?
nera18

#182 Re: Afera PELAK - Pocelo sudjenje

Post by nera18 »

PipiDugaDevetka wrote:
nera18 wrote:I sta bi na kraju sa stanovima i ljudima koji kupise stanove preko nje?
I mene zanima kako su se stvari na kraju završile? Da li je iko od prevarenih došao do svog novca ili stana?
pitala sam jer sam primjetila da su komsije nedavno sa sudskom policijom izbacili van...
burekodsira

#183 Re: Afera PELAK - Pocelo sudjenje

Post by burekodsira »

kako mi se čini, seka (Mirzeta) je u lipoj našoj "uložila" u građevinu?

*ujedno i push za temu* ne može se tek tako zaboraviti :thumbup:

https://www.klix.ba/sport/nogomet/arben ... /190103124
Arben Avdija: Na Grbavici sam proveo najljepši dio života, ne žalim ni za čim

Oni koji su bh. nogomet pratili početkom 2000-tih vjerovatno se sjećaju hrvatskog nogometaša Arbena Avdije, veznog igrača i odličnog tehničara koji je između ostalih klubova igrao za sarajevske gradske rivale Željezničar i Sarajevo. Danas ovaj 37-godišnjak živi i radi u Hrvatskoj, a s njim smo razgovarali o njegovom životu i karijeri, aktuelnom stanju u nogometu, reprezentaciji BiH i drugom.
Avdija je prve nogometne korake napravio u Hrvatskoj, bio je i u B timu Teplica te u prvom timu gdje je doživio povredu koljena, a okušao se i na bh. terenima u dresu Željezničara i Sarajeva.

"Karijeru sam počeo u Varteksu kao sedmogodišnjak. Nisam imao nekog posebnog uzora, ali sam razmišljao najviše o legendarnom Diegu Maradoni i pričama koje su ga pratile. Period proveden na stadionu Grbavica je ujedno i najljepše doba mog života. Veliko je zadovoljstvo bilo igrati za Željezničar. Manijacima uvijek skidam kapu do poda, uvijek naprave pravu ludnicu", izjavio je Avdija za portal Klix.ba.

Plavi dres Željezničara je nakon dvije sezone zamijenio bordo dresom Sarajeva.

"Ne znam ni sam zašto sam to uradio, otišao sam u FK Sarajevo možda iz nekog inata, a i nisam želio napuštati grad. Smatrao sam da ne dobijam dovoljno prostora, ne znam da li je to bilo ispravno ili ne. Ipak, ne zamaram se time. Na Koševu mi je bilo dobro, ali sam u tom periodu prestao osjećati ljubav prema nogometu, ne prema samoj igri, nego zbog svega ostalog što danas ide uz njega. Sve to me je prestalo zanimati. Kada me pitaju koji od sarajevskih vječitih rivala mi je draži, odgovor je jasan, to je Željezničar, taj klub baš volim", rekao je nekadašnji nogometaš.

U svojoj karijeri je kao i svaki nogometaš imao dobre i loše trenutke.

"Najteže mi je bilo kad smo izgubili titulu prvaka BiH na Pecari u posljednjem kolu. To je baš bila prava tuga. S druge strane, najsvjetliji trenutak moje karijere bio je poziv u reprezentaciju BiH. Najdraži gol sam postigao protiv Čelika u dresu Željezničara kad smo pobijedili 1:0", otkrio je Arben.

Kratko je komentarisao i situaciju nogometa u regiji i domete klubova.

"Što se tiče klubova iz regije, jasno je da je Dinamo puno iznad bh. klubova. Drago mi je što je beogradska Crvena zvezda pobijedila Liverpool. Bh. nogomet zaostaje zbog kvalitete igrača, ima toga, ali nedovoljno za iskorak u Evropi. S ovih prostora jedino Dinamo može puno napraviti u evropskim takmičenjima", smatra naš sagovornik.

O reprezentacijama BiH i Hrvatske je imao reći samo dobre stvari.

"Naša reprezentacija je snažna, ozbiljna je to priča. Prosinečki je zaj**an lik, zna sve o nogometu i Nogometni savez BiH je napravio dobar izbor što mu je povjerio Zmajeve. Ekipa može puno i držim joj fige. Hrvatska je također snažna, na pravom su putu i ulažu u mlade igrače kojima daje priliku. To je snaga Hrvatske", istakao je Avdija.

Iako je bio izuzetno talentovan te je mnogo obećavao, svoju nogometnu karijeru je završio prerano, imao je samo 27 godina.

"Stvari su krenule nizbrdo 2007. godine, ali to nije vezano za nogomet tako da ne bih o tome govorio. Mislim da sam mogao postići više, ali se ni time ne zamaram. Ne žalim ni za čim, osim možda što nisam igrao u Veležu, jer Velež je gigant kao i Željo", dodao je on.

Sve od nogometa u njegovom životu danas poredstavlja rekreacija s prijateljima, fokusiran je na posao, sina i uživanje u životu.

""Danas se bavim građevinom, tek sam ušao u taj bizni, učim i uživam. Nogomet me u suštini ne zanima, ne pratim ništa osim Željezničara i Lionela Messija te Hoffenheima zbog svog sina, ali ni to nije mnogo. Istina, odigram termin s bivšim saigračima iz Varteksa. Što se tiče privatnog života, razveden sam, imam četrnaestogodišnjeg sina Alija. On je naše čudo. Živim u 'divljini', na brijegu s psom i uživam u prirodi. Planiram uskoro posjetiti Sarajevo, obožavam taj grad. Prijatelji me zovu često, tako da je moj dolazak samo pitanje vremena", završio je Avdija. Piše: D. B./Klix.ba
3.1.2019. u 22:16
insomnia78

#184 Re: Afera PELAK - Pocelo sudjenje

Post by insomnia78 »

Izljecise ga u BiH od fudbala :lol:
Post Reply